„Toata lumea zace in cel rau” – Fenomene paranormale

“TOATA LUMEA ZACE IN CEL RAU”

– 1 IOAN 5, 19 –

– FENOMENE PARANORMALE –

Exista lumi paralele ? Iata o intrebare al carui raspuns se cauta cu ardoare. Unii vorbesc despre universuri paralele ,  despre “gauri de vierme “ – un fel de tuneluri ale timpului, avand la capete cate o gaura neagra  prin care se poate trece dintr-un univers in altul.

Daca cu privire la spatiul cosmic inca se discuta aprins despre posibilitatea existentei unor astfel de lumi paralele, pe batranul nostru pamant existenta “lumilor paralele” este deja dovedita. Privind lumea din punct de vedere spiritual, Biblia o imparte in doua categorii cu totul distincte: oameni “nascuti din Dumnezeu” , care se straduiesc sa duca o viata curata, morala, in deplina ascultare de Legea lui Dumnezeu  si oamenii aflati sub stapanirea celui rau, care-i implinesc planurile si ii seamana in caracter. Sunt doua “lumi” paralele, desi isi impart acelasi pamant , se bucura de acelasi soare si respira acelasi aer. Doua lumi cu totul diferite, cu principii si filozofii de viata diferite, cu motive si scopuri diferite…

“Stim ca suntem din Dumnezeu si ca toata lumea zace in cel rau.” ( 1 Ioan 5, 19 )

Este de remarcat afirmatia facuta de apostolul Ioan : “toata lumea zace in cel rau ( traducerea Cornilescu ). Traducerea sinodala a Bisericii Ortodoxe reda acest text intr-o nuanta putin diferita: lumea intreaga zace sub puterea celui rau.” Traducerea catolica in limba franceza a Bibliei, apartinand abatelui Crampon, reda acest text astfel:” lumea intreaga depinde de cel rau”.

Oricare ar fi traducerea pe care o alegem, se cere facuta inca de la inceput o observatie importanta: Biblia ne vorbeste despre un rau personificat. Ea nu ne lasa sa ne pierdem in abstract si categorii filozofice, ci ne vorbeste despre o persoana malefica ( “cel rau” ) ce se afla la originea a tot ce se intampla rau in aceasta lume. Insusi Mantuitorul il identifica pe “cel rau” cu “stapanitorul lumii acesteia” ( Ioan 12, 31; 16, 11 ), iar apostolul Pavel il numeste “domnul puterii vazduhului” ( Efeseni 2,2 ), “duhul care lucreaza acum in fiii neascultarii”.

Exista in afara bisericii din ce in ce mai multe glasuri care sustin ca lumea noastra si destinele ei sunt conduse de forte malefice , oculte , fara ca noi sa ne dam seama de aceasta realitate ingrijoratoare. Este remarcabila, din acest punct de vedere, afirmatia facuta de cunoscutul autor al “Socului viitorului”- Alvin Toffler:

Ne aflam intr-un tren a carui viteza creste gonind pe o linie presarata cu un numar necunoscut de macaze, ducand la destinatii necunoscute. Pe locomotiva nu se afla niciun om de stiinta, iar acarii s-ar putea sa fie demoni. Cea mai mare parte a societatii se afla in vagonul de bagaje si priveste inapoi.”

Dupa ce face o analiza detaliata a lumii contemporane, cu crizele si tendintele ei, Alvin Toffler ajunge la tulburatoarea concluzie ca cei care conduc din umbra destinele lumii nu sunt eminentele cenusii ale binelui, ci dimpotriva, fortele raului. Concluzia cunoscutului autor nu este unica. O regasim in presa scrisa , in emisiuni TV, in afirmatii ale unor oameni politici…

De ce e important sa stim acest lucru ? Pentru ca sa nu uitam niciodata ca traim pe un teren minat si ca avem nevoie mai mult decat niciodata de ocrotirea si calauzirea lui Dumnezeu.

In cele ce urmeaza va propun o scurta privire asupra lumii noastre- o lume avand scara valorilor rasturnata cu susul in jos, o lume care zice binelui rau si raului bine, o lume care se indreapta cu viteza spre un final inevitabil si dramatic. Iata cateva domenii in care raul ne copleseste, dovedind ca Biblia are perfecta dreptate cand afirma ca “lumea intreaga zace sub puterea celui rau”:

1) Descoperirile stiintifice

Traim un timp in care zilnic omenirea descopera ceva important pentru bagajul ei de cunostinte, implinind profetia din Daniel 12, 4 up. care spune ca in zilele din urma “cunostinta va creste “. Dar sa nu ne bucuram inainte de vreme pentru acest lucru ! Stiti unde se folosesc mai intai cele mai noi descoperiri stiintifice ? Credeti ca  pentru salvarea de vieti in spitale, pentru educatie sau cultura , in agricultura sau industrie ? Nicidecum ! Domeniul militar este cel care beneficiaza primul de cele mai noi descoperiri din domeniul stiintei si tehnologiei. Acolo, in armata, se gasesc cele mai moderne si mai costisitoare laboratoare de cercetare, acolo se aloca cele mai mari sume de bani. Este revoltator ca tari sarace, care isi infometeaza populatia si o priveaza de cele mai elementare conditii de viata, aloca sume uriase pentru inarmare ( vezi ex. Coreei de Nord ).

Un exemplu concludent al folosirii celor mai noi tehnologii in scopuri militare este descoperirea energiei atomice. Prima aplicatie nu s-a facut in scopuri pasnice ( construirea de centrale  pentru producerea de electricitate, de ex. ) , ci in scopuri distructive. Prima bomba atomica ( “Little Boy “ ) lansata deasupra oraselor Hiroshima si Nagasaki in august 1945 reprezinta o dovada in acest sens.

Oare de ce se repeat mereu acest lucru ? Motivul este simplu: intreaga lume e condusa de forte oculte, iar “acarii sunt demonii”.

2) Presa scrisa

Presa reprezinta unul din cele mei eficiente mijloace de transmitere a informatiilor. Va rog sa observati insa care sunt cele mai vandute ziare si reviste: nu cele care redau obiectiv si echilibrat evenimentele, ci cele condimentate din belsug cu scandaluri, violuri, crime, incesturi si fotografii indecente si provocatoare. Cu totii stim ca in lume se mai intampla si lucruri demne de aprecierea noastra. Sunt medici care opereaza 10-12-14 ore pentru salvarea unui pacient in stare critica; sunt fundatii care fac un real bine unor oameni nefericiti ai societatii; sunt inovatori care prin inventiile lor aduc un plus de confort si de bine in viata oamenilor; sunt oameni de bine a caror viata este demna de urmat. Cu toate acestea, ei nu se regasesc  pe primele pagini ale ziarelor. Acestea sunt deja ocupate de gunoaiele si dejectiile societatii noastre. Poate ca ar fi mai indicat ca sefii unor astfel de trusturi de presa sa-si numeasca publicatiile de scandal: “Gunoiul zilei”.

3) Televiziunea

Am ramas surprins cand am aflat ca doua personalitati ale lumii noastre nu-si lasa copiii sa urmareasca emisiuni Tv decat in limita a cel mult doua ore, doar duminica, la o emisiune pentru copii. Este vorba de actrita americana Meryl Streep si primul ministru italian Silvio Berlusconi ( el insusi proprietar al unei mari retele de televiziune ! ) Oamenii acestia, care direct sau indirect au legatura cu televiziunea, stiu ceva ce noi nu vrem sa intelegem: ca Tv-ul este unul din mijloacele de manipulare cele mai eficiente folosite de fortele oculte.

Daca oameni fara pretentii de a fi niste crestini fundamentalisti isi dau seama de nocivitatea unor emisiuni Tv, oare noi ne consideram imuni fata raul care patrunde atat de usor in casele si in constiintele noastre ?

4) Reclamele

Atunci cand sofam in afara localitatii sau ne deplasam pe jos in propriul oras, ce fel de reclame ne agreseaza la tot pasul ? Ati intalnit vreodata o reclama de genul: “Consumati mere – sursa de vitamine !”, sau “Folositi paine din faina integrala- va intareste inima !” sau ”Cumparati biciclete – va veti intari sanatatea !” ? Eu nu am intanit inca astfel de reclame…In schimb, anunturi care ne imbie sa cumparam o anumita marca de tigari, o anumita bautura alcoolica sau o anumita bautura de cola etc. sunt pe toate “gardurile”.

De ce toate acestea ? Pentru ca “lumea intreaga zace sub puterea celui rau”, iar acarii sunt demoni.

5) Sponsorizarile

In economiile libere de tip capitalist, practica sponsorizarilor este larg raspandita. Un patron de firma care are profit poate dona un anumit procent din profitul firmei sale intr-un domeniu preferat. Bogatii lumii ofera uneori sume uriase sub titlul de sponsorizare. Intrebarea care se ridica este insa alta: Pentru ce anume ? Pentru construirea vreunui spital, pentru renovarea vreunei scoli sau ajutorarea vreunui om care are nevoie de o interventie chirurgicala costisitoare ? Cateodata (  trebuie sa recunoastem ! ) se mai intampla si asa ceva, din fericire.

De cele mai multe ori insa, sume uriase de bani se indreapta spre sport, curse de cai, concursuri miss, spectacole si o multime de alte lucruri fara valoare in sine. Nu pot uita cand echipa de fotbal a Romaniei s-a calificat la un turneu mondial, un mare om de afaceri roman a donat fiecaruia din cei 22 de jucatori , pe langa o mare suma de bani, si un automobil de lux. Nu am auzit sa se intample acelasi lucru in cazul unor cercetatori, inventatori, elevi ce obtin premii la olimpiadele internationale – oameni de adevarata valoare pentru societate…

De ce se intampla aceste aberatii in societatea omeneasca ? Pentru acelasi motiv expus deja: “intreaga lume zace sub puterea celui rau “.

Exemplele ar putea continua la nesfarsit. Domeniile in care raul sfideaza binele sunt tot mai numeroase, dovedind ca lumea noastra e condusa de forte oculte spre o destinatie nefasta. Ramanand pe firul aceleiasi idei prezentate de apostolul Ioan in textul citat, ma voi opri asupra unui domeniu particular in care se manifesta fortele oculte in lumea noastra: fenomenele spiritiste ( numite mai frecvent:  fenomene paranormale ). Iata cateva exemple , din miile care se petrec zilnic in lume:

Un tanar de 21 ani din Buenos Aires reuseste sa devina student la vestita universitate Sorbona din Franta. Toata familia este fericita…Tanarul isi cumpara biletul de vapor, primeste cheile cabinei iar in ziua plecarii se indreapta spre nava. Drumul trece printr-un coridor lung si pustiu la acea ora. Brusc, la jumatatea coridorului, in dreptul unei usi, ii apare o fetita de 9-10 ani, imbracata in alb. Fetita zambeste trist si   buzele i se misca imperceptibil…Privindu-l pe Julio, fetita ii face semn sa o urmeze. Crezand ca fetita are nevoie de ajutor, Julio o urmeaza. Ajungand intr-o incapere pustie, tanarul aude usa inchizandu-se dupa el iar fetita dispare inexplicabil. Julio isi da seama ca fusese atras intr-o cursa si incepe sa strige dupa ajutor si sa bata cu toata puterea in usa. Intr-un tarziu, cineva aude strigatele lui Julio si il elibereaza . Tanarul fuge disperat la vapor, dar constata ca acesta plecase. Furios, Julio isi suna parintii si le povesteste intamplarea. Peste doua zile , tanarul primeste o scrisoare de la mama lui in care afla doua lucruri cutremuratoare: 1) Vasul care trebuia sa-l duca in Franta se scufundase si aproape toti pasagerii pierisera si 2) Mama ii marturiseste un lucru pe care nu-l stiuse: inainte de a se casatori, mama lui Julio nascuse o fetita in afara casatoriei, insa fetita murise in jurul varstei de 10 ani. Fotografia trimisa  corespundea exact cu imaginea acelei fetite triste si imbracata in alb care ii aparuse lui Julio pe coridorul ce ducea la nava. ( Ziarul “Cuvantul Nou”, 22 noiembrie 1994 ).

Pentru majoritatea omenirii, astfel de intamplari paranormale reprezinta dovezi ale existentei sufletului dincolo de moarte. Insa pentru cel care ia in serios cele relatate de Scripturi ( Biblia nu sustine invatatura nemuririi sufletului, care este de origine pagana de altfel ! ), astfel de intamplari sunt explicabile doar prin lucrarea spiritelor rele, care sunt capabile de orice pentru a insela omenirea si a-i hrani sperante false. Fapte de genul celor traite de tanarul Julio se petrec zilnic.

In anii 40’, intr-un mic orasel din Texas, SUA,  a avut loc un grav accident de circulatie in care un tren a lovit un autobuz plin cu copii. Din nefericire, toti copiii au murit in acel tragic accident. De atunci insa, in acel loc se intampla un lucru straniu: orice masina care se opreste inainte de calea ferata  este impinsa de maini nevazute pana dincolo de calea ferata. Localnicii cred cu tarie ca “mainile” care imping masinile oprite sunt ale spiritelor acelor copii care au murit in tragicul accident, veghind  sa nu se intample o alta nenorocire. ( Ziarul “Cuvantul Nou”, 13 februarie 1999 ).

In California, o doamna respectabila pretinde ca zilnic are 2-3 convorbiri cu Fecioara Maria care ii trimite mesaje si o inzestreaza cu puterea de a vindeca bolnavi. Sute de oameni vin in acel loc cu aparate de filmat pentru a surprinde chipul Mariei care se arata uneori pe cer…

O alta doamna din SUA, de profesie psihoterapeut, pretinde ca primeste regulat “mesaje” de la “spiritul” lui Nostradamus, fiind ajutata sa inteleaga profetiile facute de acesta acum mai bine de 400 de ani. Printre prezicerile ei se numara si aceea ca in urmatorii 200 de ani Biserica Catolica va intra intr-o perioada de decadere, iar cu privire la sfarsitul lumii, ea ne sfatuieste sa stam linistiti, caci el nu va veni atat de curand…

Paralel cu inmultirea unor intamplari de genul celor amintite, se constata inmultirea relatarilor despre asa-zise contacte cu OZN-uri. In Arizona de ex., exista un loc in care oamenii se aduna cu aparate de filmat , asteptand o astfel de aparitie… Exista un numar impresionant de oameni ce sustin ca au avut un contact de gradul 4 cu OZN-urile, fiind rapiti de “extraterestrii” sau primind mesaje de la acestia. Este interesant de observat care este continutul acestor mesaje:

– Civilizatiile extraterestre sunt cu 100 milioane  de ani mai avansate decat cea terestra, fiind doritoare sa ne ajute

– Aceste civilizatii ne-ar putea ajuta, insa sunt impiedicate de granitele politice. Daca ar exista un  guvern mondial, ajutorul ar putea veni mai curand.

– Zeii si demonii din mitologiile popoarelor nu sunt altceva decat extraterestrii.

– Sfarsitul lumii nu va veni curand.

– Moartea nu e altceva decat o trecere de la viata aceasta la o alta existenta constienta, cu trairile ei sufletesti.

Lumea secolului al 21-lea , in ciuda dezvoltarii stiintei si tehnologiei, este in mod paradoxal din ce in ce mai inclinata spre ocultism. Clarvazatori apar des in emisiuni TV, fiind folositi de politie in rezolvarea unor cazuri dificile. Ghicitori de tot felul apar in presa scrisa sau vorbita, prezicand viitorul oamenilor, al statelor sau chiar al lumii intregi. Vindecatori paranormali opereza fara bisturiu, in timp ce megailuzionisti fac sa apara in fata publicului , ca din senin, nu porumbei sau iepurasi, ci avioane intregi. Un cunoscut megailuzionist marturiseste ca a avut nevoie de 20 de ani de studii ale unor carti de magie si vrajitorie, unele vechi de sute de ani, pentru a ajunge sa faca astfel de numere spectaculoase. Medii spiritiste cheama spiritele mortilor in fata unui public din ce in ce mai larg, iar yoghinii, in starea de nirvana, pretind ca primesc mesaje de la zeii hindusi…Presa este plina de astrologie si se considera ca un ziar fara horoscopul zilei nu este vandabil…

Lista ar putea continua, actualizata zilnic cu noi si noi fapte ce dovedesc ca lumea in care traim este condusa din ce in ce mai mult de forte oculte. Intr-adevar, “toata lumea zace in cel rau”…Cu cateva exceptii insa: acei oameni care si-au legat viata, destinul si aspiratiile de Iisus Christos, Creatorul tuturor lucrurilor. Inmultirea fenomenelor paranormale ( spiritiste ) reprezinta un semn vizibil ca sfarsitul tuturor lucrurilor este aproape. Ideea este subliniata de afirmatia apostolului Pavel:

“Dar Duhul spune lamurit ca in vremile din urma unii se vor lepada de credinta ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invataturile dracilor.” ( 1 Timotei 4, 1 )

Oare aceste “duhuri inselatoare” de care vorbeste Pavel nu sunt cumva acei acari-demoni de care aminteste Alvin Toffler in “Socul viitorului “ ?

Astazi, cand lumea din care facem parte se scufunda tot mai mult in ocultism, implinind trista profetie a apostolului Ioan ( “toata lumea zace in cel rau “ ), avem nevoie din ce in ce mai mult de ocrotirea si calauzirea Mantuitorului nostru. Avem nevoie de rugaciune staruitoare, de studiu  sustinut al Scripturilor si de veghere permanenta pentru a fi feriti de a nu cadea in vreuna din acele curse pe care diavolul le asterne inaintea pasilor nostri.

Daca noi ne facem partea, nu avem de ce sa ne temem. Iisus ne garanteaza ocrotirea Sa:

“Iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului “ ( Matei 28, 20 )

Lori Balogh


This entry was posted in Ocultism, paranormal and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.