Ce spune Biblia despre…Planul Mantuirii

Ce spune Biblia despre…Planul Mantuirii

 

In criza ivita datorita aparitiei pacatului in Univers, Dumnezeu a procedat drept. Insa El nu este doar drept, ci si iubitor: 1 Ioan 4, 8. Cum putea un Dumnezeu care este dragostea intruchipata sa priveasca cu nepasare la suferintele si moartea fiintelor create de El ? Raspunsul Sau la problema aparitiei pacatului a fost Planul salvarii omului.

Ce solutii avea Dumnezeu fata de problema aparitiei pacatului pe pamant ?

Existau trei solutii teoretice: 1) Moartea vesnica a pacatosului. Solutia aceasta ar fi satisfacut dreptatea divina, nu insa si dragostea Sa. 2) Schimbarea Legii divine care cerea moartea pacatosului. Aceasta solutie ar fi satisfacut iubirea lui Dumnezeu, dar nu si dreptatea Sa. 3) O solutie care sa imbine dreptatea divina cu iubirea Sa.

Din fericire pentru noi, Dumnezeu a ales cea de-a treia solutie: Ioan 3, 16.

Cand a fost intocmit Planul mantuirii omului ?

Dumnezeu, ca Unul care este atotstiutor, nu putea fi surprins de aparitia pacatului. El a prevazut aparitia lui si a luat din timp toate masurile pentru rezolvarea crizei.

Biblia ne invata ca Planul salvarii omului din pacat a fost conceput in sanul Dumnezeirii candva, inainte de crearea lumii noastre: Romani 16, 25-26; Efeseni 1, 9-11; 3, 9-11.

Cand a fost descoperit omului pentru prima data acest Plan ?

Imediat dupa caderea in pacat a primilor nostri parinti, Dumnezeu l-a cautat pe om in Eden: Geneza 3, 6-9. Aceasta cautare a fost prima manifestare a Planului mantuirii. Prima descoperire a acestui Plan o gasim in cuvintele spuse de Creator femeii: Geneza 3, 15. Aici gasim prima profetie mesianica ce prevestea venirea Fiului lui Dumnezeu in lume pentru a-l mantui pe pacatos.

Simbolurile: sarpele il reprezinta pe Satana: Apocalipsa 12, 9; femeia reprezinta biserica: 2 Corinteni 11, 2; Efeseni 5, 25-27; samanta sarpelui ii simbolizeaza pe oamenii nelegiuiti: Ioan 8, 44; samanta femeii Il simbolizeaza pe Christos: Galateni 4, 4.

Daca “impungerea calcaiului” semintei femeii a avut loc la cruce, prin moartea Fiului lui Dumnezeu,  zdrobirea capului sarpelui va avea loc la nimicirea finala a lui Satana.

Ce spune Biblia despre scopurile Planului mantuirii ?

Planul mantuirii avea mai multe scopuri decat salvarea noastra din blestemul pacatului:

1) mantuirea neamului omenesc: Ioan 3, 16; 2) restabilirea armoniei universale: Efeseni 1, 9-10; Romani 8, 19-21; 3) reabilitarea caracterului lui Dumnezeu, grav afectat de acuzatiile lui Satana, in fata Universului: Romani 3, 4; 4) glorificarea Legii, ca expresie a caracterului si vointei divine: Isaia 42, 21; 5) sa asigure loialitatea fiintelor necazute in pacat; 6) sa inlature efectele pacatului: Maleahi 4, 1; Apocalipsa 21, 1-4.

Care sunt prevederile Planului mantuirii ?

Planul salvarii noastre are mai multe etape si ele sunt in curs de desfasurare: intruparea Fiului lui Dumnezeu, vietuirea Sa pe pamant pentru a deveni Modelul nostru, jertfa si preluarea vinovatiei pacatosului, invierea, mijlocirea in Sanctuarul ceresc pentru neamul omenesc, judecata in toate fazele ei si revenirea in slava a lui Christos si restabilirea armoniei universale. Cele doua momente cheie au fost intruparea: Ioan 1, 14 si jertfa lui Christos: 1 Corinteni 15, 3; Tit 2, 14; 1 Petru 2, 24.

Exista mantuire fara Iisus Christos ?

Biblia ne spune ca acest lucru nu este posibil. Domnul Iisus Christos este singura noastra speranta de salvare din blestemul pacatului si al mortii: Ioan 10, 9; 14, 6 ; Faptele Ap. 4, 12.

Planul mantuirii inseamna predestinatie ?

Biblia spune ca Dumnezeu a alcatuit un plan al salvarii tuturor oamenilor, nu doar al unora dintre ei: Ioan 3, 16; 2 Petru 3, 9. Dar, desi doreste salvarea intregii omeniri, El nu trece peste libertatea de alegere a omului, pe care o respecta: Deuteronom 30, 19-20. In final, fiecare om va primi ceea ce a ales in aceasta viata: Apocalipsa 22, 12.

De ce sa nu alegem calea ascultarii si a credintei, singura care ne va duce la mantuire ?

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.