Ce spune Biblia despre…zecimi si daruri

Ce spune Biblia despre…zecimi si daruri

 

Primii nostri parinti au primit de la Creator responsabilitatea de a administra intregul pamant, cu flora si fauna lui : Geneza 1, 28-29. O singura restrictie le-a fost impusa: Adam si Eva nu aveau voie sa manance din pomul cunostintei binelui si raului: Geneza 2, 16-17. De ce aceasta restrictie ? Pentru ca oamenii sa nu uite niciodata ca adevaratul Stapan si Proprietar al pamantului este Dumnezeu. Dupa caderea in pacat, loialitatea oamenilor nu a mai putut fi testata prin pomul cunostintei. Cu toate acestea, omenirea are nevoie si astazi de un monument de aducere aminte a faptului ca Dumnezeu este izvorul oricarei binecuvantari.

Care este oranduirea care ne reaminteste ca Dumnezeu este Autoritatea suprema ?

– Biblia de arata ca sistemul zecimilor si darurilor a fost instituit de Dumnezeu, el simbolizand stapanirea Lui asupra tuturor lucrurilor: Leviticul 27, 30. 32. Dupa cum a saptea parte din timp Ii apartine lui Dumnezeu ( Sabatul zilei a saptea ), la fel a zecea parte din veniturile noastre trebuie inapoiate lui Dumnezeu sub forma zecimilor si darurilor. Implinirea acestor datorii reprezinta un act de loialitate fata de Dumnezeu.

Inapoiera zecimilor si darurilor este un act de generozitate din partea omului sau este o datorie ?

– Dumnezeu ne porunceste sa ne achitam de aceasta obligatie: Maleahi 3, 10. Implinirea ei nu reprezinta un act de generozitate din partea omului, ci doar o simpla datorie. Cu toate acestea, recunostinta trebuie sa insoteasca fiecare manifestare a omului fata de Dumnezeu.

Ce ne spune Biblia despre practicarea zecimii ?

– Zeciuiala este o practica acceptata in intreaga Scriptura. Avraam i-a dat zecime lui Melhisedec, demonstrand ca aceasta era o practica obisnuita la acea vreme: Geneza 14, 20. Iacov a inteles si el cerinta zecimii  cand, ca fugar si exilat, i-a promis lui Dumnezeu ca-I va da zeciuiala din toate veniturile, daca Acesta il va ocroti: Geneza 28, 22. Asadar, cerinta zeciuielii era cunoscuta in vremea patriarhilor, cu mult timp inainte de reafirmarea ei ca institutie divina in poporul Israel: Leviticul 27, 30-32; Numeri 18, 24. 26. 28; deuteronom 12, 6. 11. 17.

A ramas sistemul zecimilor si darurilor valabil si in Noul Testament ?

– Biblia ne confirma faptul ca sistemul zecimii  si al darurilor a ramas valabil si in Noul Testament, desi legea ceremoniala , care reglementa jertfele ce era simbolizau moartea Domnului Christos, a fost abrogata. Insusi Mantuitorul a intarit practicarea zeciuielii, condamnandu-i pe cei care violau spiritul ei: Matei 23, 23.

Ce spune Biblia cu privire la folosirea zecimii si darurilor ?

– Zecimea este sfanta, ea fiind folosita doar in scopuri sacre. Ea trebuie adusa la casa Domnului si nu trebuie folosita dupa bunul plac al omului: Maleahi 3, 10. In timpurile Vechiului Testament, ea slujea la intretinerea levitilor, ei neavand mostenire in mijlocul poporului Israel si avand sarcina de a se ingriji de sanctuarul pamantesc. In Noul Testament, rolul preotiei levitice s-a incheiat, insa zecimea trebuie folosita pentru sustinerea bisericii si a slujitorilor ei: 1 Corintei 9, 11-14.

Cum priveste Dumnezeu pe cei care nu se achita de aceasta datorie ?

– Biblia ne asigura ca Dumnezeu priveste neachitarea acestei datorii drept o inselaciune la adresa lui Dumnezeu, un furt care atrage dupa sine lipsa binecuvantarilor ceresti: Maleahi 3, 8-9.

De ce este nevoie si de daruri benevole ?

– Un crestin sincer si devotat nu va limita contributia lui la binele cauzei lui Dumnezeu doar la zecime. Recunostinta si generozitatea lui il vor determina sa aduca la casa Domnului daruri de bunavoie, potrivit posibilitatilor si generozitatii sale: 2 Corinteni 8, 1-5; 9, 6-11.

Billy Graham, cunoscutul evanghelist american, a spus: “Biblia ne invata sa dam zecimea. Adica a zecea parte din castigul nostru net Ii apartine lui Dumnezeu.

Lori Balogh

Acest articol a fost publicat în Ce spune Biblia .... Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ce spune Biblia despre…zecimi si daruri

 1. anonim spune:

  am citit cu interes blogul si textele din biblie dau niste explicatii destul de vagi despre zecime.
  daca sunteti amabil sa imi dati trimiteri unde isus in noul testament spune sa dam zeciuiala ,v-as fi recunoscator.
  multumesc.

  • Lori Balogh spune:

   Pentru mine, argumentele prezentate in favoarea zecimii sunt suficiente. Cand Insusi Mantuitorul ne indeamna: „pe acestea sa le faceti, iar pe celelalte sa nu le lasati nefacute” ( referindu-se in mod special la zecime – Matei 23,23 ), mai avem oare nevoie de argumente in plus ?

 2. ioansimeanu spune:

  zeciuiala ia imbogatit pe multi pastori si le-a ratacit mintile,nu este porunca pentru zeciuiala in noul testament.ai grija de toti din familia,si de sarac,orfan vaduva,este mult mai bine primit inaintea domnului.ca sa intri in viata pazeste poruncile,iar ca sa fi desavirsit iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti.Domnul iisus a poruncit sa mergem si sa facem ucenici botezati,nu sa facem biserici,catedrale,manastiri,etc.unde sint doi sau trei este si IISUS in mijlocul lor.

  • mani spune:

   ionele te inteleg,stiu cum e sa fi nemultumit de felul cum se administraza darurile la ,,templu’si Iisus a fost nemultumit de le-a rasturnat mesele insa, El nu a desfintat darurile si zecimile ci a spus ”si pe celelalte sa nu le lasati nefacute”luca 13,42 .Iisus Hristos este acelas [Dumnezeu] ”ieri–[v.t] ,azi–[n.t],si in vesnicii, Iisus este creatorul nostru deci EL a instituit si zecimea pe linga alte legi de convietuire pe acest pamant dovada este clara,caci chiar si patriahii din vechime o practicau [inainte de infintarea poporului evreu].” totata scriptura este insuflata de Dumnezeu” deci vechiul testament nu este desfintat..orce copil al lui Dumnezeu a-r trebui sa-L cinsteasca pe creatorul sau sustinand lucrarea Sa de mantuire a oamenilor ,prin daruri si zecimi..aceasta este o mare favoare data de Dumnezeu sa fim lucratori impreuna cu El in lucrarea de mantuire a omenirii.Am si eu cuvinte de critica la modul cum se administraza darurile si zecimile.sa creat reguli in asa fel ,biserica locala sa nu mai aiba nici bani de intretinere ,adica sa mearga 99,9 la temlplu[conferinta].in trecut darurile de buna voie ramaneau ln biserica locala, .astazi templul nu mai sprijina lucrarea de predicare in bis. locale prin refinantare .personal cred ca biserica trebuie sa se intoarca la sola scriptura ,facand reforme in domeniul pastoratiei si al administrarii darurilor si zecimilor si sa se elimine hotararile si adaugirile ce sau facut prin spiritul profetic.

  • Sebastian Damaschin spune:

   Multă pace de la Domnul !
   Îmi cer scuze că mai adaug un gând. Și eu cred în valabilitatea zecimii și că este închinată Domnului, însă consider că Maleahi 3:10 aduce și lămuriri cu privire la destinația ei. Astfel, când Domnul spune ca zecimea „să fie hrană în Casa Mea” înțeleg că această expresie îi cuprinde atât pe pastorii, misionarii, profesorii sau alți oameni dedicați vestirii Evangheliei, cât și casele de rugăciune și evanghelizare existente și închinate lucrării Domnului. De exemplu, Domnul Iisus nu a încurajat să existe o taxă de întreținere pentru Templul din vremea Lui (Matei 17:24-27). Când Petru a fost întrebat dacă Învățătorul plătește darea pentru Templu, el a răspuns „da” deoarece se pare că ucenicii mai aveau ceva economii din care să plătească această taxă. Dar Domnul Iisus a gândit altfel și a spus că cei ai Casei nu trebuie să plătească această dare și i-a zis lui Petru să meargă la pescuit. Și cine știe dacă banul din gura peștelui pescuit de Petru și plătit ca taxă de întreținere de Domnul Iisus și Petru, nu aparținea unui străin?
   De asemenea, Dumnezeu a încurajat construirea caselor de rugăciune și din daruri. Orice suplimentare de fonduri provine din daruri. Dar orice delăsare și încercare de calcul a acestor daruri pe cap de membru de biserică nu cred că vine de la Dumnezeu. Fiecare poate dărui mult sau puțin după cum îi spune conștiința. Exemplul văduvei sărace din Marcu 12:41-44 mă face să tac și dovedește că în acel moment ea își dădea chiar viața pentru Domnul. Nu știu dacă mai avea copii sau rude, dar nu cred că a fost părăsită și gestul ei, făcut din inimă și nu la cerea cuiva, apare în contextul în care foarte mulți preoți și învățători ai Legii erau legaliști. Noi nu trebuie să fim nemulțumiți de felul în care Domnul a hotărât să fie folosită zecimea, care Îi aparține de drept. Așa am înțeles din Maleahi 3:10 că toți avem privilegiul și datoria aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free