A fost cunoscut Dumnezeu sub Numele de Yahweh de catre patriarhi ?

A fost cunoscut Dumnezeu sub Numele de Yahweh de catre patriarhi ?

     Este neindoios faptul ca patriarhii, incepand cu Adam si pana la fiii lui Iacov, L-au cunoscut pe Dumnezeul cel adevarat, Creatorul cerului si al pamantului. Este, de asemenea, evident faptul ca El li s-a descoperit sub mai multe nume, fiecare din ele subliniind o anumita latura a Fiintei,  caracterului, personalitatii si lucrarii Sale.

Nume ca: Elohim ( Dumnezeu – Geneza 1,1.3; 9,6 ), El Elyon ( Dumnezeul Cel Preainalt – Geneza 14,18 ), El Shaddai ( Dumnezeul Cel Atotputernic – Geneza 17,1 ), Adoney Ha’ Adonim ( Domnul domnilor – Deuteronom 10,17 ), Goel ( Rascumparatorul – Iov 19,25 ), Magen ( Scutul – Geneza 15,1 ), El Roi ( Dumnezeu care ma vede – Geneza 16,13 ) si altele erau cunoscute si folosite in dreptul lui Dumnezeu din timpurile patriarhilor.

Tinand cont ca in cultura ebraica numele aveau o semnificatie aparte, indicand o latura a caracterului, personalitatii sau lucrarii unei persoane, este firesc ca in dreptul lui Dumnezeu sa fie folosite mai multe nume. Fiinta suprema nu putea fi definita in toata complexitatea ei printr-un singur nume, asa cum se intampla in cazul oamenilor.

Exista insa un verset biblic ( Geneza 6,3 ) care ridica o intrebare justificata: A fost cunoscut Dumnezeu, Creatorul cerului si al pamantului, sub numele de Yahweh si in timpurile dinainte de Exod ? Versetul amintit pare sa sugereze acest lucru: “Eu M-am aratat lui Avraam, Isaac si lui Iacov ca Dumnezeul Cel Atotputernic, dar n-am fost cunoscut de ei sub numele Meu ca “Domnul” ( Yahweh ).

Dilema este cu atat mai mare cu cat numele lui Yahweh apare totusi in Cartea Genezei de 143 de ori, lasandu-ne sa intelegem ca patriarhii L-au cunoscut pe Dumnezeu sub acest nume. Se pare ca chiar in familia lui Adam se folosea acest nume, caci la nasterea lui Cain, Eva a exclamat fericita: “Am capatat un om cu ajutorul Domnului” ( Yahweh – Geneza 4,1 ).

Dupa nasterea primului fiu al lui Set, Enos, raportul biblic ne spune ca “atunci au inceput oamenii sa caute Numele Domnului” ( Yahweh – Geneza 4,26 ). Dumnezeu S-a prezentat chiar lui Avraam prin expresia “Eu sunt Domnul” ( Yahweh – Geneza 15,7 ). La fel s-a intamplat si in cazul lui Iacov ( Geneza 28, 13 ). Daca Dumnezeu a fost cunoscut sub numele de Yahweh de catre patriarhi, de ce totusi El ii spune lui Moise: “n-am fost cunoscut de ei numele Meu ca Domnul ( Yahweh )” ?

Intr-un articol scris de Martin Probstle, profesor de Vechiul Testament la Seminarul din Bogenhofen, se incearca rezolvarea acestei dileme . Autorul sustine ca numele Yahweh nu le era strain patriarhilor, dovada fiind cele 143 de referinte biblice legate de acest nume. Insa, spune el, ei nu L-au cunoscut din experienta”.

     “Acest nume este mai mult decat un apelativ, el este un plan de actiune, este asigurarea promisa de catre Cel ce este cu si pentru poporul Sau, Cel ce S-a plecat spre el si S-a implicat in salvarea lui ( Exodul 6,5-8 ). Cu siguranta, Yahweh a fost Dumnezeul patriarhilor, Cel care a facut legamant cu ei, dar experienta rascumpararii si a eliberarii plina de compasiune a unei intregi natiuni si implinirea promisiunii de a o conduce in tara Canaanului a fost o experienta rezervata doar pentru Israel cel scos din Egipt” ( 1 )

In finalul articolului, autorul prezinta o parafrazare a textului din Geneza 6,3, care , crede el, ar reda mai fidel intentia lui Dumnezeu: “Eu M-am descoperit lui Avraam, Isaac si Iacov in postura Mea de El Shaddai ( Cel care face promisiunea ); dar Eu nu am fost cunoscut de catre ei in masura deplina a intelesului numelui Meu de Yahweh ( Cel care implineste ceea ce a promis prin legamant )” ( 2 )

Explicatia data de respectivul autor este rezonabila si pare sa rezolve dilema legata de afirmatia lui Dumnezeu din Geneza 6,3 . Insa mai exista inca cel putin o posibilitate de rezolvare a dilemei. Este foarte probabil ca, intr-adevar, Dumnezeu sa nu fi fost cunoscut inainte de Exod sub numele Sau de Yahweh. Dupa cum numeroase alte nume ale Sale au fost dezvaluite omenirii pe masura ce Planul de Mantuire se derula.

Dumnezeu descoperit ca Tata care Isi jertfeste unicul Fiu, Dumnezeu  Fiul, care devine “Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii” ( Ioan 1,29 ), apoi Mare Preot al omenirii ( Evrei 8,1.2 ),  Dumnezeu Duhul Sfant, care devine Mangaietorul ( Ioan 15,26 ), si multe altele  sunt nume si titluri care au fost dezvaluite omenirii pe masura ce istoria si Planul de Mantuire avansau spre finalul lor. Dar cum se explica atunci prezenta celor 143 de referinte biblice care cuprind numele Yahweh inainte de exodul poporului evreu ?

O posibila explicatie ar fi legata de faptul ca Moise este autorul primelor cinci carti ale Bibliei                 ( Pentateuhul ), el fiind cel care a scris cele 143 de referinte biblice cu privire la numele Yahweh. Cunoascandu-L din propria sa experienta pe Dumnezeu sub acest nume nou, Moise a redat intreaga istorie cuprinsa intre Creatiune si Exod folosind, printre alte numeroase nume, si pe acela de Yahweh. Este o transpunere in trecut a unui adevar descoperit recent.

Poate ca urmatoarea alegorie ne va ajuta sa intelegem ceea ce s-a intamplat in momentul in care Moise a scris Pentateuhul: Un tata a fost despartit de fiul sau inca de la nastere din motive necunoscute. Fiul a fost crescut la un orfelinat, fara ca tatal si fiul sa stie unul de altul. Devenind adult, fiul isi cauta de lucru si este angajat tocmai in firma tatalui sau.

Fara sa stie nimic unul de altul, relatiile dintre cei doi sunt cele dintre un patron si un angajat. Dar la un moment dat, printr-un complex de imprejurari, tatal afla ca angajatul cel nou este chiar fiul sau, iar fiul afla ca patronul firmei in care lucreaza este chiar tatal lui.

Relatiile dintre cei doi se schimba radical din acel moment. De la relatia patron-angajat se ajunge la relatia tata-fiu. Cand fiul va hotara sa-si scrie experienta de viata, va apela la prima relatie: aceea de patron-angajat sau la a doua: aceea de tata-fiu ? Cu siguranta ca el va apela la a doua relatie: aceea de tata-fiu.

Cand va povesti cum a cerut sa fie angajat la firma respectiva, el va spune: “tata era patronul”, “tata mi-a luat interviul”, “tata m-a angajat”, “tata m-a promovat”, etc. “Si toate acestea fara ca eu sa stiu ca el era tatal meu….

In viata se intampla adesea sa transpunem in trecut niste adevaruri pe care le aflam in prezent, privind si intelegand trecutul prin lumina prezentului. Probabil ca la fel s-a intamplat si in cazul lui Moise, atunci cand a scris Pentateuhul, transpunand in trecut un adevar legat de numele de Yahweh pe care l-a aflat doar cu ocazia Exodului. Raman totusi doua optiuni pentru rezolvarea dilemei. Fiecare e liber sa aleaga pe cea pe care o considera cea mai rezonabila.

Lori Balogh

Referinte:

( 1 ) Martin Probstle, articolul “De ce a spus Dumnezeu ca patriarhii nu L-au cunoscut sub numele de Yahweh ?”, publicat in volumul “Interpretarea Scripturii”, Institutul de Cercetari Biblice, ed. Viata si Sanatate, Bucuresti, 2012, p. 156

( 2 ) Idem, p. 157

Acest articol a fost publicat în Dileme crestine și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

21 de răspunsuri la A fost cunoscut Dumnezeu sub Numele de Yahweh de catre patriarhi ?

 1. feofil adrian spune:

  Domnul Lori Balogh, cu toata stima ,si cu toata seriozitatea va spun ca folosirea Numelui Sfant nu este optionala. este obligatorie.De ce? Din 3 motive. 1). ” Sa nu iei in desert Numele Yahveh ,Dumnezeul tau; caci Yahveh (Domnul )nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui.” (Exod.20:7); 2). ” Sa n-adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu si sa nu scadeti nimic din ele; ci sa paziti poruncile Domnului Dumnezeului vostru asa cum vi le dau eu.” (Deut.4:2); „Voi sa paziti si sa impliniti toate lucrurile pe care vi le poruncesc eu; sa n-adaugati nimic la ele si sa nu scoateti nimic din ele”(Deut.12:32); „Marturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta”.(Apoc 22:18);
  „Si, daca scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei prorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta.”(Apoc 22:19); si al 3) Baal , tradus, inseamna DOMNUL. Daca in Biblie numele Baal ar fi fost tradus,……..dar d-vs nu aveti cum sa-mi da-ti dreptate, pentru ca d-vs respectati (sunteti obligat sa respectati) …DOGME,CREZURI.Dogmele ucid credinta,din simplu motiv ca sint considerate infailibile, si nu se pot pune in discutie,altminteri urmeaza excluderea.Eu sunt un om LIBER, eliberat de Yahveh din „mormantul” ortodox. Am avut ocazia sa discut cu fosti membri AZS exclusi, pe motive de doctrina si cred ca este o mare greseala sa se plafoneze cunostinta despre CelAtotputernic, in lipsa discutiilor deschise si sincere. In acest fel FORMALISMUL si LEGALISMUL sunt iminente. Consecintele sunt grave. Descoperirile si binecuvantarile, din partea lui Yahveh, nu mai sunt cu putinta.
  Dumnezeu a mai zis lui Moise: „Asa sa vorbesti copiilor lui Israel: „Yahveh,(Domnul) Dumnezeul parintilor vostri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov, m-a trimis la voi. Acesta este Numele Meu pentru vesnicie, acesta este Numele Meu din neam in neam.” (Exod.3:15); „Domnul”nu este un nume ,este un titlu.
  Sa nu necinstiti Numele Meu cel sfant, ca sa fiu sfintit in mijlocul copiilor lui Israel. Eu sunt Yahveh,(Domnul) care va sfintesc (Lev.22:32)
  Te voi lauda din toata inima mea, Yahveh,(Domnul) Dumnezeul meu, si voi preamari Numele Tau in veci! (Ps.86:12)
  „Fiindca Ma iubeste – zice Yahveh -(Domnul) de aceea il voi izbavi; il voi ocroti, caci cunoaste Numele Meu. (Ps.91:14) Ca nu cumva, in belsug, sa ma lepad de Tine si sa zic: „Cine este Yahveh?” Sau ca nu cumva, in saracie, sa fur si sa iau in desert Numele Dumnezeului meu. – (Prov.30:9)
  Eu sunt Yahveh, acesta este Numele Meu; si slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea, idolilor. (Isa.42:8)
  De aceea poporul Meu va cunoaste Numele Meu; de aceea va sti in ziua aceea ca Eu vorbesc si zic: „Iata-Ma!” (Isa.52:6)
  „Eram gata sa raspund celor ce nu intrebau de Mine, eram gata sa fiu gasit de cei ce nu Ma cautau; am zis: „Iata-Ma, iata-Ma!” catre un neam care nu chema Numele Meu. (Isa.65:1)
  Si daca vor invata caile poporului Meu, daca vor jura pe Numele Meu zicand: „Viu este Yahveh!”,(Domnul) cum au invatat pe poporul Meu sa jure pe Baal,(Domnul) atunci vor fi fericiti in mijlocul poporului Meu. (Ier.12:16)
  Cred ei oare ca pot face pe poporul Meu sa uite Numele Meu prin visele pe care le istoriseste fiecare din ei aproapelui sau, cum Mi-au uitat parintii lor Numele din pricina lui Baal?(Domnul) (Ier.23:27) [Baʿal este denumirea unui zeu vest-semitic și înseamnă în limba ebraică Domn, Maestru, Stăpân]
  De aceea voi sfinti Numele Meu cel mare, care a fost pangarit printre neamuri, pe care l-ati pangarit in mijlocul lor. Si neamurile vor cunoaste ca Eu sunt Yahveh,(Domnul) zice Yahveh (Domnul) Dumnezeu, cand voi fi sfintit in voi sub ochii lor. (Ezec.36:23)
  Atunci oricine va chema Numele Yahveh (nu Domnul, care este un titlu) va fi mantuit. Caci mantuirea va fi pe muntele Sionului si la Ierusalim, cum a fagaduit Yahveh, si intre cei ramasi pe care-i va chema Yahveh. (Ioel.2:32) Yahveh sa faca sa lumineze fata Lui peste tine si sa Se indure de tine !

  • Cristian spune:

   Asa cum ai spus in randurile de mai sus, Domnul”nu este un nume ,este un titlu.In limba Romana spunem Dumnezeu sau Domnul Dumnezeu, in ebraica sau aramaica vorbita in acele vremuri ebraica veche Domnul se spune Iahweh, In araba se spun Alah, in engleza se spune God, si asa mai departe in toate limbile pamantului, fiecare spune Domnul in limba lui. Deci: Iahveh nu este nume, Insemna Dumnezeu in limba ebraica sau aramaica vorbita atunci.

   • nana spune:

    Numele dumnezeului islamului nu este, Yahweh, Cel Adevarat. Nu vreau sa pronunt acel nume si nici sa scriu, pt ca mereu imi rezoneaza in minte crimele care se fac chiar in aceste zile in numele lui. In schimb ador acest Nume:Yahweh. Si consider ca Yehova e gresit desi si noi avrm cantari cu acest nume.

   • nana spune:

    Ce nu inteleg evreii mesianici, unii dintre ei ca fiecare avem limba noastra, cultura noastra si asa am ajuns sa nu folosim Numele/Titlurile Lui Cel Ce este (al Lui YHWH) originale, nu ca nu am vrea dar asa au ajuns la noi: Dumnezeu, Domnul, Do nul Dumnezeu, Isus, Isus Hristos, Mesia dar in mintea noastra in nici un caz nu la idoli ne gandim ci la Sfantul Lui Israel, Singurul Eloyhim al cerului si al pamantului. N ar trebui sa ne condamnati. Unii chiar au reavointa sa arunce cu ocara asupra acestui Nume Isus Hristos. Ma intreb unde spiritul dragostei daca vrei sa indrepti pe cineva. De aceea nu o sa ma las influentat de om. Voi folosi in paralel aceste nume/titluri in limba in care Dumnezeu mi a lasat. Eu cred ca unii vor sa ne distraga atentia de la o viata sfanta si curata aruncand cu alte acuze. Stiu insa ca Dumnezeu se uita la inima si oricum nu din cauza pronuntiei luam in desert Numele ci din cauza cand pacatuim in diferite forme. Intr un psalm spune Doamne da mi paine ca nu cumva sa fur si sa iau Numele Tau in desert. Deci are kegatura cu actiunild noastre. Cine zice sunt al Lui Mesia sa se departeze de faradelege…asa ca….desigur cu cat Il cunosc cu Numeke original nu pot decat sa ma bucur.

  • Livia spune:

   Domnule Feofil, de acord cu dumneavoastra in ceea ce priveste importanta Numelui Sfant al Creatorului!!! Ma bucur sa vad ca mai sunt si oameni liberi care cauta Adevarul din inima curata… „Ma veti cauta si ma veti gasi cand Ma veti cauta din toata inima!”

 2. Lori Balogh spune:

  Domnule Feofil,
  Va invit sa cititi articolul de mai jos, ca sa intelegeti viziunea iudaica asupra tetragramei YHWH si asupra Numelor lui Dumnezeu. Poate ca atunci veti renunta la acuzatii nefondate, care nu se incadreaza in caracterul unui crestin „liber”, cum afirmati ca sunteti. In ce ma priveste, intr-adevar, nu ma consider „liber”, caci libertatea absoluta este o utopie. Ma consider un „rob al lui Iisus Christos” si prefer aceasta robie celeilalte robii: cea a pacatului, de care vorbeste apostolul Pavel in Romani cap. 6. Cat priveste relatia cu Biserica, ma simt pe deplin liber sa ader la invataturile ei sau sa le resping. Daca am aderat la ele, am facut-o „de bunavoie si nesilit de nimeni”, iar in momentul in care voi observa eventuale deraieri de la adevarul Scripturii, ma voi simti pe deplin liber sa ma delimitez de ele, indiferent de consecinte.
  In ceea ce priveste DOGMELE si CREZURILE, nici d-v nu ati scapat de ele. Chiar daca ele nu apartin unei confesiuni oarecare, ele sunt ale d-v si veti face tot posibul sa le impartasiti si altora. Constient sau inconstient, si d-v aveti DOGME si CREZURI. Ceea ce nu e rau, atat vreme cat acestea corespund cu adevarurile revelate ale Scripturii.

  Iata articolul la care ma refeream si link-ul aferent:

  Mai folosesc evreii astazi oral Tetragrama YHWH? Care este pronuntia acesteia? Care este istoricul acestui nume divin, de cand si pentru cat timp a fost folosit, cum a fost el modificat?
  Scris de Sorin Rosen
  Duminică, 04 Octombrie 2009 21:56

  INTREBARE:
  Mai folosesc evreii astazi oral Tetragrama YHWH? Care este pronuntia acesteia? Care este istoricul acestui nume divin, de cand si pentru cat timp a fost folosit, cum a fost el modificat?

  RASPUNS:
  Inainte de a raspunde intrebarii dumneavoastra, o scurta lamurire asupra conceptului iudaic de nume este necesara… In iudaism, un nume (in ebraica shem) este mai mult decat un simplu apelativ. El reprezinta o imagine fidela a persoanei, un fel de „oglinda” a caracterului celui / celei care il poarta. In traditia iudaica, un nume prezinta adesea o caracteristica a persoanei sau, cel putin, in cazul unui copil, o speranta exprimata a parintilor de a avea o fiica sau un fiu cu o anumita caracteristica. Astfel, numele biblice au toate o semnificatie, nici unul nefiind pur si simplu o insiruire de litere sau sunete. Avraham inseamna av hamon hagoim (parinte a multe popoare), Dina inseamna justitie sau lege, Samuel provine de la cuvintele ebraice Dumnezeu a ascultat [rugaciunile] si asa mai departe…

  Tetragrama, numele ebraic autentic al lui Dumnezeu, nu este singurul nume care desemneaza Divinitatea. In conceptia multor comentatori, Tetragrama, provenind in ebraica de la literele iud-hei-vav-hei este una dintre imaginile sub care Dumnezeu le apare oamenilor. In comentariul sau asupra Torei, Rashi spre exemplu explica faptul ca Tetragrama simbolizeaza atributul milei divine, iar numele de E.lohim desemneaza atributul justitiei divine.

  Desemnarea Tetragramei drept numele cel mai „intim” al lui Dumnezeu a fost facuta in urma explicatiilor comentatorilor pe marginea versetului biblic din Exodul 3:15 care afirma: „Ze shmi leolam” (Acesta este numele Meu vesnic). Interpretarea clasica a acestui fragment de verset este aceea rezultata prin citirea sa ca „Ze shmi ne’elam” (Acesta este numele Meu ascuns), provenind in limba ebraica de la aceeasi radacina lexicala, ain-lamed-mem.

  In conformitate cu aceasta interpretare si cu interdictia de „a lua numele lui Dumnezeu in desert”, traditia rabinica a instituit un alt mod de a citi Tetragrama si anume A.donai (in traducere literala Stapanul meu). Motivul principal pentru care aceasta substitutie s-a produs a fost teama de a nu profana (involuntar) numele sacru al lui Dumnezeu. Restrictiile referitoare la utilizarea numelor divine au multe implicatii: spre exemplu, din punct de vedere halahic (de lege mozaica), pergamente sau chiar foi de hartie continand unul sau mai multe din numele lui Dumnezeu, chiar in transliterare, nu pot fi aruncate, ci trebuie ingropate in cadrul unei ceremonii speciale, in cazul in care nu mai pot sau nu se mai doreste a fi folosite.

  Sub forma sa initiala, Tetragrama a fost utilizata din timpurile lui Moshe (patriarhii L-au cunoscut pe Dumnezeu prin alte nume, cum ar fi acela de E.lohim sau E.l Shadai) si pana dupa Distrugerea Primului Templu din Ierusalim (586 i.e.a.). Numele era utilizat cu precadere in cadrul ritualului Templului, cum ar fi de exemplu serviciile divine zilnice insotite sau nu de sacrificii animale. Dupa intoarcerea evreilor din exilul babilonian, pronuntia Tetragramei a „migrat” incet dar sigur catre numele de A.donai. Apoi, in decursul istoriei, chiar si acest nume a fost inlocuit cu Hasem (literal, Numele), care este utilizat si in ziua de astazi. Cam tot in perioada de sfarsit al exilului si de inceput al Primului Templu (cca. sec. 4-3 i.e.a.), pronuntia exacta a Tetragramei s-a pierdut. Ceea ce se stie cu certitudine este ca nici una dintre transliterarile uzuale nu reflecta pronuntia initiala, cea adevarata. Practic, modul exact de a pronunta iud-hei-vav-hei nu mai este cunoscut.

  In forma scrisa, Tetragrama iud-hei-vav-hei a fost inlocuita treptat, incepand cu scrieri din secolul 3 e.a., cu o contractie sub forma iud-iud. In multe din scrierile ulterioare, precum si in utilizarea de astazi din cartile de rugaciuni, numele de iud-iud (pronuntat de asemenea A.donai sau Hashem) este omni-prezent, cu exceptii aproape nesemnificative.

  O atentie speciala trebuie acordata unei distinctii care adesea „scapa” necunoscatorilor de ebraica. In Tora si de asemenea si in scrierile profetilor, exista si un alt nume al lui Dumnezeu, o alta Tetragrama, compusa din aceleasi patru litere ebraice iud-hei-vav-hei. Acest nume, vocalizat insa diferit conform traditiei iudaice, este citit E.lohim.

  In diverse alte confesiuni, in marea lor majoritate crestine, Tetragrama a fost vocalizata diferit, cu pronuntii variind de la Iehova la Iahve, YHWH (transliterare aproximativa a literelor ebraice iud-hei-vav-hei) sau chiar Iabe. Aceste pronuntii sunt insa straine iudaismului si traditiei mozaice.

  Desigur, subiectul este departe de a fi epuizat…

  Sursa: http://dvartora.ro/raspunsuri/dumnezeu/nume-si-atribute-divine/2573-mai-folosesc-evreii-astazi-oral-tetragrama-yhwh-care-este-pronuntia-acesteia-care-este-istoricul-acestui-nume-divin-de-cand-si-pentru-cat-timp-a-fost-folosit-cum-a-fost-el-modificat.html

  Cu stima ,
  Lori B.

 3. feofil adrian spune:

  multumesc pentru raspuns, dar nu intaleg de ce dati asa mult credit domnului Sorin Rose? domnul Sorin Rose este cea ce Domnul Isus Cristos (YAHshuah, spuneti-mi, si acest nume si-a pierdut pronuntia?) numea FARISEU. Mai mult de atat , dumnealui nu crede nici in Isus Cristos. Acum ceva timp, cam cu doi ani in urma, de cind Creatorul mi-a descoperit prin Cuvantul Lui (” In Proroci este scris: „Toti vor fi invatati de Dumnezeu.” Asa ca oricine a ascultat pe Tatal si a primit invatatura Lui vine la Mine”.)IOAN 6:45 obligativitatea tineri Sbatului, urmaream cu mare interes postarile lui , de pe saitul dvai tora, pana cand am dat de un articol scris de dumnealui in care afirma nici mai mult nici mai putin ca sabatul nu este pentru……neamuri.Daca d-vs il citati pe domnul in cauza ca o sursa credibila si valabila ,atunci citati-l si in legatura cu celelalte dogme.La fel ca in crestinism, si in iudaism exista invataturi false si am impresia ca invataturile de pe saitul dvai tora au o mare doza de cabbala. Sorin Rose nu reprezinta iudaismul. ROMANI 2:28-29(„Iudeu nu este acela care se arata pe din afara ca este iudeu; si taiere imprejur nu este aceea care este pe din afara, in carne.29. Ci iudeu este acela care este iudeu inauntru; si taiere imprejur este aceea a inimii, in duh, nu in slova; un astfel de iudeu isi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu”.) IUDEU, inseamna ” cel ce lauda pe YAH” (DUMNEZEU), GENEZA 29:35(” A ramas iarasi insarcinata si a nascut un fiu; si a zis: „De data aceasta voi lauda pe Domnul.” De aceea i-a pus numele Iuda. Si a incetat sa mai nasca”. )Deci YAH-huda=iuda, iudeu.As vrea sa stiu,daca sunteti amabil, cum interpretati acest verset: ” Voi va inchinati la ce nu cunoasteti; noi ne inchinam la ce cunoastem, caci Mantuirea vine de la iudei”. (Ioan.4:22) ” Laudati pe Domnul, chemati Numele Lui: faceti cunoscut printre popoare faptele Lui inalte! ” (1Cronici 16:8) Aleluia=HalleluYAH=Slavit sa fie YAHVE cu respect Adrian Feofil

  • Lori Balogh spune:

   Trebuie sa tinem cont de contextul in care Domnul Iisus a rostit aceste cuvinte: El ii vorbea unei samaritence. Or Scriptura ne arata ca samaritenii de inchinau si viului si adevaratului Dumnezeu, dar si idolilor din tarile lor de bastina ( 2 Regi 17, 24-34 ). In ciuda greselilor lor repetate si a arogantei lor, evreii au avut totusi un rol esential in transmiterea adevarului spre era crestina. In acest sens inteleg eu cuvintele Domnului Iisus ca „mantuirea vine de la iudei”.
   Am folosit linkul amintit pentru ca sunt de acord cu cateva idei din articol:
   – In gandirea iudaica, prin Numele lui Dumnezeu nu se intelege doar un simplu apelativ, ci numele se refera mai ales la caracterul Sau. Cand Moise a cerut sa vada slava lui Dumnezeu, „Domnul S-a pogorat intr-un nor, a satatut acolo langa el si a rostit Numele Domnului. Si Domnul a trecut pe dinaintea lui si a strigat: „Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie, care Isi tine dragostea pana in mii de neamuri de oameni, iarta faradelegea, razvratirea si pacatul…” ( Exodul 34, 5-7 )
   In sensul acesta sunt de acord cu d-l Sorin Rosen cand afirma: „In iudaism, un nume (in ebraica shem) este mai mult decat un simplu apelativ. El reprezinta o imagine fidela a persoanei, un fel de “oglinda” a caracterului celui / celei care il poarta. In traditia iudaica, un nume prezinta adesea o caracteristica a persoanei sau, cel putin, in cazul unui copil, o speranta exprimata a parintilor de a avea o fiica sau un fiu cu o anumita caracteristica.”
   – Cu privire la Tetragrama YHWH, cine ne garanteaza ca vocalele pe care le folosim sunt cele corecte ? De ce Martorii lui Iehova au ales varinata IEHOVA si nu IAHWEH ? Daca adevarul este altul si niciuna din aceste variante nu este corecta ?
   Raman la credinta mea personala ( nu DOGMA ! ) ca toate Numele sub care S-a descoperit adevaratul Dumnezeu sunt importante, fiecare din ele ogindind un anumit aspect al caracterului Sau sau al lucrarii Sale intre oameni.Uneori am nevoie sa stiu ca El este Cel Atotputernic ( El Shaddai ); alteori am nevoie sa-mi reamintesc ca El este Domn al vietii mele ( Adonai ) , etc.
   Cu stima,
   Lori B.

 4. Georgian spune:

  Stimate domn Lori Balogh

  Domnia voastra spune : ”ca toate Numele sub care S-a descoperit adevaratul Dumnezeu sunt importante, fiecare din ele ogindind un anumit aspect al caracterului Sau sau al lucrarii Sale intre oameni” da? Bun !
  Dumnezeul atotputernic NU are mai multe nume ! El are un singur Nume : YHWH, Iehova , Yahweh, Jehovah sau cum il rosteste fiecare in limba lui ! Celelalte ”nume” la care va referiti probabil, sunt titluri precum: dumnezeu, atotputernic, ziditor…!

  • Lori Balogh spune:

   Stimate domn Georgian,
   El Roi, El Shaddai, Elohim, Adonai, etc. sunt pentru d-v doar titluri ? Agar, de exemplu, „a numit Numele Domnului care-i vorbise: „Tu esti Dumnezeu care ma vede” ( „El-Roi” ). Inteleg de aici ca „El -Roi” este un Nume al Dumnezeului adevarat, ca si altele.

   • Livia spune:

    Numele dumneavoastra este Lori Balogh sau Domnul, Domnia Voastra, Stimate domn, Stimabilule, Domnule profesor….? E atat de simplu… Numele Sfant = Yahveh (YHWH)!! Sau „Sfantul lui Israel”!!!

  • Dorin spune:

   Exod 3:14 „Dumnezeu a zis lui Moise: Eu sunt Cel ce sunt” raspunzand intrebari lui Moise cu privire la Numele Sau.
   Iar acolo unde Biblia traduce cu „Domnul” apare „Yahweh” care inseamna :The Existing One”, „Cel ce Exista”.
   Fiti binecuvantati

  • Cristian spune:

   Yah-weh, = Domnul in ebraica veche sau aramaica. Prin urmare daca Domnul = Iahveh in limba ebraica sau aramaica veche, In engleza se spune God, in araba Alah, s.a.m.d.in celelalte limbi. Deci doar in ebraica se spune Iahveh. Eu ca roman i spun in limba romana. Adica Domnul.Esentialul este ca fiecare i se adreseaza lui Dumnezeu in limba sa. Iahveh fiind pt evrei.

   • Livia spune:

    Numele dvs este Cristian pentru romani, pentru evrei, pentru englezi etc.??? Sau daca treci granita iti schimbi buletinul ca sa ai un nume in limba poporului in care te afli??

  • Dorin spune:

   Am mai gasit o chestie care mi s-a parut foarte importanta:
   Exod 3:14 „Dumnezeu a zis lui Moise: Eu sunt Cel ce sunt” Aici ceea ce traducem cu Dumnezeu, in ebraica apare ELOHIM. Iar „Cel ce sunt” e HAYAH (to be, to exist). Cred ca e clar ca Dumnezeu i-a spus lui Moise ca El este Cel viu, fata de ceilalti zei care erau si sunt toti morti.
   Ioan 13:19 „Va spun lucrul acesta de pe acum, inainte ca sa se intample, pentru ca, atunci cand se va intampla, sa credeti ca Eu sunt.” Sensul in original este aclelasi, Cel ce exista, ce e viu. Nu e minunat?
   Fiti binecuvantati

   • Livia spune:

    Nu exista zei (sau domni zei) vii si zei morti!! Conform DEX-ului, zeu= fiinta imaginara careia i se atribuie proprietati supranaturale (deci nu exista de nici un fel!) Dumnezeu=DomineDeus=DomnuleZeu si nu poate fi pus alaturi de Yahveh!!! DomnulZeu este ceva imaginar (adica ireal, inexistent…) Yahveh este Adevarat, Viu, Duh Sfant, Atotputernic, Unic!!!!

    • dorin spune:

     1 Cronici 16:26 sau Psalmi 96:5 „caci toti dumnezeii popoarelor sunt idoli, dar Domnul (YAHWEH) a facut cerurile.”Sau Isaia 42:17. Mi se pare mie sau dumnezeii sunt idoli, adica lucruri neinsufletite, moarte, dar palpabile si nu imaginare?. Nu va luati dupa dictionare seculariste ca va rataciti doamna Livia.
     Harul Domnului Isus sa fie cu d-voastra.

 5. Lori Balogh spune:

  Este de neinteles pentru mine de ce unii crestini acorda o importanta mai mare unui anumit Nume al lui Dumnezeu decat celorlalte ( Adonai, El Shaddai, Elohim, El-Roi, El Elion, etc. ). Dumnezeul infinit nu poate fi cuprins in cateva litere ale limbajului omenesc atat de limitat.
  Deoarece nimeni nu stie exact cum trebuie citita Tetragrama YHWH, toate variantele folosite astazi: Yahwah, Yahawah, Yahovah, Yaheveh, Yehaweh, Yehowah, Yehowih, Yehwih, Yahuweh, Yahueh, Yahuah, Jahveh si altele sunt nesigure. Cine poate garanta ca una din aceste variante este cea adevarata ? Si daca cineva foloseste o varianta gresita, inseamna ca nu se inchina viului si adevaratului Dumnezeu ? De-a lungul vietii, unii m-au numit Lori, altii Laurentiu, altii Lorand, etc. Dar nu asta conteaza, caci eu tot acelasi sunt, indiferent cum au inteles oamenii sa ma apeleze.
  Cred ca unii acorda o importanta mai mare formelor religiei, in detrimentul esentei ei. Iar atunci cand Biblia foloseste sintagma „Numele Domnului”, ea se refera in primul rand la caracterul lui Dumnezeu, si nu la o asociere de consoane si vocale, care difera de la o limba la alta.
  Cand Moise a cerut sa vada slava Domnului, Scriptura spune ca Insusi Dumnezeu a rostit Numele Sau, spunand: „Domnul, Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie, care Isi tine dragostea pana in mii de neamuri de oameni, iarta faradelegea, razvratirea si pacatul, dar nu socoteste pe cel vinovat drept nevinovat, si pedepseste faradelegea parintilor in copii si in copiii copiilor lor pana la al treilea si al patrulea neam.” ( Exodul 34,5-7 )
  Aceasta este problema care ar trebui sa ne intereseze in primul rand, daca vrem sa fim cu adevarat copiii Sai: asemanarea cu caracterul Sau, si mai putin care dintre Numele lui Dumnezeu este mai important decat altele. Pentru mine toate sunt la fel de importante si de sfinte. Ceea ce ma framanta mai mult este cum pot sa fiu asemenea Lui in caracter.
  Cu stima,
  Lori B.

  • Livia spune:

   Ca „sa fii asemenea Lui in caracter” trebuie sa te nasti din nou, altfel nu vei vedea imparatia cerurilor!! Si, da! „Imparatia cerurilor este inlauntrul vostru”!! mai bine zis, ar putea fi, in cazul dvs…

 6. Iliuta Magdalena spune:

  Eu cred ca YHWH, care,tradus,inseamna EU SÎNT CEL CE FACE SA DEVINA, cuprinde initialele YH – Isus Hristos, iar celelalte litere sint definitiile personalitatii lui Dumnezeu ,adica , cel ce facce sa devina lucrurile care cunosc o îmbunatațire infinita in BINE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free