Ce spune Biblia despre homosexualitate

Ce spune Biblia despre homosexualitate

     Homosexualitatea este un subiect deosebit de actual in societatea contemporana. Spre deosebire de epocile trecute, cand practicile homosexuale erau condamnate de majoritatea societatii, astazi ele sunt privite ca fiind acceptabile, fiind chiar promovate de mass-media si de unele grupuri care lupta pentru drepturile minoritatilor sexuale.

     Ce are de spus Biblia in aceasta privinta ? Practicile homosexuale sunt permise sau, dimpotriva, sunt condamnate de Cuvantul lui Dumnezeu ?

 

Inapoi la origini – Creatiunea

Raportul Genezei ne arata ca barbatul si femeia au fost creati unul pentru altul, cei doi formand o unitate:

Domnul Dumnezeu a zis: “Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa fac un ajutor potrivit pentru el” ( Geneza 2,18 ).

“De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de nevasta sa;  si se vor face un singur trup ( Geneza 2,24 ).

Din aceasta unire trebuiau sa apara copiii, in felul acesta rasa umana crescand si inmultindu-se:

     “Dumnezeu i-a binecuvantat si Dumnezeu le-a zis: “Cresteti, inmultiti-va, umpleti pamantul si supuneti-l…” ( Geneza 1,28 ).

Conform planului Creatorului, relatia dintre barbat si femeie trebuia sa fie permanenta si monogama. Nu ni se da niciun indiciu ca la Creatiune Dumnezeu ar fi ingaduit si altfel de relatii sexuale: cu parteneri multipli ( poligamie ), cu parteneri de acelasi sex ( homosexualitate ) sau cu animale ( zoofilie ).

Ordinea stabilita de Creator in privinta sexualitatii, ca trasatura esentiala a existentei si personalitatii umane, rezulta din crearea celor doua sexe distincte:

     “Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut” ( Geneza 1,27 ).

Din acest punct de vedere, homosexualitatea reprezinta o depasire si o incalcare a limitelor stabilite de Creator, o incalcare a ordinii Creatiei. Renuntarea la propria sexualitate si preluarea rolului sexului opus, asa cum se intampla intr-o relatie homosexuala sau lesbiana, inseamna desacralizarea ordinii divine a Creatiei.

Mai mult decat atat, Insusi Dumnezeu, in calitate de Creator, este insultat prin aceste practici, caci este scris in repetate randuri pe paginile Bibliei:

Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant, Eu, Domnul Dumnezeul vostru!” ( Leviticul 19,2; vezi si Leviticul 11,44; 20,7.26; 1 Petru 1,15.16, etc. )

Cum priveste Biblia relatiile homosexuale ?

1) Relatiile homosexuale sunt considerate de Scripturi ca fiind o “uraciune”:

     “Sa nu te culci cu un barbat cum se culca cineva cu o femeie. Este o uraciune” ( Leviticul 18, 22 ).

Caracterul degradant al relatiilor homosexuale rezulta si din faptul ca, in Biblie, acestea sunt puse alaturi de zoofilie, care incalca principiul conform caruia sexualitatea umana trebuie sa fie impartasita numai cu alte fiinte umane.

“Sa nu te culci cu o vita ca sa te pangaresti cu ea. Femeia sa nu se apropie de o vita ca sa curveasca cu ea. Este o mare miselie. Sa nu va spurcati cu niciunul din aceste lucruri, caci prin toate aceste lucruri s-au spurcat neamurile pe care le voi izgoni dinaintea voastra” ( Leviticul 18, 23.24 ).

Relatiile homosexuale destabilizeaza comunitatea si il pangaresc moral pe individ, indiferent daca acesta este victima sau faptas. In intreg Pentateucul, relatiile homosexuale sunt singurele relatii sexuale carora li se ataseaza termenul de “uraciune”.

2) Desi sunt putine texte biblice care abordeaza subiectul homosexualitatii, este demn de observat ca toate condamna categoric aceste practici. Biblia nu ofera nicio portita de scapare, nicio exceptie care ar permite, in anumite circumstante, practicile homosexuale.

Pedepsirea aspra a Sodomei si Gomorei de catre Dumnezeu este legata, printre altele, si de aceste practici homosexuale care ajunsesera sa fie un mod de viata pentru majoritatea locuitorilor cetatilor din valea Iordanului ( vezi Geneza 19 ).

3) La circa patru milenii de la Creatiune, Noul Testament nu aduce nicio noutate in privinta atitudinii categorice de dezaprobare si condamnare a practicilor homosexuale.

Scriindu-le credinciosilor din Roma, apostolul Pavel se refera si la aceste practici homosexuale in aceeasi nota de dezaprobare:

     “Tot astfel si barbatii au parasit intrebuintarea fireasca a femeii, s-au aprins in poftele lor unii pentru altii, au savarsit parte barbateasca cu parte barbateasca lucruri scarboase si au primit in ei insisi plata cuvenita pentru ratacirea lor. Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate ca sa faca lucruri neingaduite. Si macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu ca cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totusi ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei ce le fac” ( Romani 1,27.28.32 )

Sunt de remarcat expresiile folosite de Pavel in legatura cu homosexualitatea: “lucruri scarboase”, “lucruri neingaduite”, “ratacire”, “vrednici de moarte”. Toate acestea denota ca crestinismul primar, asa cum s-a nascut din mainile Fiului lui Dumnezeu, nu a acceptat asemenea practici in sanul lui.

4) Cartea Apocalipsei contine in finalul ei doua liste de pacate, care ii vor impiedica pe cei ce se complac in ele sa mosteneasca viata vesnica.

Cat despre fricosi, necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrajitori, inchinatori la idoli si toti mincinosii, partea lor este iazul care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua” ( Apocalipsa 21,8 ).

“Afara sunt cainii, vrajitorii, curvarii, ucigasii, inchinatorii la idoli si oricine iubeste minciuna si traieste in minciuna” ( Apocalipsa 22,15 ).

Daca aceste doua liste nu sunt concludente in ceea ce priveste relatiile homosexuale, lista apostolului Pavel din 1 Corinteni ne clarifica un lucru cert: Daca practicile homosexuale nu sunt invinse si pasasite, ele ii vor exclude pe cei ce le practica din Imparatia lui Dumnezeu.

“Nu stiti ca cei nedrepti nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu ? Nu va inselati in privinta aceasta; nici curvarii, nici inchinatorii la idoli, nici precurvarii, nici malahii, nici sodomitii, nici hotii, nici cei lacomi, nici betivii, nici defaimatorii, nici hraparetii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu” ( 1 Corinteni 6, 9.10 ).

 

Exista speranta pentru homosexuali ?

Da, exista speranta ! Domnul Christos le promite tuturor pacatosilor care vin la El: “Pe cel ce vine la Mine nu-l voi izgoni afara” ( Ioan 6, 37 ). Cu o conditie insa: pacatul sa fie marturisit si parasit. Dumnezeu se angajeaza sa ofere putere nelimitata celui care vrea sa invinga pacatul. Duhul Sfant este la dispozitia fiecarui om si doar El poate transforma natura noastra pacatoasa intr-o natura divina. Dovada ? Chiar apostolul Pavel confirma acest adevar in aceeasi Epistola catre corinteni:

“Si asa erati unii din voi. Dar ati fost spalati, ati fost sfintiti, ati fost socotiti neprihaniti in Numele Domnului Iisus Christos si prin Duhul Dumnezeului nostru” ( 1 Corinteni 6,11 ).

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia ... and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Ce spune Biblia despre homosexualitate

  1. Nico says:

    Daca tu la 16 ani ai trecut prin toate axperientele, si unu ca mine (sau ca cel la care i-ai raspuns cu impertinenta )la 68 nu stie nimic esti pierdut baiete pentru vecie. Adica Dumnezeu te-a lasat din pantecele mamei tale ,, GAY ” ? Ti-a dast viata sai pazesti poruncile si invataturile lui Isus,
    nu sa-l slujesti pe satan. Ca esti inca in viata si traiesti pe pamant dupa cum te exprimi nu insemna ca esti placut lui D-zeu.,, U n d e ” vei fi dupa ce vei parasi acest pamant, te-ai intrebat vreo data? Viata pe pamant este TRANZIT baiete si TRIEREA oamenilor, viata reala vine dupa. Dar cred ca nu vei intelege din ce ti-am scris, doar daca
    poate apelezi la D-zeu sa te lumineze . Sa nu scrii nici o replica la ce am scris , ca nu ma intereseaza si am deschis ocazional aici in urma unei predici ne la locul ei . La intrebarea ta ,, De ce Dumnezeu ne-a lasat pe pamant ( si pana cand mai are rabdare ) cauta raspunsul
    legat de Sodoma si Gomora. Citeste Biblia, baiete, poate se va indura D-zeu si te va lumina.

  2. Florin says:

    Ma corectez , eu stiam ca se scrie Hristos cel putin in timpul de acum, dar datorita faptului ca erau 2 limbi Latina si Greaca, este corect .

  3. Florin says:

    Scuzati-mi greselile de ortografie. Scriu ceea ce gandesc si ceea ce stiu ca e corect ,nu ma mai intereseaza pe ce tasta apas.

  4. Florin says:

    Domn’ Triplu dublu v , eu nu am devenit gay din cauza unui delefon . Am 16 ani si ma stiu gay de la varsta de 7 ani . Si atunci nu primeam telefon cu touch sau internet fiind ca parintii mei , nivi ei nu stiau despre astea . Ma scuzati dar voi cei ce nu sunteti homosexuali aveti impresia ca totul se intampla din cauza internetului sau a telefoanelor. Dar nu atiti istoria unui copil homosexual. Vum a devenit el asa(homosexual) dar se vede ca inca imi dau dreptate singur sunt un copil cu limite de gandire peste ale voastre.

  5. Florin says:

    Corect doamna Amalia.

  6. Florin says:

    O domnul Dorin dar ce discurs. Sa va spun ,am 16 ani si aunt gay. am impresia ca dumneavoastra inca nu ati descoperit acei copii, fiind ca ei nu spun nimanui ca sunt homosexuali. De ce ?? Fiind ca le e frica , fiind ca nu stiu cum vor reactiona cei din jur. Fiind ca voi nu ii veti intelege vreodata. Aveti grija ca Dumnezeu intarzaie dar nu uita .

  7. Florin says:

    Domn’ Ioan , sa nu jicnesc , sunt un copil de 16 ani , nu ai idee prin ce am trecut in viata asta ( sentimente , durere, ura ,manie si multe altele care nu cred ca le vei intelege vreodata) , dar faptul e ca Dumnezeu m-a indrumat , m-a ajutat , chiar daca sunt gay. Gandesc peste limitele unui copil de 16 ani , mai de graba gandesc mai mult decat un adult la varsta de 30 ani . Sunt mai constient decat tine. Si faptul ca ai spus ca suntem oameni de nimic asta ma face sa am o parare proasta despre dumneata . Daca suntem oameni de nimic si ne vom primi rasplata intr-o buna zi, cum explici faptul ca Dumnezeu ne-a lasat sa traim pe pamant?? Si sunt persoane ( ca mine) care sunt mult mai buni , mai iubitori decat voi cei ce nu sunteti homosexuali. Si legat de cuvantul ,,Christos,, sa iti fie rusine ca nu stii cum se scrie si mai esti si ala cresincios. Deci cine merita asa zisa rasplata noi homosexualii sau tu ?

    Intrebarea mea este , De ce Dumnezeu ne-a lasat pe pamant ? De ce ne-a mai dat viata ??
    – Oare pentru a va indruma pe voi pacatosii ( , care stalciti numele Lui Isus)??
    -sau pentru a va arata adevarata viata pe care nici nu o stiti?
    -sau pentru faptul ca va credeti cei mai drepti oameni dar de fapt nu sunteti ?

    Nu subestima o peraoana dupa infatisare , comportament , sau limbaj nu stii ce stie acea persoana . (In cazul meu, gay )

  8. Triplu dublu v says:

    Copiii capătă alte orientări pentru ca părinții nu au grija, de mici trebuie supravegheați atent pentru ca copilul sa nu vadă ceea ce nu trebuie vazut, dacă se abate de la calea cea dreapta acesta trebuie adus pe calea cea buna si trebuie avut grija tot timpul de preocupările sale , internetul, telefoanele , tabletele sunt mult prea în fata noastră toată ziua deșii pot fi blocate cu control parental mulții le arunca în mâinile copiilor așa.

  9. Vali says:

    De fapt, Levitic 18:22 e tradus gresit (din ebraica), si, probabil, de aici pleaca toata treaba cu homosexualitatea.
    Traducerea corecta, din ebraica, ar fi: ȘI CU UN BĂRBAT SĂ NU TE CULCI ÎN PATURILE UNEI FEMEI; ESTE ABOMINAȚIE.
    Un fel, „da, ai voie sa te culci cu un barbat, dar nu in patul unei femei – pentru ca este urat.

    Dar na, „ei” au tradus cum le convine lor mai bine.

  10. Lukas says:

    Este probabil printre putinele site-uri in care ni se explica amanuntit despre homosexualitate.Ff bun!!

  11. Manciu Alin says:

    Noi nu trebuie sa fim prieteni cu lumea, conform Bibliei, dar trebuie sa fim prietenosi pentru a-i castiga pentru Domnul

  12. Mandita says:

    Daca ei sunt „oameni de nimic”, asta arata foarte mult ce valoare ai tu. Nu mai aminti numele Domnului in postarile tale, pentru ca habar n-ai cine e El. Te compatimesc pentru ca n-ai gustta niciodata cat de bun e Dumnezeu, esti doar un nemernic fariseu.

    Ti-e scarba? Ti s-a patat sifintenia? Cat de nenorocit poti sa fii!

  13. Dorin says:

    Doamna scumpa, din cate stiu eu nu exista orientari sexuale la copii (daca nu ma credeti, intrebati orice psiholog sau psihiatru). Vis-a-vis de homosexualitate, chiar si acestia recunosc faptul ca nu exista morfism genetic, ca sa nu mai vorbim de lumea stiintifica care a demostrat asta. Tendinta spre homosexualitate este data de factori psiho-sociali. Din pacate nu se studiaza din punct de vedere neuropsihologic ca sa se determine daca exista sau nu o cauza pentru ca sunt acceptati de societatea actuala pentru ca nu deranjeaza, se pot integra in societate. In schimb alte bolii (schizofrenie, autism, Altzheimer etc) sunt studiate de stiinta tocmai pentru ca handicapeaza social acei bolnavi, cu alte cuvinte devin dependenti de alte persoane considerate „normale” in societatea actuala (eu le numesc persoane neuro-tipice). Asa ca intrebarea mea este: de ce homosexualitatea (sau transexualitatea sau altele legate de sexualitate) n-ar putea fi studiata si vindecata (ma refer strict medical)? Il invatam pe un schizofrenic sa-si accepte boala si sa traiasca asa cum este? Nu. Le cercetam cauza si incercam sa-i tratam. Va recomand tuturor care cititi aceste randuri un film: Les garçons et Guillaume, à table! (2013)
    Stiu, e doar un film, dar arata tendinta societatii moderne de a impinge tinerii care de fapt nu sunt homosexuali ci sunt pur si simplu diferiti de tipicul macho, sa creada ca ar fi gay.
    Fiti binecuvantata

  14. remus says:

    Homoxexualitatea conform Bibliei este un pacat mare, dar întrebarea care se pune este ce face Biserica pentru a elibera astfel de oameni .Biserica ar trebui sa aiba aceasta putere de eliberare dar din pacate aceasta putere lipseste pentruca Bisericile sunt lumesti.

  15. Amalia says:

    Nu aveti dreptul de a judeca,exista un Dumnezeu care va judeca faptele fiecaruia in parte,cum poti sa vii tu un om si sa judeci? Asta nu este pacat? Cunosc situatii in care copii de mici aveau alte orientari sexuale. Hai sa fim realisti si sa isi vada fiecare de viata lui,ca de batjocorit sunteti in stare,dar nu a-ti stat de vorba cu o persoana de genu sa vedeti ce este in sufletul lor. Sa va fie rusine!

  16. Dorin says:

    Domnule Balogh, aceasta stire era singura negativa dintr-o serie de stiri pozitive gasite intr-un articol online:
    http://armoniamagazineusa.com/2015/07/17/vesti-bune-si-deosebit-de-importante/
    Toate principiile iudeo-crestine sunt in pericol, nu doar porunca a IV-a din Decalog. Dupa cum este scris in 2 Tesaloniceni 2:3: „caci nu va veni (ziua Domnului, revenirea lui Isus) inainte ca sa fi venit lepadarea de credinta…” Si cum in lume sunt din ce in ce mai multi care nu mai cred in nimic (in lumea crestina), aceasta profetie se apropie de implinire. Acest balaur va fi mondial nu doar in USA. Casatoriile gay n-au fost aprobate pentru prima data in USA ci in Europa.
    Fiti binecuvantat

  17. Lori Balogh says:

    Si acum va indoiti ca, potrivit profetiei din Apocalipsa 13, America isi va schimba glasul intr-unul de balaur ? Unde mai este America parintilor peregrini care fugeau din Europa de mana lunga a papalitatii ? In curand vom vedea lucruri si mai abominabile.

  18. Dorin says:

    Am ajuns s-o vedem si pe asta: Pastor crestin condamnat la inchisoare pentru ca a refuzat sa casatoreasca un cuplu gay:
    http://nbc.com.co/christian-pastor-in-vermont-sentenced-to-one-year-in-prison-after-refusing-to-marry-gay-couple/

  19. Dorin says:

    Despre dezbaterea de la Curtea Suprema din USA privind casatoria intre gays:
    http://armoniamagazineusa.com/2015/05/09/curtea-suprema-a-sua-cu-deciziile-ei-aberante/

  20. Dorin says:

    Cel mai trist mi se pare ca din ce in ce mai multi gay se casatoresc, iar dintre cei care au un comportament sexual normal tot mai multi stau in concubinaj si nu se mai casatoresc.
    Eu unul multumesc Domnului ca nu mi s-a dat aceasta „ispita” pe cap.

  21. ioan says:

    firesc…normal…din partea ta,probabil nefiresc…anormal…din partea opusa ,daca ai vazut un film sau un serial made in Hollywood(unul din bastionul Illuminatilor)poate ai observat lumina in care incearca cei de acolo sa-i puna pe homosexuali-barbati sau femei-care par oameni mai mult decat normali…in realitate nu e asa! Punct. ma opresc aici

  22. ioan says:

    homosexualitatea este incurajata astazi,de aceasta lume atee,total contrara Dumnezeului bibliei si Domnului nostru Iisus Christos,oferind,,drepturi,,acestor persoane …bietele!…orientarea sexuala a fiecaruia e un lucru intim,dar sa nu mi-i bage pe gat!!! Sunt total contrar impotriva homosexualitatii !!Sunt oameni de nimic,care isi vor primi rasplata intr-o buna zi…mariajul natural dintre un barbat si o femeie este sub asediu in fiecare clipa a zilei…un lucru Absolut anormal devine normal,iar un lucru firesc,natural,lasat de insusi Dumnezeu!devine anormal in aceasta lume depravata,in care nu mai este chip sa stai…iti vine sa vomiti,sau sa te duci in munti…totusi,pana cand,Doamne?!

  23. Dorin says:

    Daca la locul de munca ai un coleg, sau o colega, gay, cum ne raportam la situatie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.