Ilustratii despre binefacere

Ilustratii despre binefacere

 

Dinte pentru dinte

     Un medic stomatolog din America avea mari necazuri pricinuite de niste copii golani din vecinatatea cabinetului sau. Ii spargeau geamurile, ii stricau gardul, ii zgariau masina…Intr-o zi, la cabinetul sau vine o femeie simpla  cu un baiat ce suferea mult din cauza unui dinte stricat. Femeia nu avea insa bani, caci era foarte saraca.

  –“Femeie, eu sunt doctor, si cand cineva sufera, eu sunt dator sa-l ajut, fie ca are bani, fie ca nu are.”

L-a tratat pe baiat, fara bani, si cei doi au plecat. Din ziua aceea doctorul nu a mai avut nicio problema cu golanii, dimpotriva. Vedea ca cineva ii facea curatenie in curte, ii spala masina ,iar golanii au disparut.

Intr-o zi il recunoaste pe cel caruia ii tratase dintele gratis si il intreaba de ce face toate acestea pentru el. Baiatul ii raspunde ca el auzise candva o porunca biblica : “Dinte pentru dinte”. Si-a adus aminte de aceasta porunca atunci cand medicul i-a tratat dintele bolnav si s-a gandit sa faca si el ceva pentru doctorul care l-a ajutat. Asa a inteles el porunca “dinte pentru dinte.”

 

     Un lucru mic, dar cu efecte mari

Ceea ce pare mic pentru tine, ar fi enorm pentru altcineva. Intreba-l doar pe Bohn Fawkes. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, el a pilotat un B-17. Intr-o misiune a tinut piept artileriei antiaeriene naziste. Chiar daca rezervoarele sale au fost lovite, avionul nu a explodat si Fawkes a putut sa aterizeze avionul.

In dimineata de dupa raid, Fawkes i-a cerut capitanului obuzul german. Dorea sa pastreze un suvenir al acestei intamplari fericite. Capitanul i-a explicat ca nu numai unul, ci unsprezece obuze au fost gasite in rezervoare, dintre care niciunul nu a explodat.

Tehnicienii au deschis proiectilele, gasindu-le fara incarcatura exploziva. Erau curate si inofensive si, cu o exceptie, erau goale. Exceptia continea o bucata de hartie infasurata cu grija. Pe ea fusese mazgalit un mesaj in limba ceha. Tradus, se citea astfel: „Asta este tot ce putem face pentru voi acum.”

Un muncitor curajos de la linia de asamblare a dezarmorsat bombele si a mazgalit biletul. El nu putea sa opresca razboiul, dar putea sa salveze un avion. Nu putea sa faca totul, dar putea sa faca ceva. Si a facut.

 

     O binefacere nascuta dintr-o tragedie

Richard Nares a trecut el insusi prin suferinta si a realizat cate personae din aceasta lume au cu adevarat nevoie de ajutor. In timp ce baiatul sau de trei ani era tratat de leucemie, Nares a cunoscut multe familii cu probleme: mame singure care erau nevoite sa renunte la slujba pentru a-si putea duce copiii la tratament, copii care mergeau singuri la sedintele de chimioterapie sau copii mici lasati singuri acasa.

In momentul in care copilul sau, Emilio, a murit, Richard s-a intors la spitalul din San Diego, unde fusese tratat baietelul sau, si a intrebat cum ar putea sa ajute. I s-a spus ca era nevoie de transport pentru anumite familii. De atunci, a inceput sa aduca oameni la spital cu masina personala.

Dupa ceva timp, Nares nu mai facea fatza singur, asa ca a format o echipa impreuna cu asistentele medicale si cu asistentii sociali ai spitalului si au creat un program oficial de transport. In anul 2003 a creat fundatia “Emilio Nares”, a angajat un sofer si a intocmit un program pentru ca, in masura posibilitatilor, niciun copil care sufera de cancer sa nu lipseasca de la tratament din cauza lipsei de transport.

 

     Pentru suflete sau pentru bani ?

In fiecare an, C. H. Spurgeon obisnuia sa predice pentru orfanii sai o singura data. Cu acea  ocazie deosebita, multi veneau sa-l asculte pe renumitul predicator si sa-si aduca darul pentru orfelinat.

Dupa o astfel de intalnire, se spune ca, in timp ce iesea din cladirea in care predicase, un individ din clasa “super-spiritualilor”, cei care cauta nod in papura, l-a acostat cu acuza: “Dar, domnul Spurgeon, eu credeam ca dumneata predici pentru suflete, nu pentru bani !”

Spurgeon relica grav: “Dar, domnule, bineinteles ca predic pentru suflete si nu pentru bani ! Insa orfanii mei nu mananca suflete. Si chiar daca ar face-o, ar fi nevoie de cel putin patru ca al dumitale pentru a satura un singur copil.”

Culegere de Lori Balogh

Acest articol a fost publicat în Ilustratii, intamplari și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Ilustratii despre binefacere

  1. Mihai spune:

    Frumos….Doamne ajuta ne si pe noi sa fim asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free