Ilustratii despre pierderi

Ilustratii despre pierderi

 

Castig si pierdere

     Un credincios a gasit pe proprietatea lui un caine care s-a ratacit. Deoarece baietii lui s-au atasat foarte mult de acest catel, el a hotarat sa-l pastreze. Cainele era negru cum e carbunele, afara de cateva fire de par alb pe coada.

Intr-o zi au citit in ziarul local anuntul facut de o persoana care incerca sa-si gaseasca cainele pierdut si pentru care oferea o mare recompensa. Cainele era descris in detaliu, fiind mentionate inclusiv firele albe de pe coada.

Hotarat sa pastreze cainele cu orice pret, in ciuda recompensei, credinciosul i-a rugat pe cei doi fii ai sai sa-l ajute sa smulga perii albi de pe coada cainelui, pentru a sterge astfel orice urma de identificare.

Auzind ca in curtea credinciosului era un caine care semana cu cel pe care-l pierduse, stapanul a plecat sa-l recupereze. Recunoscandu-si cainele, i-a cerut credinciosului sa i-l inapoieze. Dar acesta l-a intrebat:

     – “Chiar ai identificat toate semnele pe care le-ai mentionat in anunt ? Nu spuneai ca cel pe care l-ai pierdut avea peri albi pe coada ? Uita-te la acest caine: nu are nici un fir de par alb.”

Pentru ca nu stia ce s-a intamplat cu firele albe, stapanul cainelui si-a cerut scuze si a plecat acasa dezamagit.

Mai tarziu insa, credinciosul a declarat cu o adanca durere in suflet: “In ziua aceea am pastrat cainele, dar mi-am pierdut copiii.”

 

 

Falsa libertate data de avere

     Ani in sir o familie a muncit din greu pentru a-si plati datoriile. Facusera un imprumut la banca pentru a-si cumpara casa in care locuiau si fiecare membru al familiei a trebuit sa caute o slujba.

Intr-o zi, au primit vestea ca au castigat o suma mare de bani la loterie. Dupa ce au primit banii castigati peste noapte, aceasta familie a scapat de datorii si au zis: „Suntem cu adevarat liberi !” Acum isi puteau cumpara orice casa si-ar fi dorit, platind in numerar. Avand asa de multi bani, au decis sa nu mai mearga la munca si isi permiteau sa cumpere lucruri la care inainte nici n-ar fi visat.

Dupa un an, un redactor al unui ziar cunoscut s-a interesat de aceasta familie. A prezentat intr-un articol viata acestor oameni dupa un an de „libertate”: tatal era deja mort de trei luni de zile – doctorii l-au diagnosticat cu grave probleme ale ficatului, cauzate de prea multa bautura; mama locuia cu fiica sa intr-o alta locuinta si nu mai vorbea cu restul familiei; casa in care locuisera era parasita si in paragina; unul dintre fii era in inchisoare, condamnat pentru crima, iar celalalt copil isi cumparase o casa pe care a imprejmuit-o cu un gard foarte inalt si cu zabrele la geamuri, ca nu cumva cineva sa-i fure banii pe care ii mai avea.

Cand redactorul a vorbit cu vecinii acestei familii, ei dadeau din cap, spunand: „Au fost o familie deosebita, dar n-au stiut cum sa traiasca in libertate…”

Culegere de Lori Balogh

 

Acest articol a fost publicat în Ilustratii, intamplari. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free