De ce ceruri noi ?


De ce ceruri noi ?

Unul dintre prietenii lui Iov, Elifaz din Teman, ii spune, la un moment dat suferindului Iov, de parca acesta nu stia din proprie experienta : „Omul se naste ca sa sufere, dupa cum scanteia se naste ca sa zboare.” (Iov 5,7)

Iov completeaza, el insusi, acest tablou trist al vietii efemere a omului, afirmand : „Omul nascut din femeie are viata scurta, dar plina de necazuri. Se naste si e taiat ca o floare, fuge si piere ca o umbra. „(Iov 14,1)

Simpla filozofie ! Nu este asa ? Cu totii ne nastem filozofi si, cel putin o data in viata, ne place sa o dovedim si celor din jur. Daca suntem sinceri cu noi insine, trebuie sa recunoastem ca, desi aceste cuvinte au fost rostite cu mai bine de trei milenii in urma, ele contin un mare adevar. Desi traim in epoca tehnologiilor avansate, natura umana nu difera prea mult de cea din timpul lui Iov. Nu va spun o noutate-o stiti prea bine din propria experienta-ca viata omului este la fel de efemera, la fel de nesigura, la fel de plina de umbre si cenusiu ca si in timpurile biblice. Daca nu ar exista Evanghelia-aceasta veste buna a schimbarii naturii umane-intr-adevar ne-am naste, am trai, iar apoi am disparea cu tristetile noastre cu tot asemenea unei scantei, asemenea unui « abur care se arata putintel si apoi piere. „ (Iacov 4,14)

Multumim, insa, lui Dumnezeu, ca a gasit mijloace suficiente pentru a ne mangaia in toate necazurile noastre. Ma intreb : Poate exista vreo mangaiere mai eficienta si mai completa pentru sufletele ravasite de pacat si de durere decat promisiunea ca Dumnezeu va innoi in curand toate lucrurile ?

Va invit sa continuam studiul nostru despre viata viitoare, incercand sa privim de fiecare data alte si alte fatete ale diamantului.

„Apoi am vazut UN CER NOU si UN PAMANT NOU ; pentru ca cerul dintai si pamantul dintai pierisera, si marea nu mai era.” Apocalips 21,1

Observati, va rog, expresia « un cer nou si un pamant nou » ! Ea nu apare de multe ori in Biblie, insa apare suficient de mult pentru a o lua in seama.

Iata alte patru pasaje biblice care vorbesc cat se poate de clar despre ideea de innoire atat a cerului, cat si a pamantului :

„Eu pun cuvintele Mele in gura ta si te acopar cu umbra mainii Mele, ca sa intind CERURI NOI si sa intemeiez UN PAMANT NOU, si sa zic Sionului : ‘Tu esti poporul Meu’” Isaia 51,16

„Caci iata, Eu fac CERURI NOI si UN PAMANT NOU ; asa ca nimeni nu-si va mai aduce aminte de lucrurile trecute, si nimanui nu-i vor mai veni in minte. „ Isaia 65,17

„Caci dupa cum CERURILE CELE NOI si PAMANTUL CEL NOU, pe care le voi face, vor dainui inaintea Mea-zice Domnul-asa va dainui si samanta voastra si numele vostru. „Isaia 66,22

„Dar noi, dupa fagaduinta Lui, asteptam CERURI NOI si UN PAMANT NOU, in care va locui neprihanirea. „2Petru 3,13

Si acum, dupa ce am trecut in revista aceste promisiuni facute, nu de un politician aflat in campanie electorala, ci de Insusi Creatorul Universului, va intreb :

Ati auzit predicandu-se despre acest subiect de la amvoanele marilor catedrale crestine ?

Ati auzit crestini sinceri, care-L cauta pe Dumnezeu, fiecare in biserica lui, sa discute despre asa ceva ?

Ati auzit fete bisericesti sa vorbeasca despre Noul Pamant in emisiuni radio sau TV ?

Eu nu am auzit ! Dimpotiva ! Spune-i unui crestin de pe strada ceva despre apropiata revenire a Mantuitorului si, probabil, va ridica din umeri : „Poate, peste o mie-doua de ani…”
Spune-i ceva despre inviere, si-ti va raspunde : „Ce a fost ingropat, acolo ramane. ” Vorbeste-i ceva despre Paradisul recastigat, si-ti va spune : „Aici e raiul, aici e iadul. „

De ce oare toate acestea ?

Am un singur raspuns : pentru ca bisericile crestine si-au luat ochii de la cerul nou si pamantul cel nou promise de Dumnezeu, ocupandu-se doar cu cerul si pamantul de acum. Si daca totusi se aminteste ceva despre un cer nou si un pamant nou, expresia este alegorizata, conducand mintea omului spre ideea unei revolutii sociale, poate chiar a evolutiei in continuare a speciei umane, ce vor aduce omenirii conditii mai bune decat cele actuale.

Sunt convins ca pozitia fata de fagaduinta lui Dumnezeu cu privire la reinnoirea tuturor lucrurilor  va polariza lumea inainte de revenirea Mantuitorului in jurul a doua conceptii opuse :scepticism si adventism (prin adventism, nu inteleg in mod obligatoriu apartenenta de Biserica Adventista). Cu alte cuvinte, unii vor lua in serios fagaduinta lui Dumnezeu si vor astepta implinirea ei, in timp ce altii, din nefericire mult prea multi, vor implini o profetie nefericita a apostolului Petru : „Inainte de toate, sa stiti ca in zilele din urma vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trai dupa poftele lor, si vor zice :’Unde este fagaduinta venirii Lui ? Caci de cand au adormit parintii nosti, toate raman asa cum erau de la inceputul zidirii !” 2 Petru 3,3.4

Scepticismul este aproape generalizat si pluteste in aerul secolului nostru in ciuda unei aparente intoarceri a omului catre Dumnezeu. Il respira si teologi crestini care au ajuns sa considere primele 11 capitole din Geneza drept o culegere de legende, dar si omul de rand, care nu da doi bani pe promisiunea lui Dumnezeu. Filozofia de viata a celor mai multi pare sa  fie exprimata in sloganuri de genul : ” Hai sa bem si sa mancam, caci maine vom muri ! Aici e raiul, aici e iadul !”

Haideti sa incercam sa intelegem ce se ascunde in spatele expresiei „CERURI NOI si UN PAMANT NOU !”

Cateva intrebari posibile :

De ce trebuie innoit si cerul, din moment ce drama pacatului se desfasoara pe Pamant ?
Ce trebuie sa intelegem prin ‘ceruri noi’ ? La care ceruri se refera Biblia ?
Ce inseamna un Nou Pamant ? Un Pamant reconditionat, resapat, curatit doar de pacat si urmarile lui, sau este vorba de o noua creatiune ?
Va propun sa luam in discutie aceste intrebari, fara a avea pretentia de a fi gasit un raspuns complet. Ceea ce va propun sunt doar sugestii de posibile raspunsuri ce pot fi completate, sau chiar corectate.
Asadar, de ce este nevoie si de o innoire  a cerurilor, nu doar a Pamantului ?

Toate textele biblice citate mai devreme vorbesc despre o mutatie cosmica. Pasajele din cartea lui Isaia si a doua epistola a lui Petru folosesc expresia « ceruri noi », cuvantul cer fiind la plural, in timp ce Apocalipsa 21,1 vorbeste despre cer la singular. Daca toate versetele ar fi vorbit despre „un cer nou”, am fi putut sa ne gandim la primul cer, cel atmosferic. Lucrurile ar fi fost cat se poate de clare si logice. Ni s-ar parea numai normal ca cerul atmosferic sa fie reinnoit, cand in unele metropole ale lumii, in marile intersectii, oamenii sunt nevoiti sa respire cu ajutorul mastilor. Atmosfera planetei noastre, cu gaurile ei de ozon, cu cantitatile tot mai mari de dioxid de carbon ce contribuie la incalzirea globala, cu smogul marilor aglomerari umane, este clar ca trebuie sa fie innoita.

Dar versetele biblice vorbesc de CERURI NOI ! Aici nu mai poate fi vorba doar de atmosfera Pamantului ! Expresia ne duce cu gandul la cel de-al doilea cer-firmamentul, adica, din pozitia unui observator aflat pe pamant, cele cateva mii de corpuri ceresti stralucitoare pe care le poate vedea un om cu ochiul liber, intr-o noapte senina : Soarele, Luna, cele cateva planete mai stralucitoare din sistemul nostru solar ( Venus, Marte, Jupiter si Saturn), si cateva mii de stele din Calea Lactee, galaxia din care facem parte.

Atunci cand Biblia vorbeste despre « ceruri noi si un Pamant nou » ni se sugereaza o mutatie cosmica ce va avea loc la nivelul sistemului nostru solar, si chiar la nivelul galaxiei noastre.

Vi se pare de necrezut ? Totusi, pluralul „ceruri” cere o astfel de abordare a textului biblic.

Eu nu pot sti in ce masura Satana, impreuna cu ingerii sai, au contaminat galaxia noastra cu deseurile pacatului, dupa alungarea sa din preajma tronului lui Dumnezeu. In schimb, pot spune cu siguranta ca noi, oamenii, am facut-o cu succes. Iata cateva argumente:

1. Deasupra Pamantului, dincolo de straturile superioare ale atmosferei, in spatiul cosmic, plutesc mii de gunoaie ale civilizatiei umane: fragmente de sateliti si rachete, resturi ale activitatii umane in Cosmos. Aceste deseuri se rotesc in jurul Pamantului ca niste mici sateliti artificiali, punand in mare pericol orice nou zbor spatial. Oricum le-am denumi, ele nu sunt altceva decat gunoaie ale civilizatiei pacatului.
Dar nu se reduce totul doar la spatiul din imediata apropiere a Pamantului. Omul a ajuns pe Luna ( desi unii contesta acest lucru), lasand si acolo urme ale civilizatiei umane. Mai mult decat atat, omul a trimis fel de fel de sonde spatiale spre celelalte planete ale sistemului nostru solar. Unele din aceste sonde spatiale au depasit chiar granitele sistemului solar, facand ca gunoaiele civilizatiei noastre sa contamineze chiar galaxia. De mai multi ani sonda spatiala Pioneer a trecut dincolo de granitele sistemului solar. Pe unde oare calatoreste acum ? Nimeni nu stie.

Din punctul acesta de vedere, mi se pare numai drept ca Dumnezeu, care vrea sa stearga pentru vesnicie orice amintire a pacatului, sa faca o curatenie cosmica, chiar la nivelul galaxiei noastre. V-ati gandit vreodata ca, daca Dumnezeu nu ar face aceasta curatenie si rearanjare cosmica, cei mantuiti s-ar putea intalni cu astfel de gunoaie in timpul calatoriilor spre alte lumi ? Poate vi se pare hilar, dar ce ati zice de o intalnire cu sonda Voyager atunci cand ati vrea sa-l vizitati pe patriarhul Enoh ?
„Caci iata, Eu fac ceruri noi si un Pamant nou ; asa ca NIMENI NU-SI    VA MAI ADUCE AMINTE DE LUCRURILE TRECUTE SI NIMANUI NU-I VOR MAI VENI IN MINTE” Isaia 65,17

2. Potopul biblic, la o privire superficiala, pare sa fi fost o inundatie mondiala, si atat . Biblia nu este o carte de stiinta, de aceea ea nu-si propune sa ne ofere informatii stiintifice cu  privire la ce a insemnat potopul. Cu toate acestea, in Geneza 7,11 ni se da un amanunt care leaga potopul pamantesc de ceruri (nu de cerul atmosferic !).
„Si s-au rupt toate izvoarele Adancului celui mare si S-AU DESCHIS STAVILARELE  CERURILOR.” Oamenii de stiinta creationisti afirma ca potopul biblic nu a fost doar o inundatie mondiala, ci un complex de schimbari, atat la nivelul planetei, cat si la nivel cosmic. Eruptii vulcanice, ridicarea lanturilor de munti pe care ii avem astazi, inclinarea axei Pamantului si multe altele, au fost ca un cutremur cosmic cu epicentrul pe planeta noastra. Se pare ca acest   ‘cutremur’ a zguduit, daca nu intreaga galaxie, cel putin sistemul nostru solar. La sfarsitul timpului, cand Creatorul va aduce Pamantul la aceleasi conditii de la inceput, El va trebui sa se ocupe nu doar de planeta noastra, ci va trebui sa reaseze toate corpurile ceresti intr-o ordine noua. Aceasta inseamna ca vor fi „ceruri noi.”

3.  Mai exista un argument care nu se bazeaza pe logica omeneasca, ci pe Cuvantul lui Dumnezeu : Apocalips 21,1-3.22.23
„El va locui cu ei… „

Intelegem acum de ce trebuie innoite si cerurile ? Pentru ca aici, pe Noul Pamant, Dumnezeu Isi va muta resedinta Sa. Pamantul, care timp de cateva milenii nefericite, a fost o gaura neagra in Universul perfect creat, va deveni centrul acestui Univers, prin prezenta tronului lui Dumnezeu. Aceasta inseamna o noua ordine cosmica.

Va propun sa luam in discutie si o alta intrebare : Ce inseamna un Nou Pamant ? Este  vorba de un Pamant reconditionat, curatit si cosmetizat, sau este vorba despre o noua Creatiune ?

Am in biblioteca o carte de mici dimensiuni intitulata „Cum a aparut viata-prin evolutie sau creatie ?”   Ea este oferita de o grupare religioasa cu un zel misionar deosebit. La paginile 236-237 se gasesc doua ilustratii color, bine realizate, din care putem deduce usor care este conceptia unor oameni religiosi cu privire la adevarul biblic despre Noul Pamant. Pe fundal se poate vedea un tractor care ara ; in dreapta-un dulgher lucrand la o casa ; in stanga imaginii este zugravit un muncitor care incarca o roaba, iar in prim plan-un buldozer niveland pamantul dupa razboiul de la Armaghedon. Iata si o scurta  explicatie data de autori in legatura cu subiectul reinnoirii Pamantului :

„In cadrul realizarii scopului lui Dumnezeu, omul va avea de indeplinit o sarcina imbucuratoare- aceea de a transforma intregul Pamant intr-un loc de mare frumusete… „

Observati, va rog, cum inteleg unii oameni innoirea Pamantului : munca, curatenie, buldozere, tractoare, macarale, adica exact ceea ce vedem astazi. Ma intreb : Tractoarele, buldozerele, si alte masinarii de acest fel, cu ce combustibil vor functiona ? Pe Noul Pamant vom avea din nou rafinarii de petrol, statii de benzina, ateliere de reparatii auto, fabrici care sa confectioneze roabe, harlete, lopeti, rindele si cate si mai cate ? O vom lua de la capat cu poluarea, cu incalzirea globala, cu zgomotele masinariilor de tot felul, cu praful, cu smogul si cu tot ceea ce vedem si traim astazi ?

„Caci iata, EU FAC ceruri noi si un pamant nou, asa ca nimeni nu-si va mai aduce aminte de lucrurile trecute si nimanui nu-i vor mai veni in minte.”
Isaia 65,17

Care sunt ‘ lucrurile trecute’ ? Toate cele pe care le vedem, le folosim, sau le dorim astazi. Inclusiv roabele, tractoarele, rindelele, sapele, etc., pe care unii inca spera sa le foloseasca in Eden.

Ce inseamna Noul Pamant ? Eu nu va pot spune, si nu cred ca exista cineva in lumea noastra, oricat de teolog s-ar crede, care ar putea sa o faca. Noul Pamant va insemna o cu totul alta ordine a lucrurilor ; vor functiona legi noi care vor guverna intreaga Creatiune (astazi toata Creatiunea se supune legii entropiei, sau, asa cum o numeste apostolul Pavel-„legea stricaciunii „).Lumea viitoare va fi o lume cu totul diferita de ceea ce vedem astazi, si, oricata imaginatie ar avea cineva, nu ar putea sa o conceapa. Cei mantuiti vor fi oameni noi, care vor locui intr-un camin nou, pe un Pamant cu totul nou, intr-o relatie noua cu Dumnezeu, cu fiintele din intregul Univers si cu intreaga Creatiune.

Daca vom fi gasiti vrednici de a locui pe Noul Pamant (lucru pe care il doresc sincer pentru cat mai multi oameni), vom exclama asemenea apostolului Pavel :

„CELE VECHI S-AU DUS ; IATA CA TOATE LUCRURILE S-AU FACUT NOI! „
2 Corinteni 5,17

Pentru aceasta Dumnezeu Si-a facut partea. La cruce. De acum depinde de alegerea noastra. Depinde de noi. De noi amandoi!

Lori Balogh

This entry was posted in Noul Pamant. Bookmark the permalink.

One Response to De ce ceruri noi ?

  1. stoica says:

    In clipa când Adam a păcătuit cerul in care era Domnul și cu care eram în comuniune s-a închis.Cei căzuți în păcat au început să se închine ,la ce vedeau.Adică cerul cu ,stelele, planetele, cometele etc. Deci se închinau și se închină creației in loc de creator.Și pentru că noi nu mai aveam relația cu Dumnezeu ,atunci a coborît El la noi ne-a dat legi și apoi o nouă cale,credința ca să știm cum să ajungem înapoi de unde am căzut.Cei care vor reuși să se curețe să se purifice vor avea acces iar la cerul lui Dumnezeu și se vor închina Lui.În felul acesta cerul cel nou va fi împărăția lui Dumnezeu.Pămîntul cel nou va fi ca și la început, adică bun,cum l-a creeat Domnul.Deci totul depinde de faptul că ne vom purifica pentru a avea acces la Dumnezeire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.