Babilonul – „cetatea cea mare” ?
In ocazia precedenta am inteles ca micile sau marile noastre probleme si lupte fac parte, de fapt, dintr-un conflict cosmic – marea lupta dintre bine si rau, dintre Christos si Satana. Ca in oricare alt razboi, si in aceasta mare lupta exista niste centre de comanda din care sunt coordonate toate actiunile si intreaga strategie de lupta.
In timpurile V.T., aceste centre de comanda erau Ierusalimul si Babilonul. Ierusalimul era capitala inchinarii la adevaratul Dumnezeu, avand in centrul sau Templul. Babilonul era centrul inchinarii pagane, locul din care s-au raspandit in intreaga lume, pana in zilele noastre, principiile acestei inchinari.
In timpurile N.T., Ierusalimul si Babilonul fiind distruse, centrele de comanda s-au mutat in Ierusalimul ceresc si Babilonul spiritual de pe pamant, care actioneaza dupa aceleasi principii ca in timpurile vechi testamentale. Problema care ne preocupa acum este sa aflam cine este Babilonul spiritual al zilelor noastre de care se vorbeste atat de mult in Apocalipsa cap. 14, 16, 17 si 18.
Am inteles ca exista trei conceptii generale cu privire la identitatea Babilonului modern:
1. Babilonul este lumea intreaga, in diversitatea ei;
2. Babilonul este crestinismul in totalitatea lui, din cauza confuziei pe care o creeaza in sufletele celor care Il cauta cu sinceritate pe Dumnezeu;
3. Babilonul este o parte a lumii si o parte a crestinismului.
Desi Babilonul modern incearca tot felul de metode cu scopul de a-si ascunde identitatea, Dumnezeu nu ne-a lasat in necunostinta cu privire la identitatea acestuia, nici cu privire la planurile lui.
Va propun sa trecem in revista cateva criterii biblice dupa care putem sa identificam Babilonul modern. Asadar, “sa ne incingem coapsele mintii noastre” ( 1 Petru 1, 13 pp. ) pentru a intelege ceea ce ne spune Biblia in aceasta privinta.
Criterii de identificare a Babilonului modern:
A). Apocalipsa 14, 8:
“Apoi a urmat un alt inger, al doilea, si a zis: “A cazut, a cazut Babilonul, cetatea cea mare, care a adapat toate neamurile din vinul maniei dasfranarii ei.”
Solia acestui al doilea inger vesteste caderea Babilonului. Intrebarea elementara care se pune este la care Babilon se refera ingerul: la Babilonul istoric sau la cel modern?
La data la care Ioan scria Apocalipsa, spre sfarsitul secolului unu d.Chr., Babilonul istoric cazuse demult, ajungand un morman de ruine acoperite de nisipul desertului. Avea vreun sens ca, dupa aproximativ 600 de ani de la cucerirea Babilonului de catre persi, apostolul Ioan sa anunte din nou caderea lui? Ar fi inutil. Mai mult decat atat, trebuie sa avem in vedere ca Apocalipsa este o carte profetica, or cartile profetice nu se ocupa cu trecutul, ci cu viitorul. Acest lucru reiese chiar din primul verset al cartii:
“Descoperirea lui Iisus Christos, pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca sa arate robilor Sai lucrurile care au sa se intample in curand…” Apocalipsa 1, 1
Este deci clar ca aceasta cadere a Babilonului, de care vorbeste al doilea inger din cap. 14, 8, apoi reluata de ingerul cel puternic din cap. 18, 4, nu se refera la Babilonul istoric, al marelui Nebucadnetar, ci la un alt Babilon, cel spiritual, cel modern, care urma sa se ridice si sa cada in timpurile N.T.
Cine este acesta ? Daca vom urmari cu rabdare, pas cu pas toate amanuntele pe care ni le pune la dispozitie Dumnezeu in Cuvantul Sau, vom ajunge sa stim cine este el, fara nicio urma de indoiala.
Sa facem, deci, primii pasi in identificarea Babilonului modern, pornind chiar de la solia acestui al doilea inger din Apocalipsa 14, 8.
1. Babilonuil modern nu este lumea intreaga, asa cum sustin unii, ci el reprezinta o parte a ei.
Sa observam continutul mesajului celui de-al doilea inger. Babilonul este numit “cetatea cea mare care a adapat toate neamurile…” Logica textului cere sa consideram Babilonul modern ca fiind o parte a lumii, nu lumea in totalitatea ei. Babilonul modern este zugravit de inger ca fiind o entitate separata de “neamurile “ adapate din vinul ei. Aceasta distinctie intre Babilon, „cetatea cea mare”, si restul lumii apare si mai clar in Apocalipsa 16, 19 unde se face deosebirea intre “Babilonul – cetatea cea mare” si “cetatile neamurilor”.
2. Babilonul modern este numit “cetatea cea mare”.
In Apocalipsa intalnim adesea aceasta caracteristica a Babilonului modern: de 7 ori el apare sub numele de “cetatea cea mare”; de 4 ori apare sub numele de “Babilonul cel mare” si o singura data sub numele de “cetatea cea tare”. Termenul de “cetate” ne sugereaza ideea de stat, de putere politica. In antichitate, mai ales in Grecia antica, inainte de unificarea facuta de Alexandru Macedon, existau asa-numitele orase-state, care erau puteri politice independente. La fel au stat lucrurile si cu Italia Evului Mediu, in care principalele orase erau puteri politice independente.
Asadar, Babilonul modern este descris in Apocalipsa ca fiind o putere politica cu o mare influenta asupra restului lumii.
3. Babilonul modern are putere de influenta asupra lumii intregi.
Ingerul al doilea din Apocalipsa cap. 14 ne spune ca Babilonul “a adapat toate neamurile din vinul maniei desfranarii ei.” Ideea de universalitate a influentei Babilonului apare in mai multe parti din Apocalipsa, ca de exemplu:
-Apocalipsa 18, 3: “Toate neamurile au baut din vinul maniei ei…”
-Apocalipsa 17, 2: “Locuitorii pamantului ( nu doar dintr-o anumita zona sau regiune! ) s-au imbatat de vinul ei…”
Deci Babilonul nu este o putere cu o influenta locala, regionala, ci una cu influenta mondiala.
O prima concluzie ce se impune, citind cu atentie solia celui de-al doilea inger din Apocalipsa cap. 14, 8 este ca Babilonul modern nu este lumea intrega, nici ONU, asa cum incearca unii sa dea de inteles, ci este o putere politica cu o influenta mondiala.
Sa facem acum un pas mai departe in identificarea Babilonului modern.
B). Apocalipsa 17, 5. 18:
“Pe frunte ( femeia ) purta scris un nume, o taina: Babilonul cel mare, mama desfranatelor si spurcaciunilor pamantului.”
“Si femeia pe care ai vazut-o, este cetatea cea mare, care are stapanire peste imparatii pamantului.”
Observam un alt amanunt important: Babilonul nu este doar o cetate mare, adica o mare putere politica, ci si “o femeie”. Ce simbolizeaza femeia in profetie ? O biserica, o putere religioasa. Biblia este plina de agumente in acest sens ( vezi Isaia 62, 5; Ezechiel cap. 16, 2 Corinteni 11, 2; Efeseni 5, 25-27; Matei 25- pilda celor 10 fecioare etc. ). Argumente in acest sens gasim chiar in Apocalipsa, de ex. in cap. 12, 17, unde ni se spune ca “ramasita femeii” pazeste poruncile lui Dumnezeu, deci este o biserica.
In profetie, femeia curata reprezinta biserica adevarata ( Apocalipsa cap. 12 ), iar femeia desfranata reprezinta biserica decazuta, apostaziata ( Apocalipsa cap. 17 ).
In cazul nostru, Babilonul e zugravit ca fiind o femeie desfranata, imorala. In Apocalipsa 17, 1 sta scris: “Vino sa-ti arat judecata desfranatei celei mari…” In alte traduceri ale Bibliei textul suna in felul urmator: “Vino sa-ti arat judecata desfranatei notorii…”
In concluzie, Babilonul modern este o putere politica cu influenta asupra intregii lumi, dar este, in acelasi timp, si o biserica crestina apostaziata notorie ( arhicunoscuta ).El nu este ceva ascuns undeva, intr-un colt indepartat al lumii , ci este o entitate cunoscuta si sub aspect politic, dar si religios.
C).Apocalipsa 17, 6:
“Si am vazut pe femeia aceasta imbatata de sangele sfintilor si de sangele mucenicilor ( martirilor ) lui Iisus…”
Ce inseamna cand cineva e “imbatat” de sangele unui semen al sau? E vorba de un criminal.
Dar cand cineva e “ imbatat” de sangele mai multor oameni? E un criminal in serie.
Dar cand cineva e “imbatat” de sangele unor colectivitati de oameni? E vorba deja de un genocid. Iar cand acest genocid e indreptat impotriva unei colectivitati cu o alta orientare religioasa, avem de-a face cu persecutia religioasa.
Asadar, Babilonul modern este o putere politico-religioasa, cu influenta asupra intregii lumi si care se remarca, de-a lungul timpului, prin persecutarea celor care cred altfel decat dicteaza el.
Sa observam termenul de “imbatata”, nu “ametita”, ceea ce sugereaza ca acestei puteri i-a placut si ii place sa verse sange. Si nu orice fel de sange, ci pe cel al sfintilor lui Dumnezeu, al celor care vor sa ramana credinciosi adevarului, fara compromisuri. Babilonul modern nu “s-a imbatat” ocazional, accidental, cu sangele martirilor lui Christos. El nu a facut lucrul acesta din greseala, asa cum incearca sa se scuze azi, ci l-a facut premeditat. Si o va mai face, ori de cate ori va avea ocazia. Scopul Babilonului este acela de a-i anihila pe toti cei care nu i se supun. Asemenea betivului care urmareste un singur scop: sa bea pana la betie, iar cand se trezeste: “Mai vreau vin” ( Proverbe 23, 35 ), la fel, Babilonul modern e insetat de sangele celor care nu i se supun.
D). Apocalipsa 17, 2:
“Cu ea ( femeia desfranata numita Babilonul cel mare ) au desfranat imparatii pamantului si locuitorii pamantului s-au imbatat de vinul desfranarii ei.”
Ce inseamna a imbata pe cineva? A imbata pe cineva inseamna a-l droga. In loc de a-i oferi cuiva un aliment sanatos si hranitor, ii oferi un drog, care ii va induce o stare de euforie, de satietate si de fericire. Oricine poate observa cat de “curajosi” sunt cei imbatati. Ei sunt mai slabi, mai vulnerabili decat in stare treaza, se clatina pe picioare, merg pe trei carari, vad dublu si le tremura mainile, dar ce viteji sunt ! Se simt mai puternici decat oricand.
De ce se imbata oamenii? Nu neaparat pentru gustul bauturii, ci din cauza starii de euforie pe care o aduce alcoolul consumat.
De ce oare locuitorii pamantului se lasa imbatati de vinul Babilonului? Nu pentru ca le place vinul in sine, ci pentru ca acest “vin“ al Babilonului le aduce o stare de falsa siguranta, de pace, de mantuire asigurata.
Ce poate fi acest “vin al Babilonului”?
“Babilonul sustine cu staruinta doctrine otravitoare, vinul ratacirii. Acest vin al ratacirii este compus din doctrine false cum ar fi: nemurirea naturala a sufletului, chinul vesnic al celor rai, negarea preexistentei lui Christos inainte de nasterea Sa in Betleem si inaltarea primei zile a saptamanii mai presus de ziua sfanta a lui Dumnezeu.” E. G. White, Ganduri despre cartea Apocalipsei, pag. 194
In locul adevarurilor clare ale Scripturii, Babilonul modern ofera lumii aceste doctrine false, cu rol de drog. Si astfel, cu exceptia sfintilor lui Dumnezeu, intreaga lume ajunge sa fie imbatata de “vinul” invataturilor lui.
Revenind la Apocalipsa 14, 8 si la mesajul celui de-al doilea inger, e demn de subliniat o expresie anume. Se spune acolo ca Babilonul modern “a adapat” toate neamurile cu vinul lui. Verbul “a adapa” este deosebit de sugestiv. El ne sugereaza imaginea unui pastor care-si conduce oile la adapatoare. Deci Babilounul modern isi creaza imaginea unui pastor universal care-si conduce turma mondiala la adapat. Un pastor universal, un parinte mondial, un papa… Pacat ca ceea ce pune in adapatoare nu e apa limpede si curata a adevarului, ci vinul ratacirilor si al invataturilor false!
E). Apocalipsa 17, 4; 18, 16:
“Femeia acesta era imbracata in purpura si stacojiu; era impodobita cu aur, cu pietre scumpe si cu margaritare…”
“Vai, vai, cetatea cea mare care era imbracata cu in foarte subtire, cu purpura si cu stacojiu…”
Femeia numita Babilonul cel mare are o preferinta si in ceea ce priveste culorile imbracamintei: albul, purpuriul, stacojiul. Priviti in jur si observati unde sunt folosite aceste culori in imbracamintea preoteasca…
F). Apocalipsa 17, 4: Bogatia de care face parada Babilonul modern este un alt amanunt important. Babilonul nu e o putere oarecare, ci una care detine bogatii fabuloase, motiv pentru care el are o influenta atat de mare in lume.
Acestea sunt doar cateva din criteriile dupa care putem identifica Babilonul zilelor noastre. Sa facem acum suma lor:
-Babilonul modern este o putere politica cu o mare influenta asupra lumii intregi.
-Babilonul este, in acelasi timp, o biserica apostaziata , care s-a departat de Christos si de adevarul Scripturii.
-Babilonul este o putere persecutoare, care cauta in mod sistematic sa-i nimiceasca pe sfintii lui Dumnezeu, in tot cursul istoriei sale.
-Babilonul este o putere universala.
-Babilonul modern exceleaza in lux, fast si bogatie.
-Babilonul modern are o inclinatie spre anumite culori: purpuriu, stacojiu si alb.
E greu de identificat Babilonul modern dupa aceste criterii biblice?
In lumea in care traim, o singura institutie corespunde in totalitate tuturor acestor criterii: Vaticanul.
In Micul Dictionar Enciclopedic, editia 1986, sub titlul “Vaticanul”, se spune:
“Stat clerical al Bisericii Catolice, situat in vestul Romei, pe malul drept al Tibrului, pe colina cu acelasi nume; 0,44 km patrati, circa 1000 de locuitori ( in 1983 ), limba oficiala: latina si italiana. Dispune de o consideerabila baza economica, reprezentata prin mari investitii in intreprinderi din Italia si alte tari.”
De observat este faptul ca Vaticanul e numit in italiana “Stato della citta del Vaticano”- Statul cetatii Vaticanului, ceea ce ne duce cu gandul la expresia biblica des folosita in Apocalipsa in dreptul Babilonului modern: “cetatea cea mare”, “cetatea cea tare”.
Vaticanul este deci o putere politica, avand ambasadori in majoritatea tarilor lumii. In acelasi timp, Vaticanul este si o putere religioasa ( femeia din profetiile apocaliptice ), o biserica universala (catolica ) cu un numar de 1,o7 miliarde de membrii, conform anuarului catolic din 2003. Universalitatea acestei puteri politico-religioase este indiscutabila, la fel ca si influenta pe care o exercita asupra vietii intregii lumi.
Vaticanul a fost si va ramane o putere persecutoare, in ciuda aparentelor de toleranta pe care le predica in zilele noastre. Daca astazi el nu face ceea ce a facut in Evul Mediu intunecat, este pentru ca inca nu au sosit conditiile prielnice. Cand acestea vor sosi, el va da pe fata acelasi spirit persecutor ca in trecut. Capodopera spiritului persecutor al Vaticanului a fost, in timpurile Evului Mediu, Inchizitia, cea care a trimis la moarte milioane de crestini care au ales sa asculte mai degraba de propria constiinta si de Cuvantul lui Dumnezeu, decat de invataturile inventate de biserica.
Cu privire la culorile preferate de Vatican in cursul slujbelor religioase, e suficient sa urmarim o astfel de sluja pentru ca sa costatam ca Biblia are deplina dreptate. Cardinalii, preotii de cel mai inalt rang, sunt imbracati in rosu. Chiar numele de “cardinal” provine de la “cardinalii”- preotii Romei pagane, imbracati in rosu, ca simbol al focului sacru.
In ceea ce priveste bogatiile Vaticanului, e suficienta o vizita in micul stat din Peninsula Italica pentru a ramane uluiti de fastul si bogatiile de acolo. Numai tiara papala valoreaza cateva milioane de dolari. Compania Shell apartine in mare parte Vaticanului; de asemenea el detine numeroase actiuni in industria farmaceutica elvetiana, chiar si la Hollywood. Ce am putea spune despre valoarea incomensurabila a operelor de arta ce sunt gazduite de muzeele si catedralele Vaticanului!
Se ridica o intrebare justificata: Cum se impaca expresia biblica “cetatea cea mare” cu cei 0,44 km patrati ai Vaticanului si cei aproximativ 1000 de locuitori ai sai?
Sa nu uitam ca Vaticanul este un adevarat imperiu spiritual, care domina constiintele a peste un miliard de locuitori ai planetei, dar si o mare putere politica prin influenta pe care o exercita in intreaga lume. Unul din sase locuitori ai planetei este un supus al acestei puteri, pe linie spirituala, ceea ce confirma valabilitatea expresiei biblice: Babilon – “cetatea cea mare”, “cetatea cea tare”.
Concluzii:
In marea lupta dintre bine si rau, dintre Christos si Satana, exista doua centre de comanda: Ierusalimul ceresc si Babilonul spiritual pamantesc. Curand, foarte curand, intreaga omenire va trebui sa decida de partea cui va trece in acesta lupta.
Babilonul modern, desi este “cetatea cea mare”, cu mare putere de influenta asupra lumii intregi, are temeliile zidite pe nisipul miscator al traditiilor si invataturilor omenesti. Si tot ce e cladit pe nisip, se va prabusi in curand. Mantuitorul ne asigura ca “orice rasad pe care nu l-a sadit Tatal ceresc va fi smuls din radacina”.( Matei 15, 13 ) Babilonul nu are niciun viitor, dupa cum nu au niciun viitor nici cei care-l sustin.
Ierusalimul ceresc este, dimpotriva, “cetatea cu temelii tari” ( Evrei 11, 10 )al carui Mester si Ziditor este Insusi Dumnezeu. Tocmai din acest motiv el va dainui vesnic, dupa cum vesnic vor trai si cei care il doresc si se pregatesc pentru el.
Se cere facuta o alegere intre cele doua centre de comanda, intre cei doi comandanti ai marei lupte dintre bine si rau. Fie ca alegerea mea si a ta sa fie cea buna !
Lori Balogh
Salutari / interesanta abordare , totusi sunt ceva ,, lipsuri ale sensului ,, si aici ma refer la ,, cei care vor plange de caderea cetati cei mari , pentru ca nu vor mai avea legaturi economice ( a se verifica deacrierea din biblie a cetati ca vanzatoarea de cupru , fier , miroden) per total o capitala a comerciantilor lumi , si de asemenea o putere care este mai mare ca regi lumi ( eu sincer n vad vaticanul ca cetatea cea tare) Mai degraba USA este curva care ofera vinul desarticiuni ….
Cred ca esti adventist si este f.bine.
Intreb : A cazut sau nu Babilonul ? Cum si cind va cadea ?
Aurel, ma bucur ca ceea ai citit iti este de folos. Daca ai intrebari, iti stau la dispozitie oricand si cu placere. De maine voi incepe sa postez despre Apocalipsa, pe care au reluat-o in studiu de curand si in care se gasesc o multime de lucruri actuale. Astept intrebarile tale.
Apreciez foarte mult explicatiile date unor pasaje din Apocalipsa care le consider sincere si adevarate .Tare as fi curios si interesat din ce cult crestin faceti parte ca as dori sa va mai adresez unele intrebari din Biblie care nu le prea inteleg care le-ar fi explicatia(talmacirea spus mai popular)Sincer sa fiu sunt un incepator al citirilor Biblice
Va multumesc