Rugaciunea si sanatatea

Rugaciunea si sanatatea

 

Am citit de curand un articol intitulat “O descoperire surprinzatoare”. Se relata in acel articol despre observatia facuta de un medic in timpul unei epidemii de gripa. Medicul respectiv a observat ca bolnavii internati intr-o anumita sectie nu au contractat gripa, desi toate sectiile spitalului intrasera in carantina din cauza epidemiei.

Medicii s-au intrebat cum se poate explica acest lucru. Care era secretul faptului ca bolnavii internati in sectia respectiva erau imuni fata de temuta boala ? Cercetatnd lucrurile din aproape in aproape, ei au ajuns la concluzia ca acesti bolnavi, datorita specificului bolii lor, primeau zilnic, pe langa alte medicamente, si o anumita doza de vitamina D.

Concluzia medicilor: suplimentarea alimentatiei cu o anumita doza de vitamina D ne fereste de gripa, o boala cu multe complicatii grave.

Dupa ce citesti un astfel de articol, reactia  aproape instinctiva este sa te duci la cea mai apropiata farmacie sau magazin de produse naturiste si sa cumperi suplimentul respectiv. Nu este asa ? Apoi spunem repede si prietenilor despre gaselnita noastra…

Este bine sau rau sa procedam in felul acesta ? Cum ar trebui sa se raporteze un crestin fata de toate aceste descoperiri noi in domeniul medical ? Le acceptam fara nicio ezitare sau le respingem fara sa le cercetam ?

Aproape zilnic suntem bombardati cu tot felul de noutati medicale. Pe posturile comerciale TV apar fel de fel de terapeuti cu metode din cele mai ciudate de vindecare si care promit o vindecare sigura: bratari magnetice, plasturi cu plante medicinale, bioenergie, acupunctura, urinoterapie, tratamente cu extracte din insecte, etc.  Ce trebuie sa faca un crestin fata de toate aceste provocari ?

Un posibil raspuns la aceste intrebari il putem gasi in experienta imparatului Asa al regatului lui Iuda, experienta relatata in capitolele 14, 15 si 16 din a doua Carte a Cronicilor.

Imparatul Asa a fost, conform raportului biblic, un imparat bun, in prima parte a domniei.

“Asa a facut ce este bine si placut inaintea Domnului, Dumnezeului sau.” 2 Cronici 14, 2

Biblia ne vorbeste despre reforma religioasa pe care imparatul Asa a facut-o in regatul lui Iuda. Tot ea ne relateaza despre prosperitatea de care s-a bucurat atat imparatul, cat si poporul in prima parte a domniei. Apoi ni se relateaza despre o experienta unica pe care Asa a avut-o cu cu Dumnezeu, cu ocazia biruintei miraculoase castigate impotriva unei armate uriase  de circa un milion de oameni  Dupa aceasta experienta, Dumnezeu il trimite pe profetul Azaria la imparat cu o solie incurajatoare:

“Domnul este cu voi cand sunteti cu El; daca-L cautati, Il veti gasi, iar daca-L parasiti, si El va va parasi .” 2 Cronici 15, 2

Incurajat de aceste cuvinte, Asa se dedica cu si mai multa ravna reformelor religioase din regatul sau. Convoaca intregul popor la Ierusalim si incheie un legamant prin care toti se obliga sa-L caute pe Dumnezeu. Ravna lui Asa pentru Dumnezeu este atat de mare incat nici macar pe mama sa nu o mai lasa sa fie imparateasa, datorita unui idol pe care-l facuse Astarteei-zeita desfranata a fertilitatii.

Timp de 35 de ani, Asa domneste in liniste si sub binecuvantarea si ocrotirea lui Dumnezeu. In al 36-lea an al domniei insa se produce o schimbare dramatica. Baesa, imparatul lui Israel, ataca regatul lui Iuda.

Cum reactioneaza Asa ? De data aceasta nu se mai sprijineste pe Dumnezeul sau, ci cauta ajutor la bratul omenesc al imparatului Siriei. Asa porunceste sa fie scoase din visteria Templului cantitati mari de aur si argint pe care le trimite imparatului Siriei, cerandu-i ajutorul. Acesta il ajuta pe moment, insa Domnul ii trimite o mustrare prin profetul Hanani:

Pentru ca te-ai sprijinit pe imparatul Siriei si nu te-ai sprijinit pe Domnul , Dumnezeul tau, de aceea a scapat oastea imparatului Siriei din mainile tale.” 2 Cronici 16, 7

Reactia lui Asa este violenta: se manie pe profet si-l  il trimite la inchisoare. Apoi istoria biblica consemneaza ca imparatul Asa a inceput sa apese pe unii din popor, schimbandu-si politica interna. Apoi, in al 39-lea an al domniei sale, Asa se imbolnaveste de o boala de picioare, manifestata prin dureri foarte mari.

Este de subliniat ceea ce ne raporteaza Biblia in continuare:

Chiar in timpul bolii lui,(Asa) nu a cautat pe Domnul, ci a intrebat pe doctori.” 2Cronici 16,12, up.

Un inceput frumos, promitator, cu experiente vii cu Dumnezeu, dar cu o schimbare surprinzatoare de atitudine care a dus la un sfarsit trist.

Ce a gresit imparatul Asa in ceea ce priveste boala de care suferea ? A gresit el ca a consultat niste medici ? E pacat sa consulti un medic atunci cand esti bolnav ?

Raspunsul la aceste intrebari, care ne confrunta pe fiecare dintre noi cand ajungem sa ne imbolnavim, este legat de o problema de prioritate: Pe cine consultam mai intai: pe medici sau pe Marele Medic ?

Sa presupunem ca m-am imbolnavit si aflu ca intr-un oras important exista o clinica ce trateaza chiar suferinta mea. Aflu ca acolo se afla un profesor renumit, iau legatura cu el si ma programez pentru consult. Apoi ma urc in primul tren si ajung la clinica unde , in loc sa ma indrept spre cabinetul profesorului, vorbesc cu portarul, cu infirmiera, cu femeia de servici, cu spalatoreasa, cu contabila si cu bucatareasa spitalului. Le spun tuturor despre necazul meu si toti imi dau sfaturi cum sa ma fac din nou sanatos. Apoi, incarcat cu o multime de sfaturi si idei de tratament, ma intorc acasa linistit si multumit. Si toate acestea fara macar sa-l vad la fata pe renumitul profesor specializat in boala de care sufar.

Oare nu asa procedeaza oamenii de cele mai multe ori in relatia lor cu Dumnezeu ?

Corrie Ten Boom- o supravituitoare a lagarelor de concentrare naziste- spunea:  “Pentru unii rugaciunea este volanul, pentru altii- doar roata de rezerva.”

Mi-e teama ca, de multe ori, rugaciunea noastra e doar o roata de rezerva, pe care o folosim doar atunci cand avem pana, cand constatam ca oamenii nu ne mai pot ajuta, indiferent de stiinta si metodele lor.

“Cerul este plin de raspunsuri la rugaciuni pe care nimeni, niciodata nu le-a rostit.”- spunea cineva.

De ce trebuie sa cautam sfat de la Dumnezeu in orice problema de sanatate, inainte de a consulta orice doctor si  inainte de a apela la orice tratament, oricat de promitator ar fi?

Biblia ne invata ca noi suntem lucrarea lui Dumnezeu. Organismul omenesc este cea mai complexa masinarie biologica cunoscuta. Aceasta masinarie, ca sa poata functiona bine, are nevoie de anumiti parametri care sunt trecuti in “cartea noastra tehnica”si pe care doar Creatorul o cunoaste perfect. Medicina moderna a inceput sa descifreze tainele alcatuirii si functionarii organismului omenesc de relativ putin timp.

Exista o “carte tehnica generala”, cu principii generale de sanatate, valabile pentru toti oamenii, indiferent ca sunt albi sau negri, barbati sau femei, copii sau adulti. Daca e rau sa mananci ardei iuti, atunci acest lucru e valabil si pentru  pentru toti oamenii. Si daca e bine sa mananci multe fructe, la fel, acest lucru e bun pentru toti.

Insa noi suntem unicate. Medicii insisi recunosc faptul ca nu trebuie tratata boala, ci bolnavul, adica exista un tratament individualizat pentru fiecare bolnav in parte. Un tratament care-l ajuta pe un bolnav, poate fi ineficient in alte cazuri similare. De aceea exista si o “carte tehnica” individuala, pe care doar Creatorul nostru o cunoaste cel mai bine.

Intelegem acum de ce e necesara rugaciunea, chiar daca pe strada noastra se afla cea mai renumita clinica specializata in boala de care suferim ? Rugaciunea este o problema de prioritate.

“Cautati  mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” Matei 6, 33

Prin rugaciune, noi apelam la Cel care ne cunoaste corpul cel mai bine cu putinta si care ne poate indruma spre tratamentul cel mai eficient, spre metoda cea mai buna, spre medicul care ne poate ajuta cel mai mult. De cate ori nu am facut trista experienta a imparatului Asa ,de a alege noi si medicul si tratamentul, pentru ca , in final, sa recunoastem esecul. Doar atunci am apelat la “roata de rezerva”-rugaciunea

Revin la articolul amintit la inceput. Mai alergam la farmacie imediat ce am citit un astfel de articol ? E bine sa luam un supliment de vitamina D pentru a ne proteja de gripa ?  E  posibil sa fie bine… E posibil ca unuia sa-i foloseasca, iar altuia sa nu-i foloseasca.

Nu este infinit mai bine ca mai intai sa cerem o “ consultatie” la Marele nostru Medic pentru ca El sa ne indrume spre ce clinica sa ne indreptam, la care medic sa apelam si ce tratament sa urmam?

Biblia ne promite ca”cel neprihanit va trai (va supravietui ) prin credinta.”Habacuc 2,4;Romani 1,17

Aici se afla o mare si adanca fagaduinta. Biblia nu ne spune ca vom trai ( vom supravietui ) datorita unor metode revolutionare descoperite recent, nici datorita vreunui medic renumit. Credinta este cea pe care Dumnezeu o astepata de la noi si pe care o rasplateste imbelsugat.

Asadar, sa-L punem pe Dumnezeu pe primul loc, chiar in caz de boala, si nu vom regreta.

“Daca vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tau, daca vei face ce este bine inaintea Lui, daca vei asculta de poruncile Lui si daca vei pazi toate legile Lui, nu te voi lovi cu niciuna din bolile cu care am lovit pe egipteni, caci Eu sunt Domnul care te vindeca.” Exod 15, 26

Lori Balogh

This entry was posted in Cararile rugaciunii and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.