Rugaciuni fierbinti

Rugaciuni fierbinti

 

“Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit” ( Iacov 5, 16 up. )

Indiferent de religia practicata, puterea rugaciunii este un ideal pe care orice practicant al religiei respective doreste sa-l atinga. Orice om care se roaga, intr-un fel sau altul, unui dumnezeu sau altul, are dorinta ca rugaciunea sa sa fie atat de puternica incat “sa miste” bratul lui Dumnezeu , astfel incat cererea sa sa fie implinita.

Dar oamenii, indiferent ca sunt crestini, budisti, mahomedani, hindusi, etc., au intuit faptul ca , pentru a fi plina de putere, rugaciunea trebuie sa fie precedata de anumite conditii ce se cer implinite.

Unii au crezut ca , pentru a fi ascultate rugaciunile lor, trebuie sa se izoleze de lume. Asa a luat fiinta monahismul, cu toate privatiunile pe care le impune aceasta alegere. Altii, pentru a dobandi mai multa putere in rugaciune s-au retras si din manastiri, devenind pustnici. Retrasi in pesteri,  in grote  ascunse ale pamantului, hranindu-se cu ceea ce le ofera viata salbatica a muntilor si izolati de restul lumii, acesti oameni doresc sa experimenteze o putere mai mare a rugaciunilor lor.

Altii recurg la puterea banului, daruind averi intregi bisericii si sperand ca gestul lor va da putere rugaciunilor lor. In Evul Mediu, biserica a profitat din plin de aceasta mentalitate gresita a unor credinciosi si a adunat averi considearabile. Pentru a-i convinge pe oameni ca rugaciunile lor vor avea mai multa putere, biserica a recurs si la vinzarea unor “indulgente”, unele avand o valoare echivalenta cu aproximativ 300 de dolari. Oamenii erau invatati de preotii lor ca, in momentul  in care banii lor cadeau in cutia bisericii, erau iertate pacatele lor trecute, prezente si chiar cele viitoare( pe care intentionau sa le faca). Desigur, daca plateau pentru acestea.

Altii recurg la fapte de caritate pentru “ a se pune bine cu Dumnezeu”. Altii fac pelerinaje lungi si obositoare la locurile sfinte … Ce nu inventeaza omul ca sa afle secretul puterii in rugaciune ? Este uimitor la cate privatiuni se poate supune un om pentru ca sa atinga acest obiectiv !

Vazand la cate chinuri, eforturi si privatiuni se supun oamenii pentru a intra in gratia lui Dumnezeu, profetul Mica pune o intrebare care ar trebui sa ne dea de gandit acelora dintre noi care cautam puterea in alta parte decat acolo unde se afla ea cu adevarat:

“Ti s-a aratat, omule, ce este bine si ce alta cere Domnul de la tine decat sa faci dreptate, sa iubesti mila si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau ?” Mica 6, 8

Nu, Dumnezeu nu cere lucruri mari pentru a ne asculta rugaciunile. Puterea rugaciunii nu se afla undeva departe, inaccesibila noua, oamenilor de rand. Dumnezeu nu-Si gaseste placerea in a ne vedea chinuindu-ne sa implinim niste conditii greu de atins.

Versetul citat chiar la inceput ( Iacov 5, 16 up. ) aminteste doar de doua conditii pe care le cere Dumnezeu pentru ca rugaciunea noastra sa miste bratul Sau:

1. Omul care se roaga sa fie neprihanit

2. Rugaciunea sa fie fierbinte

Ce inseamna pentru un om care se naste pe acest pamant blestemat sa fie neprihanit ( prima conditie ! ) ?

Prin definitie, cuvantul “neprihanit” insemna fara pata, fara pacat. David insa recunoaste ca:“Sunt nascut in nelegiuire si in pacat m-a zamislit mama mea.” ( Psalmul 51, 5 ) Iar apostolul Pavel, intarind cele spuse de psalmist, adauga:“Caci toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu.”( Romani 3,23 )

Asadar, cum poate un om care se naste cu inclinatii spre pacat, sa poata implini aceasta prima conditie a unei rugaciuni plina de putere ?

Aici este minunea harului lui Dumnezeu. Un om pacatos, cu slabiciuni si defecte, dar care si-a predat intreaga sa viata lui Christos, care crede in Jertfa Sa ispasitoare, care se straduieste, din dragoste si cu recunostinta, sa asculte de Legea lui Dumnezeu, este privit de cer ca si cum n-ar fi pacatuit niciodata. Biblia ne ofera suficiente dovezi in acest sens.

Este greu de indeplinit aceasta conditie ? Cere Dumnezeu prea mult de la noi ?

Daca El ne-ar cere toate aceste lucruri fara sa ne dea si puterea de a le indeplini, atunci da, ar fi greu. Chiar imposibil pentru firea noastra omeneasca. Dar Providenta divina a randuit ca noi sa avem la dispozitie o putere imensa pentru a birui pacatul  si a trai o viata in deplina ascultatre de vointa lui Dumnezeu- prezenta Duhului Sfant in vietile noastre. Nu ramane decat ca noi sa facem alegerea cea buna: sa cerem prezenta Lui in viata noastra si sa conlucram alaturi de El in desavarsirea unui caracter nobil.

Dar ce inseamna ca rugaciunea sa fie fierbinte ( a doua conditie ! ) ?

O prima observatie ( poate banala prin formularea ei ) este ca rugaciunea fierbinte este opusul rugaciunii reci, a acelei rugaciuni rostita doar cu buzele, dar la care inima nu participa cu caldura sentimentelor ei calde. Din acest punct de vedere, rugaciunea fierbinte este o rugaciune a inimii mai mult decat o rugaciune a buzelor.

Cuvintele noastre nu pot exprima intotdeauna focul dorintei si al nevoii interioare. De multe ori rugaciunea se rezuma doar la cateva cuvinte, restul fiind tacere, sau chiar lacrimi. Inima plange…

Termenul “fierbinte” este preluat din viata fizica si transpus in viata spirituala. In legatura cu “lucrurile fierbinti”, viata ne invata cel putin doua lucruri banale, daca ar fi sa ne oprim doar la aspectul fizic:

1. Lucrurile fierbinti sunt curatite, sterilizate. La temperaturi mari, germenii sunt distrusi; totul devine steril, curat.

2. Lucrurile fierbinti sunt protejate de a fi furate. Nu am auzit de niciun hot care sa fure obiecte fierbinti. Am avut ocazia sa intru intr-o fabrica de scule si am vazut ca se furau multe scule produse acolo. Insa niciodata nu am auzit ca cineva ar fi incercat sa fure o scula direct din cuptorul de tratamente termice. Se furau doar sculele reci…

Aplicand aceste observatii la rugaciunea fierbinte, constatam:

1. Rugaciunea fierbinte curata interiorul sufletului, inima si mintea celui care o rosteste. Cel care se roaga fierbinte nu-si mai poate ura semenul, nu mai scoate in evidenta defectele celui de langa el, iar tendintele pacatoase  ale eului nu rezista la “temperaturi “ mari ale rugaciunii.

Cand suntem raciti, cu totii combatem febra prin toate mijloacele posibile. Febra insa este un fenomen fiziologic, o reactie de aparare a organismului, atunci cand este invadat de germeni patogeni. Organismul isi creste temperatura pentru ca  microbii sa fie distrusi.

Nu v-ati simtit mai curati dupa ce v-ati rugat cu lacrimi in ochi pentru o problema sau o persoana?

Nu ati simtit ca pacatul, cel putin in acele clipe de intima comuniune cu Dumnezeu, nu mai are aceeasi putere ca inainte ?  Rugaciunea fierbinte curata, arde tot ce e rau si purifica sufletul celui care o rosteste.

2. Rugaciunea fierbinte nu poate fi “furata” de cel rau. Satana nu poate bloca drumul rugaciunii fierbinti si nici nu-i poate devia drumul spre tronul lui Dumnezeu. Daca Satana s-ar atinge de o asemenea rugaciune, s-ar arde. Cu cat rugaciunea este mai fierbinte, cu atat ostile intunericului sunt mai indepartate. Rugaciunea fierbinte a celui mai umil copil al lui Dumnezeu face ca intregul iad sa tremure.

Citind Biblia, observam din experienta oamenilor credintei si ai rugaciunii cat de puternica este rugaciunea fierbinte si ce este ea in stare sa produca in vietile oamenilior:

Rugaciunea fierbinte a stins incendii de proportii. In Numeri 11, 2 ni se relateaza despre un foc ce a izbucnit in tabara lui Israel. Moise se roaga fierbinte pentru popor si focul se stinge.

Rugaciunea fierbinte aduce vindecare. In Geneza 20, 17 , Avraam este surprins rugandu-se pentru Abimelec, un imparat pagan. Ca urmare a rugacinii lui Avraam, Abimelec este insanatosit impreuna cu intreaga sa familie.

Rugaciunea fierbinte aduce iertare. In Deuteronom 9, 18-20, Moise se roaga pentru poporul care isi facuse un idol egiptean- vitelul de aur. Ca urmare a rugaciunii lui fierbinti, poporul este iertat de Dumnezeu.

Rugaciunea fierbinte a oprit chiar soarele din drumul sau. In Iosua 10, 12 ni se relateaza despre lupta poporului Israel cu amonitii. Ca urmare a rugaciunii fierbinti a lui Iosua, soarele s-a oprit aproape o zi intreaga deasupra campului de batalie. A fost cea mai lunga zi din istoria planetei noastre.

Rugaciunea fierbinte a dus la invierea mortilor. In 2 Regi 4, 33,  ni se relateaza despre invierea fiului sunamitei ca urmare a rugaciunii fierbinti a lui Elisei.

Rugaciunea fierbinte a prelungit viata . In 2 Regi 20, 24, gasim rugaciunea lui Ezechia, care a primit in dar de la Dumnezeu inca 15 ani de viata, ca urmare a rugaciunii lui fierbinti.

Si lista efectelor unor rugaciuni fierbinti poate fi continuata… Practic nu exista limite ale lucrurilor ce pot fi obtinute pe calea aceasta. Mantuitorul ne-a promis cu toata autoritatea Sa de Fiu de Dumnezeu:

“Daca ramaneti in Mine si daca raman in voi cuvintele Mele, cereti orice veti vrea si vi se va da.” Ioan 15, 7

“Si orice veti cere in Numele Meu voi face, pentru ca Tatal sa fie proslavit in Fiul. Daca veti cere ceva in Numele Meu, voi face.” Ioan 14, 13-14

“Adevarat, adevarat va spun ca orice veti cere de la Tatal, in Numele Meu, va va da.” Ioan 16,23

Si acum inca cateva fagaduinte care sa ne incalzeasca inima pana la punctul de fierbere, in asa masura incat si rugaciunile noastre sa devina fierbinti:

“Tu auzi rugaciunile celor ce sufera, Doamne ! Le intaresti inima; Iti pleci urechea spre ei. “Psalmul 10, 17

“Ochii Domnului sunt peste cei fara prihana si urechile Lui iau aminte la strigatele lor.” Psalmul 34, 15

“Domnul este langa toti cei ce-L cheama , langa toti cei ce-L cheama din toata inima.” Psalmul 145, 18

Lori Balogh

This entry was posted in Cararile rugaciunii. Bookmark the permalink.

4 Responses to Rugaciuni fierbinti

  1. ioan ivan says:

    problema este că inima inima mea este cam rece și doresc să fiu umplut cu duhul sfînt vă mulțumesc

  2. Lori Balogh says:

    Nu lacrimile de pe obraji conteaza inaintea lui Dumnezeu, ci cele din inima. Cele de pe obraji pot fi false, iar actorii se pricep bine sa planga fara sa simta durere. Insa lacrimile inimii sunt intotdeauna adevarate, iar Dumnezeu le vede si le apreciaza. Daca doriti sa ne rugam pentru d-v, va rog sa scrieti o mica cerere pe pagina de rugaciune si oricine va vedea cererea d-v si va simti cu d-v se va ruga.

  3. nelu says:

    aș vrea să am și eu aceste binecuvîntări nu înțeleg de ce nu pot să plîng cînd mă rog vă rog să vă rugați pentru mine vă mulțumesc

  4. nelutu says:

    as vrea să am si eu aceste binecuvintări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.