„Vegheati impreuna cu Mine !”

“Vegheati impreuna cu mine ! “

 

Una din cele mai acute probleme ale unui crestin sincer este aceea de a descoperi cauza caderilor lui. Ne rugam la inceputul unei zile, la inceputul unei saptamani si la inceputul unui an nou : “Doamne, da-mi putere sa rezist ispitei si sa fiu biruitor.” Dar adesea la sfarsit de zi, la sfarsit de saptamana si la bilantul anului care s-a scurs, trebuie sa recunoastem :”Doamne, te rog iarta-ma, caci iarasi am fost invins.”

Care poate fi cauza caderilor noastre repetate ? Lipsa rugaciunii ? Dar fiecare crestin se roaga, mai mult sau mai putin. Lipsa staruintei in rugaciune ? Dar dorim sincer biruinta si ne rugam mult pentru ea. Lipsa de veghere ? Dar facem tot ce ne sta in putinta ca sa fim atenti la manevrele vrajmasului nostru. Atunci care e cauza deselor noastre caderi ?

“A luat cu El pe Petru si pe cei doi fii ai lui Zebedei si a inceput sa se intristeze si sa se mahneasca foarte tare. Iisus le-a zis atunci: “Sufletul Meu este cuprins de o intristare de moarte; ramaneti aici si vegheati impreuna cu Mine.” Matei 26, 37-38

“Vegheati IMPREUNA cu Mine !” Iata secretul unei vieti de biruinta.

In timpul stagiului militar, am facut o perioada serviciul de garda permanenta. Comandantii ne spuneau mereu: “Fiti vigilenti!” Cu alte cuvinte:”Vegheati!” Noi, santinelele, mergeam in post, fie zi fie noapte, fie iarna, fie vara, incercand sa ascultam ordinul de a fi vigilenti. Dar in timp ce noi mergeam in post,  comandantul se ducea sa se culce… Incercam noi sa veghem, insa de multe ori pleoapele deveneau grele ca plumbul si adormeam in picioare, cu armele incarcate.

Mi s-a intamplat odata un lucru tare neplacut: intr-o noapte, nu am rezistat oboselii si am atipit in foisor. Era tarziu in noapte si, ca prin vis, am auzit zgomotul unei masini oprindu-se langa postul de paza de care raspundeam. Am deschis ochii in lumina farurilor orbitoare ale masinii. Era ofiterul de serviciu, care facea un control de rutina. Am fost prins, spre rusinea mea, dormind in post. M-am asteptat la o pedeapsa severa, insa ofiterul mi-a dat inca har.

Ma intreb: Daca acel ofiter mi-ar fi dat ordinul : “Fii vigilent ! Vegheaza impreuna cu mine ! Si eu voi sta cu tine in noaptea asta” , oare as mai fi adormit ? Cu siguranta ca nu s-ar fi intamplat asa ceva. Stiind ca langa mine este comandantul, somnul nu s-ar fi lipit de ochii mei, oricat de obosit as fi fost.

Ce diferenta intre ordinele comandantilor militari si indemnul data de Iisus, Marele nostru Comandant ! Cand El ne cere sa veghem, El nu ne lasa singuri, caci stie din ce suntem facuti. Iisus ne asigura de prezenta Sa, singura care poate sa ne garanteze biruinta.

Daca exista o cauza a caderilor noastre repetate, aceasta nu este nici lipsa rugaciunii, nici lipsa vegherii, ci lipsa vegherii cu Iisus.

Priviti la impulsivul dar sincerul Petru ! Il iubea pe Mantuitorul din toata inima sa si era dispus sa-si dea viata pentru El. Dar a fost nevoie doar de cateva cuvinte rostite de o biata slujnica, pentru ca Petru sa se lepede de Domnul sau. Petru s-a bazat pe propriile puteri si nu a vegheat impreuna cu Domnul sau.

Priviti la ucenicii surprinsi de o cumplita furtuna pe Marea Galileii ! Cate eforturi zadarnice, cata sudoare pentru a se salva singuri ! A fost nevoie de incingerea cuptorului incercarii lor pana la maximum, pentru ca sa recunoasca faptul ca fara Iisus nu vor putea invinge furtuna.

Priviti la Samson- un Hercule adevarat, nu o legenda ! Avea in trupul sau un semn al prezentei lui Dumnezeu- parul sau. Atata timp cat semnul acesta era prezent, Samson putea face lucruri uimitoare. Dar Samson face o greseala, isi pierde parul si, odata cu acesta, pierde si simbolul prezentei divine in viata sa. Cand se scoala sa se scuture de funiile cu care il legasera vrajmasii sai, constata ca puterea il parasise. Fara prezenta divina, Samson este un om ca toti ceilalti si este infrant.

Priviti la propria d-v viata ! Nu este asa ca ori de cate ori ati incercat sa luptati singuri cu pacatul, ati gustat amaraciunea infrangerii ?

Daca este un secret al biruintei, atunci acesta este cuvantul “impreuna. Impreuna cu Iisus. Fara “ impreuna”, adica fara prezenta Mantuitorului in viata noastra, nu avem sa ne asteptam decat la o suita de caderi repetate.

Experienta apostolului Pavel, relatata in Romani capitolele 7  si 8, este edificatoare in acest sens. In cap. 7, Pavel relateaza lupta sa fara Christos, urmata de caderi si dezamagiri repetate.

“Caci binele pe care vreau sa-l fac, nu-l fac, ci raul pe care nu vreau sa-l fac, iata ce fac ! Si daca fac ce nu vreau sa fac, nu mai sunt eu cel ce face lucrul acesta, ci pacatul care locuieste in mine. Gasesc dar in mine legea aceasta: cand vreau sa fac binele, raul este lipit de mine…” Romani 7, 19-21

Din fericire, Pavel afla secretul biruintei depline, astfel ca in capitolul 8, el tresalta de bucurie:

“Acum nu mai este nicio osandire pentru cei ce sunt in Christos Iisus, care nu traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului.” Romani 8,1

Iar in Epistola catre Filipeni, Pavel face acea declaratie incurajatoare pentru orice suflet care cauta cu orice pret desavarsirea caracterului:

“Pot totul in Christos care ma intareste.” Filipeni 4, 13

Permiteti-mi o intrebare: Ati dori cerul si viata vesnica daca Domnul Christos nu ar fi impreuna cu d-v ? Sadu Sundar Singh- un indian crestinat si devenit un mare misionar, se ruga astfel:

“Doamne, nu vreau cerul, ci eu te vreau pe Tine.”

Ar trebui sa tanjim atat de mult dupa prezenta  lui Christos incat nici chiar cerul si viata vesnica sa nu le dorim daca El nu ar fi acolo impreuna cu noi.

Iisus tanjeste dupa prezenta noastra impreuna cu El in locasurile ceresti.

“Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, pentru ca acolo unde sunt Eu sa fiti si voi.” Ioan 14, 3

“Tata, vreau ca acolo unde sunt Eu sa fie si ei impreuna cu Mine si aceia pe care Mi i-ai dat Tu, ca sa vada slava Mea, slava pe care Mi-ai dat-o Tu.” Ioan 17, 24

Ce bine ar fi daca am face orice lucru impreuna cu Iisus ! Atunci am vedea cu ochii nostri diferenta intre o viata traita impreuna cu El si una traita fara prezenta Sa aducatoare de lumina., de speranta si mantuire.

Alegerea ne apartine: o viata de biruinta cu El, sau o viata pierduta si irosita fara El.

“Iisus Christos este centrul si temelia tuturor lucrurilor. Cine nu-L cunoaste pe El, nu cunoaste nimic despre sine si despre lume.” Blaise Pascal

 

 

Lori Balogh

This entry was posted in Cararile rugaciunii and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.