Ce spune Biblia despre…adulter

Ce spune Biblia despre…adulter

 

Avea 18 ani cand a urcat pe tronul Angliei…Era inalt, frumos, talentat si erudit.  Cu toate acestea,  Henric al VIII-lea a ramas in istorie ca o persoana  controversata. Ruptura Bisericii Anglicane de cea Catolica s-a datorat unei neintelegeri legate de casatorie si divort. Deoarece Scaunul Papal nu i-a permis lui Henric sa divorteze de sotia sa, acesta s-a declarat sef al bisericii, dictand pentru cateva decenii poporului englez ceea ce era bine si rau in materie de morala si religie. Dupa sase casatorii nefericite si nenumarate aventuri amoroase, Henric a murit, la doar 55 de ani,  nefericit si bolnav de sifilis, lasand in urma sa o influenta degradanta asupra a generatii intregi de oameni. Cauza esecului sau ? Adulterul.

Ce spune Biblia despre adulter ?

– Biblia este cat se poate de clara cu privire la acest subiect, demascand pacatul adulterului in porunca a saptea a Decalogului: “Sa nu comiti adulter !”: Exodul 20, 14. Calcarea acestei porunci divine a schimbat istoria, lovind violent intr-una din institutiile lasate de Creator inca din Eden: institutia casatoriei: Geneza 2, 24.

Care a fost planul lui Dumnezeu cu privire la om chiar inainte de caderea in pacat ?

– Dumnezeu a instituit casatoria inca de la Creatiune: Geneza 2, 18. Insusi Domnul Iisus Christos a intarit institutia casatoriei, fie prin invataturile sale: Matei 19, 4-6, fie prin exemplul Sau, participand la bucuria nuntii din Cana: Ioan 2, 1-11.

– In planul divin, societatea omeneasca trebuia sa se dezvolte avand la baza celula familiei, alcatuita dintr-un singur “el” si dintr-o singura “ea”, avand porunca: “Cresteti, inmultiti-va si umpleti pamantul !”: Geneza 1, 28. Casatoriile intre “el” si “el” sau intre “ea” si “ea” nu fac parte din planul lui Dumnezeu, fiind condamnate de Acesta: Leviticul 18, 22; Romani 1, 27-28.32.

– Biblia ne vorbeste despre monogamie in planul initial al Creatorului. Barbatul trebuia sa aiba o singura sotie, iar femeia sa aiba un singur sot: Geneza 2, 24; Matei 19, 4-6. Poligamia, fie ca este succesiva ( prin casatorii repetate ), fie ca este concomitenta ( mai multi parteneri de viata in acelasi timp ), nu a facut parte niciodata din planul lui Dumnezeu pentru om.

De ce adulterul este un pacat atat de grav in ochii lui Dumnezeu ?

1) Adulterul inseamna distrugerea unui simbol. Legamantul casatoriei oglindeste legatura pe care Creatorul doreste sa o aiba cu omul: Isaia 54, 5; Ezechiel cap. 16; Osea 2, 19-20. 2) Adulterul inseamna furt, caci el ii face pe cei in cauza sa ia ceea ce nu le apatine de drept: Proverbe 5, 15-19

3) Adulterul inseamna egoism in forma sa bruta, caci omul se gandeste doar la binele si placerea sa, trecand peste binele si interesul celor din jur. 4) Adulterul este un pacat premeditat. Cel in cauza trebuie sa se lupte indelung cu propria constiinta, sa treaca peste sentimentele sale fata de sotie si copii, sa se ascunda si sa-si caute alibi in cazul in care va fi prins. 5) Adulterul duce la pierderea capacitatii de a iubi cu adevarat, mutiland sufletul si provocand unele din cele mai profunde suferinte sufletesti.

Adulterul este un pacat impotriva iubirii. Si ce poate fi mai de pret in lume decat iubirea ?

Cum priveste Dumnezeu divortul ?

– Deoarece divortul este un pas spre poligamie, el nu este acceptat de Creator decat intr-o singura situatie: lipsa de fidelitate conjugala a partenerului de viata: Matei 5, 32; 19, 3-9.

– Dumnezeu uraste despartirea in casatorie: Maleahi 2, 15 up.- 16 pp. Pozitia Mantuitorului fata de casatorie si divort nu lasa loc de comentarii. Mai mult El a plasat pacatul adulterului la nivelul mintii si al gandurilor: Matei 5, 27-28. Cu toate acestea, in bisericile crestine standardul moral a fost mult coborat, facand loc compromisurilor din ce in ce mai evidente.

Exista vindecare pentru pacatul adulterului ?

– Biblia este plina de incurajari pentru cei care au gresit, care regreta trecutul si care vor sa inceapa o viata noua: 2 Timotei 2, 13. Dumnezeu nu “divorteaza” atat de usor de noi. Harul Sau, care a facut din desfranata Rahav o veriga in spita de neam a Mantuitorului, care a facut din Maria Magdalena o ucenica  a lui Iisus si care l-a ajutat pe regele David sa se ridice din groapa decaderii morale, e la dispozitia tuturor celor ce se intorc spre Dumnezeu cu o pocainta sincera.

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

3 Responses to Ce spune Biblia despre…adulter

 1. Stef says:

  Multumesc pt raspuns !

  Da’ e discutabila situatia !
  Conform cu Matei 19:9 adulterul ar fi comis de catre el, cel putin.
  Insa oricare ar fi complexitatea cazului eu nu consider ca ar fi o relatie dumnezeiasca intre ei… fara sa judec, desigur… poate au sa mai vina oameni sa intrebe cum sa procedeze… in situatii asemanatoare, din pacate sunt multe din acestea si oamenii crestini sau necrestini nu au habar despre ce spune Dumnezeu in Cuvantul Sau.

  Fiti binecuvantat !
  O zi buna !

 2. Lori Balogh says:

  Multumesc pentru intrebare, insa nu am niciun drept sa apeciez cazul amintit. De regula, cazurile de genul celui amintit sunt foarte complexe si implica multe informatii pe care noi nu le avem. Ati spus ca doamna este divortata, insa din ce motiv ? Exista un motiv biblic pentru acest divort ? A calcat cineva legamantul casatoriei, sau motivul divortului este o posibila agresivitate a sotului ? Vedeti ? Lucrurile nu sunt atat de simple si eu ma abtin sa afirm altceva decat cele ce spune Scriptura in Matei 19, 9.
  Cu stima,
  Lori B.

 3. Stef says:

  Ea 37 de ani cu 2 fete de vreo 12-13 ani si 5-6 ani, divortata, sotul traieste. El 58 cu 2 copii mari (23-20 ani), nu stiu daca e divortat sau vaduv. E adulter ? Chiar si daca s-au casatorit de vreo 3 ani ?

  M-ar interesa parerea dvs d.p.d.v scriptural.

  Va multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.