Ce spune Biblia despre…autoritatea civila

Ce spune Biblia despre…autoritatea civila

 

Oare cum ar arata lumea noastra daca nu ar exista nicio autoritate ? Ceea fac miscarile anarhiste si ceea ce ramane in urma demonstratiilor lor “pasnice” reprezinta doar un exemplu palid cu privire la  ceea ce ar deveni lumea daca nu ar exista ordine si autoritate.

Ce spune Biblia cu privire la institutia statului ?

– Alaturi de familie si biserica, statul este o oranduire divina, avand scopul de a ocroti, de a indruma si de a conduce viata sociala: Romani 13, 1-2; 1 Petru 2, 13.  In lumina Bibliei,  statul este un serv al lui Dumnezeu care are misiunea  de a veghea la bunastarea, ordinea si libertatea celor asezati sub grija si ocrotirea lui. Inteleasa intr-un sens mai larg, porunca a cincea se refera si la respectul pe care il datoram autoritatii civile: Exodul 20, 12; Romani 13, 2.

Care este rolul autoritatii civile ?

1) Autoritatea civila este chemata sa supravegheze asupra ordinii in societate: Romani 13, 4.

2) Ea are obligatia sa -i pedepseasca pe raufacatori si sa-i aprecieze pe cei ce fac binele: Romani 13, 3-5; 1 Petru 2, 13-14.

3) Autoritatea civila ii slujeste lui Dumnezeu: Romani 13, 6. Cand apostolul Pavel scria aceste indemnuri credinciosilor din Roma, autoritatea civila era reprezentata de puterea romana, ostila crestinismului. Biserica crestina trecea printr-o perioada critica, fiind prigonita de acesti ”slujitori ai lui Dumnezeu” ( in original: “Leitourgoi Theou = “preoti ai lui Dumnezeu” ). Cu toate acestea, Pavel ii indeamna pe crestini la supunere fata de autoritatea civila. Lucrul acesta ar trebui sa le dea de gandit tuturor celor ce contesta intr-un fel sau altul autoritatea statului.

Ce datorii are un crestin fata de autoritatea civila ?

1) Biblia ne cere sa ne supunem din indemnul constiintei fata de legile tarii in care traim: Romani 13, 3; Tit 3, 1; 1 Petru 2, 13.

2) Biblia ne indeamna sa fim credinciosi in platirea corecta a tazelor si impozitelor: Matei 22, 21; Romani 13, 6-7.

3) Biblia ne indeamna sa respectam si sa cinstim autoritatile civile: Romani 13, 7.

4) Biblia ne indeamna sa ne rugam pentru autoritatile civile: 1 Timotei 2, 1-3.

5) Biblia ne indeamna sa contribuim cu tot ce putem pentru binele colectivitatii in care traim: Ieremia 29,7.

Exista vreo limita a supunerii unui crestin fata de autoritatea civila ?

– In situatia in care autoritatea civila ii cere unui crestin sa calce Legea lui Dumnezeu intr-o forma sau alta, acesta trebuie sa ramana credincios lui Dumnezeu si Legii Sale. Principiul dupa care s-au calauzit copiii lui Dumnezeu din toate timpurile este cel enuntat de aposotoli: “Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni” ( Faptele apostolilor  4, 19; 5, 29 ). Insusi Mantuitorul a intarit ideea ascultarii de autoritatea civila pana la cerintele lui Dumnezeu: Marcu 12, 17

Ganduri inspirate:

“ Noi nu trebuie sa ajungem in conflict cu autoritatile. Cuvintele noastre, pe care le spunem sau le scriem, sa fie masurate cu grija ca sa nu aparem intr-o falsa lumina ca am fi impotriva legii si ordinii. Sa nu spunem si sa nu facem nimic ceea ce ar putea sa ne bareze drumul in mod nenecesar.” E. G. White, Istoria faptelor apostolilor, pag. 69

“ Nu este intelept a cauta mereu greseli in lucrarile carmuirii. Nu este lucrarea noastra aceea de a ataca indivizi sau institutii. Ar trebui sa avem mare grija ca nu cumva sa fim banuiti ca am lua o pozitie de impotrivire fata de autoritatile civile.”    E. G. White, Testimonies vol. 6, pag. 394

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.