Ce spune Biblia despre…Biblie

Ce spune Biblia despre…Biblie

Poate fi vazuta in vitrinele anticariatelor, in salile de judecata, pe amvoanele bisericilor dar si in casele oamenilor, fie ca sunt crestini sau nu. Ascunsa sub intunericul ignorantei de catre biserica dominanta a Evului Mediu, arsa in pietele publice in timpul Revolutiei Franceze, hulita si batjocorita de comunistii secolului al XX-lea, Biblia continua sa existe, sa schimbe vieti si destine, sa aduca speranta si sa vindece sufletele bolnave de instrainarea de Dumnezeu.

Ce este de fapt Biblia, acest veritabil bestseller al tuturor timpurilor, cea mai tiparita si cea mai citita carte din toate cate au fost scrise vreodata ?

Ce spune Biblia despre …Biblie ?
– Biblia este o “carte” ( “biblos”(gr.)= carte, “biblia”= carti ) inspirata de Dumnezeu : 2 Timotei 3, 16-17; 2 Petru 1, 21. Desi a fost scrisa de oameni, sursa adevarurilor pe care le cuprinde nu este de origine omeneasca, ci divina. Ea este Cuvantul ( mesajul ) lui Dumnezeu exprimat intr-un limbaj accesibil omului. Niciodata oamenii nu ar fi ajuns la cunoasterea unor adevaruri ca cele legate de Creatiune, profetii, caracterul lui Dumnezeu, etc. daca nu ar fi existat revelatia divina manifestata prin inspiratia scriitorilor ei.

– Biblia este o carte cu un caracter profund moral: 2 Timotei 3, 16-17.  Desi  contine si notiuni de geografie, poezie, filozofie, istorie antica si chiar de stiinta, Biblia ramane o carte fundamental morala, avand ca principal scop acela de a desavarsi caracterul omului in urma unei legaturi personale cu Dumnezeu.

– Biblia este o carte vie: Evrei 4, 12; 1 Petru 1, 23. Nimeni nu ramane acelasi dupa ce a citit cu sinceritate si fara prejudecati paginile ei. Puterea ei transformatoare asupra caracterelor oamenilor este una din cele mai puternice dovezi ca aceasta Carte nu s-a nascut prin vointa oamenilor, ci prin vointa lui Dumnezeu.

Ce dovezi putem aduce in sprijinul originii divine a Bibliei ?
– Afirmatiile autorilor ei. In Vechiul Testament, expresii ca : “Asa vorbeste Domnul” sau ”Cuvantul Domnului mi-a vorbit” apar de peste 3800 de ori: Ieremia 49, 1; Ioel 1, 1; Ezechiel 13, 1.

– Adesea, o carte a Bibliei recunoaste autoritatea alteia: Iosua 1, 7; Daniel 9, 1.2.

Marturia lui Iisus Christos despre Biblie: Ioan 5, 39. 46-47; Luca 24, 13-27; Matei 5, 17-19.

– Unitatea Bibliei. Desi are nu mai putin de 39 de autori diferiti, care au trait si au scris intr-o perioada de aproximativ 1500 de ani, fara sa se cunoasca intre ei si avand grade diferite de pregatire si educatie, Biblia este o carte unitara in mesajul ei, fara sa se contrazica pe sine.

Implinirea profetiilor biblice: Isaia 46, 10-11.

– Puterea de transformare a caracterului: 1 Petru 1, 23. Nicio alta lucrare scrisa vreodata in istoria omenirii nu are aceasta putere de a transforma caractere si de a schimba destine.

Care este parerea unor oameni celebri despre Biblie ?
-Victor Hugo: “Biblia ar trebui sa fie painea zilnica si nu prajitura pentru ocazii festive.”

– John Barth:  “Biblia nu este cuvantul omului despre Dumnezeu, ci cuvantul lui Dumnezeu despre om”

– Howard G. Hendricks: ”Bibliile prafuite conduc la vieti murdare.”

– Charles Spurgeon: „Cand am citit Biblia a suta oara, am gasit-o mult mai frumoasa decat prima data.”

– George Washington: “Este imposibil sa conduci lumea cu dreptate, fara Dumnezeu si fara Biblie.”

Daca vrei sa-ti formezi o parere generala despre Biblie, citeste-o cel putin odata. Va fi bine, dar nu va fi suficient pentru sufletul tau. Daca vrei insa sa cunosti voia lui Dumnezeu pentru viata ta, studiaz-o zilnic, fara prejudecati si cu multa rugaciune. Asculta indemnul pe care il da chiar Autorul ei si vei gasi mantuirea: „Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica; dar tocmai ele marturisesc despre Mine.” Ioan 5, 39

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.