Ce spune Biblia despre…caderea omului

Ce spune Biblia despre…caderea omului

 

Citind raportul biblic al caderii omului, multi oameni raman nedumeriti cu privire la ceea ce s-a intamplat in realitate. Unii, neintelegand in profunzime contextul si consecintele caderii primilor nostri parinti, Il acuza pe Dumnezeu de prea multa severitate, afirmand ca El a tinut mai mult la fructele unui pom decat la viata si fericirea omului. Minimalizand pacatul omului, acestia arunca o umbra asupra caracterului sfant al Creatorului. Sa aruncam o privire asupra contextului in care a avut loc primul pacat savarsit pe pamant: Geneza cap. 3

Ce spune Biblia despre creatiunea iesita din mainile lui Dumnezeu ?

Biblia afirma ca tot ce a creat Dumnezeu era desavarsit la inceput. La sfarsitul fiecarei zile a creatiunii, Creatorul a verificat ceea ce crease in acea zi. Citeste Geneza 1, 4. 10. 12. 18. 21. si 25 si observa care a fost  rezultatul .

La sfarsitul zilei a sasea, El a verificat din nou tot ceea ce crease. Citeste Geneza 1,31. Observi diferenta ?   “Dumnezeu S-a uitat la tot ce facuse si iata ca erau foarte bune”

Asadar, un Dumnezeu desavarsit, care a creat o lume desavarsita, nu poate fi acuzat de aparitia raului pe pamant. Biblia spune ca Dumnezeu i-a creat pe oameni desavarsiti: “Numai iata ce am gasit: ca Dumnezeu i-a facut pe oameni fara prihana, dar ei umbla cu multe siretenii.” Eclesiastul 7, 29.

Putea Dumnezeu sa previna aparitia pacatului ?

Desigur ! Un Dumnezeu atotputernic ar fi putut preveni acest lucru. Insa lucrul acesta ar fi fost posibil numai daca El ar fi suprimat libertatea de alegere a fiintelor create, facand din ei niste roboti. Iubirea Lui nu putea face insa acest lucru. De aceea, respectarea libertatii de alegere a omului a implicat un mare risc din partea lui Dumnezeu.

In ce conditii a aparut pacatul pe pamant ?

Pamantul a fost adus la existenta in conditiile in care pacatul aparuse deja in Univers. Biblia ne ofera doua argumente in acest sens:

1)      Ce datorie aveau primii oameni cu privire la gradina Edenului ? Geneza 2,15

Faptul ca ei trebuiau sa “pazeasca’ gradina  ne arata ca ceva rau se petrecuse deja in Univers iar oamenii trebuiau sa fie vigilenti.

2)      Ce va spune realitatea existentei pomului cunostintei binelui si raului ?: Geneza 2, 17

Concluzia care se impune este ca raul deja aparuse in Univers la data crearii lumii noastre.

De ce gestul primilor oameni de a lua dintr-un fruct oprit a fost atat de grav ?

– Primii oameni fusesera avertizati cu privire la aparitia raului in Univers: “Domnul Dumnezeu a luat pe om si l-a asezat in gradina Edenului ca s-o lucreze si s-o pazeasca. Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta : “Poti sa mananci dupa placere din orice pom din gradina, dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit.” Geneza 2, 15.17.

– Proba la care au fost supusi Adam si Eva a fost o proba grea ? Ce parere ai ? A fost cea mai usoara proba cu putinta. De ce ? Pentru ca ei nu erau infometati, caci aveau toata gradina Edenului la dispozitie.

– Porunca lui Dumnezeu care le interzicea sa manance din pomul oprit era cat se poate de clara: “…Sa nu mananci…Vei muri negresit” Geneza 2, 16-17.

– In conditiile in care raul aparuse deja in Univers iar porunca divina era cunoscuta de oameni, gestul luarii din fructul oprit a insemnat un gest de razvratire impotriva guvernarii lui Dumnezeu, o semnatura pe actul de acuzatie al lui Satana . Cand aprinzi un chibrit pe tarmul marii nu risti sa faci niciun rau. Dar cand il aprinzi intr-un depozit de benzina, riscul e enorm. Prin gestul lor, aparent minor, primii oameni au “incendiat” intreg pamantul.

Ce spune Biblia despre consecintele primului pacat savarsit de om ?

1)      Ce fel de natura a dobandit omul dupa caderea in pacat ? Romani 3, 23

2)       Natura omului a devenit pacatoasa. Cand a cazut Adam, a cazut si platforma pe care statea intreaga omenire.

2) Ce lucru nou au cunoscut oamenii din acel moment?: Geneza 3, 22Cunostinta raului nu era necesara pentru binele si fericirea rasei umane.

3) Ce sentiment nou si necunoscut pana atunci a aparut in om ? Geneza 3, 10

Dar pe langa frica a aparut  si sentimentul rusinii :”…Mi-a fost frica pentru ca eram gol…”Geneza 3, 10. 4) De unde se observa ca prezenta lui Dumnezeu a devenit insuportabila pentru om ?Geneza 3, 8

5) De ce spirit nou a fost cuprinsa fiinta umana dupa pacatuire ? A aparut in om spiritul indreptatirii de sine si de acuzare a celuilalt: Geneza 3, 12.

6) Ce consecinte a suportat pamantul din cauza caderii omului? Geneza 3, 17

7) Cum urma omul sa-si castige existenta ? Geneza 3, 17

Ce alte consecinte au aparut datorita caderii omului in pacat ?

– Suferinta la nastere: “Femeii i-a spus: “Voi mari foarte mult suferinta si insarcinarea ta; cu durere vei naste copii…” Geneza 3, 16.

Pierderea Paradisului: :”Astfel a izgonit El pe Adam… “Geneza 3, 22.24.

–  Moartea: “In sudoarea fetei tale sa-ti mamanci painea pan ate vei intoarce in pamant, caci din el ai fost luat. caci tarana esti si in tarana te vei intoarce.” Geneza 3, 19.

Dezvoltarea tuturor formelor raului de-a lungul istoriei omenirii.

Biblia spune ca Dumnezeu este dragoste: 1 Ioan 4, 8. Dar tot ea ne invata ca Dumnezeu este si sfant, drept si neprihanit: Isaia 6,3. Pacatul si pacatosul nu pot sta in prezenta Sa fara sa piara, caci “Dumnezeul nostru este un foc mistuitor” ( Evrei 12, 29 ).

Gandeste-te: Poate cineva sa ia foc in san si sa nu se arda ?  Cine se “joaca” cu pacatul, se joaca cu propria mantuire.

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.