Ce spune Biblia despre…Creatiune
Marea dilema a veacului in care traim este legata de originea lumii si a universului nostru: suntem rezultatul unei simple intamplari, a unei explozii haotice si necontrolate ( Big Bang ) sau rezultatul unei creatii inteligente ? Evolutionismul si creationismul sunt doua teorii care se exclud reciproc. De aceea niciun om nu ar trebui sa fie indiferent fata de una din cele mai importante intrebari ale existentei: De unde venim ? Care este originea lumii noastre ?
Ce are de spus Biblia in legatura cu originea vietii si a universului nostru ?
– Primul verset din primul capitol al primei carti a Bibliei afirma ca tot ceea ce vedem in jurul nostru, de la microcosmos pana la macrocosmos este opera unui Creator, nu rezultatul unei intamplari: Geneza 1, 1. Biblia, in intregime, da marturie despre existenta unei Inteligente creatoare , care a adus la exitenta toate lucrurile vazute si nevazute. Aceasta Inteligenta creatoare este Dumnezeu: Isaia 40, 21. 28; 45, 12.18.
Ce cuprinde raportul creatiunii ?
– Biblia ne prezinta doua rapoarte ale creatiunii: 1) De la Geneza 1, 1 pana la Geneza 2, 3 si 2) Geneza 2, 4-25. Unii critici ai Bibliei considera ca cele doua rapoarte ale creatiunii se contrazic. In realitate, daca cele doua rapoarte sunt acceptate ca fiind literale si istorice, ele se armonizeaza cu intreaga Scriptura. In timp ce primul raport al creatiunii reda in ordine cronologica crearea tuturor lucrurilor, cel de-al doilea raport se ocupa cu preponderenta cu locul omului in creatiune, oferindu-ne detalii cu privire la crearea lui Adam si a Evei, dar si cu privire la conditiile pe care Dumnezeu le-a pregatit pentru ei in Eden.
Zilele creatiunii au fost zile literale sau perioade lungi de timp ?
– Expresia “o seara si o dimineata” din Geneza 1, 5. 8. 13. 19. 23. 31 se refera la zile literale. Cuvantul ebraic tradus cu zi este “yom”. Cand “yom” este insotit de un numar definit ( “ziua intai” , ziua a doua” , etc. ), el intotdeauna inseamna o zi literala de 24 de ore: Geneza 7, 11; Exod 16, 1. Daca creatiunea nu ar fi fost realizata in zile literale, ci in perioade nedefinite de timp, atunci porunca a patra din Decalog ar fi fara sens: Exod 20, 8-11.
Cum a creat Dumnezeu ?
– Biblia ne spune ca “cerurile au fost facute prin Cuvantul Domnului…Caci El zice si se face, porunceste si ce porunceste ia fiinta”: Psalmul 33, 6 pp. 9. Acest Cuvant a creat “ex nihilo” ( din nimic ), fara sa fie dependent de o materie preexistenta: Evrei 11, 3. Desi Adam si animalele au fost modelate din pamant, iar Eva a fost creata din coasta lui Adam, in cele din urma Dumnezeu a creat intreaga materie: Geneza 2, 7. 19. 22.
La ce se refera expresia “cerurile” din raportul creatiunii ?
– Saptamana creatiunii nu a cuprins si cerurile in care locuieste Dumnezeu din vesnicie: Isaia 57, 15. “Cerurile” create in saptamana creatiunii sunt acele corpuri ceresti mai apropiate de pamant. Cu ochiul liber, oamenii pot vedea cateva mii de stele apartinand galaxiei noastre ( Calea lactee ), precum si cateva planete apartinand sistemului nostru solar. Pamantul nostru, in loc sa fie prima creatie a lui Iisus Christos, este probabil ultima creatie a Sa: Iov 38, 4-7.
Cine a fost Dumnezeul creator ?
– Biblia ne invata ca toate Persoanele divine au participat la lucrarea creatiunii. Expresia “ sa facem om dupa chipul Nostru si dupa asemanarea Noastra” este un plural care indica participarea a mai mult decat o singura Persoana divina la actul creatiunii: Geneza 1, 2. 26. Totusi, agentul activ in actul creatiei a fost Fiul lui Dumnezeu: Ioan 1, 1-3; Coloseni 1, 15-16; Evrei 1, 1-2.
Ce memorial al creatiunii ne-a fost lasat de Dumnezeu ?
– Biblia ne aminteste in repetate randuri ca in amintirea creatiunii ne-a fost lasata ziua de odihna, cea de-a saptea zi a saptamanii ( sambata ): Geneza 2, 2-3; Exod 20, 8-11; 31, 13. 17; Ezechiel 20, 12. 20. Memorialul creatiunii a fost daltuit nu din materie, ci din timp. Omul nu poate decat fie sa accepte acest memorial, fie sa i se impotriveasca. Dar nu-l poate distruge. El este si va ramane vesnic.
Lori Balogh