Ce spune Biblia despre…Duhul Sfant

Ce spune Biblia despre…Duhul Sfant

 

In lumea crestina circula doua mari teorii cu privire la Duhul Sfant. Unii (o minoritate !) considera ca Duhul Sfant este doar o putere, o energie emanata din Dumnezeu Tatal, fara trasaturile esentiale ale unei personalitati. Majoritatea confesiunilor crestine insa, au in crezul lor invatatura conform careia Duhul Sfant este o Persoana divina, egala in atribute si natura cu Tatal si Fiul.

De ce este important sa cunoastem adevarata doctrina cu privire la acest subiect ?

Daca nu e recunoscuta personalitatea Duhului Sfant, atunci a treia Persoana a Dumnezeirii este jefuita de inchinarea care I se cuvine. In cazul in care Duhul Sfant e privit ca fiind doar o forta impersonala, tendinta omului este de a folosi si manipula aceasta “forta” dupa bunul sau plac( vezi Faptele Apostolilor 8, 18-19 ). Daca , dimpotriva, El este considerat a fi o Persoana divina, atunci omul trebuie sa se lase condus de El, aducandu-I inchinarea cuvenita: Ioan 16, 13.

Ce spune Biblia despre Duhul Sfant ?

1) Biblia afirma despre El ca este o Persoana. Personalitatea nu implica insa in mod obligatoriu existenta unui trup. Semnele personalitatii Duhului Sfant , amintite in Biblie, sunt:

– Cunoasterea: 1 Corinteni 2, 11                                            – Vointa: 1 Corinteni 12, 11

– Nazuinta: Romani 8, 27                                                       – Mijlocirea: Romani 8, 26-27

– Dragostea: Romani 15, 30                                                   – Intristarea: Efeseni 4, 30

– Vorbirea: 1 Timotei 4, 1: Ioan 16, 13                                  – Auzul: Ioan 16, 30

– Poate fi mintit: Faptele Ap.5, 3-4                                        – Poate fi ispitit: Faptele Ap. 5, 9

– Se poate pacatui impotriva Lui: Matei 12, 31                     – Poate fi insultat: Evrei 10, 29

– Omul I se poate impotrivi: Faptele Ap. 7, 51                      – El lupta: Geneza 6, 3

– Il invata pe om: Luca 12, 12; Ioan 14, 26                            – Are putere de convingere: Iopan 16, 8

– Dirijeaza lucrarile bisericii: Faptele Ap. 13, 2                    – Imparte daruri spirituale: 1 Corinteni 12, 4-11

– In formula de botez lasata de Mantuitorul, El                     – In binecuvantarea apostolica El este prezent                                                                                                     este prezent alaturi de celelalte doua Persoane divine:          alaturi de celelalte doua Persoane divine:

Matei 28, 19                                                                          2 Corinteni 13, 14

Mantuitorul vorbeste despre Duhul Sfant ca despre un Inlocuitor al Sau pe pamant, dupa inaltarea Sa la cer. Logica ne cere sa intelegem ca acest Inlocuitor trebuie sa fie tot o Persoana divina: Ioan 14, 16

De asemenea, titlurile pe care El le primeste in Noul Testament ( in l. greaca ) se folosesc doar in dreptul unor persoane: Paraclet, Avocat, Ajutor, Mangaietor: Ioan 14, 16-17

2) Biblia afirma despre El ca este Dumnezeu. Dovezi ale divinitatii Lui sunt: omniprezenta: Psalmul139, 7; atotputernicia: Zaharia 4, 6; vesnicia: Evrei 9, 14; sfintenia: Efeseni 4, 30. De asemenea:

– Duhul Sfant este Adevarul, asemenea lui Iisus: Ioan 14, 17 ( vezi si Ioan 14, 6 )

– Duhul Sfant este Viata, asemenea lui Iisus: Romani 8, 2 ( vezi si Ioan 14, 6 )

– Duhul Sfant este Iubire, ceea ce se spune si despre Dumnezeu: Romani 15, 30 ( vezi si 1 Ioan 4, 8 )

– Duhul Sfant poarta Nume divine: Duhul lui Dumnezeu, Duhul Domnului, Duhul lui Iisus…

Sub ce reprezentari apare Duhul Sfant in Biblie ?

Deoarece nu S-a intrupat asemenea Fiului lui Dumnezeu, Duhul Sfant apare in Biblie sub diferite reprezentari, fiecare din ele scotand in evidenta o anumita lucrare pe care o face: suflare, vant: Ioan 3,8; porumbel: Matei 3, 16; apa: Isaia 44, 3; foc: Faptele Ap. 2, 3; ulei: Faptele Ap. 10, 38; sigiliu, pecete: Efeseni 1,13.

Ce spune Biblia in legatura cu pacatul impotriva Duhului Sfant ?

Mantuitorul ne atrage atentia ca pacatul impotriva Duhului Sfant este singurul pacat care nu poate fi iertat: Matei 12, 31-32. De ce ? Pentru ca fara Duhul Sfant care lucreaza in constiinta omului nu exista regret pentru pacatele savarsite si, prin urmare, nu exista cale de intoarcere la Dumnezeu. Omul care se impotriveste in mod repetat apelurilor Lui ajunge in situatia de a fi parasit pentru totdeauna de El.

De aceea, daca vrei sa ai siguranta mantuirii tale, asculta indemnurile pe care, cu delicatete si rabdare, Duhul Sfant ti le aseaza zi de zi si clipa de clipa in inima: Evrei 3, 15

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

2 Responses to Ce spune Biblia despre…Duhul Sfant

 1. Lori Balogh says:

  Va multumesc pentru incurajari si, cu ajutorul Domnului, voi continua aceasta lucrare. In privinta subiectului de care sunteti interesat, inca nu am nimic pregatit. Poate pe viitor…
  Cu stima si consideratie, Lori B.

 2. Titi Gâdea says:

  Mă bucur de Adevărul transmis în articolele dv., ca fiind mesaje din partea Bunului Dumnezeu. Sunt bine documentate şi au substanţă. M-au ajutat f.m. în desluşirea unor subiecte importante ale Sfintelor Scripturi. Mi-au luminat mintea în multe subiecte care deveniseră o problemă pentru ale comenta, sau a le înţelege. Vă mulţumesc pentru că existaţi şi vă doresc binecuvântarea Celui pe care ÎL slujiţi.
  Însetez după Adevăr, atât CEL exprimat în Persoana lui Isus Hristos cât şi CEL exprimat în Cuvântul lui Dumnezeu.
  M-ar interesa, sunt preocupat de un subiect, pt. mine, acum, foarte interesant şi anume: „Oile mele ascultă glasul Meu…” „…nimeni nu le va smulge din mâna Mea” . Legătura dintre oi şi păstor, şi orice material despre Oile Domnului.
  Eu nu ştiu să umblu prea mult pe internet, m-am ferit să mă avânt pt.că în timp ce căutam lucruri de valoare au apărut lucruri la care nu puteam nici să mă uit nici să citesc. Blogul dv. a fost un balsam videcător pt.mine şi m-a ajutat să aprofundez subiecte importante din Scriptură. Cu multă preţuire şi dragoste sfântă şi curată, Titi Gâdea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.