Ce spune Biblia despre…Dumnezeu

Ce spune Biblia despre…Dumnezeu

 

Fiecare om se naste in aceasta lume avand in sufletul sau un mare gol in forma de Dumnezeu. Este vorba de acel ”gand al vesniciei” ( Eclesiastul 3, 11 ) pus de Insusi Creatorul in inima oamenilor, fie ca ei recunosc, fie ca nu recunosc acest lucru.

Din nefericire, cei mai multi oameni incearca sa-si umple acest gol cu surogate, cu “dumnezei” falsi, care nu pot aduce nici fericirea in aceasta viata, nici mantuirea in viata viitoare. Cunoasterea adevaratului Dumnezeu este atat de importanta, incat Mantuitorul a legat de aceasta cunoastere insasi mantuirea noastra: Ioan 17, 3. De aceea, subiectul este de importanta maxima.

Ce spune Biblia despre… Dumnezeu ?

Biblia afirma ca Dumnezeu exista: Geneza 1, 1. Pe niciuna din paginile ei nu vom gasi dovezi ale existentei Lui. Biblia nu-si propune sa aduca astfel de dovezi, ea tratand subiectul existentei lui Dumnezeu ca pe o realitate care nu trebuie demonstrata. Cititorul este liber sa aleaga intre a crede sau a nu crede in existenta Lui.

– Biblia ne vorbeste despre un Dumnezeu personal: Geneza 1, 26; Daniel 7, 9; Ioan 14, 9. El nu este un Spirit Universal nedefinit, ca in hinduism, nici risipit in elementele naturii, ca in panteism. El nu este o idee, ci o Persoana, dupa al carui chip si asemanare am fost creati noi, oamenii.

– Biblia ne vorbeste despre un Dumnezeu viu: Geneza 16, 14; Numeri 14, 21; Deuteronom 5, 26; Matei 16, 16; Ioan 6, 57. Filozoful german Nietzsche le spunea contemporanilor sai ca “Dumnezeu e mort”. Realitatea este ca Nietzsche e mort, in timp ce Dumnezeu ramane viu in vecii vecilor, ca izvor al vietii, al luminii si al neprihanirii.

– Biblia ne invata ca Dumnezeu este Unul singur: Deuteronom 6, 4; Isaia 43, 10; Marcu 12, 29; Ioan 17, 3; 1 Corinteni 8, 4-6; Efeseni 4, 6. Religia Bibliei, spre deosebire de majoritatea religiilor lumii, este monoteista, avand ca obiect al inchinarii un singur Dumnezeu adevarat.

– Biblia ne invata ca, desi Dumnezeu este Unul, El se manifesta in trei Persoane distincte ( Sfanta Treime ): Dumnezeu-Tatal, Dumnezeu-Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant: Luca 3, 22 ( glasul din cer era al Tatalui, Duhul Sfant era in chip de porumbel, iar Fiul lui Dumnezeu era in trup omenesc ) ; Matei 28, 19; 2 Corinteni 13, 14; 1 Ioan 5, 7.

Religia Bibliei este o religie trinitariana ( credinta in trei Persoane divine ), nu unitariana ( credinta intr-o singura Persoana divina ). Faptul ca Dumnezeu este Unul si ca El se manifesta in trei Persoane distincte este o taina pe care mintea omeneasca nu o poate explica. Este un adevar revelat in Scripturi si pe care, fie il acceptam  prin credinta, fie il respingem.

– Biblia ne invata ca Dumnezeu este Duh ( Spirit ): Ioan 4, 24; 2 Corinteni 3, 17. Noi, oamenii, suntem fiinte create din elementele chimice prezente in natura, avand trupuri materiale. Dumnezeu insa este o Fiinta spirituala, fiind deasupra materiei pe care a creat-o. De aceea, inchinarea pe care trebuie sa I-o aducem trebuie sa fie nu formala si ceremoniala, ci “in duh si in adevar” ( Ioan 4, 24 ).

Un gand inspirat ne va fi de mare folos in intelegerea raportului firesc ce trebuie sa existe intre noi si Creatorul tuturor lucrurilor: “Descoperirea despre Sine, pe care a dat-o Dumnezeu in Cuvantul Sau, este pentru studiul nostru. Iata ce trebuie sa cautam sa intelegem. Insa dincolo de aceasta nu trebuie sa patrundem. Mintea cea mai luminata se poate framanta pana la epuizare in presupuneri cu privire la natura lui Dumnezeu; insa stradania va fi fara folos. Nu ne-a fost dat noua sa rezolvam aceasta problema. Nicio minte omeneasca nu Il poate cuprinde pe Dumnezeu. Nicio minte marginita sa nu incerce a-L talcui. Nimeni sa nu intre in speculatii cu privire la natura Lui. Aici, tacerea este elocventa. Cel Atotstiutor este mai presus de orice discutie…Noi suntem la fel de nestiutori cu privire la Dumnezeu ca si copilasii; dar, ca si copilasii, putem sa-L iubim si sa-L ascultam. In loc sa facem speculatii cu privire la natura sau prerogativele Sale, mai bine sa luam aminte la cuvintele spuse de El: „Opriti-va, si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu.” (Ps. 46,10)    E. G. White, Testimonies vol. 8, pag. 279

Daca Dumnezeu exista, daca El e viu si personal, daca El este Izvorul vietii si al mantuirii noastre, inseamna ca tu si cu mine avem o responsabilitate uriasa fata de El. Cum ne vom achita de ea ?

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.