Ce spune Biblia despre…furt

Ce spune Biblia despre…furt

 

Intalnim din ce in ce mai des, folosita in presa, sintagma “furtul secolului”. Aflam de tot felul de jafuri, unele mai spectaculoase decat altele, concurand pentru un loc fruntas in topul furturilor. De fapt, sintagma “furtul secolului” ar trebui inlocuita cu o alta expresie, mult mai corecta: “secolul furtului”. De ce ? Pentru ca astazi, mai mult ca niciodata, se fura orice: bani, avioane, idei, poduri, identitatea personala, obiecte de arta, alimente, imbracaminte, tancuri, arme, persoane…Este si motivul pentru care cuvantul “furt” are ( cel putin in l. romana ) un numar impresionant de sinonime: hotie, hotomanie, sfeteriseala, pungasie, talharie, subtilizare, manglire, ciordire, furgasire. sustragere, jecmanire, pradare, gainarie, furtisag, etc.

Ce spune Biblia despre furt ?

– Biblia este cat se poate de categorica si clara in privinta furtului, lucru ce reiese din porunca a opta a Decalogului: Exodul 20, 15.  Dumnezeu a poruncit : “Sa nu furi !” Punct si fara comentarii ! Pentru ca in porunca nu exista nicio explicatie, ea are o aplicabilitate maxima, acoperind intregul spectru al necinstei umane. Porunca a opta condamna furtul din avutul privat sau public, furtul premeditat sau ocazional, cel calificat sau cel accidental, furtul prin comitere, dar si pe cel prin omitere. Oricare ar fi forma in care se manifesta, furtul nu are nicio scuza in fata lui Dumnezeu, Datatorul Legii morale.

De cand se fura pe pamant ?

– Biblia ne spune ca inca din Eden. Creatorul le daduse primilor nostri parinti intregul Paradis. Adam si Eva nu duceau lipsa nici de hrana, nici de imbracaminte; ei nu sufereau de frig si nici de singuratate; si nu cunosteau nesiguranta vietii atat de comuna vietii noastre. Un singur lucru le era interzis de Dumnezeu: sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului: Geneza 2, 16-17. Din nefericire, primii nostri parinti au fost amagiti de “sarpele cel vechi”, diavolul si Satana ( Apocalipsa 12, 9 ), luand  ceea ce nu li se cuvenea: Geneza 3, 6. Ei au comis primul furt din istoria omenirii, cu consecinte pe care le traim cu totii: Psalmul 51, 5.

Care sunt cateva modalitati prin care un om poate calca porunca : “Sa nu furi !” ?

1) Furtul prin amanare ( neachitarea la timp a datoriilor ): Psalmul 15, 4 up. 2) Deturnarea de fonduri. Cei care ofera ajutor cu o destinatie precisa si care afla ca ajutorul lor a fost deturnat intr-o alta directie se simt inselati si furati. 3) Furtul comercial. Comerciantii care profita de o situatie de criza, marind nejustificat preturile bunurilor de stricta necesitate, se fac vinovati de furt. Biblia condamna aceasta practica, numind-o “castig scos prin stoarcere”: Isaia 33, 15. 4) Valorificarea serviciilor sfinte. Biblia ne invata principiul: “Fara plata ati primit, fara plata sa dati”: Matei 10, 8 up. 5) Furtul prin complicitate: Proverbe 29, 24.  6) Evaziunea fiscala. Biblia ne invata sa fim corecti in plata taxelor si impozitelor: Luca 20, 25; Romani 13, 6-7. 7) Necredinciosia in plata zecimii si a darurilor: Maleahi 3, 8-10.  8) Exploatarea celor saraci: Iacov 5, 1-5.

Mai pot fi amintite: furtul de idei, de persoane, sau de identitate, spionajul, copiatul la examen, furtul prin deteriorarea obiectelor imprumutate, furtul de la societatile de asigurari prin declararea unor daune nerealiste, deterioarea proprietatii publice si a naturii, furtul prin simularea falimentului etc.

Ce spune Biblia despre soarta celor ce se fac vinovati de calcarea poruncii a opta ?

– Hotii de orice fel se afla pe lista celor ce nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu:1 Corinteni 6, 10

Un singur hot admis in cer ar strica atmosfera de armonie si incredere care exista acolo. Dumnezeu este sfant si doar oameni sfinti vor putea locui o vesnicie in prezenta Lui: Leviticul 11, 45; 1 Petru 1, 15

Cateva ganduri de intelepciune legate de cinste si necinste:

“Cel care-si pierde cinstea nu mai are nimic de pierdut.” ( proverb englez )

“Talentul neintrebuintat este un furt.” ( Nicolae Iorga )

“Urmeaza drumul cel mai drept chiar daca trece prin varful muntilor.”( proverb african )

“Lucrul cel mai scump e cinstea, dar ce folos ca unii o vand prea ieftin ?” ( proverb romanesc )

“Mai mult valoreaza o speranta cinstita decat o avere necinstita.” ( proverb spaniol )

“Cel care-si pierde cinstea nu mai are nimic de pierdut.” ( proverb englez )

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

4 Responses to Ce spune Biblia despre…furt

  1. Roberto says:

    Adevarat

  2. Roberto says:

    Foarte adevarat ce a scris administratorul site-ului !

  3. Lori Balogh says:

    @Dan
    Ai fost vreodata pe munte ? Ce se intampla daca te opresti in fatza unui singur stalp indicator, fara sa vezi si marcajele urmatoare? Cu siguranta ca te vei rataci, caci in prezenta unui singur marcaj nu poti afla directia cea buna .Pentru a afla drumul corect, trebuie sa vezi cat mai multe marcaje.

    In cazul in care doresti sa afli un anumit adevar biblic, trebuie sa iei in considerare toate textele care vizeaza acel subiect. Daca te vei opri doar la unul sau doua, ca in cazul de fatza, riscul este sa ajungi la concluzii gresite.

    Daca vorbim despre furt, Biblia este plina de zeci de texte care incrimineaza acest pacat. Cum am putea concepe ca un singur text discutabil sa contrazica alte zeci de pasaje clare ? De ce esti inclinat sa crezi ca Biblia incurajeaza furtul, bazandu-te pe un singur text, insuficient de bine inteles, si nu dai crezare altor nenumarate texte care condamna furtul fara echivoc ? Nu cumva ai facut deja o alegere in acest sens, alegere bazata nu pe adevarul revelat in Biblie, ci pe propriile inclinatii ?

    Fara indoiala ca evreii n-au avut de gand sa restituie ce incercau sa obtina de la egipteni. Prin urmare, ei au fost invinuiti de fraudă, iar Dumnezeu a fost blamat pentru acest lucru. Nu trebuie sa neglijam verbul folosit in textul amintit: ” a cere”. Izraelitii trebuiau sa ceara daruri de la vecinii lor egipteni ca o contributie pentru cheltuielile necesare lungii lor calatorii. Ei muncisera zeci de ani ca robi in folosul egiptenilor, ale caror impozite fusesera mai usoare, proportional cu valoarea muncii gratuite facuta de evrei. Era vorba doar de o mica rasplatire pentru indelungatii ani de munca facuta. Izraelitii au cerut fara intentia de a restitui, iar egiptenii au aprobat cererea lor fara sa se astepte sa primeasca darurile inapoi, pentru ca Dumnezeu a facut ca inimile lor sa fie deschise fatza de izraeliti (v.21). Egiptenii ii jefuisera pe evrei, iar acum venise vremea ca acestia sa restitue o mica parte din ceea ce ei luasera fara niciun drept de la evrei.

    Poate fi vorba in acest caz de furt ? Evreii au cerut…Ei nu au luat cu forta, cum facusera egiptenii cu ei Iar egiptenii le-au dat cu buna stiinta acele lucruri, stiind ca nu le vor mai primi inapoi. Sa nu uitam ca lucrurile acestea s-au petrecut dupa ce Egiptul fusese lovit deja cu noua din cele zece plagi, iar egiptenii ar fi dat totul numai sa scape de alte nenorociri.

    E riscant sa tragem concluzii definitive despre Biblie si caracterul lui Dumnezeu , bazandu-ne doar pe cate un text pe care nu-l intelegem suficient de bine. Sau nu vrem sa-l intelegem…

  4. dan says:

    Dimpotriva biblia ne invata si sa furam.Exod 3:21,22 ~Voi face chiar ca poporul acesta sa capete trecere înaintea Egiptenilor; si, cînd veti pleca, nu veti pleca cu mînile goale.22Fiecare femeie va cere dela vecina ei si dela cea care locuieste în casa ei, vase de argint, vase de aur, si haine, pe cari le veti pune pe fiii si fiicele voastre. Si veti jafui astfel pe Egipteni.„
    Exod 12:35,36 ~ Copiii lui Israel au facut ce spusese Moise, si au cerut Egiptenilor vase de argint, vase de aur si haine.
    36Domnul a facut ca poporul sa capete trecere înaintea Egiptenilor, cari le-au împlinit cererea. Si astfel au jafuit pe Egipteni. Problema e ca scrie si sa nu furi,deci Dumnezeu se contrazice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.