Ce spune Biblia despre…ispravnicia crestina

Ce spune Biblia despre…ispravnicia crestina

 

Pentru omul modern este greu de acceptat ideea ca noi nu suntem proprietarii planetei pamant, ci doar administratorii ei. Nefiind capabili sa creem nici macar un banal fir de iarba, pretentia de a fi proprietarii absoluti ai lucrurilor ce ne inconjoara este absurda. Cu privire la termenii “proprietar” si “administrator” ( “isparavnic” ), Biblia are ceva important sa ne comunice.

Ce intelege Biblia prin expresia “ispravnicie crestina” ?

– Prin “ispravnicie crestina” se intelege modul in care un crestin isi administreaza bunurile, precum si datoriile pe care le are fata de Dumnezeu. Pentru multi crestini administrarea bunurilor daruite de Creator este piatra de incercare a credintei,

Ce spune Biblia despre adevaratul Proprietar al pamantului ?

– Biblia nu ezita in a-L numi pe Dumnezeu adevaratul Proprietar al tuturor bunurilor materiale si spirituale din univers, datorita calitatii Sale de Creator: Leviticul 25, 23; Deuteronom 10, 14; Psalmul 24, 1; 1 Corinteni 10, 26. In ceea ce priveste pamantul, Dumnezeu este Stapanul lui absolut din mai multe motive: 1) El e Creatorul; 2) El sustine creatiunea Sa; 3) El a rascumparat omenirea din blestemul pacatului si al mortii prin sangele Fiului Sau: 1 Corinteni 6, 20; 1 Petru 1, 18-19.

– Biblia vorbeste despre Dumnezeu ca fiind un Stapan generos, care imparte cu darnicie binecuvantarile Sale: Matei 5, 45; Faptele apostolilor 17, 24- 26. Dupa caderea in pacat, Dumnezeu putea nimici omenirea pentru neascultarea ei fata de Legea Sa. Totusi nu a facut-o, ci a continuat sa daruiasca omenirii o multime de daruri nemeritate: harul sau, ocrotirea ingerilor Sai, speranta mantuirii, darul Duhului Sfant, Cuvantul scris ( Biblia ) si, mai presus de toate acestea, pe Fiul Sau ca jertfa pentru salvarea noastra: 1 Petru 1, 18-19.

Care sunt consecintele faptului ca Dumnezeu este adevaratul Proprietar ?

– Desi suntem fiinte libere, noi nu suntem proprii nostri stapani. Apartinem lui Dumnezeu, prin urmare suntem responsabili fata de modul in care administram binecuvantarile primite: 1 Corinteni 6, 19-20.

Ce spune Biblia despre calitatea pe care o are omul in creatiunea lui Dumnezeu ?

– Omul este doar un administrator ( ispravnic ) al pamantului: Geneza 1, 28; 1 Corinteni 4, 1-2; 1 Petru 4, 10. Incredintand pamantul in mana omului, Dumnezeu nu a renuntat la calitatea Sa de Stapan, de Proprietar al lui. El nu ii permite omului sa faca ce vrea cu creatiunea Sa, fapt pentru care i-a dat legi in acest sens.

– Un administrator adevarat se caracterizeaza prin : 1) Este omul in care stapanul sau are deplina incredere. 2) Este omul care se identifica cu interesele si planurile stapanului. 3) El foloseste averea stapanului sau la fel cum ar folosi-o acesta daca ar fi prezent. 4) Isparvnicul e gata sa dea socoteala oricand de modul in care a administrat avearea stapanului.

Ce implicatii are pentru noi faptul ca nu suntem stapani, ci administratori ai pamantului?

– Daca Dumnezeu este Stapanul absolut al creatiunii, daca noi suntem doar niste administratori ai bunurilor ce ne inconjoara si daca El a dat tot ce a avut mai de pret pentru mantuirea noastra, aceastea toate implica niste responsabilitati . Suntem datori sa ne ingrijim de creatiunea Sa la fel cum se ingrijeste Dumnezeu in persoana.

– Pentru cei care distrug pamantul sub diferite forme: poluare, exploatarea abuziva si nejustificata a resurselor naturale, distrugerea biodiversitatii, lipsa de respect fata de viata, etc., Biblia are un avertisment cat se poate de solemn: cei care distrug  in vreun fel pamantul vor fi chemati in fata judecatii lui Dumnezeu pentru a da seama de felul cum au administrat binecuvantarile lui Dumnezeu: Apocalipsa 11, 18

Oare avem ceva de schimbat in aceasta privinta ? Cu siguranta ca da !

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.