Ce spune Biblia despre…nasterea din nou

Ce spune Biblia despre…nasterea din nou

Istoria omenirii a cunoscut diferite perioade de renastere: religioasa, culturala, a descoperirilor geografice, a cercetarii stiintifice. Toate au avut rolul lor in progresul omenirii, insa renasterea care poate schimba radical fata lumii noastre este cea personala, realizata doar prin puterea recreatoare a Duhului lui Dumnezeu. Nasterea din nou este acea experienta spirituala care trebuie sa aiba loc in viata fiecarui om care doreste mantuirea.

“Drept raspuns, Iisus i-a zis: “Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu.”   Ioan 3, 3.

De ce este necesara nasterea din nou ?

– Biblia ne spune ca, prin nasterea fizica, fiecare om vine in lume cu o natura pacatoasa, cu inclinatii spre pacat.

“Iata ca sunt nascut in nelegiuire si in pacat m-a zamislit mama mea.” Psalmul 51, 5

Observa aceeasi idee intarita de apostolul Pavel: Romani 3, 23

– Biblia ne invata ca natura pacatoasa nu poate mosteni Imparatia lui Dumnezeu: “Ce spun eu, fratilor, este ca nu poate carnea si sangele sa mosteneasca Imparatia lui Dumnezeu si ca putrezirea nu poate mosteni neputrezirea.” 1 Corinteni 15, 50.

– Biblia ne invata ca , pentru a locui in prezenta unui Dumnezeu sfant o vesnicie intreaga, avem nevoie de o natura noua, neprihanita. Scrie care este acel lucru din fiinta noastra pe care Dumnezeu il pretuieste nespus de mult: 1 Petru 1, 3-4

Este nasterea din nou o reincarnare intr-o existenta viitoare ?

Nu, ea consta in  transformarea vietii prezente. Iata ce spune apostolul Pavel in Efeseni 4, 22-24: ( completeaza textul ): “ Cu privire la felul vostru de viata din trecut, sa va dezbracati de omul cel vechi care …”

Ce asemanari exista intre nasterea fizica si cea spirituala ?

– Nasterea fizica este singurul proces fiziologic dureros. Nasterea spirituala este si ea un proces dureros, impicand multe lupte sufletesti, renuntari si , uneori, lacrimi: “ Copilasii mei, pentru care iarasi simt durerile nasterii, pana ce va lua Christos chip in voi!” Galateni 4, 19

– Nasterea fizica o relizeaza mama. Cine realizeaza nasterea spirituala ?: Ioan 3, 5

– Nasterea fizica aduce pe lume o fiinta noua. Nasterea spirituala aduce pe lume o fiinta cu totul noua din punct de vedere spiritual:

“ Nu va mintiti unii pe altii, intrucat v-ati dezbracat de omul cel vechi , cu faptele lui si v-ati imbracat cu omul cel nou care se innoieste spre cunostinta dupa Chipul Celui ce l-a facut.” Coloseni 3, 9-10

Noteaza unde trebuie sa inceapa procesul innoirii noastre: Romani 12, 2

Cine produce nasterea din nou ? Poate omul singur sa se nasca din nou ?

Biblia ne spune ca nasterea din nou este lucrarea exclusiva a Duhului lui Dumnezeu: Ioan 3, 5-8.

“Cand Duhul lui Dumnezeu ia inima in stapanire, El transforma viata. Gandurile pacatoase sunt inlaturate, faptele rele sunt parasite, iubirea, umilinta si pacea iau locul maniei, invidiei si certurilor.Bucuria vine in locul intristarii, iar fata oglindeste lumina cereasca. Nimeni nu vede mana care ridica poverile, nimeni nu vede lumina care se coboara de sus; binecuvantarea vine atunci cand sufletul se preda prin credinta lui Dumnezeu. Apoi, acea putere pe care niciun ochi omenesc nu o poate vedea creaza o faptura noua dupa chipul lui Dumnezeu.” E.G.White, “Hristos Lumina lumii”, pag. 124

– Biblia ne invata ca omul nu se poate transforma spiritual prin propriile eforturi: Ieremia 13, 23.

“Este imposibil sa scapam, prin noi insine, de prapastia pacatului in care ne-am afundat. Inimile noastre sunt rele si nu le putem schimba…Educatia, cultura, exercitarea vointei, eforturile omenesti, toate acestea isi au sfera lor de actiune, dar aici sunt fara putere. Ele pot produce o corecta comportare exterioara, dar nu pot schimba inima; ele nu pot curati izvoarele vietii. Trebuie sa existe o putere care sa lucreze dinlauntru o viata noua, de sus, mai inainte ca oamenii sa poata fi schimbati de la pacat la sfintenie. Aceasta putere este Christos.”  E.G.White, “Calea catre Hristos”, pag. 16

Nasterea din nou se produce brusc sau treptat ?

Nasterea din nou este un proces care necesita uneori un timp mai indelungat. Omul in cauza poate nici nu e constient de transformarea care se produce in el. Prin rugaciune, studiul Scripturii si meditatie, omul se simte tot mai aproape de Dumnezeu. Apoi, cand Duhul Sfant face un apel direct la inima omului, are loc predarea. Aparent are loc o convertire brusca, dar in realitate este un proces indelungat.

De meditat:

In lume sunt doua categorii de oameni: unii ( majoritatea ) care se nasc o singura data si mor de doua ori ( au parte si de prima si de a doua moarte ), in timp ce altii ( o minoritate ) se nasc de doua ori ( nasterea fizica si renasterea spirituala ), dar mor o singura data ( ei nu vor avea parte de a doua moarte, ci se vor bucura de viata vesnica ). Sunt doar doua optiuni. Cale de mijloc nu exista. Tu pe care o alegi ?

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

One Response to Ce spune Biblia despre…nasterea din nou

  1. DIANA says:

    foarte interesant articolul acesta vreau si eu sa ma nasc din nou pentru k ii sunt recunoscaroare domnului pt tot ce a facut pt mn si am decis sa ma informez mai bine in ce consta acest proces multumesc mia fost de ajutor Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.