Ce spune Biblia despre…originea raului

Ce spune Biblia despre…originea raului

 

Notiunile de “rau” si “rautate” exista in toate religiile si culturile lumii. Nu trebuie sa fii un expert pentru a-ti da seama ca raul este peste tot, patrunzand pana in cele mai intime domenii ale existentei omului. De la microcosmos la macrocosmos, raul poate fi gasit pretutindeni, provocand seriose nedumeriri in mintile unor oameni care incearca sa explice originea lui si, mai ales, care incearca sa impace ideea existentei unui Dumnezeu iubitor si desavarsit cu prezenta raului in toate aspectele vietii.

Poate fi pusa aparitia raului pe seama lui Dumnezeu ? Ce spune Biblia cu privire la acest subiect ?

Biblia afirma ca raul nu isi are izvorul in Dumnezeu: Psalmul 5, 4-6; Habacuc 1,13; Iacov 1,13.

– Biblia afirma despre Dumnezeu ca este dragoste. Dragostea face parte din natura Lui, ceea ce face ca raul sa fie incompatibil cu caracterul Sau: Tefania 3, 17; Ioan 3, 16. 16, 27; 1 Ioan 4, 8-10. 16.

– Biblia afirma ca aparitia raului si a pacatului este o taina – “ taina faradelegii”: 2 Tesaloniceni 2, 7

Dintre toate tainele amintite in Biblie, doua sunt si vor ramanea pe vecie neintelese: “taina evlaviei”( 1 Timotei 3, 16 ) si “taina faradelegii” ( 2 Tesaloniceni 2, 7 ). Niciodata nu vom intelege adancimea dragostei lui Dumnezeu, care L-a determinat sa sacrifice ceea ce a avut mai scump pentru mantuirea noastra ( “taina evlaviei” ). De asemenea, niciodata nu vom intelege cum a putut aparea raul intr-un Univers desavarsit creat ( “taina faradelegii” ). Raul este un intrus in creatiunea desavarsita a lui Dumnezeu. Incercarea de a-l explica inseamna incercarea de a-l scuza. Iar a scuza raul si pacatul inseamna, in ultima instanta, a-L face pe Dumnezeu raspunzator de aparitia lui. Din acest motiv, aparitia raului in Univers va ramanea o taina pentru vesnicie.

Desi aparitia raului in Univers este o taina, ne da Biblia vreun indiciu despre acest subiect ?

– Biblia il identifica pe autorul real al raului si pacatului in persoana lui Lucifer, unul din ingerii din imediata apropiere a tronului lui Dumnezeu : Isaia 14, 12-15; Ezechiel 28, 12-17.

Asadar, raul nu a aparut pentru prima data pe pamant, ci in cer, chiar langa tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Biblia ne ofera o viziune cosmica asupra luptei dintre bine si rau. Drama pacatului de pe planeta noastra este doar un act din marea drama cosmica al carui prim act s-a desfasurat in cer.

– Biblia afirma ca Lucifer, “heruvimul ocrotitor” din preajma tronului sfant, a fost creat desavarsit si a ramas neprihanit pana in ziua in care a fost descoperit  pacatul in inima lui: Ezechiel 28, 14-15.

– Esenta primului pacat comis de Lucifer a fost mandria : Ezechiel 28, 17. Lucifer nu s-a mai multumit cu pozitia pe care i-a dat-o Creatorul in cer, aspirand la pozitia ocupata de Insusi Dumnezeu. Desi dorea pozitia Creatorului, Lucifer nu dorea sa aiba si caracterul Lui. Tanjea dupa autoritatea lui Dumnezeu, dar nu si dupa dragostea pe care Acesta o manifesta fata de creaturile Sale.

– Biblia ne vorbeste despre o lupta dusa in cer intre fortele binelui si cele ale raului: Apocalipsa 12, 7-9. Lucifer nu s-a multumit sa tina doar pentru el nemultumirile sale. Cu multa viclenie si tact, el a reusit sa raspandeasca semintele razvratirii impotriva guvernarii lui Dumnezeu intre ingerii cerului. O treime dintre acestia au cazut in plasa amagirilor lui, fiind alungati din cer:Apocalipsa 12, 3-4.

– Prin pacatuire si razvratire impotriva guvernarii divine, Lucifer a devenit Satana, Diavolul, Vrajmasul: Iov 1, 6; Matei 4, 1; Ioan 22, 3; Ioan 8, 44. El este la originea oricarei ispite, este autorul dezastrelor naturale, al razboaielor si crimelor.  El este responsabilul moral pentru intreaga suferinta care s-a abatut asupra planetei noastre, cu ecouri in intregul Univers, sfasiind pana si inima Creatorului. Crucea de pe Golgota este marturia suprema despre grozavia pacatului, dar si despre dragostea infinita a lui Dumnezeu fata de om.

In marea lupta dintre Dumnezeu si Satana, dintre bine si rau, nu exista decat doua alternative pentru fiecare dintre noi: de partea raului sau de partea binelui. Tu ce pozitie ai ales ?

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.