Ce spune Biblia despre…Sanctuarul ceresc

Ce spune Biblia despre…Sanctuarul ceresc

 

Invatatura biblica  a existentei unui sanctuar ceresc si a rolului sau in desfasurarea Planului de Mantuire este straina multor crestini. Aceasta lacuna in cunoasterea Scripturii este inexplicabila, avand in vedere ca Biblia aminteste in mai multe locuri despre existenta acestui sanctuar.

Ce dovezi ne prezinta Biblia ca argument la existentei sanctuarului ceresc ?

1) Lui Moise i s-a aratat acest sanctuar ceresc drept model pentru cel pamantesc: Exod 25, 40.

2) Psalmistul David asociaza ideea de sanctuar in care locuieste Dumnezeu cu cerul: Psalmul 11, 4.

3) Apocalipsa 11, 19 ne vorbeste fara echivoc despre un sanctuar ceresc.

4) Epistola catre evrei aduce cele mai convingatoare argumente in favoarea existentei sanctuarului ceresc, afirmand ca tot ce se savarsea in sanctuarul pamantesc oglindea lucrarea facuta in cer in favoarea pacatosilor: Evrei 8, 1-2. 5; 9, 11-12. 23-24.

Cine slujeste in sanctuarul ceresc si ce lucrare face acolo ?

Epistola catre evrei ne invata ca tot ceea ce se facea in sanctuarul pamantesc era o “umbra” a celor savarsite in sanctuarul ceresc: Evrei 8,5. Aceasta presupune ca in sanctuarul ceresc trebuie sa existe un preot care sa slujeasca cu sangele unei jertfe in favoarea omului pacatos. Cine este acesta ? Epistola catre evrei Il identifica in Persoana lui Iisus Christos, Marele nostru Preot, care slujeste in sanctuarul ceresc cu sangele propriei sale jertfe: Evrei 8, 1-2; 9, 11-12. 24.

Sanctuarul ceresc trebuie si el curatit asemenea celui pamantesc ?

Biblia ne asigura de acest lucru: Evrei 9, 23. Dupa cum sanctuarul pamantesc era curatit la sfarsitul anului religios de toate pacatele care se adunasera in mod simbolic asupra lui in cursul anului, la fel si sanctuarul ceresc trebuie curatit la sfarsitul timpului de har acordat omenirii.

Ce spune Biblia despre timpul curatirii sanctuarului ceresc ?

Timpul acestei lucrari speciale este profetizat in Daniel 8, 14 – profetia celor 2300 de seri si dimineti. In profetiile apocaliptice ( cum este cazul celei de fata ), timpul este redat tinand cont de principiul zi-an in care unei zile profetice ii corespunde un an real: Numeri 14, 34; Ezechiel 4, 6.

Dupa raportul din Geneza 1,5 o seara si o dimineata reprezinta o zi. 2300 de seri si dimineti reprezinta 2300 de zile profetice care, aplicand principiul zi-an, inseamna 2300 de ani reali. La sfarsitul celor 2300 de ani trebuia sa inceapa in cer curatirea sanctuarului ceresc, concomitent cu inceputul judecatii preadvente, care va stabili cine va fi pregatit pentru revenirea Mantuitorului.

Care este punctul de pornire al perioadei celor 2300 de ani ?

Biblia ne raspunde la aceasta intrebare printr-o alta profetie: Daniel 9, 24-27 – profetia celor 70 de saptamani. Cele 70 de saptamani profetice reprezinta 70 x 70 = 490 de zile profetice = 490 de ani reali. Punctul lor de plecare este decretul lui Artaxerxe Longimanus din anul 457 i.Chr. prin care se dadea unda verde reconstructiei Ierusalimului si reinfiintarii statului iudeu. Deoarece cele 70 de saptamani fac parte din perioada mai lunga de 2300 de zile, punctul lor de plecare este identic. Pornind de la anul 457 i.Chr. si socotind cele 2300 de zile profetice = 2300 de ani reali, se ajunge la anul 1844, cand, conform profetiei din  Daniel 8, 14, sanctuarul ceresc trebuia sa fie curatit.

Ce spune Biblia in legatura cu curatirea sanctuarului ceresc si inceputul judecatii ?

1) Scena judecatii preadvente: Daniel 7, 9-10; Apocalipsa 14, 7.

2) Cine sunt cei judecati in timpul curatirii sanctuarului ceresc ? 1 Petru 4, 17: toti oamenii care au intrat vreodata in slujba lui Christos.

3) Cine este Mijlocitorul in aceasta judecata ? Iisus, in calitatea Sa de Mare Preot al omenirii si Avocat al celor credinciosi: 1 Ioan 2,1;  Evrei 4, 15-16; 7, 25; 9,24. Daniel 7, 13 ne infatiseaza scena in care Domnul Iisus se infatiseaza inaintea Tatalui  in favoarea  celor credinciosi.

4) Care sunt efectele judecatii preadvente ? Soarta fiecarui om va fi hotarata, fie spre viata vesnica, fie spre moarte vesnica: Apocalipsa 22, 11-12. De acesta judecata e nevoie ca la revenirea Sa Mantuitorul sa-i poata rasplati pe cei ce s-au pregatit: Apocalipsa 22, 12.

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.