Ce spune Biblia despre…starea omului in moarte

Ce spune Biblia despre…starea omului in moarte

 

Ce se intampla dincolo de pragul mormantului ? Unde sunt cei ce nu mai sunt printre noi ? Daca au plecat dintre noi, unde s-au dus ei ? Sunt intrebari la care, de cand exista moartea pe pamant, omenirea cauta un raspuns. Unii, ca sa se consoleze pe ei insisi sau pe cei din jur, spun ca cei disparuti s-au dus printre ingeri, privindu-ne cu compatimire de pe campiile vesnic verzi ale raiului. Altii cred cu convingere ca cei rai ajung in iadul cel vesnic in care vor suporta suferinte inimaginabile pentru pacatele pe care le-au facut in aceasta viata. Iar altii nu cred in nimic, afirmand ca raiul si iadul sunt aici pe pamant…

Ce are de spus Biblia despre moarte ?

– Moartea este privita in Biblie ca fiind un “somn”. Peste 50 de versete biblice folosesc aceasta comparatie:2 Imparati 14, 29; 15, 7. 22. 38;  Daniel 12, 2; Ioan 11, 11-14. Dupa cum in timpul unui somn profund omul este rupt de realitatea inconjuratoare, fara sa perceapa scurgerea timpului, la fel, in timpul mortii, nu exista constienta de sine.

– Moartea este procesul invers creatiunii. Daca creatiunea o putem asocia unei operatii de adunare, moartea o putem asocia unei operatii de scadere: Psalmul 104, 27-29; Eclesiastul 12, 7; Iacov 2, 26.

Suflet viu ( omul ) – suflarea de viata  (duh ) = trup fara viata ( tarana )

Ceea ce retrage Dumnezeu la moartea omului este exact ceea ce i-a dat la nastere, adica suflarea de viata ( scanteia de viata, principiul vietii ), care este o energie impersonala, inconstienta de sine.

Ce spune Biblia despre nemurire ?

– Conform celor scrise in Biblie, singurul care are nemurirea este Dumnezeu: 1 Timotei 1, 17; 6, 16.

El este singurul care are in Sine Insusi izvorul vietii, fara sa depinda de o sursa exterioara de viata: Psalmul 36, 9. Toate fiintele din univers create si necazute in pacat ( ingerii, locuitorii altor lumi ) au fost inzestrate de Creator cu nemurire conditionata de ascultare.

– Desi intalnim in Biblie cuvantul “suflet” de circa 1600 de ori, niciodata nu se afirma ca acesta ar fi nemuritor. Dimpotriva, Biblia spune ca sufletul omului este muritor: Ezechiel 18, 4 up. 20.

De unde provine invatatura despre nemurirea sufletului ?

– Biblia ne vorbeste despre prima minciuna spusa de “sarpele cel vechi” ( Diavolul si Satana – Apocalipsa 12,9; 20, 2) in gradina Edenului primilor oameni: “Hotarat ca nu veti muri!” :Geneza 3, 4.

Aceasta minciuna a patruns treptat in invataturile tuturor religiilor lumii, in crestinism intrand prin invatatura filozofiei lui Platon, care a influentat gandirea multor parinti ai bisericii crestine.

Cum descrie Biblia starea omului in moarte ?

– Iov 7, 9-10: Cel mort nu se va mai intoarce niciodata in casa lui si nu-si va recunoaste locuinta.

– Iov 14, 10-12: Moartea este un somn din care omul nu se va scula inainte de incheierea istoriei pacatului.

– Psalmul 6, 5; 88, 10-12; 115, 17-18: Mortii nu-L pot lauda pe Dumnezeu in locuinta mortilor.

– Eclesiastul 9, 5-6. 10: Mortii nu stiu nimic. In locuinta mortilor nu mai exista nici stiinta, nici intelepciune, nici activitate.

De ce invatatura nebiblica a nemuririi sufletului este lipsita de logica ?

– In Scripturi sunt o multime de texte si pasaje care ar ridica serioase semne de intrebare daca ar fi acceptata teoria nemuririi sufletului. Iata doar cateva din ele: Ioan 14, 2-3 ( daca cei drepti ar merge in rai dupa moarte, ce logica ar avea aceasta fagaduinta ? ); Matei 24, 30-31 ( adunarea alesilor lui Dumnezeu se va face la sfarsitul timpului, nu la moarte ! ); Matei 16, 27; Apocalipsa 22, 12 ( Domnul Iisus va da rasplata celor credinciosi la revenirea Sa, nu la moartea lor ! ); Daniel 12, 2.13 ( Dumnezeu il asigura pe Daniel ca isi va primi raspalata la sfarsitul timpului, nu la moarte ! ); Ioan 11, 35 ( daca Lazar s-ar fi aflat in rai, dupa moartea lui, atunci de ce plangea Iisus la mormantul lui ? ).

“Adventistii de Ziua a Saptea cred ca plata pacatului este moartea. Dar Dumnezeu, care singur are nemurirea, va da viata vesnica celor rascumparati ai Sai. Pana in ziua aceea insa, moartea este o stare de inconstienta pentru toti oamenii. Cand Domnul Christos, care este viata noastra, Se va arata, cei neprihaniti in viata vor fi glorificati si luati ca sa intampine pe Domnul lor.” Puncte fundamentale , 25

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia ..., Starea omului in moarte. Bookmark the permalink.

16 Responses to Ce spune Biblia despre…starea omului in moarte

 1. pavel petrescu says:

  Unde scrie ca a fost cu duhul?! Nici macar pavel nu stia.
  2 Cunosc un om în* Hristos care, acum paisprezece ani, a fost** răpit până în al treilea cer (dacă a fost în trup, nu ştiu, dacă a fost fără trup, nu ştiu – Dumnezeu ştie).3 Şi ştiu că omul acesta (dacă a fost în trup sau fără trup, nu ştiu – Dumnezeu ştie)

 2. Marcel says:

  Am citit despre Pilda bogatului si a sarscului ,vreau sa fac o mica obs locuinta mortilor nu este iazul de foc Apoc 20:13,14 si nici sanul luiAvram Raiul ci sunt 2 destinati in care se asteapta judecata asta este ce cred eu dupa ce am citit Apocalipsa 20:13,14 Duhul Sf ss ne calauzrasca in adevarul lui D-zeu.

 3. Ema says:

  1 Tesaloniceni 5, 23 „Dumnezeul păcii să vă sfinţească El Însuşi pe deplin şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Hristos. „

  Dragă frate Andrei, dacă citim acest verset cu atenție, vedem că spune, ”duhul vostru”, apoi ”sufletul vostru” și apoi ”trupul vostru”, și nu spune ”duhurile voastre”, ”trupurile voastre” și ”sufletele voastre”. Asta înseamnă că toată adunarea avea un singur duh, un singur trup și un singur suflet, și nu se referă la fiecare om în parte.

  Să vedem cum apostolul Pavel a vorbit despre acestea în altă parte:

  Galateni 6:18 „Fraţilor, harul Domnului nostru Isus Hristos să fie cu duhul vostru! Amin. „

  1 Corinteni 12, 27 „Voi sunteţi trupul lui Hristos şi fiecare, în parte, mădularele lui. „

  Filipeni 1, 27 „Numai purtaţi-vă într-un chip vrednic de Evanghelia lui Hristos, pentru ca, fie că voi veni să vă văd, fie că voi rămâne departe de voi, să aud despre voi că rămâneţi tari în acelaşi duh şi că luptaţi cu un suflet pentru credinţa Evangheliei, „
  Aici se spune că și adunarea filipenilor avea un duh și un suflet.

 4. Ema says:

  1 Corinteni 5, 3 „Cât despre mine, măcar că n-am fost la voi cu trupul, dar fiind de faţă cu duhul, am şi judecat, ca şi când aş fi fost de faţă, pe cel ce a făcut o astfel de faptă. „

  Frate Roiban, cum comentați că apostolul Pavel nu a fost cu trupul în Corint, dar a fost cu duhul? S-a desprins duhul de trup?

 5. Roiban Nicolae says:

  Eu cred că morții care mor în Domnul, trupul merge în țărână iar duhul e veșnic cu ( in)Domnul ,dazandu-mă pe textul din Fapte 7:59, când Ștefan se roagă spunând: Doamne Isuse primește duhul meu.

 6. Lori Balogh says:

  Daca as crede in teoria nemuririi sufletului, in mintea mea s-ar naste o mie de intrebari fara raspuns. Teoria aceasta nu se armonizeaza in niciun fel cu caracterul sfant, drept si iubitor al lui Dumnezeu. Aici insa este o discutie lunga si delicata. Va invit sa meditati la acest aspect, asa cum ati sugerat, cu post si multa rugaciune.

 7. Andrei Cristian says:

  Biblia arata in 1 Tesalonicieni 5:22 ca omul este compus din trup, suflet si duh. Si eu recunosc ca la incepitul vietii de credinta de acum 25 de ani am crezut aceasta eroare care o cred acum adventistii, martorii lui Iehova si altii. Noi trebuie sa intrlegem ca sunt multe locuri in Biblie in care desi se spune despre un om ca nu mai stie nimic, se face referire la trupul lui nu la sufletul sau mai bine zis la duhul lui.Daca intelegem Biblia asa cum trebuie vom ajunge sa intelegem ca sufletul (duhul) omului este constient dupa moarte si merge la locul unde si la ales in timp ce traia. Astfel, nu vom mai interpreta ca metafora toate versetele biblice care arata clar ca sufletul (duhul) omului nu este adormit la moartea trupului. Daca interpretam ca omul este adormit la moarte am putea spune si despre invierea Domnului ca este o metafora si deci si credinta noastra nu mai are sens. Recomanf oricui care mai crede aceasta invatatura a somnului sa ia o zi de post negru si sa se roage Domnului ptr o interpretare . corecta. Iacov 1:5-8.

 8. Gorita says:

  Cum ramane cu lazar si bogatu?moare lazar si moare si bogatu..lazar e luat si dus in sanul lui Avram..de ce a mai plans domnul Iisus la mormantul lui lazar?daca stia ca e mort si etc???pentru ce mai exista rai si iad?

 9. Lori Balogh says:

  In lumina Bibliei, rugaciunea pentru cei morti nu are nicio valoare. Soarta lor depinde exlusiv de alegerile pe care ei insisi le-au facut in timpul vietii. Exista insa oameni morti din punct de vedere spiritual, desi traiesc din punct de vedere fizic. Pentru acestia din urma, rugaciunea de mijlocire a celor din jur le poate fi de mare ajutor.
  Cu stima,
  Lori B.

 10. tomoiaga cornelia says:

  Atunci ce rol ar avea rugaciunea pentru cei morti

 11. Lori Balogh says:

  Domnule Popescu,
  Va invit sa studiati Biblia cu multa rugaciune si sunt convins ca Duhul Sfant va va arata adevarul. „Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu…” ( Ioan 7,17 )
  Cu stima,
  Lori B.

 12. popescu ii says:

  nu stiu ce sa mai cred cu atatea religii care se intrec in invataturi care mai de care de te baga in ceata” as vrea o biserica sa se bazeze in lumina cuvantului lui dumnezeu sa te andrume pe calea adevarului biblic exat si irevocabil astept comentarii in lumina cuvantului lui dumnezeu

 13. Diusi Hutuleac says:

  Simplu si adevarat, usor de inteles.

 14. Gabriel says:

  Excelent cotinut ! MUltumesc !
  Dumnezeu sa va binecuvanteze !
  Gabriel

 15. da ….foarte adevarat ,ceea ce se spune …..trebuie sa luam aminte la fiecare detaliu in parte…………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.