Duminica este adevarata zi de inchinare a crestinilor ?

Duminica este adevarata zi de inchinare a crestinilor ?

     Subiectul legat de adevarata zi de odihna si cult este un mar al discordiei in crestinismul zilelor noastre. Daca luam in considerare profetiile biblice privitoare la timpul sfarsitului ( Apocalipsa cap. 13.14.17.18 ), intelegem ca acest subiect se va acutiza pe masura ce ne apropiem de finalul istoriei pacatului, polarizand lumea in jurul a doua doctrine diametral opuse si ireconciliabile: pazirea duminicii si pazirea Sabatului zilei a saptea ca zi de odihna si inchinare.

     Mai mult decat atat, profetia din Apocalipsa cap. 13 privitoare la “semnul fiarei”, alaturi de numeroasele mentiuni biblice cu privire la “semnul lui Dumnezeu”, ne arata ca problema zilei de odihna va deveni intr-un viitor apropiat testul final al loialitatii omului fatza de Creator.

     Asadar, subiectul zilei de odihna nu este lipsit de importanta si nu-i priveste doar pe unii crestini care fac parte dintr-o anumita grupare religioasa, ci ii vizeaza pe toti cei care au luat asupra lor numele de crestin, de urmas al Domnului Iisus Christos.

     Fara sa acuz pe confratii mei crestini care cred altfel decat mine in aceasta privinta, voi prezenta cateva motive pentru care eu nu cred ca adevarata zi de odihna si inchinare pentru crestini este duminica, ci este Sabatul zilei a saptea – sambata.

     Asadar, eu nu cred ca adevarata zi de odihna si cult este duminica pentru ca:

     1) …Pentru ca detest falsurile, mai ales atunci cand este vorba de lucruri atat de importante cum este inchinarea. Consider ca unul din cele mai mari falsuri care au aparut in crestinism este legat de ziua de odihna si cult. Exista un original lasat de Dumnezeu inca de la Creatiune, dar exista si un fals facut de om in cursul istoriei, din motive numai de el stiute. 

     De ce era nevoie de un fals, cand exista originalul ? Si, mai ales, de ce a trebuit sa fie inlocuit originalul divin cu falsul omenesc ? Cui ii foloseste acest lucru ? Omului nu-i foloseste in niciun caz… Singurul care are de castigat ( pe termen scurt ! ) din acest schimb nefericit este Diavolul, arhivrajmasul lui Dumnezeu, care continua de milenii lupta lui acerba impotriva Legii divine.

     In Longview, Texas, un cetatean american pe nume Ron Wade a construit o locuinta care este o copie a “Biroului Oval” al presedintelui american. Constructia l-a costat 250 000 de $ si reproduce 80% din dimensiunea originalului, avand mobilele, covoarele si finisajele facute la comanda si identice cu cele originale. Insa, cu toata asemanarea, noul “Birou Oval” este o simpla imitatie. Presedintele Americii nu va locui si nu va lucra niciodata acolo.

     Daca originalul biblic este Sabatul zilei a saptea, in care Creatorul a promis ca va fi prezent cu binecuvantarile si sfintenia Sa ( Geneza 2, 2.3 ), poate spera cineva ca Dumnezeu va fi prezent si va binecuvanta o alta zi, fie aceasta chiar ziua invierii lui Iisus ? Nu cred ca Creatorul va renunta vreodata la originalul Sau, acceptand falsul realizat de om…

     2) …Pentru ca educatia cea mai eficienta se face prin exemplul personal si prin modele, nu prin reguli, norme si restrictii. Multi crestini pazitori ai duminicii isi argumenteaza pozitia prin lipsa unei porunci clare din partea lui Dumnezeu la Creatiune cu privire la ziua de odihna si inchinare. Este adevarat, nu exista o astfel de porunca in cartea Genezei. Dupa cum este la fel de adevarat ca nu exista nicio porunca clara cu privire la furt, adulter, minciuna, idolatrie sau respectul fatza de Numele lui Dumnezeu. Cu toate acestea, orice crestin sincer se fereste de aceste pacate… Si atunci ma intreb: de ce se invoca acest lucru doar in privinta zilei de odihna si nu si in cazul celorlalte porunci ?

     Cartea Genezei nu este o carte a legilor, regulilor si normelor. Ea este o carte a originilor. De aceea, scopul ei nu este acela de a prezenta poruncile Creatorului, asa cum se intampla in cazul altor carti biblice ( Exodul, Leviticul, Deuteronomul ), ci este acela de a ne invata despre originea vietii pe pamant, despre existenta unui Creator, despre caderea omului si inceputurile dramei pacatului pe planeta noastra.

     Daca Geneza ne invata ceva important pe plan moral, aceasta o face nu prin porunci si reguli, ci prin exemple si modele. Si primul exemplu, primul model la care trebuie sa privim pentru a-l imita este Insusi Creatorul:

     In ziua a saptea Dumnezeu Si-a sfarsit lucrarea pe care o facuse; si in ziua a saptea S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse. Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o zidise si o facuse.” ( Geneza 2, 2.3 )

     Iata de ce eu doresc sa-L urmez pe Modelul suprem si in privinta zilei de odihna si inchinare…

     3) …Pentru ca Biblia ne invata ca “trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni” ( Fapte 4,19; 5, 29 ). Asa au facut toti copiii credinciosi ai lui Dumnezeu, incepand cu neprihanitul Abel, si asa vor face toti cei ce doresc sa fie numiti copii ai lui Dumnezeu pana la sfarsitul timpului.

     Cu privire la Sabatul zilei a saptea, in Scripturi intalnim nenumarate porunci: unele rostite chiar de Insusi Dumnezeu in auzul poporului ( Exodul 20, 1-17 ), apoi scrise cu propria Sa mana pe table de piatra ( Exodul 32, 15.16; 31,18 ), iar altele transmise prin profetii Sai ( Exodul 16,23; 31,13.14; Ieremia 17, 21-25; Isaia 56, 2-7; 58, 13.14; Ezechiel 20, 12.20 ).

     Cu privire la duminica, ca zi de odihna si de inchinare, nu am gasit in nicio parte a Scripturii nici macar o singura porunca divina care sa ne ceara sa o pazim in locul Sabatului biblic. Lucrul acesta nu il sustin doar eu, ci chiar conducatori ai Bisericii Catolice: “Puteti citi Biblia de la Geneza la Apocalipsa si nu veti gasi un singur verset care sa autorizeze sfintirea duminicii. Scripturile obliga la pazirea religioasa a sambetei, o zi pe care noi n-o sfintim niciodata.” ( Cardinal Gibbons, The Faith of our Fathers, pag. 89 )

     Decretul lui Constantin cel Mare din anul 321 suna frumos:

     „Toti judecatorii si cetatenii oraselor, lucratorii chiar, trebuie sa nu lucreze spre onoarea Duminicii. Taranii pot lucra la camp. Caci este cunoscut, ca nici intr-o alta zi nu se pomeneste mai lesne aceste lucrari, decat Duminica.” (Istoria Bisericeasca de dr. Boroianu, Iasi, 1900, p.30)

     Dar, desi suna frumos, acest decret nu este altceva decat o porunca omeneasca… Iar eu vreau sa ascult mai mult de Dumnezeu decat de oameni.

     4) …Pentru ca doresc sa implinesc indemnul apostolului Ioan care spune: „Cine zice ca ramane in El, trebuie sa traisca si el cum a trait Iisus” ( 1 Ioan 2,6 ). Cum a trait Iisus in privinta respectarii zilei de inchinare ? Evangheliile sunt pline de dovezi care ne arata ca Domnul a respectat Sabatul zilei a saptea, a participat la adunarile din sinagoga si a predicat in Sabat ( Luca 4,16 ), a vindecat si a eliberat aceasta zi de tot „molozul” traditiilor si poruncilor omenesti care facusera din aceasta zi de bucurie sfanta o zi de chin si intristare.

     Daca Domnul Iisus ar fi avut intentia sa schimbe ziua de odihna, nu ar fi lasat El o porunca clara in acest sens ? Dupa cum nu I-a fost teama sa-i mustre pe carturarii si fariseii timpului, numindu-i „morminte varuite”, „farisei orbi” si „nebuni”, riscandu-Si viata prin aceste acuzatii, cu siguranta ca lui Iisus nu I-ar fi fost teama sa faca o asemenea  schimbare in Legea lui Dumnezeu, daca ar fi dorit acest lucru.

     Din punct de vedere al traditiilor evreiesti, Iisus a fost un non-conformist. In acelasi timp , El a fost „ascultator pana la moarte, si inca moarte de cruce” ( Filipeni 2, 8 ), atunci cand a fost vorba de Legea si voia Tatalui Sau ( Matei 5, 17-19 ). Daca Domnul Iisus a pazit Sabatul biblic, eu, care doresc sa traiesc asemenea Lui, de ce as respecta o alta zi ?

     5) …Pentru ca Iisus ne-a invatat ca El este „Domn al Sabatului” , nu al duminicii sau al altei zile ( Marcu 2, 27.28 ). Daca El S-a numit pe Sine „Domnul Sabatului”, oare cine este „domnul dumincii” ? Eu nu vreau sa ma inchin altui domn…

     6) …Pentru ca Iisus ne-a aratat ca „Sabatul a fost facut pentru om” ( Marcu 2, 27.28 ), nu pentru o anumita biserica sau un anumit popor. La Creatiune, cand Dumnezeu a hotarat ca ziua a saptea sa devina o zi de odihna si de inchinare pentru om, adica pentru intreaga omenire, nu existau nici evrei, si cu atat mai putin, nu existau nici crestini.

     Evreii au aparut abia dupa doua milenii de istorie, iar crestinii dupa patru milenii. Cei care sustin ca Porunca a patra din Decalog apartine doar poporului evreu sau unei anumite denominatiuni crestine pierd din vedere acest amanunt important din declaratia Mantuitorului: „Sabatul a fost facut pentru om” ( omenire ), nu pentru evrei, sabatarieni, adventisti, baptisti de ziua a saptea sau alti pazitori ai Sabatului biblic.

     7) …Pentru ca Sabatul zilei a saptea este ziua de nastere a Creatiei. Oricat ar filozofa oamenii pe aceasta tema, nimeni nu poate schimba realitatea. Dupa nasterea sa, un om poate avea multe zile comemorative: ziua casatoriei, ziua de nastere a copiilor, ziua primului salariu, etc. Insa niciuna din aceste sarbatori nu poate inlocui ziua de nastere. Si chiar daca, prin absurd, cineva si-ar nega ziua de nastere, alegand o alta zi, acest lucru nu ar schimba cu nimic datele din certificatul de nastere.

     Sabatul a fost instituit de Dumnezeu ca memorial al Creatiei ( „ziua de nastere” ) si niciuna din sarbatorile venite ulterior, atat in mozaism, cat si in crestinism, nu schimba aceasta calitate a zilei a saptea. Eu nu doresc sa serbez o alta zi in memoria Creatiei decat cea care este inscrisa in „certificatul de nastere” al planetei noastre – Biblia.

     8) …Pentru ca mi se pare lipsit de ratiune ca singura porunca din Decalog care ne promite odihna lui Dumnezeu sa fie negata in favoarea unei porunci omenesti care nu ne promite nimic. Sau, daca totusi promite, nu are puterea de a ne oferi odihna cereasca.

     Mantuitorul ne-a promis: „Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna”( Matei 11, 28 ). Daca El ne-a lasat Sabatul ca o pregustare a odihnei mantuirii, de ce as cauta eu apa vietii in fantanile seci sapate de oameni ?

     9) …Pentru ca Dumnezeul Bibliei este neschimbator. El ne asigura pe fiecare : „Eu sunt Domnul, Eu nu Ma schimb” ( Maleahi 3,6 ). Despre Mantuitorul nostru apostolul Pavel afirma cu tarie: „Iisus Christos este Acelasi: ieri, azi si in veci” ( Evrei 13,8 ). Iar apostolul Iacov continua aceeasi idee, afirmand ca in „Tatal luminilor nu este nici schimbare, nici umbra de mutare” ( Iacov 1, 17 ).

     Daca voia lui Dumnezeu este exprimata in Legea Sa morala si daca Dumnezeu este neschimbator de-a lungul vesniciilor, nu inseamna ca si Legea sa, din care face parte si porunca sfintirii Sabatului, este neschimbatoare ?

     A afirma ca, din punct de vedere moral, Dumnezeu le-a cerut evreilor un anumit lucru, iar crestinilor un alt lucru, inseamna a sustine ca El este schimbator, ca principiile Sale morale nu sunt vesnice si ca moralitatea Sa este relativa. Eu nu pot crede intr-un astfel de Dumnezeu…

     10) …Pentru ca vreau sa raman un protestant adevarat. Scriitorii catolici mentioneaza faptul ca actul schimbarii zilei de odihna din Sabatul zilei a saptea in duminica zilei intai a saptamanii ii apartine Bisericii, ea facand lucrul acesta in virtutea puterii pe care o are. Potrivit parerii catolicilor, acei protestanti care respecta duminica nu sunt adevarati protestanti, caci ei recunosc prin aceasta puterea Bisericii Catolice.

     “Daca protestantii ar urma Biblia, s-ar inchina lui Dumnezeu in Sabat. Tinand duminica, urmeaza o lege a Bisericii Catolice.” ( Albert Smith, Chancellor of the Archdiocese of Baltimore, February 10, 1920 )

     “Pazirea duminicii de catre protestanti, este un omagiu adus, in ciuda lor, autoritatii Bisericii Catolice.”  ( Monsignor Louis Segar, pag. 213 )

     In ce ma priveste, doresc sa raman, cu ajutorul lui Dumnezeu, un protestant adevarat. Desi nu ma pot compara nici pe departe cu marele reformator german, cuvintele pe care le-a rostit Luter inaintea Dietei din Worms imi sunt foarte aproape de inima:

„Aici stau si nu pot face altfel. Asa sa-mi ajute Dumnezeu !”

Lori Balogh

 

This entry was posted in Subiecte controversate, Ziua de odihna and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Duminica este adevarata zi de inchinare a crestinilor ?

 1. Flaviu says:

  Lori, poti pune in articol daca consideri ca e necesar declaratia reprezentantului papei cu privire la duminica si sfintirea ei … daca nu, o poti lasa ca si comentariu aici:

  https://www.youtube.com/watch?v=-kv54nUCGjM

 2. benny says:

  Eu sunt de acord cu punctul asta de vedere, dar as sugera sa nu fim asa de transanti pentru ca Dumnezeu nu poate fi pus intr-o cutie a intelegerii noastre si astfel sa-L limitam in harul si dragostea Lui nemarginita pentru oameni.
  Mai jos sunt cateva ganduri care imi vin in minte:
  -Cum faci cu comunitatea in care ai crescut? te desparti de adunare, doar pentru acest singur argument? si apoi nu suntem noi o pricina de poticnire pt necredinciosi daca ne apucam sa lucram duminica si tinem doar sambata?.
  ” Sabatul a fost facut pentru om ” este un principiu care arata ca Dumnezeu ar trebui sa fie in controlul vietilor noastre si asta e un semn al ascultarii, pentru ca insusi D-l Isus arata ca inchinarea adevarata e in primul rand in duh si in adevar si nu dupa reguli, fie ele chiar luate din Scriptura. Vezi Ioan capitolul 3 : Cel nascut din Duhul este comparat cu vantul , pe care il simti dar nu stii de unde vine si unde merge. Problema noastra e ca nu mai auzim vocea Duhului si atunci sigur ca ne limitam la diferite feluri de a intelege textul biblic, care, sa imi fie cu iertare, pentru multi este strain fiindca nu pot citi in originalul ebraic/aramaic/grecesc Scripturile.
  Un alt lucru : nu intalnim nicaieri Sabatul in textul Genesei, in viata patriarhilor, ceea ce ar putea duce la alte supozitii.
  Apoi cum facem cu zilele saptamanii si unele din lunile anului care poarta nume de idoli, precum si sarbatori anuale ( Rusalii, Craciun, chiar si Pastele de ex in Engleza se numeste Easter de la ISHTAR un idol pagan . Ne apucam si dam alte nume zilelor saptamanii?

  E adevarat ca in ceea ce ne priveste, noi trebuie sa il credem pe cuvant pe Dumnezeu si Sfanta Scriptura si sa nu punem pe oameni si reguli inainte de porunca divina dar totusi sunt unele lucruri de care nu vom putea scapa pana in Vesnicie.

  Totusi articolul este foarte bun si apreciez interesul si organizarea gandurilor dvs.

  Shalom!

 3. DJALEX says:

  FOARTE BUN ARTICOLUL. ESTE PUTERNIC ANCORAT ÎN ARGUMENTE BIBLICE. (NESCOASE DIN CONTEXT) ȘI AȘA CUM SPUNEA OSCAR WILDE, ADEVĂRUL PUR ȘI SIMPLU, ESTE RAREORI PUR ȘI NICIODATĂ SIMPLU. FELICITĂRI!

 4. Lori Balogh says:

  Domnule Gheju,
  Ceea ce d-v criticati ( si pe buna dreptate !), respectiv scoaterea unui verset biblic din contextul lui, tocmai acest lucru il faceti, enumerand o serie de versete biblice, fara sa amintiti de contextul lor. Unul din principiile hermeneuticii ( interpretarii ) biblice este acela ca un adevar trebuie sa treaca ca un fir rosu prin intreaga Scriptura. Nu putem face doctrina dintr-un singur text biblic, dupa cum , daca vrem sa mergem pe munte, nu vom ajunge niciodata la tinta daca ne luam dupa un singur marcaj. Tinta va fi atinsa doar daca trecem cu atentie prin toate marcajele.
  Daca intreaga Biblie vorbeste de faptul ca, dupa caderea omului, acesta a pierdut nemurirea conditionata , conform avertismentului dat de Creator: „Veti muri negresit ” ( Geneza 2, 17 ), iar noi venim astazi, influentati de filozofia greaca, si spunem ca nu e adevarat ca omul este muritor, cine are si cine nu are dreptate ? Nu cumva ii dam dreptate Diavolului care le-a spus primilor nostri parinti : „Hotarat ca nu veti muri ” ( Geneza 3,4 )?
  Si eu va pot enumera nu unul, ci o sumedenie de texte care arata ca omul este muritor, ca la moarte el nu mai are constiinta de sine, ca in locuinta mortilor nu mai exista activitate, sentimente, etc. Dar nu asa se procedeaza cand vrem sa aflam, prin Duhul Sfant, un adevar biblic. Nu trebuie sa uitati ca la vremea in care a fost scris Noul Testament, evreii deja cunoasteau o putenica influenta elenistica. Filozofia greaca i-a indepartat pe multi evrei de vechile adevaruri ale VT. Pe vremea Mantuitorului circulau povesti ca cea relatata in Pilda bogatului si saracului Lazar, de care Domnul s-a folosit nu pentru a contrazice Scripturile VT, ci pentru a ne invata ceva esential: ca viata aceasta este singura noastra ocazie de a ne pregati pentru cer. Dupa ea, nu va mai exista o alta sansa. Aceasta e solia din pilda, si nicidecum ideea ca sufletele mortilor sufera chinuri vesnice.
  Amintiti telegrafi si textul din Iuda , care vorbeste de Sodoma care sufera de pedeapsa unui foc vesnic.Oare nu putem face deosebire intre termenii „pedeapsa” si „pedepsire” ? Pedeapsa poate fi vesnica, prin uramarile ei, pedepsirea insa nu. Dovada este ca focul care a disttrus cetatile din valea Iordanului nu mai arde demult. Cine trece prin acele locuri nu mai zareste niciun foc. Pedepsirea cetatilor nelegiuite s-a incheiat, dar pedeapsa lor are efecte vesnice.
  De ce Mantuitorul foloseste expresia : „viermele lor nu moare si focul nu se stinge” in mai multe ocazii? Am explicat ( sper eu destul de clar ): El se foloseste de o realitate care exista pe vremea aceea in valeea din apropierea Ierusalimului, care devenise o uriasa lada de gunoi, cu cadavre in putrefactie si unde focul ardea mereu mocnit. Valea lui Hinnom ( Gheena ) simboliza pentru evrei distrugerea totala, nu viata vesnica, fie ea si in chinuri.
  Eu nu pot acum sa va raspund punctuaL la toate versetele enumerate de d-v, caci ar insemna sa scriu din nou tot ceea ce am postat deja pe blog. Mi se pare insa ca deosebirea de vederi intre noi tine de ceva mult mai profund si de esenta: felul in care Il cunoastem pe Dumnezeu. D-v Il cunoasteti ca Unul care pedepseste vesnic, in chinuri de nedescris , pe bietul om pacatos , care a adunat in scurta lui viata un anumit numar de pacate. Eu Il cunosc altfel: ca un Dumnezeu drept, care ii va pedepsi pe oameni cu mai multe sau mai putine lovituri, in functie de vinovatia lor.Insa oricat de mare ar fi vina unui om, pedepsirea lui va avea limite in timp, chiar daca pedepasa va avea urmari vesnice, in sensul ca va pieri pentru totdeauna din Creatia lui Dumnezeu. Daca noi, oameni pacatosi fiind, avem grija sa-i pedepsim pe cei ce gresesc proportional cu vina lor, oare Dumnezeu, care este dreptatea intruchipata, nu va va proceda drept cand ii va pedepsi pe nelegiuiti la judecata finala ?
  Cu stima

 5. Nelu Gheju says:

  Am citit d-le Balog din sursa recomandata.
  Fara sa intru in alte amanunte ,doresc totusi o scurta mentiune la pct.10 din tema Iadul-mit sau realitate ?
  Intrebare : Daca un ateu , ar deschide la intamplare Biblia-pentru prima data in viata lui -si ar citi din Ecl.cap. 9: vers.1,2si 3 apoi ar inchide Biblia, la ce concluzie in mod rational, credeti ca ar ajunge ……? Exact….va fi incurajat in convingerile lui, ca oricum traiesti „acolo” se va sfarsi totul ! Ori noi stim ,ca orice text scos din context devine un pretext ! 2 Petru 1:20 „Fiindcă mai întâi de toate, să ştiţi că nicio prorocie din Scriptură nu se tâlcuieşte singură.”
  Bunul simt si ratiunea sunt entitati limitate -desi fara indoiala nu fara insemnatate – dar n-au fost niciodata ETALON pentru interpretarea Scripturii.Duhul Sfant pe care a-ti „omis” sa-L amintiti ,ne invata si ne desluseste ADEVARUL INFAILIBIL si etern al Bibliei . 1 Corinteni 2:10 „Nouă însă Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Său. Căci Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adânci ale lui Dumnezeu.”
  Romani 8:14 „Căci toţi cei ce sunt călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu.”
  1 Corinteni 2:15 „Omul duhovnicesc, dimpotrivă, poate să judece totul, şi el însuşi nu poate fi judecat de nimeni.”
  „dar Cuvântul Domnului rămâne în veac. Şi acesta este Cuvântul care v-a fost propovăduit prin Evanghelie.”
  Duhul Sfant -ne mai indeamna sa nu credem , ceea ce Biblia niciodata NU a intentionat sa ne transmita ! Am subliniat cateva versete din Biblie ,versete pe care d-voastra le contestati .Sa fie oare un mit…sau realitate ?!
  Marcu 9:43 „Dacă mâna ta te face să cazi în păcat, taie-o; este mai bine pentru tine să intri ciung în viaţă, decât să ai două mâini, şi să mergi în gheenă, în focul care nu se stinge,”
  Luca 16:28 „căci am cinci fraţi, şi să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin.”
  Isaia 66:24 „Şi, când vor ieşi, vor vedea trupurile moarte ale oamenilor care s-au răzvrătit împotriva Mea; căci viermele lor nu va muri, şi focul lor nu se va stinge; şi vor fi o pricină de groază pentru orice făptură.””
  2 Tesaloniceni 1:9 „Ei vor avea ca pedeapsă o pierzare veşnică de la faţa Domnului şi de la slava puterii Lui,”
  Iuda 1:7 „Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor, care se dăduseră ca şi ele la curvie şi au poftit după trupul altuia, ne stau înainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc veşnic.”
  Matei 25:46 „Şi aceştia vor merge în pedeapsa veşnică, iar cei neprihăniţi vor merge în viaţa veşnică.””
  Daniel 12:2 „Mulţi din cei ce dorm în ţărâna pământului se vor scula: unii pentru viaţa veşnică, şi alţii pentru ocară şi ruşine veşnică.”
  2 Timotei 2:19 „Totuşi temelia tare a lui Dumnezeu stă nezguduită, având pecetea aceasta: „Domnul cunoaşte pe cei ce sunt ai Lui”; şi: „Oricine rosteşte Numele Domnului să se depărteze de fărădelege!”
  Evrei 12:14 „Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul.”
  toate cele bune

 6. Lori Balogh says:

  Va salut cu respect, domnul Nelu,
  Doctrina despre natura muritoare a omului este foarte clar prezentata in Biblie si daca doriti mai multe argumente, va rog sa cititi articolele de la urmatoarea adresa:
  https://www.loribalogh.ro/category/teme-biblice/dincolo-de-pragul-mormantului/
  Aici veti gasi ce spune Biblia despre Iad, Rai, viata vesnica, starea omului in moarte, natura omului, iar textele pe care le-ati amintit isi vor gasi locul lor in contextul in care au fost scrise. Doctrina despre (ne)murirea sufletului m-a preocupat de mult timp si concluziile pe care le-am exprimat in aceste articole sunt rodul multor studii de-a lungul mai multor ani.
  Cu stima

 7. Hanti says:

  Cu stima si respect vreau sa amintesc ca in articol nu a fost amintit un aspect, si anume: Adam si Eva au fost dati afara din Eden tocmai ca sa nu aiba acces la pomul vieti si astfel sa devina nemuritori in starea lor cazuta .
  Si pentru Domnu Nelu : judecata de care ati pomenit va avea loc cu siguranta, dar vom sta in trup de carne inaintea scaunului de domnie .Nu vom fi un fel de abur din alta dimensiune .Va rog sa observati ca toate persoanele ridicate la cer, mentionate in biblie, au fost ridicate cu tot cu trup. Stima si respect

 8. Sorina says:

  Draga Lori,
  Subiectul pe care mi l-ai propus spre discutie (din acest articol) necesita multe comentarii… Voi incerca sa fac tot ce imi sta in puteri pentru a-ti prezenta si punctul meu de vedere, rezultat atat al experientei personale, cat si a ceea ce a ingaduit Dumnezeu sa inteleg din Biblie (neavand pretentia ca intelegerea mea e litera de lege, ci doar punctul meu de vedere). Ca sa fim mai eficienti si mai clari, voi trata fiecare punct ca pe un subiect de-sine-statator, pe blogul meu, in masura in care timpul imi va permite si daca voi avea un raspuns la acea obiectie (sunt doar un om si cunosc prea putin din cate as vrea sa cunosc). In acest fel, vom putea dialoga si pe fiecare punct, in parte, fara sa amestecam subiectele transformand aceasta tema intr-un adevarat ghiveci…
  Sa ne ajute Dumnezeu sa deslusim aceste lucruri cat mai bine, spre intelegere proprie dar si a altora care vor citi opiniile noastre!

 9. Nelu Gheju says:

  Despre Inviere si judecata finala
  „Cel ce judeca tot pamantul ,nu va face oare dreptate ?” Gen.18:25
  Au fost multi care au avut ceva de spus dar nu neaparat au avut si dreptate, de pilda :
  Vaner Busch ,spunea presedintelui Truman:Bomba atomica este o utopie.Asa ceva nu va exploda niciodata .V-o spun ca expert in materie de explozive. …Toti stim ce s-a intamplat le Hirosima.
  Alfrd Zeltno, un faimos chirurg ,scria in 1839 : Inlaturarea durerii din chirurgie este o himera.Este absurd sa crezi ca vei putea opera fara ca pacientul sa simta. Si exemplele pot continua …
  Cu toate ca apreciez multe din publicatile din acest Blog, va indemn cu respect, sa mai studiati doctrina privitoare la nemurirea sufletului respectiv pedepsirea vesnica a celor rai. Biblia are un raspuns clar si in aceasta privinta ,trebuie doar sa tinem cont de ce scrie in Ieremia 29:13 .
  Vezi si un articol interesant de Teodor Macovei – Ce se intampla cu sufletul omului dupa moartea in trup- unde am gasit si urmatoarea afirmatie .
  JOHN BLANCHARD A SPUS: „SĂ CREZI ÎN PARADIS DAR NU ŞI ÎN IAD, E CA ŞI CUM AI SPUNE CĂ, AU FOST MOMENTE CÂND ISUS SPUNEA ADEVĂRUL ŞI MOMENTE CÂND EL MINŢEA!”
  Sa privim la cateva din afirmatile Bibliei privitor la judecata si pedeapsa finala

  Fapte 24:15 „şi am în Dumnezeu nădejdea aceasta, pe care o au şi ei înşişi, că va fi o înviere a celor drepţi şi a celor nedrepţi.”
  Ioan 5:28-29 „Nu vă miraţi de lucrul acesta; pentru că vine ceasul când toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui şi vor ieşi afară din ele. Cei ce au făcut binele vor învia pentru viaţă; iar cei ce au făcut răul vor învia pentru judecată.”
  F.Ap.17:31 „pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită, prin faptul că L-a înviat din morţi…”
  Matei 25:32 „Toate neamurile vor fi adunate înaintea Lui. El îi va despărţi pe unii de alţii cum desparte păstorul oile de capre;”
  Matei 25:41 „Apoi va zice celor de la stânga Lui: „Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic care a fost pregătit diavolului şi îngerilor lui!”
  Apocalipsa 20:15 „Oricine n-a fost găsit scris în Cartea Vieţii a fost aruncat în iazul de foc.”
  2 Corinteni 5:10 „Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup.”
  2 Timotei 4:1 „Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa:”

  Pentru intelegerea versetului din Ezechiel 18:4 va sfatuiesc sa consultati si alte traduceri din alte limbi de ex. din Germana -Einheitübersetzung mit der kommentar der Jerusalemer Bibel 1980 ,
  din franceza :La Bible de Jérusalem
  Toate cele bune .Nelu Gheju

 10. Alex says:

  Domnul Isus sa te binecuvanteze Lori Bologh, Lumina lui Dumnezeu Preasfantul a venit peste tine, El sa te intareasca si sa-ti dea puterea sa te ti tare de El, de Adevar !
  Frumos mesaj, pur adevarul…
  Domnul sa ne ajute sa intelegem ce e cu adevarat viata in El si sa-L acceptam in mod autentic… si fie ca sufletul nostru, ca noi, sa tanjim tot mai mult dupa frumusetea si dreptatea Lui desavarsita, amin !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.