Nicolae Iorga – Maxime si cugetari – pps 1

Nicolae Iorga – Maxime si cugetari – 1

( click pe titlu pentru descarcarea fisierului pps )

Nicolae Iorga a fost unul dintre eruditii Romaniei de la sfarsitul secolului al XIX-lea si pana aproape de jumatatea secolului al XX-lea. Istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, parlamentar, ministru, prim-ministru, enciclopedist, memorialist, profesor universitar si academician, Iorga a fost considerat de catre George Calinescu un adevarat Voltaire al Romaniei.

S-a nascut in Botosani in 1871 si a murit ucis de legionari in 1940. Dupa studiile elementare si gimnaziale, termina Liceul National din Iasi in 1888, pentru ca apoi sa absolve intr-un singur an Universitatea din Iasi cu diploma „magna cum laude”. Continua apoi studiile universitare la Paris, Berlin si Leipzig, obtinand doctoratul la numai 23 de ani. La aceeasi varsta, Iorga devine membru corespondent al Academiei Romane.

A fost dotat cu o memorie extraordinara, lasand in urma un numar urias de publicatii: circa 1250 de volume si 25 000 de articole. Tot el, impreuna cu un grup de profesori, fizicieni si alti oameni de stiinta, a contribuit la pornirea miscarii de cercetasi din Romania.

Sfarsitul lui Iorga a fost tragic: ridicat de la vila sa din Sinaia de catre legionari, a fost asasinat de acestia la 27 noiembrie 1940, fiind considerat responsabil de asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu pe cand Iorga indeplinea functia de consilier regal.

Nicolae Iorga a lasat posteritatii un numar impresionant de maxime si cugetari de o profunzime deosebita. Cateva dintre acestea sunt prezentate in PPS-ul atasat.

This entry was posted in Maxime and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Nicolae Iorga – Maxime si cugetari – pps 1

  1. Pingback: Kasper Suits

  2. Pingback: Kasper Suits

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.