Pilda celor doi robi

Pilda celor doi robi

 

Cu putin inainte de rastignire, Mantuitorul a tinut ultima Sa predica pe Muntele Maslinilor. Aceasta predica este redata de evanghelistul Matei in capitolele 24 si 25, fiind o adevarata “apocalipsa” in miniatura.

In prima parte Domnul se concentreza asupra semnelor sfarsitului. Apoi, Mantuitorul ne da cateva informatii deosebit de utile in legatura cu revenirea Sa, pentru ca, in final, sa rosteasca ultimele Sale patru pilde: Pilda celor doi robi, Pilda celor zece fecioare, Pilda talantilor si Pilda judecatii viitoare. Toate aceste patru pilde sunt deosebit de importante, ele vorbindu-ne despre biserica lui Christos cu problemele ei specifice din ultima etapa a istoriei pamantului.

Doua din aceste pilde, respectiv Pilda celor zece fecioare si Pilda talantilor, incep cu o formula deosebita de a celorlalte pilde, aratand ca ele au , dincolo de anumite invataturi valabile pentru biserica din orice epoca, un profund caracter profetic.

“Atunci Imparatia cerurulor se va asemana…”

Folosirea de catre Domnul a expresiei atunci” , precum si a verbului la viitor “se va asemana”, arata ca aceste pilde au fost rostite cu precadere pentru biserica din imediata apropiere a revenirii Sale.

Prima din aceste ultime patru pilde ale Mantuitorului este Pilda celor doi robi.

Matei 24, 44-51

Cateva observatii punctuale:

1. Pilda vine sa clarifice imperativul rostit de Mantuitorul in versetul 44: “De aceea si voi fiti gata!” Daca Domnul S-ar fi oprit aici, nici ucenicii, nici noi nu am fi inteles prea multe din acest indemn.

“Bine, Doamne, dar ce inseamna a fi gata ?”

Si atunci, ca sa nu ramana nicio nedumerire, Mantuitorul a rostit Pilda celor doi robi, din cuprinsul careia intelegem ceva foarte clar: a fi gata inseamna a fi un serv credincios si intelept. Aceeasi idee este repetata de Domnul si in Pilda celor zece fecioare si in cea a talantilor.

Vom vedea putin mai tarziu ce inseamna a fi credincios si intelept in ultimele ore ale istoriei.

2. Cei doi robi nu fac parte din tabere adeverse, antagonice. Ei au acelasi stapan. Daca cei doi slujesc , fiecare cum intelege el, aceluiasi stapan, inseamna ca ei apartin aceleiasi grupari, aceleiasi biserici. Nu e vorba aici de robi buni apartinand bisericii si de robi rai din afara bisericii, ci e vorba de robi buni si rai din aceeasi biserica a lui Christos.

3. Cei doi robi cred in revenirea stapanului. Deosebirea intre ei este ca robul cel bun crede ca stapanul va reveni curand, in timp ce robul cel rau isi imagineaza ca stapanul va mai zabovi si nu va reveni curand. “Stapanul meu zaboveste sa vina”- aceasta este conceptia robului cel rau.

Vom incerca sa creionam un portret al robului “credincios si intelept”, intelegand  prin antiteza, ce ii lipsea celuilalt rob, astfel incat sa primesca din partea stapanului sau o sentinta atat de severa.

Robul cel bun a fost pus de stapan “peste ceata slugilor sale”. Lui i s-au incredintat niste responsabilitati care il onorau: “sa dea hrana la vremea potrivita.” (vers. 45 ). Fiind vorba de o pilda, avem de-a face cu niste simboluri destul de usor de inteles:

a) Robul ii reprezinta pe toti aceia care au intrat in slujba lui Dumnezeu, indiferent daca slujirea pe care o aduc semenilor lor este una acceptata de Dumnezeu sau daca nu e acceptata.

b) Hrana pe care robii trebuie sa o dea la vreme potrivita celor din casa stapanului este Cuvantul lui Dumnezeu.

“Caci este scris: Omul nu traieste numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu.” Matei 4,4

A) Ce fel de hrana trebuie sa dea robii celor din casa stapanului ?

Cineva poate sa manance zi de zi doar verdeturi si sa creada ca s-a hranit bine. Altcineva poate sa bea daor lapte si sa creada ca s-a hranit. Altcineva poate manca doar carne, avand acelasi simtamant. Nutritionistii spun insa ca un om, pentru a fi sanatos si in putere, are nevoie de o hrana variata, consistenta si care sa cotina toate principiile nutritive de baza.

Aplicand aceste lucruri la pilda, intelegem ca robul credincios nu le ofera celor peste care era pus administrator acelasi meniu monoton, saracacios si plictisitor. El are de-a face cu oameni maturi care au nevoie mai mult decat numai de lapte; ei au nevoie de o hrana “tare”, consistenta.

“Dar hrana tare este pentru oameni mari, pentru aceia a caror judecata s-a deprins, prin intrebuintare, sa deosebeasca binele de rau.” Evrei 5, 14

Asadar robul credincios si intelept din biserica lui Christos va da mereu o hrana consistenta, bogata si variata din Cuvantul lui Dumnezeu. El nu va da celor din biserica doar lapte- adevaruri simple, usor de digerat, care, daca sunt repetate mereu in aceeasi forma, se vor banaliza si isi vor pierde puterea.  Robul cel bun va aduce mereu ceva nou, proaspat, dar in acelasi timp, consistent si placut, astfel incat hrana data de le sa sature.

De astfel de robi are nevoie Mantuitorul in biserica Sa, pentru ca  traim intr-o societate in care limita dintre bine si rau se sterge tot mai evident, iar oamenii sunt tot mai confuzi si mai lipsiti de discernamant.

B) Cand trebuie sa dea robul hrana celor din casa stapanului ? Biblia spune : “la vremea hotarata.” Hotarata de catre cine ?  Evident , hotarata de catre stapan. Nu robii stabilesc cand sa se dea hrana, ci stapanul. Acest lucru este atat de important, desi e atat de greu de acceptat de catre “robii” din biserica .

Propriile noastre experiente cu Dumnezeu, precum si istoria biblica , ne arata ca intotdeauna este un adevar prezent, un adevar de care un om, o familie, o biserica sau un popor au cea mai mare nevoie in acel moment.

Mi s-a intamplat sa fac o vizita si sa ma pregatesc cu un anumit subiect pe care as fi dorit sa-l abordez in familia respectiva. Dar planul nu a mers. La fata locului mi-am dat seama ca familia respectiva avea nevoi la care nu ma gandisem si ca ea avea nevoie de o alta hrana decat aceea pe care o pregatisem eu.

Mi s-a intamplat ca, fiind sub impresia unui studiu personal, sa-mi propun sa-l prezint bisericii cu prima ocazie. Insa “Stapanul” a trebuit sa-mi spuna : “Nu. Tu trebuie sa vorbesti despre altceva. Eu cunosc mai bine nevoile bisericii si Eu hotarasc hrana la vreme potrivita.”

Adevarul prezent este hrana pe care Stapanul doreste ca servii Sai credinciosi si intelepti sa o imparta la vreme potrivita in “casa Sa”.

Noe, inainte de potop, putea predica lumii antediluviene despre o multime de lucruri: despre rugaciune, despre lucrarea de creatiune, despre legea sanitara si alimentele premise sau interzise la consum, despre sabatul biblic etc. Insa un singur adevar era mai presus de toate ca importanta si urgenta:

“Intra in corabie si salveaza-ti viata!”-acesta era adevarul prezent pentru acea generatie de oameni. Aceasta era hrana potrivita  pe care Dumnezeu o astepta ca servul sau sa o dea lumii. Toate celelate adevaruri erau bune si necesare, dar fara acest mesaj special pentru acel timp, salvarea nu ar fi fost posibila.

Ioan Botezatorul, antemergatorul lui Mesia, putea predica o multime de adevaruri . El insa a inteles ca hrana potrivita pentru timpul acela era un mare adevar prezent:

“Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii!” ( Ioan 1, 29 )

 

 

C) Care este hrana potrivita ( adevarul prezent ) pentru vremea noastra ?

Dintre cele 27 de puncte de doctrina ale bisericii, care este hrana pe care noi, daca dorim sa fim servi credinciosi si intelepti, ar trebui sa o dam lumii?

Adevarul despre ziua adevarata de odihna? Desigur, el este foarte important. Sabatul biblic contine sigiliul lui Dumnezeu si va costitui testul final in lupta dintre bine si rau. Dar si alte grupari religioase tin sabatul zilei a saptea ( penticostali de ziua a saptea, baptisti de ziua a saptea, alte grupari neoprotestante din SUA ).

Adevarul despre Reforma sanitara? Este foarte importanta. Ea reprezinta “bratul drept al soliei ingerului al treilea” din Apocalipsa cap. 14. Dar si altii predica despre legile sanatatii, poate mai plini de zel decat noi. Miscarea New Age predica despre necesitatea unei alimentatii vegetariene, naturiste, tinand  cursuri de Ayurveda. Daca un crestin mai face compromisuri la capitolul alimentatie carnata, un yoghin sau un calugar budist va respecta strict principiile unei alimentatii sanatoase.

Adevarul despre revenirea lui Christos? Este un adevar de capatai pentru biserica. Si totusi, altii ne-au luat-o inainte in privinta  predicarii lui.

Atunci care este acel adevar, acea hrana pe care “Stapanul” doreste ca noi sa o dam celor din jur pe care am fost chemati sa-i slujim?

Exista un adevar prezent , unul mai important decat toate celelalte,  in timpurile pe care le strabatem, si acest adevar este cel legat de Sanctuar si Judecata preadventa, asa cum rezulta ele din solia celor trei ingeri din Apocalipsa cap. 14. Aceasta hrana tare este cea pe care nicio alta biserica crestina nu o are si , prin urmare, nu o poate oferi lumii.

“Temeti-va de Dumnezeu si dati-I slava, caci a venit ceasul judecatii Lui si inchinati-va Celui ce a facut cerul si pamantul, marea si izvoarele apelor…” Apocalipsa 14, 7

Ce solie mai urgenta si mai importanta decat aceasta  trebuie data unei lumi confuze ?

Sunt eu un rob credincios si intelept atunci cand ofer hrana pe care o astepta Stapanul de la mine?

“Aceia care astepta revenirea Domnului nu lenevesc… Ei isi curata sufletele prin ascultarea de adevar. Si cu vegherea atenta ei combina o activitate plina de zel. Pentru ca ei stiu ca Domnul e la usa, zelul lor este inviorat si colaboreaza cu fiintele ceresti in lucrarea pentru salvarea sufletelor. Acestia sunt slujitorii credinciosi si intelepti, care dau celor din Casa Domnului partea lor de hrana la vremea cuvenita. Ei vestesc adevarul care este de folos in vremea acesta.” E.G.White,  “Hristos Lumina Lumii”, pag. 635

Inteleptul Solomon scrie ceva foarte important cu privire la ceea ce inseamna intelepciunea : “… Inima inteptului cunoaste si vremea si judecata.” Eclesiastul 8, 5

Toti oamenii lui Dumnezeu, indiferent in ce epoca au trait, au dovedit ca sunt robi credinciosi si intelepti prin faptul ca au cunoscut ceva legat de vreme ( nu timpul exact, ci vremea ! ) si judecata.

Noe a cunoscut ca judecata lui Dumnezeu statea sa cada peste lumea din vremea lui si el a predicat despre aceasta judecata. Moise a cunoscut ca judecatile lui Dumnezeu urmau sa cada peste Egipt si el i-a vorbit lui faraon despre acest lucru. Daniel a stiut ca judecata lui Dumnezeu urma sa cada asupra lui Nebucadnetar, asupra lui Belsatar si asupra intregului imperiu si el a vorbit despre aceasta. La fel au facut Ilie, Ioan Botezatorul, Pavel s.a.

Ce ar trebui sa stie un rob credincios si intelept din zilele noastre? Ce ar trebui sa spuna el lumii? Ce stim noi si inca nu stiu alti crestini cu privire la adevarul biblic?

Daca este un adevar prezent care trebuie urgent sa fie predicat lumii noastre, atunci acest adevar este intreita solie ingereasca pe care o gasim in Apocalipsa 14, 6- 12. Solia celor trei ingeri este ultima solie pe care Dumnezeu o trimite lumii, inainte de a pune capat istoriei pacatului. Poate de aceea aceasta solie este una din cele mai solemne avertizari pe care un Dumnezeu al iubirii, care doreste sa salveze tot ce se mai poate salva din omenirea pierduta, o da lumii in ultimele ei clipe de har.

Solia aceasta ne vorbeste de nevoia lumii de a se intoarce la Dumnezeu, intr-o inchinare potrivita cu adevarul. Ea ne vorbeste de Dumnezeul Creator, intr- o epoca in care evolutionismul si materialismul sunt la moda intre oameni. Solia celor trei ingeri ne avertizeaza ca Babilonul spiritual al lumii religioase se prabuseste pentru totdeauna si ne da cel mai solemn avertisment rostit vreodata , indemnandu-ne sa nu primim semnul fiarei- opusul semnului lui Dumnezeu care este sabatul biblic.

Daca vrem sa fim servi credinciosi si intelepti in aceasta epoca plina de scepticism si materialism, atunci aceasta este “hrana” pe care Stapanul nostru astepta ca sa o dam celor dati in grija noastra. In caz contrar, vom face parte inevitabil din categoria robilor rai, a celor despre care Mantuitorul a spus ca vor avea soarta fatarnicilor.

“Iar pe robul acela netrebnic aruncati-l in intunericul de afara; acolo va fi plansul si scrasnirea dintilor.” Matei 35, 30

Nu –mi doresc nici mie, nici vreunuia din cei ce vor citi aceste randuri, sa aiba parte de o asemenea sentinta din partea Mantuitorului. Dimpotriva, fie ca in urma unei slujiri credincioase si intelepte, urechile noastre sa poata auzi , in ziua aceea:

“Bine, rob bun si credincios ! Ai fost credincios in putine lucruri, te voi pune peste multe lucruri. Intra in bucuria Stapanului tau! “ Matei 25, 23

Lori Balogh

 

This entry was posted in Parabolele Imparatiei and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.