Legea entropiei

Legea entropiei

 

Probabil ca fiecare om si-a pus, cel putin odata in viata, una din intrebarile urmatoare:

De ce este mai usor sa strici un lucru, decat sa-l faci ? De ce, spre exemplu, este mai usor sa strici o casa, decat sa o cladesti ? O casa trainica poate fi cladita in luni sau ani, in timp ce, pentru demolarea ei sunt suficiente doar cateva ore sau chiar cateva minute ?

De ce un om ,caruia i-au trebuit in jur de 20 de ani de ingrijire si de educatie pentru a se maturiza, poate disparea , trecand in nefiinta, doar intr-o singura clipa ?

De ce e mai usor sa faci dezordine, decat ordine ? De cat timp avem nevoie pentru a aranja toate  lucrurile la locul lor intr-o casa si de cat timp avem  nevoie pentru a le arunca in dezordine ? De ce toate acestea?

Stiinta ne ajuta sa gasim raspunsul: Exista o lege fundamentala care guverneaza intreaga  noastra existenta- Legea entropiei.

Legea entropiei este cea de-a doua din cele trei legi ale termodinamicii ( grec. “therme”=caldura, “dunamis”=putere ). Albert Einstein a numit aceste trei legi  “legile primordiale ale tuturor stiintelor” (1), iar Sir Arthur Eddington afirma cu privire la acestea: “Daca teoria voastra este impotriva celei de-a doua legi a termodinamicii, nu pot sa va dau nicio speranta, nu mai este nimic de facut pentru ea…” (2)

Iata cuvinte destul de tari din partea a doi oameni de stiinta de renume mondial.

Nu exista nicio exceptie de la aceste legi fundamentale ale fizicii si toate experimentele, de la cele mai simple, pana la cele mai complexe, toate procesele din univers se supun acestor legi.

Cea de-a doua lege a termodinamicii afirma ca toate sistemele fizice lasate libere tind sa devina dezordonate, sageata timpului fiind indreptata intotdeauna in jos. Aceasta sageata, numita si “evolutia timpului “ arata ca , odata cu trecerea timpului, totul se deterioreaza,  putrezeste sau moare. Iata cum este descrisa legea entropiei de catre cunoscutul scriitor si om de stiinta Isaac Asimov:

“Un alt mod de a exprima cea de-a doua lege a termodinamicii este : universul devine din ce in ce mai dezordonat. Vazuta sub acest unghi, noi putem vedea cea de-a doua lege pretutindeni in jurul nostru. Pentru a face ordine in camera noastra trebuie sa depunem eforturi deosebite, insa daca o lasam in voia sortii, foarte curand si foarte usor ea va deveni  o mare dezordine. Chiar daca nu intram in ea, praful se aduna. Cat de dificil este sa ne mentinem casele, masinile si propriile corpuri intr-o ordine perfecta ! Cat de usor este sa le lasam sa se deterioreze! Intr-adevar, nu avem nimic de facut pentru ca totul sa se strice, sa se naruiasca, sa se sparga si sa se uzeze in sine insusi- iata ce este a doua lege.” (3)

Contrar acestei legi fundamentale care guverneaza intregul univers, teoria evolutionista afirma ca sageata timpului este indreptata in sus, ceea ce inseamna ca exista un proces universal de dezvoltare si crestere: de la materia anorganica la cea organica, de la prima celula la complexitatea organismului omenesc. Este uimitoare si inexplicabila acesta conceptie care sta la baza teoriei evolutioniste, atata timp cat  ea contrazice una din legile fundamentale ale fizicii.

Iata ce scrie Tudor Opris, autorul cartii “Miracolul vietii- miracolul ereditatii” in acest sens:

“Viata a aparut din necesitatea materiei de a se organiza pe sine din ce in ce mai complex, in tendinta ei de a atinge forme cat mai perfecte, tendinta care este rezultatul insusi a organizarii sale.” (4)

Citatul scoate in evidenta un postulat evolutionist, exprimat si de Aristotel, si anume ca in materie exista o tendinta spre perfectiune, spre complex. Daca observam, este tocmai opusul a ceea ce afirma cea de-a doua lege a termodinamicii.

Pentru a-si apara teoria, evolutionistii au lansat o adevarata dezbatere cu privire la sistemele inchise si cele deschise. Ce diferenta exista intre cele doua sisteme? Una foarte simpla: Intr-un sistem inchis, nu exista nicio interferenta din partea vreunei surse de energie externa. Din acest motiv, legea a doua se aplica fara nicio dificultate, sistemul devenind din ce in ce mai dezordonat, adica tinzand spre o entropie maxima. Intr-un sistem deschis dimpotriva – afirma evolutinistii – sursele de energie externa antreneaza o crestere a energiei utilizabile, deci o scadere a entropiei. In ceea ce ne priveste pe noi, se afirma ca soarele este cel care furnizeaza cantitati mari de energie in sistemul nostru deschis, creind conditiile evolutiei.

Pentru cei neavizati, aceste afirmatii ii pot induce in eroare. In realitate, ele nu sunt decat o simplaperdea de fum.”

De ce ? Pentru ca energia nu este sinonima cu evolutia.

Este suficienta doar energia pentru ca un sistem sa-si scada entropia, adica sa se poata produce evolutia?

Desigur, exista in lume cresteri locale si temporare ale ordinii, contrar legii a doua a termodinamicii. Dar lucrul acesta se intampla numai acolo unde exista inteligenta ( informatie, plan, proiect ) si viata. Cresterea unei seminte pana la stadiul de copac, cresterea unui fetus pana la stadiul de animal adult, cresterea unei gramezi de caramizi si a altor materiale de constructii pana la stadiul de cladire etc. reprezinta scaderi ale entropiei.  Trebuie insa specificat faptul ca orice crestere observata este temporara, caci in final, organismele vii mor, cladirile se prabusesc, automobilele sfarsesc in cimitirele de masini etc.

Daca examinam indeaproape toate acele cazuri de crestere temporara a ordinii intr-un sistem ( in care legea a doua a termodinamicii este anulata temporar ), vom observa ca, in fiecare caz in parte, trebuie implinite doua conditii esentiale:

1. Sa existe informatia care sa dirijeze energia bruta venita din afara sistemului deschis. Iata ce afirma in aceasta privinta grupul de cercetatori si consultanti ai Institutului pentru Cercetari Creationiste, condus de Dr. Henry M. Morris:

“Un proces de crestere care se desfasoara prin acumulari intamplatoare nu va duce la o structura ordonata ci la un cocolos eterogen. Trebuie sa existe de la inceput un tipar, un proiect sau un cod, altfel nu va avea loc nicio crestere ordonata. In cazul organismelor, acesta este un program genetic uimitor de complex, structurat ca un sistem informational in molecula AND a organismului respectiv. In cazul cladirii, acesta este setul de planuri pregatit de arhitecti si ingineri.” (5)

Aceeasi idee, exprimata cu alte cuvinte , o gasim si la renumitii savanti George Gaylord Simpson si W. S. Beck:

“Simplul consum de energie nu e suficient pentru a dezvolta si a mentine ordinea. Un taur intr-un magazin de portelanuri lucreaza, dar el nici nu creeaza, nici nu mentine ordinea. Lucrul necesar trebuie sa fie de un tip special; el trebuie sa urmeze niste indicatii; e nevoie de informatie cu privire la modul in care sa se foloseasca energia.” (6)

2. A doua conditie esentiala este sa existe un mecanism care sa transforme energia bruta din exterior in energie utilizabila. Aceiasi cercetatori de la Institutul pentru Cercetari Creationiste din San Diego, California, afirma:

“Energia disponibila in mediul inconjurator nu este de niciun folos daca ea nu poate fi convertita in formele specifice necesare pentru a organiza si lega componentele in structura complexa si ordonata a sistemului complet. Daca nu exista un astfel de mecanism, energia din mediul inconjurator mai degraba va darama orice structura deja prezenta.” (7)

Ca o exemplificare la cele de mai sus, nimeni nu-si lasa fotografiile in plina lumina solara, caci, in timp, energia bruta a acestuia le va distruge. Sa ne reamintim ce energie imensa se degaja la explozia unei bombe nucleare. Energia bruta care se degaja face ravagii, cu consecinte teribile pentru orice forma de viata si pentru o lunga perioada de timp. Nimeni nu-si face iluzii ca energia degajata intr-o explozie nucleara va crea ocazia ca vietuitoarele din zona sa evolueze spre forme superioare de existenta. Nici chiar evolutionistii nu cred in asa ceva.

Un exemplu natural de canalizare a energiei brute spre un lucru util este fotosinteza- un mijloc de conversie a energiei solare in energie necesara  cresterii plantelor. Fotosinteza, fiind un proces  biologic, avem de-a face cu un sistem deschis. Asadar, a doua lege a termodinamicii se aplica in acest caz  intr-un sistem deschis.  Energia bruta este energia solara. Se  pune intrebarea: daca plantele nu ar avea ADN, adica acea informatie necesara  transformarii energiei brute, si daca nu ar exista si mecanismul care sa asigure aceasta conversie de energie, cum s-ar mai produce ea ? Cui i-ar mai folosi energia solara ?  Nu doar ca nu ar folosi, ci energia bruta din afara sistemului deschis ar provoca distrugeri, marind entropia.

In corpurile noastre exista procese asemanatoare in care se converteste o forma de energie din afara sistemului intr-o forma de energie utilizabila: digestia, respiratia, circulatia sangelui etc. In toate cazurile insa, conditiile descrise mai sus sunt implinite: exista si informatia ( instructiunile ), dar exista si mecanismul care face ca informatia sa fie pusa in practica.

Problema care se pune nu este daca exista destula energie ajunsa pe pamant de la soare pentru a sprijini evolutia, ci cum este convertita aceasta energie in evolutie ?  Daca pentru procese mai mici cum sunt cresterea unui fetus, fotosinteza, ridicarea unei cladiri etc. e nevoie de informatie si de un mecanism de conversie a energiei, atunci cu siguranta ca e nevoie de o informatie mult mai complexa si de un mecanism de conversie mult mai specific pentru a permite procesul evolutiv.

Acestea nu pot fi insa nicaieri identificate in univers, in situatia in care negam existenta unui Dumnezeu creator. Cine poate gasi in univers un plan care sa prevada organizarea elementelor chimice simple pana la stadiul de om ? Unde poate fi gasit motorul care transforma energia solara in lucrul mecanic necesar evolutiei?  Evolutionistii raspund apeland la mutatiile genetice si la selectia naturala. Insa mutatia genetica nu e un cod, ci o eroare aparuta intamplator intr-un cod deja existent. In ceea ce priveste selectia naturala, nici ea nu e un cod, ci o “sita” care elimina indivizii neadaptati si mutantii ce prezinta defecte.

Astazi exista un numar mare de oameni de stiinta care admit ca legea a doua a termodinamicii si evolutia sunt incompatibile.

“In ce priveste a doua lege a termodinamicii, sau legea entropiei, ar fi dificil de a concepe doua principii mai opuse decat cel al cresterii entropiei si cel al evolutiei. Fiecare este exact inversul celuilalt. Cum a definit-o Husley ( Aldous ), evolutia subintelege o crestere constanta a ordinii, a organizarii, a complexitatii. Pare axiomatic ca cele doua nu pot fi adevarate . Dar. orice ar fi nu poate fi pusa la indoiala veracitatea celei de-a doua legi a termodinamicii.” (8)

Daca modelul evolutionist ar fi real, atunci ar trebui sa existe un principiu  puternic si atotcuprinzator care sa “impinga” sistemele spre nivele de complexitate tot mai inalte ( elemente chimice –substante organice- celule vii- viermi- pesti- reptile- pasari- mamifere- om ). Din nefericire pentru evolutionisti, un astfel de principiu nu exista decat in filozofia evolutionista. In practica stiintifica intalnim doar cele doua legi ale termodinamicii: Legea consevarii ( prima lege ) si Legea entropiei , sau a dezintegrarii ( a doua lege ). Ambele contrazic in mod categoric posibilitatea evolutiei fara interventia unei Inteligente superioare.

Ce are de spus Biblia cu privire la legea entropiei?

Trebuie sa subliniem faptul ca Biblia, nu numai ca nu neaga existenta acestei legi universale, dar o si numeste cu precizie. Iata cateva texte biblice care vorbesc direct sau indirect de aceasta lege fizica:

1. Geneza 2,7: “…”In ziua in care vei manca din el vei muri negresit.”

2. Romani 6, 23: “Fiindca plata pacatului este moartea.”

3. Romani 8, 20-21: “Caci firea ( natura ) a fost supusa desertaciunii, nu de voie, ci din pricina celui ce a supus-o, cu nadejdea insa ca si ea va fi izbavita din robia stricaciunii.”

Sa retinem din pasajul citat din apostolul Pavel doua expresii:  “supusa desertaciunii” si “robia stricaciunii”. Traducerea in limba franceza a Bibliei, facuta de abatele Crampon, foloseste expresia   “supusa dezordinii” , ceea ce este o alta exprimare, in cuvinte simple si pe intelesul tuturor , a celei de-a doua legi a termodinamicii.

4.Psalmul 102, 25-26: “Tu ai intemeiat in vechime pamantul si cerurile sunt lucrarea mainilor Tale. Ele vor pieri, dar Tu vei ramanea; toate se vor invechi ca o haina; le vei schimba ca pe un vesmant si se vor schimba”

Pornind de la acest pasaj biblic, Lordul Kelvin ( 1824-1907 ), cercetator in termodinamica, a descoperit cea de-a doua lege a termodinamicii. El a fost convins ca lumea a fost creata de Cineva si ca ea se indreapta spre un sfarsit inevitabil. Doar Dumnezeu putea- in conceptia lui Kelvin- sa restabileasca distributia energiei in univers.

Iata ca Biblia, desi nu foloseste termeni savanti, tehnici, ne vorbeste despre o lege de baza a fizicii. Mai mult decat atat, apostolul Pavel ne arata faptul ca aceasta lege a dezordinii si a distrugerii a aparut ( mai corect “s-a manifestat” ) intr-un anumit moment  al istoriei- odata cu aparitia pacatului.

Biblia nu contrazice adevarata stiinta. Daca a doua lege a termodinamicii sustine ca in lumea noastra toate lucrurile tind spre haos, dezordine si moarte, acelasi lucru il afirma si Biblia. Ea insa ne mai vorbeste despre un Dumnezeu Atotputernic si Creator care controleaza legile care guverneaza universul. Actul creatiei nu este altceva decat un act divin de anulare a legii entropiei.

Complexitatea naturii care ne inconjoara nu poate fi rezultatul hazardului, cu atat mai mult cu cat in univers actioneaza niste legi precise care infirma aceasta posibilitate. Logica si bunul simt ne obliga sa spunem , asemenea psalmistului David, care scria acum trei milenii:

“Cerurile spun slava lui Dumnezeu si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui. O zi istoriseste alteia acest lucru si o noapte da de stire alteia despre El. Si aceasta fara vorbe, fara cuvinte al caror sunet sa fie auzit. Dar rasunetul lor strabate tot pamantul si glasul lor merge pana la marginile lumii. Psalmul 19, 1-4

Biblia ne mai spune ca va sosi un timp in care legea entropiei nu va mai avea putere asupra noii creatiuni a lui Dumnezeu. Apostolul Pavel ne asigura ca natura “va fi izbavita din robia stricaciunii” ( Romani 8, 21 ), iar apostolul Ioan, vizionarul de pe insula Patmos, a avut privilegiul sa vada in avans acest moment:

“Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou, pentru ca cerul dintai si pamantul dintai pierisera si marea nu mai era. Si eu am vazut coborandu-se de la Dumnezeu cetatea sfanta, Noul Ierusalim, gatita ca o mireasa impodobita pentru barbatul ei. Si am auzit un glas tare care iesea din scaunul de domnie si zicea: Iata cortul lui Dumnezeu cu oamenii ! El va locui cu ei si ei vor fi poporul Lui si Dumnezeu Insusi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor. El va sterge orice lacrima din ochii lor si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut.” Apocalipsa 21, 1-4

Privilegiul acesta ne este oferit tuturor, fara deosebire. Trebuie numai sa facem o alegere. Alegerea cea buna. Merita !

Lori Balogh

Referinte bibliografice:

(1) cf.Articol “Les faites et les erreures” disponibil pe www.thercg.org

(2) Arthur Eddington, The Nature of the Physical World

(3) Isaac Asimov, “In the Game of Energy and Thermodynamics You Can’t Even Break Even”, Smithsonian Institute Journal, June, 1970.

(4) Tudor Opris, “Miracolul vietii- miracolul ereditatii”, 1987, pag. 7.

(5) Dr. Henry M. Morris, “Creationism stiintific”, pag. 44

(6) George Gaylord Simpson si W. S. Beck, “Life, An Introduction to Biology”

(7) Dr. Henry M. Morris, “Creationism stiintific “  , pag. 44-45

(8) Henry Moore, “The Twilight of Evolution”, pag. 35

This entry was posted in Religie si stiinta. Bookmark the permalink.

17 Responses to Legea entropiei

 1. Bru says:

  Bineînțeles că e mai ușor de distrus (( _un
  De exemplu-(un castel de nisip)
  Dar nu copii cei răi și invidioși strica *?
  _sau o casa*_etc_adica legea ectropiei_si e greu de construit..!!
  Cît despre teoriile lui Darwin sau alti cercetători sa mi spună că originea omului _incepe din specia peștilor pina la maimuțe și apoi să așeze _omul in rangul întâi NU CRED
  _Dar eu nu mă îndoiesc că există un Creator al
  omului care a fost creat după asemănarea lui Dumnezeu ( după scrierile Bibliei)

 2. deZordine says:

  Daca inca mai crezi in teoria evolutiei, ca suntem rezultati din compusii tabelului lui Mendeleev, sa stii ca inca nu s-a gasit legatura dintre diferitele specii de animale, veriga lipsa pentru ele, sa nu spun de cea lipsa pentru om.
  Teoria evolutiei este infirmata atat matemaric cat si biologic,este numai o terorie, adica o poveste.

  http://dezordine.weebly.com/teoriaevolutiei.html

 3. Hus Adi says:

  Va multumim pt articol, foarte frumos argumentat.

  Pt cei interesati de subiectul acesta si dornici sa afle adevarul, recomand cartile lui Robert Jastrow,, laureat cu premiul Nobel pt fizica.

  „Until the sun dies, „Red Giants and white dwarfs”, „God and the astronomers” sunt cartile in care autorul demonstreaza ca lumea noastra are un creator si erorile pe care este cladita teoria evolutiei.

  Nu se gasesc in limba romana, doar in engleza

 4. gh scarlat says:

  ”Viata reprezinta o ordine intr-un univers entropic”.Fiecare clipa din existenta noastra este o victorie impotriva factorilor ce tind neincetat sa ne dezintegreze.Aceasta ”ordine in dezordine”,adica integritatea sistemelor biologice,este mentinuta prin aport si schimb de substanta,energie si informatie cu mediul ambiant si cosmic.In functie de informatiile continute in codul genetic ,reprezentat prin ADN-ul unei celule,ceea ce importam din afara nostra ia destinatii structual-functionale sau consumptive,indeplinind miracolul pe care il numim viata.(Constantin Dulcan-Inteligenta materiei)
  P.S.Merita citita aceasta carte.

 5. Emil says:

  În cadrul unui sistem izolat desfășurarea proceselor este posibilă numai în sensul în care se produce creșterea entropiei. Expresia entropiei se poate deduce pornind de la expresia randamentului ciclului Carnot, astfel: ɳ= 1-(|Q0|/Q)= 1-(T0/T) ; de unde (Q/T)-(|Q0|/T0)=0.

  Informație preluată de pe wikipeddia.ro și drept urmare noi interpretări mai mult sau mai puțin corecte venite din partea mea.
  Într-un sistem izolat sigur se va produce distrugere sau și mai bine spus: izolează sistemul și în interiorul lui sigur se va produce distrugere!
  Sau
  Considerând universul un sistem în continuă evoluție și ținând cont de legea entropiei, cu siguranță putem afirma că acesta, universul, nu este un sistem izolat. Deci ar mai fi “ceva” în exteriorul acestuia. Ceva de natură nematerială. Altceva decât starea materială. Căci universul fiind infinit altceva de natură materială nu poate exista “în afara” acestuia.
  Și filozofia poate avansa .

 6. Găsind întâmplător acest articol, mă văd mic, deși citesc Biblia de peste 60 de ani!
  Lori Balogh – trebuia să-te aștepți la asemenea reacții: ele sânt produs al opozanților nedocumentați, ci doar de dragul de a fi pe invers și de a-și justifica situația, că:”nu au citit Biblia”- dar emit păreri”! Că Biblia este o ”poveste”- deși este unica atestare a istoriei omului! Similar, mai aud adesea că ”mana” cu care s-a hrănit Israel, timp de 40 de ani, ar fi fost rod al imaginației! Întreb eu: putea să-se hrănească cu ”imaginații”- aproape două milioane de oameni, timp de 40 de ani, cât au mărșăluit și n-au cultivat? Iar dacă nu mană, atunci ce? Din rațiunea bunului simț, faceți bine și puneți ceva în loc, dacă demontați!
  Lori Balogh, se merită scris o carte, cu acest ”nucleu”! Felicitări – dintre acelea pe care nu le merită ”hârtia” și nici ”site-ul”! (Accept contact-email!) Au mai fost cazuri:”Ei de care lumea nu era vrednică”- Ev.11:38. Aidoma și acum…!

 7. Victor Sandru says:

  Adevarul poate fi obtinut rational sau de la autoritati religioase cum ar fi biblia, de exemplu. Chiar daca ne temem sa mergem pe apa si preferam sa ramanem cu picioarele pe terra firma, multumindu-ne cu adevarul modest si nespectacular garantat de ratiune, nu vom avea nevoie de argumente biblice pentru a demonstra probabilitatea ridicata a creationismului. Legea entropiei, care interzice oricarei pietre sparte de a-si recapata vreodata macar integritatea initiala, nemaivorbind de orice organizare superioara, impiedica materia minerala de a conspira catre vreo aparitie spontana a vietii. Prin acest fapt ateismul pierde al doilea si ultimul sau pilon si devine o credinta. Primul pilon – negarea existentei Creatorului – s-a prabusit demult, sub presiunea matematicii de clasa a noua, care pretinde din partea acestei negatii specificarea unui domeniu de aplicatie: unde zici ca nu exista elementul respectiv, in ce multime? Asta inca nu e un argument pentru existenta lui Dumnezeu, dar pentru creationism da, ceea ce ridica considerabil probabilitatea existentei lui Dumnezeu, macar in calitate de Creator. Daca viata nu a putut aparea spontan atunci e rezultatul unui proiect, al unei gandiri creatoare.

 8. Lori Balogh says:

  Stimate domnule Balosin,

  Notiunea de „credinta” are doua componente: „credinta-recipient” si „credinta-continut”. „Recipientul” il primim fiecare de la Creator. „Continutul” il alegem fiecare dintre noi. Dv. ati ales sa va umpleti „recipientul” cu teoria evolutiei; eu am ales sa-l umplu cu credinta intr-un Creator inteligent, atotputernic, sfant si iubitor. Mi-ar trebui infinit mai multa credinta sa accept ca stramosii mei sunt primatele, amoebele si, in final…Nimicul. Ma simt demn si cu valoare pentru ca ma consider un fiu de Dumnezeu.

  Daca pentru dv. raportul biblic al Genezei este o „poveste frumoasa”, pentru noi, crestinii el este un fel de certificat de nastere al lumii in diversitatea ei. Ma intreb daca si sacrificiul Fiului lui Dumnezeu pentru salvarea noastra tot o poveste o considerati. Cat despre teoria evolutionista, de care se indoiesc chiar si cei mai aprigi sustinatori ai ei, mie mi se pare a fi un SF total neinspirat.

  Insa, indiferent ce credem despre origini, suntem totusi frati. Fie ca fii de Dumnezeu, fie ca progenituri ale primatelor, tot frati suntem, si trebuie sa ne respectam si sa ne iubim. O alta casa decat pamantul nu avem.

  Cu stima,
  Lori B.

 9. alin balosin says:

  Universul este vechi de 13,7 mld de ani. Entropia (moartea) exista de la Big Bang . Hominizii au aparut acum 4-5 milioane de ani iar Homo Sapiens acum 200.000 de ani. Conform Bibliei Adam si Eva au aparut acum 6000 de ani si de-atunci a intrat moartea in lume. Asadar povestea cu pacatul lui Adam si intrarea mortii in lume este doar o poveste. Frumoasa dar poveste. Oamenii nu sunt pacatosi pt ca asa s-au nascut devin pacatosi fata de legile morale inventate tot de ei. Exista o singura lege morala adevarata si universala: iubirea. Atat.

 10. Mihai says:

  Alaturarea de aici a codului genetic de „setul de planuri pregatit de arhitecti si ingineri” mi se pare cat se poate de nefericita. Daca evolutia primului ne este mai greu de inteles, noua enoriasilor simpli, cu minima educatie in ale biologiei, este in schimb evident ca planurile arhitectilor nu sunt deloc coduri venite cadou de pe undeva. Este cat se poate de evident ca ele sunt rezultatul unui indelungat proces de evolutie (zeci de mii de ani), de la simpla copiere in camp deschis a peretilor si acoperisului pesterilor din munte precum si a tehnicilor de imbinare a paielor si crengilor folosite de pasari si pana la zgarie norii moderni. Poate ca nu stim nici prea multa istorie insa toate aceste tipuri de cladiri se pot vedea si astazi, de la cele mai neevoluate populatii pana la cele mai evoluate.
  Apoi, parca intelesesem ca „tendinta spre dezordine” se traduce in evolutionism prin diversificarea speciilor – codurile genetice originare se altereaza mereu.
  Iar selectia naturala, cea care zice-se ca ar scade entropia conducand catre specii tot mai puternice, pare sa se datoreze mai degraba faptului ca pe planeta spatiul si resursele sunt limitate. Dar nici macar selectia naturala nu poate opri permanenta crestere a entropiei – diversificarea speciilor. Vulcanii si asteroizii au fost mult mai „eficienti” aici: 99,99 % din speciile care au trait pe pamant sunt demult disparute.

  De vrem sa aflam cum a facut Dumnezeu lumea sa ne deschidem ochii si mintea – este cale lunga inca. A face orbeste judecati definitive mi se pare putin probabil sa te apropie de adevar – indiferent de esti om modern sau pastor antic.

  Pe scurt: evolutionismul nu contrazice deloc creationismul. Este posibil ca vreodata sa apara dovezi de netagaduit in favoarea creationismului insa sunt convins ca noi, oamenii, nu vom putea gasi niciodata un argument suficient impotriva lui. In schimb, imaginea oamenilor despre creationism a fost mereu rasturnata, si este foarte putin credibila.
  Nu vad de ce evolutionismul, big bangul, teoria relativitatii, faptul ca timpul se poate dilata (teorie fara de care GPS-ul nu ar putea functiona) ar fi in opozitie cu creationismul. Sunt de acord ca ar putea fi mai mult sau mai putin gresite dar ele nu contrazic decat parerile unor preoti sau pastori, nu creationismul in sine.
  Nu-l afirma si nu-l folosesc in ecuatii pentru ca nu exista dovezi dar nici nu-l contrazic.

 11. Lori Balogh says:

  Din toate cele citite, asta mi s-a partut a fi cea mai obiectiva interpretare. E adevarat, orice interpretare obiectiva, unora li se va parea intotdeauna subiectiva.Asta e, n-ai cum sa schimbi lucrurile.
  Cand am abordat acest subiect, am vrut doar sa atrag atentia ca in Biblia atat de mult hulita si dispretuita de lumea noastra secularizata, exista niste lucruri mai adanci decat se observa la prima vedere. Pentru ca ai recunoscut ca nu esti un cunoscator al Biliei, este de inteles comentariul tau. Altfel ar asta lucrurile daca ai studia-o. Cel putin, pentru cultura ta generala… Asta ne-a invatat profesorul nostru de istorie din liceu, pe vremea cand alta era libertatea de circulatie a informatiilor.
  Cu stima

 12. Dicentiu says:

  eu nu sunt un cunoscator al Bibliei dar acele citate sunt interpretate subiectiv(intr-un mod asemanator cum s-a interpretat ce a scris Nostradamus, adica poti sa dai ce sens vrei sau iti convine).
  iar cand am spus „naiv” m-am referit la cei care nu au cunostinte profunde. cu astfel de argumente nu poti convinge un om de stiintă.

  te-ai folosit de o eroare de logica pe care oamenii o fac des. atunci cand vad un discurs argumentat stiintific ei tind sa-l creada.

 13. Lori Balogh says:

  Dicentiu, te-am intrebat de „calitate” deoarece , asa cum ai observat, spre sfarsitul articolului am adus cateva argumente religioase care demonstreaza ca legea entropiei era cunoscuta de autorii Bibliei. Or, ca cineva sa poata intelege si judeca aceste argumente, ar trebui sa fie un cunoscator al Bibliei sau, cel putin, sa fi citit-o macar odata cu atentie. In cazul in care cineva care este in afara de problema emite astfel de judecati, el insusi este ridicol…
  In ceea ce priveste insinuarea ca incerc sa-i atrag pe cititorii mai naivi de partea mea, vreau sa-ti spun ca niciun autor de articole nu-si doreste asa ceva. Nimeni nu s-ar multumi sa aiba cititori naivi, ci , dimpotriva, cititori de valoare…

 14. Dicentiu says:

  deci, trebuie sa am „o calitate” adica sa fiu cineva pt a comenta. daca sunt un nimeni, are parerea mea vreo importanta ?

  referitor la argumentaţia ta: ai inceput cu argumente logice, stiintifice cu o bază solidă. si treptat, incercand subtil sa atragi cititorii mai naivi catre ce crezi tu, ai adus tot felul de argumente religioase. la inceput spui ca totul se va destrama iar la sfârşit ne asiguri ca de fapt nu e asa(asta daca urmam calea domnului). ridicol…

 15. Lori Balogh says:

  Dupa ce criterii si in ce calitate faci aceasta afirmatie ?

 16. Dicentiu says:

  ai inceput bine dar ai terminat f. prost.

 17. cornel says:

  impresionant domnul exista fie ca vreti fie ca nu frati mei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.