Oferta Babilonului – Tentatii de ieri si de azi

Oferta Babilonului

– Tentatii de ieri si de azi –

 

 

Am ascultat odata, la o nunta ,o gluma savuroasa despre omul care, in orice imprejurare a vietii, are cel putin doua posibilitati. Gluma era interminabila si trecea prin mai toate imprejurarile de viata , facandu-ne sa radem in hohote…Doua posibilitati…In orice imprejurare…

In ceea ce urmeaza nu este vorba de o gluma. Este ceva cat se poate de serios  si cu implicatii vesnice.  Este vorba de doua oferte foarte asemanatore in aparenta, insa total diferite in esenta.

Noi traim intr-o societate care, pe zi ce trece, devine tot mai mult o societate de consum. Ofertele tot mai variate si mai tentante ne bombardeaza clipa de clipa, fie ca urmarim un program Tv, fie ca ne deplasam cu masina in afara localitatii, fie ca ne plimbam prin oras. La tot pasul intalnim reclame , afise, oferte…Dintr-un anumit punct de vedere, nici nu e rau acest lucru. Daca ni s-ar oferi o singura posibilitate, libertatea noastra de alegere ar disparea, iar monopolul ar fi la putere. Libertatea traieste si din existenta mai multor optiuni pe care le avem..

Problema care se ridica este ce se ascunde in spatele ofertelor lumii in care traim…

Va propun sa ne intoarcem in timp, cu circa 2600 de ani in urma, in acea noapte de 12 octombrie 539 i.Chr., noaptea caderii unuia din cele mai stralucite imperii pe care le-a cunoscut antichitatea – Babilonul. Cartea lui Daniel este singurul document existent ( pana in acest moment ! ) care ne relateaza ce s-a intamplat in ultimele ore ale existentei Imperiului Neobabilonian fondat de Nebucadnetar. Capitolul 5 al cartii se ocupa in mod deosebit cu descrierea  acestor ultime ore , inainte ca stralucita capitala sa cada sub ocupatia trupelor medo-persane ale lui Cirus.

In marea sala a tronului ( lunga de 52 m, lata de 17 m si inalta de 18 m ) Belsatar, fiul lui Nabonid si coregent cu acesta, da un mare ospat la care sunt invitati 1000 de demnitari apartinand tuturor popoarelor subjugate de Babilon. Una din dorintele fostului dictator de la Bagdad, Sadam Hussein, a fost si aceea de a recladi aceasta imensa sala , el considerandu-se urmasul de drept al imparatilor babilonieni de alta data. Nu a mai apucat insa sa-si duca planul la indeplinire…

Imaginati-va scena: mese bogate, vinuri alese, muzica “buna”, dansatoare ispititoare, glume, rasete, buna dispozitie…Stiti insa in ce conditii avea loc acest banchet ? Armatele persane ale lui Cirus, conduse de generalul Gobrias, dupa ce cucerisera totul pana aici, se aflau sub zidurile Babilonului !

Cum sa interpretam atunci gestul lui Belsatar de a da un banchet in aceste conditii de criza ? Inconstienta?  Aroganta?  Naivitate ?  Credulitate ?  Nu stim… Cert este ca in palatul regal, in loc sa se faca planuri de aparare a capitalei, in loc sa fie invocati zeii Babilonului si sa fie mobilizata toata suflarea cetatii, se chefuieste din plin. Mai mult decat atat, in atmosfera aburilor alcoolului, imparatul poruceste sa fie aduse la masa vasele sfinte ale Templului din Ierusalim, pentru a servi in ele vinul Babilonului. Imaginati-va ce glume, bancuri si rasete pe seama lui Dumnezeu si a poporului sau aflat in robie…

In toiul banchetului insa se intampla ceva supranatural: Apare o mana care scrie un mesaj misterios pe tencuiala zidului. Reactia lui Belsatar denota groaza: “Atunci imparatul a ingalbenit si gandurile atat l-au tulburat ca i s-au desfacut incheieturile soldurilor  si genunchii i s-au izbit unul de altul.” ( Daniel 5, 6 )

De ce oare s-a ingrozit Belsatar daca tot nu intelegea ce era scris pe perete ? Se pare ca aparitia mainii misteriose l-a trezit din betie iar intuitia ii arata ca acel mesaj continea ceva rau pentru el si imparatia lui. Imediat sunt chemati vrajitorii, magii si inteleptii Babilonului ( de care capitala nu ducea lipsa ! ), pentru ca sa descifreze straniul mesaj mural. Esec total insa…Niciunul nu reuseste sa descifreze enigma, dovedind ( pentru a cata oara ? ) ca  faceau umbra pamantului degeaba.

In final, la sugestia imparatesei ( probabil vaduva lui Nebucadnetar ) este chemat batranul Daniel pentru a descifra mesajul. Sa ne imaginam scena: Daniel – un batran rob evreu in varsta de peste 80 de ani, senin, calm si netulburat, aflat in fata unui imparat tanar ( 36 ani )  ingalbenit de groaza si fara glas. Are loc un scurt dialog ( vezi vers. 13-17 pp. ) intre cei doi, in care Belsatar ii cere lui Daniel serviciul de a-i descifra mesajul de pe perete, facandu-i in schimb o tripla oferta:

“Acum, daca vei putea sa citesti scrierea aceasta si sa mi-o talcuiesti, vei fi imbracat cu purpura, vei purta un lantisor de aur la gat si vei avea locul al treilea in carmuirea imparatiei.” ( Daniel 5, 16 )

“Si ce e rau in asta ?”- poate se intreaba cineva. E vorba doar de a rasplati imparateste un serviciu adus Babilonului ! In aparenta nu e nimic rau ca Daniel sa accepte acesta oferta tentanta. Totusi, de la inaltimea celor peste de 80 de ani de viata, Daniel refuza categoric oferta Babilonului:

Daniel a raspuns indata ( nu a ezitat nicio clipa ! ) inaintea imparatului: “Tine-ti darurile si da altuia rasplatirile tale.” ( Daniel 5, 17 )

Ce semnificatie au cele trei lucruri oferite de imparatul Babilonului de alta data si cum le regasim astazi in “Babilonul” societatii contemporane ?

1) Haina de purpura era semnul regalitatii. Era vorba deci despre o haina frumoasa, avand o culoare frumosa. Ce e rau in ea ?  Aparent nimic… Numai ca in Scripturi, purpura este asociata pacatului, fiind un simbol al acestuia. Dumnezeu Insusi face aceasta asociere in Isaia 1,18: “ Veniti totusi sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura, se vor face ca lana.”

In Apoaclipsa cap. 17, 5,  desfranata cea mare, cunoscuta in toata lumea si care are pe frunte scris: “Babilonul cel mare, mama desfranatelor si spurcaciunilor pamantului “ este vazuta de apostolul Ioan imbracata in haine de purpura – simbol al nelegiuirilor ei.

Ne mira faptul ca Daniel a refuzat aceasta oferta ? Babilonul, fie ca e vorba de cel din vechime, fie ca e vorba de cel modern, nu poate oferi decat haina unui caracter stricat. Cu oricata maiestrie ar fi lucrata aceasta “haina”, in fata unui Dumnezeu sfant ea nu este decat o carpa murdara…

2 ) Lantisorul de aur la gat era si el o oferta tentanta. Insa nu si pentru Daniel…Desi aurul este un metal nobil, cand el se transforma intr-un lant la gat el devine simbolul tuturor lucrurilor pe care ti le ofera rapid Babilonul modern, dar care te tin rob.

Sunt si cununi de lanturi, dar si lanturi de flori” – spune o cugetare a lui Nicolae Iorga. Lantul e tot lant, fie ca e facut din otel, aur sau flori…Un om poate fi robit, fara sa-si dea seama, de o multime de lucruri aparent bune. Fiecare dintre noi stim prea bine care sunt acestea…De aceea, oricat de bune si nobile ar  parea unele lucruri din viata, sa nu ingaduim niciodata ca ele sa ne domine si sa ne limiteze libertatea.

3 ) Locul al treilea in imparatie – era cea de-a treia oferta a Babilonului de alta data. Dar este la fel de actuala si in Babilonul zilelor noastre. Dar de ce numai locul al treilea ?

In Babilonul de pe vremea lui Daniel, locul intai il ocupa Nabonid, tatal lui Belsatar. Locul al doilea il ocupa Belsatar, fiul imparatului si coregent cu acesta. Doar locul al treilea era disponibil.

Acest amanunt este semnificativ pentru ceea ce ne poate oferi Babilonul modern. Celui ce aduce servicii Babilonului, oricat ar fi acestea de multe si insemnate, nu i se poate oferi mai mult decat locul al treilea. De ce ? Pentru simplul motiv ca locul intai ii apartine “imparatului Babilonului “ modern – Satana  ( vezi Isaia cap. 14 , unde Satana e identificat cu imparatul Babilonului ), care nu imparte cu nimeni tronul sau, iar locul al doilea este rezervat reprezentantilor sai vizibili de pe pamant. Ramane vacant doar locul al treilea: functii politice, administrative , militare, etc, toate insa supravegheate din umbra de “imparatul Babilonului” si de reprezentantii lui pe pamant.

Iata oferta Babilonului de ieri si de azi: haina manjita a unui caracter pacatos, robie si un loc marginal in ierarhia societatii, de unde sa fii permanent supravegheat si manipulat.

Dupa descifrarea mesajului misterios de catre Daniel, Belsatar organizeaza ad-hoc o ceremonie in care il imbraca cu forta pe Daniel cu haina de purpura, ii pune lantisorul de aur la gat si il declara demnitarul cel mai de seama dupa imparat si coregentul sau. De ce face asta Belsatar ? Nu a inteles el mesajul cerului ? Sau era inca beat ?

Belsatar intelesese mesajul si tocmai de aceea cauta sa capete bunavointa cerului prin aceste manevre. Cat timp s-a “bucurat” Daniel de aceste favoruri ale Babilonului ? Nici macar o zi. In noaptea aceea, ultima din istoria unui mare imperiu, toata stralucirea Babilonului s-a prabusit in ruina, in praf si cenusa…

De ce a refuzat Daniel oferta Babilonului ? De ce ar trebui sa ne gandim de o mie de ori cand suntem pusi in fata unor tentatii asemanatoare in Babilonul de astazi ?

Pentru ca exista o oferta mult mai atragatoare din partea unui alt Imparat – Cel care va reveni in curand in glorie si slava in calitate de “ Imparat al imparatilor si Domn al domnilor” ( Apocalipsa 19, 16 ). Iata oferta Lui:

“Te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatit prin foc , ca sa te imbogatesti; si haine albe ca sa te imbraci cu ele si sa nu ti se vada rusinea goliciunii tale; si doctorie pentru ochi , ca sa-ti ungi ochii si sa vezi…

Celui ce va birui ii voi da sa sada pe scaunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie.” ( Apocalipsa 3, 18.21 )

Observati diferenta dintre cele doua oferte ? Dintre ceea ce ne ofera “printul intunericului” imparatul Babilonului modern , si ceea ce e dispus sa ne ofere Domnul Iisus, Imparatul Noului Ierusalim ceresc ?

1) Aurul oferit de Domnul Iisus este curatit in foc, ceea ce inseamna ca e pur, e curat si de mare valoare. In plus, aurul acesta  nu inlantuie gatul nimanui, respectand deplina libertate de alegere a fiecaruia. Iisus vrea sa fim bogati, dar nu robi ai bogatiei; vrea sa fim puternici, dar nu robi ai puterii…

2) Mantuitorul ne ofera haine albe, nu rosii ca purpura – simbolul unui caracter curat si neprihanit.

3) Domnul e dispus sa ne ofere nu doar locul al treilea, ca in cazul “imparatului Babilonului”, ci propriul Sau tron: “Celui ce va birui ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie…”

Exista si o oferta in plus care lipseste celeilalte parti: “alifia pentru ochi”. Este un dar pe care numai Iisus il poate oferi. Babilonul nu va oferi niciodata asa ceva, pentru ca el nu are interes ca supusii sai sa vada mai departe decat “acum” si “aici”. Babilonul nu are interes ca supusii sai sa deosebeasca binele de rau, adevarul de minciuna.

Doar Iisus, Cel care este “Calea, Adevarul si Viata” ( Ioan 14, 6 ), e dispus sa ne ofere spiritul de discernamant care ne ajuta sa luam intotdeauna deciziile cele mai corecte.

Concluzii:

In “calatoria” noastra spre cer, inca suntem confruntati zi de zi cu tentatiile “Babilonului” modern. Insa Biblia ne asigura ca zilele Babilonului sunt numarate. In curand, sentinta divina : “A cazut, a cazut Babilonul, cetatea cea mare care a adapat toate neamurile din vinul maniei desfranarii ei !” ( Apocalipsa 14, 8; 18, 2 ) va deveni realitate. Ce se va intampla atunci cu “ofertele” lui tentante ? Dar cu cei care s-au lasat vrajiti si manipulati prin ele ? Poate ca ceea ce s-a intamplat in acea noapte istorica de 12 oct. 539 i.Chr. va fi o lectie utila…

Sa nu uitam ca ceea ce ne poate oferi lumea aceasta este efemer. Bogatia ei este iluzorie si ne inrobeste, caracterele cladite prin metode omenesti sunt manjite de pacat, iar eventualele avantaje politice, sociale sau de alta natura nu ne confera adevarata libertate. Dimpotriva, ele ne domina viata si ne manipuleaza dupa voia “stapanitorului acestei lumi”(Ioan 12, 31; 14, 30 )

Iisus Christos ne ofera cu totul altceva. El ne ofera in primul rand libertatea deplina. El ne ofera adevarata bogatie si adevaratele valori vesnice care nu robesc pe nimeni. El ne mai ofera “haina alba” a unui caracter curat si nobil, singurul care ne poate trece dincolo de hotarele Imparatiei celei noi asteptate. Apoi, la incheierea istoriei pacatului si dupa instaurarea armoniei universale, El ii va sui pe fiii Sai rascumparati pe insusi tronul Sau de slava, pentru a privi de acolo, dintr-o alta perspectiva, marea lucrare a mantuirii neamului omenesc.

Merita sa mai ezitam in alegerea noastra ?  Doau oferte…Doua posibilitati… Mantuitorul asteapta sa facem alegerea cea buna. Decizia ne apartine si El o va respecta …

Lori Balogh

This entry was posted in Diverse and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.