Ilustratii despre Biblie

Ilustratii despre Biblie

Biblia citita de langa Luna

In seara de ajun a anului 1968, cei trei astronauti: Frank Borman, James A. Lowell si William A. Anders, care au format echipajul lui Apolo 8, de la o distanta de 69 mile de luna, in timp ce aratau celor de pe pamant fatza lunii si pustia lipsita de viata, si dupa ce au facut o descriere amanuntita a suprafetei lunare, deodata Borman a zis: „Pentru toti cei de jos de pe pamant, echipajul lui Apolo are un mesaj pe care vrem sa vi-l transmitem”.

Apoi Anders incepu sa citeasca primele versete ale Bibliei cu descrierea creatiei: „La inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul. Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric. Si Duhul Domnului se misca pe deasupra apelor. Si Domnul a zis: »Sa fie lumina!« Si a fost lumina. Dumnezeu a vazut ca lumina era buna; si Domnul a despartit lumina de intuneric”.

Apoi a continuat Lowel: „Si Dumnezeu a numit lumina zi, iar intunericul 1-a numit noapte. Astfel a fost o seara si o dimineata, aceasta a fost ziua intai. Si Dumnezeu a zis: “Sa fie o intindere intre ape, si sa desparta apele de ape. Si Dumnezeu a tacut intinderea si a despartit apele care sunt dedesubtul intinderii de apele care sunt deasupra intinderii. Si asa a fost. Si Dumnezeu a numit intinderea cer. Astfel a fost o seara si apoi a fost o dimineata; aceasta a fost ziua a doua”.

A urmat apoi Borman: „Si Dumnezeu a zis:  “Sa se stranga la un loc apele care sunt dedesubtul cerului si sa se arate uscatul; si asa a fost. Dumnezeu a numit uscatul pamant, iar gramada de ape a numit-o mari. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun”.

Aici, Borman s-a oprit cu cititul si a zis: „Si de la echipajul lui Apolo 8 incheiem cu un »Noapte buna« si Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti, pe toti de pe bunul pamant”.

Apoi Borman a facut urmatoarea rugaciune, care a fost auzita de milioanele de telespectatori: „O, Dumnezeule, da-ne viziunea ca sa putem vedea dragostea Ta in lume, in ciuda falimentelor umane. Da-ne credinta sa ne incredem in Dumnezeirea Ta, in ciuda ignorantei si a slabiciunilor noastre. Da-ne cunostinta ca sa ne putem continua a ne ruga cu inimi intelegatoare si arata-ne ce poate face fiecare din noi spre a grabi venirea pacii universale. Amin”.

Si de pe pamant, de la Centrul Spatial, Mike Collins, cel ce tinea legatura cu nava cosmica, a repetat „Amin”.

 

Efectul citirii Scripturii

Un tanar credincios era descurajat de incercarile pe care le facea de a citit si memora Biblia. Spunea el: „Nu are rost. Indiferent cat citesc, totdeauna uit repede ceea ce am citit.”

Un pastor intelept i-a raspuns: „Nu te descuraja. De exemplu, cand torni apa intr-un ciur, oricat de multa apa torni, nu reusesti sa aduni prea multa apa. Dar la final, ai totusi un ciur curat.”

 

„Sabia” unui imparat

In anul 1547 a fost incoronat ca rege al Angliei, Eduard al IV-lea. In ziua incoronarii i s-au adus trei sabii, ca un simbol al celor trei regate pe care le avea Anglia de atunci si pe care tanarul rege avea sa le carmuiasca.

– „Mai lipseste o sabie” – zise regele in clipele incoronarii. Toti curtenii se tulburara la auzul acestor cuvinte si incepura sa se intrebe ce sabie mai lipseste. Atunci regele zise:

– „Mai lipseste Biblia, Sabia Duhului Sfant. Sa o aduceti aici si sa o puneti in fruntea celorlalte trei, caci fara aceasta sabie, Cuvantul lui Dumnezeu, nu voi putea carmui imparatia.”

Si de atunci, la incoronarea regilor din Anglia, sta acolo, de fata, si „sabia” Duhului Sfant. (Efes. 6:17)

 

Comoara

Un om pe nume Ali Hafed avea o ferma cu multe vite, livezi, vie, campii, etc, o ferma in care toate mergeau bine. Ali era un om bogat si totodata multumit. Toate acestea insa au durat pana cand intr-o seara a sosit la el un savant si i-a spus ca doar cei care au diamante sunt cu adevarat bogati. Insa Ali Hafed nu avea diamante. Nu se mai vedea omul bogat si multumit de mai inainte cu o zi. Ii trebuiau asadar diamante!

Ali si-a vandut curand ferma, si-a lasat familia in chirie si a pornit in cautarea „adevaratei comori”. Si-a cheltuit in cele din urma si ultimul banut, fara sa obtina insa macar un gram de diamant. A sfarsit luandu-si viata, preferand moartea decat starea in care a ajuns.

Insa iata ca intr-o anumita zi, omul care a cumparat ferma lui Ali si-a dus camila la apa pe terenurile fermei. Cand animalul isi baga botul in apa, stapanul a vazut ceva stralucitor in albia raului.

S-a aplecat si a luat de jos o piatra neagra dar care avea un sambure de lumina. Era primul diamant gasit pe teritoriul acestei ferme. Curand s-a descoperit foarte aproape Mina Golconda, una dintre cele mai mari mine de diamante din istoria omenirii. Din aceste locuri, fiecare lopata de pamant scos la suprafata purta cu sine si diamante.Ali Hafed nu a stiut ca ceea ce cauta era chiar langa el. Trebuia doar sa constientizeze, sa descopere bogatia si sa se bucure de ea.

Coroanele regale din Anglia contin diamante extrase din Mina Golconda. Totusi, atunci cand suveranul englez este incoronat, ii este pusa in mana Biblia, cu urmatoarele cuvinte: „Cartea aceasta este lucrul cel mai valoros din lume”

Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu, este mai pretioasa decat aurul curat. Cu totii o avem, cu totii avem Cuvantul lui Dumnezeu. Este la dispozitia noastra, insa il citim noi? Daca il citim, il aplicam noi? Il pretuim noi la adevarata valoare? Precum in cazul lui Ali Hafed, ea este langa noi. Trebuie doar sa constientizam valoarea Bibliei si sa ne bucuram de ea!

 

A vorbi, a povesti

In limba ebraica verbul “a vorbi” este “le omer”, care are aceeasi radacina cu “amir”- creanga cea mai de sus a unui pom. Acesta inseamna ca, de cate ori deschidem gura, trebuie sa spunem ceva excelent, de calitate. Restul e palavrageala, vorbarie.

In limba ebraica verbul “a spune” este “le saper”, care are aceeasi radacina cu “saper”- safir. Aceasta inseamna ca oridecateori deschidem gura trebuie sa oferim un giuvaer celui din fata noastra.

In limba ebraica nu exista cuvantul “cuvant”. Echivalentul ebraic este “davar”- lucru real: “La inceput era Cuvantul ( Lucru Real ), si Cuvantul ( Lucru Real ) era cu Dumnezeu…”

In limba ebraica nu exista verbul “a gandi”. Echivalentul este “a socoti”. Orice cuvant care nu e matematic dovedit este considerat presupunere, fantezie, inchipuire.

 

Societatea Biblica Britanica

     Mary Jones s-a nascut intr-o familie saraca de tesatori din Tara Galilor, Marea Britanie. Tatal ei muncea din greu pentru intretinerea familiei si era un om credincios care-si invata copiii tot ce stia despre Dumnezeu. A invatat sa scrie si sa citeasca intr-o scoala pentru copii saraci si a avut parte de educatori crestini.

In inima ei s-a nascut dorinta de a avea o Biblie a ei, dar avea nevoie de bani multi, iar ea era saraca. Timp de sase ani a lucrat si a adunat fiecare banut, iar la varsta de 16 ani, fara sa tina seama ca nu avea incaltaminte in picioare si haine cu care sa se imbrace, a plecat cale de 45 de kilometri pana la Balo, casa preotului Thomas Charles, unde a obtinut Biblia mult dorita.

Doi ani mai tarziu, domnul Charles, impresionat de dorinta acestei fetite, a povestit la Londra intamplarea si a pledat pentru formarea unei societati pentru tiparirea si raspandirea Bibliei. Astfel a luat nastere Societatea Biblica Britanica. Totul a aparut pentru ca niste parinti au sadit in inima unui copil dragostea pentru adevaratele valori pe care le contine Biblia.

Costel Petrea

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.