Spiritul profetiei

Spiritul profetiei

La baza invataturii crestine se afla Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu. Biblia a ajuns insa in mainile noastre prin intermediul darului profetiei, unul din darurile Duhului Sfant pentru biserica lui Christos. Romani 12, 6; 1 Corinteni 12, 4-11.28

Darul profetiei este o capacitate speciala pe care o da Dumnezeu unor oameni ai corpului lui Christos de a primi si transmite mai departe o solie directa de la Dumnezeu catre poporul Sau. Cui, de ce si cand se intampla acest lucru hotaraste Duhul Sfant, initiatorul darului profetiei.

Daca am scoate din Biblie toate cartile scrise de profeti ( oameni care au primit darul profetiei ), nu ar mai ramanea nimic din aceasta scrisoare de dragoste a lui Dumnezeu pentru noi oamenii.

Sintagma “spiritul profetiei” se regaseste in Scriptura sub denumirea de “duhul proorociei”, care inseamna exact acelasi lucru. Apocalipsa 19, 10 ( prima este de origine latina, a doua- de origine slava )

PROFETUL este port-vocea lui Dumnezeu, este omul ales de El pentru a transmite poporului Sau un anumit mesaj. Datorita caderii in pacat, comunicarea directa dintre om si Dumnezeu nu a mai fost posibila. Isaia 59, 2  Dumnezu, in iubirea Sa fata de om , a dorit totusi sa comunice cu el, fapt care a dus la aparitia profetilor. Numeri 12, 6; Deuteronom 18, 18

Cuvantul “profet” provine din cuvantul grecesc “prophetazo” care inseamna a descoperi viitorul, a interpreta Scriptura sub influenta directa a Duhului Sfant.

Necesitatea darului profetic in biserica: Proverbe 29, 18; Osea 12, 13

Dumnezeu a fost intotdeauna categoric atunci cand a tratat pacatul. Profetii aveau menirea de a avertiza pe pacatosi de cosecintele neascultarii lor, de a denunta pacatul si de a rosti sentinte asupra celor razvratiti. Rolul principal la darului profetic era de infranare a raului.

Autoritatea unui profet era data de chemarea sa de catre Dumnezeu, nu de catre oameni. Din acest punct de vedere, autoritatea unui profet era mai mare decat a unui preot sau a unui imparat. Istoria biblica descrie destule situatii in care un profet a mustrat imparati, dregatori, oameni de rand, dar si reprezentanti ai vietii religioase. 2 Samuel 12, 1- 14; 1 Samuel cap. 3

Profeti in Vechiul Testament: Natan, Gad, Samuel, Moise, Ilie, Elisei, Isaia, Ieremia, Daniel, David, Osea, Maria, sora lui Moise, Hulda, Debora etc.

Profeti in Noul Testament: Ioan Botezatorul, Ana, fiicele lui Filip evanghelistul, Agab, Pavel, Ioan etc.

Cum trateaza Dumnezeu darul profetiei

1. Prezenta darului profetiei este un criteriu dupa care poate fi identificata biserica adevarata din toate etapele ei istorice. Biserica timpului sfarsitului, numita si “biserica ramasitei, poate fi identificata si dupa acest criteriu. Apocalipsa 12, 17  ( “marturia lui Iisus” este darul profetic. Vezi Apocalipsa 19, 10 )

2. Darul profetic nu trebuie tratat cu dispret . 1 Tesaloniceni 5, 20

3. Darul profetic trebuie pus la incercare, pentru a deosebi adevaratul profet de falsii profeti.     1 Tesaloniceni 5, 21 ; Deuteronom 13, 1- 5; Matei 7, 15- 20; 24, 24- 26.

4. Dumnezeu doreste sa avem incredere in profetii Sai: 2 Cronici 20, 20

Predicarea nu este o manifestare a darului profetic !

In cazul predicarii exista o conlucrare intre eforul omenesc si inspiratia divina. Profetia nu are legatura cu o pregatire intelectuala prealabila, ci cu o consacrare deplina a omului.

Darul profetic in Biblie si istorie

Toata religia mozaica si crestina , precum si intreaga Biblie, se sprijinesc pe activitatea profetilor.  Osea 12,13.

In Activitatea profetilor au existat mai multe perioade:

–          Perioada profetilor “vazatori”: Moise, Avraam, Samuel, Natan.

–          Perioada profetilor facatori de minuni: Ilie si Elisei

–          Perioada profetilor scriitori: Isaia, Ieremia, Daniel, Mica, etc

–          Tacerea profetica de circa 400 ani, in care nu mai sunt indicii ca ar mai fi existat profeti. Perioada se intinde intre robia babiloniana si Ioan Botezatorul.

–          Perioada lui Ioan Botezatorul, cel mai mare profet al tuturor timpurilor, desi nu se raporteaza nicio minune savarsita de el. Luca 7,28

–          Perioada bisericii crestine primare ( primul secol ): Agab, fiicele lui Filip. Darul profetic este amintit in epistolele lui Pavel ca unul din cele mai importante daruri date bisericii. 1 Corinteni 12, 4-11. 28; Romani 12, 6; Efeseni 4, 11-14

–          Perioada dintre secolul 1 si timpul sfarsitului, in care nu avem o evidenta a manifestarii darului profetic in biserica, datorita conditiilor in care biserica lui Christos si-a desfasurat activitatea in Evul Mediu dominat de papalitate.Totusi, in toate generatiile, Dumnezeu a avut slujitori ai Sai credinciosi care au indreptat poporul pe calea cea buna.

–          Perioada timpului sfarsitului, in care, in biserica ramasitei, darul profetic s-a manifestat din nou, conform profetiilor din Apocalipsa 12, 17 si 19, 10 ( unul din semnele de recunoastere a bisericii ramasitei este tocmai prezenta darului profetiei ). Biserica Adventista recunoaste manifestarea darului profetic in randurile ei prin lucrarea si scrierile lui E. G. White.

Darul profetic in Biserica Adventista

In 1842, in cadrul miscarii millerite, darul profetic s-a manifestat mai intai in doi barbati credinciosi si educati: William Foy si Hazen Foss. Lor li s-au dat cateva viziuni despre a doua venire a lui Christos, cat si despre calatoria poporului lui Dumnezeu pana la final. Ei au refuzat sa transmita soliile divine si au sfarsit fiind lepadati de Dumnezeu. Viziunile i-au fost date tinerei Hellen Harmon, devenita prin casatorie, White, care , desi cu o sanatate precara, si-a indeplinit misiunea data de Dumnezeu. In felul acesta, s-au implinit cele scrise de pavel in 1 Corinteni 1, 26-28.

Cartile scrise de E. G. White, ale caror titluri puse unul peste altul ajung la statura unui om, contin sfaturi, indrumari, mustrari, incurajari deosebit de necesare bisericii care trebuie sa lucreze in  ultima  si cea mai dificila perioada din istorie- timpul sfarsitului.

Criterii de recunoastere a adevaratului dar profetic

1. Soliile profetului sunt in total acord cu Scriptura: Isaia 8, 20

2. Adevaratul profet marturiseste intruparea si divinitatea lui Christos: 1 Ioan 4, 2-6

3. Adevaratul profet nu se inalta pe sine, ci pe Christos: 2 Corinteni 10, 5

4. Profetul adevarat nu maguleste, ci mustra pacatul: Ieremia 23, 16-17

5. Viata si caracterul profetului vor fi in concordanta cu cerintele lui Dumnezeu: Matei 7, 15-20

6. Calitatea sa de profet este confirmata de implinirea profetiilor lui: Deuteronom 18, 21-22; Ieremia 28, 9

Autoritatea Scripturilor si cea a darului profetic

Biblia nu mai poate fi completata cu scrieri egale in autoritate cu cele pe care le contine deja: Deuteronom 4, 2; Proverbe 30, 5-6; Apocalipsa 22, 18-19

Biserica Adventista recunoaste principiul protestant „Sola Scriptura” ( Biblia si numai Biblia ca singura autoritate ). Scrierile E.G.White reprezinta o lumina mai mica ce ne trimite la adevarata  lumina.

This entry was posted in Darul profetic, Doctrine - Rezumate and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Spiritul profetiei

  1. Lori Balogh says:

    Avram nu afirma ca cei care au trait inainte de 1844 nu au inteles Biblia, sau ca Biblia nu poate fi inteleasa singura. Din comentariul lui reiese ca ” nu am fi inteles asa de clar Sf. Scriptura”, ceea ce e cu totul altceva.
    Atentie la limbajul lipsit de respect pe care-l folositi, caci el se poate intoarce ca un bumerang asupra d-v! Domnul ne-a avertizat ca vom da socoteala despre fiecare cuvant rostit.
    Pentru ca nu vreau ca acest site sa devina o lada de gunoi a limbajului unor rau-voitori, nu voi posta comentarii lipsite de respectul pe care Dumnezeu il cere de la noi in relatia cu cei ce nu gandesc sau nu cred la fel cu noi.

  2. Samson says:

    Se pare ca Avram la ce scrie in p.s.bate campii.Prin ceea ce a scris el inteleg ca Biblia nu se poate intelege „singura”.Unde scrie acest lucru?Pana la 1844 Biblia nu a fost inteleasa?Sa fim seriosi.

  3. avram says:

    Imi place deosebit de mult punctul tau de vedere cu privire la Spiritul Profetic ,si ii multumesc Lui Dunvezeu ca mai exista si oameni care sa puna pret pe acest vsubiect deosebit.
    Domnul sa te binecuvinteze, si sa-ti faca parte cu cei sfinti in imparatia slavei Donmului si Mantuitorului nostru.Domnul vine curand,pastreaza ce ai ca nimeni sa nu-ti ia cununa.Amin,
    P.S.daca nu am fi avut marturiile spiritului profetic nici noi nu am fi inteles asa de clar Sf. Scriptura

  4. Lori Balogh says:

    Sunt pe deplin de acord cu ceea ce afirmi, draga Viorica Abbu.
    Daca crestinii ar tine cont de principiul care a stat la baza reformei protestante : „Sola Scriptura” ( „Biblia si doar Biblia „), nu am fi divizati in sute de confesiuni crestine, care mai de care cu pretentii de monopol asupra adevarului. Am fi , asa cum S-a rugat Insusi Iisus, ” o turma si un Pastor”. Cu siguranta ca mai dezamagit decat noi este chiar Dumnezeu.

  5. abbu says:

    @La baza invataturii crestine se afla Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu.@

    acest lucru trebuie sa fie -gupa parerea mea – piatra de baza si bucuria fiecrui crestin.
    a adauga,a interpreta,a diviza aceasta simpla fraza in curente religioase,in biserici diferite este o mare si grava abatere.
    Lucrurile sunt simple -oamenii le complica
    lucrurile sunt clare-oamenii le incetoseaza.
    tot dupa parerea mea -oamenii fac acest lucru din interese personale,interese materiale ale lor sau a capilor ce ii conduc.
    din vanitate si dorinta de putere.
    din grava necredinta

    nu-i de mirarare ca pe zi ce trece sunt mai fericita ca sunt departe de aceste lucruri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.