Autorul Cărții Apocalipsa
Deși există controverse legate de autorul „Apocalipsei”, cele mai multe indicii arată că autorul cărții este Ioan, ucenicul, iar mai târziu, apostolul Domnului (Apocalipsa 1,1.4; 22,8).
Ca timp, „Apocalipsa” a fost scrisă în timpul exilului la care a fost supus Ioan pe insula Patmos, din Marea Egee, în timpul domniei lui Domițian (81‑96 d.Ch.).
Biserica creștină primară era convinsă că Ioan, apostolul, este autorul cărții. În secolul al doilea, Irineu, episcop de Lyon, scria: „Ea, Apocalipsa, a apărut nu prea demult, aproape de generația noastră, pe la sfârșitul domniei lui Domițian” (1).
De asemenea, Victorinus, (m. 303 d.Ch.) și Eusebiu îl amintesc pe Ioan ca fiind autorul „Apocalipsei”: „Când Ioan scria aceste lucruri, se afla în insula Patmos, condamnat de către cezarul Domițian să lucreze în mină. Acolo deci a văzut cele descrise în Apocalipsă.” (2)
„Eusebiu arată că Ioan a fost trimis în insula Patmos de către Domițian și, atunci când cei ce au fost exilați pe nedrept de către Domițian au fost eliberați de succesorul acestuia, Nerva Traian (pe la 96‑98 d.Ch.), apostolul Ioan s-a întors și el la Efes.” (3).
Un argument în favoarea susținerii faptului că autorul cărții este Ioan, ucenicul, este modul în care se recomandă: „Ioan, fratele vostru” (vezi Apocalipsa 1,9). Din felul în care se recomandă, reiese că autorul „Apocalipsei” era foarte cunoscut în întreaga Biserică creștină din acel timp.
Un alt argument care ne întărește în această convingere este stilul în care a fost scrisă cartea. Stilul „Apocalipsei” demonstrează că autorul cărții este un iudeu creștin și un bun cunoscător al scrierilor Vechiului Testament.
Ioan, autorul „Apocalipsei”, nu s-a numit pe sine apostol. Când scrie despre zidul Ierusalimului (vezi Apocalipsa 21,14), el amintește de întregul grup al apostolilor, însă pe sine nu se numește apostol. În schimb, Ioan se numește pe sine profet (vezi Apocalipsa 22,9), iar cartea sa – „cartea prorociei” (vezi Apocalipsa 1,3; 22,7.10.18.19).
Sunt cercetători ai Bibliei care susțin că autorul „Apocalipsei” nu este Ioan, ucenicul, ci un alt Ioan, prezbiterul. Unul dintre susținătorii acestei idei este chiar Eusebiu, autorul „Istoriei ecleziastice”. Argumentele acestor cercetători sunt legate de deosebirile de stil și limbă dintre Evanghelia lui Ioan și Apocalipsa. În timp ce Evanghelia e scrisă într-o greacă plăcută, „Apocalipsa” e scrisă într-o limbă aspră și cu iregularități gramaticale și sintetice.
Cum putem explica diferențele de stil și limbă?
Se pare că „Apocalipsa” a fost scrisă direct de Ioan, în condițiile de pe Patmos, ca prizonier care muncea la mină, în timp ce Evanghelia a scris-o după eliberarea sa, folosindu-se de ajutorul unui secretar, un bun cunoscător al limbii grecești. Acest lucru reiese din Ioan 21,24.
În favoarea afirmației că ambele cărți au fost scrise de Ioan, ucenicul, sunt paralelismele literare dintre cele două cărți. „Apocalipsa” vorbește despre „izvorul apei vieții” și „apa vieții” (vezi Apocalipsa 21,6; 22,17), în timp ce Evanghelia vorbește de „apa vie” (vezi Ioan 4,10); invitația Evangheliei: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea” (Ioan 7,37) este asemănătoare cu cea din „Apocalipsa”: „Celui ce îi este sete, să vină” (Apocalipsa 22,17).
De asemenea, unele expresii, ca de exemplu „opsis” (înfățișare sau față) sunt folosite în Noul Testament doar de Ioan (Ioan 7,24; 11,44; Apocalipsa 1,16).
Ținând cont de aceste argumente și luând în considerare și tradiția creștină, Ioan, ucenicul este considerat a fi autorul de drept al „Apocalipsei”.
Lori Balogh
(1) – Irineu, „Împotriva ereziilor”, vol. 30, 3, CBAZS VII
(2) – Victorinus, „Comentarii asupra Apocalipsei”, cap. 10, 11, A.N.F, vol. VII, pag. 353, CBAZS VII
(3) – CBAZS, vol. VII, pag. 721