Cartea vietii

Cartea vietii

– Program pentru ora tineretului –

Introducere

Cand Cristofor Columb, atingand tarmurile Americii de Sud, a ajuns la gurile de varsare ale marelui fluviu Orinoco, insotitorii lui au fost de parere ca se afla in fata unei insule necunoscute. E adevarat, “insula” li se parea mare, insa ei au crezut ca se afla in fata unei simple insule.

Singurul care se indoia de aceasta era insusi seful expeditiei. Privind la uriasul fluviu din fata sa, Cristofor Columb a exclamat: “Un asemenea fluviu nu curge dintr-o insula; el trebuie sa-si stranga apele dintr-un continent !”

Marele explorator a avut dreptate. Privind efectele, care erau de netagaduit, el a putut identifica, dincolo de ele, cauza.

Istoria descoperirii Americii se repeta, la o alta scara si cu alte urmari, atunci cand oamenii descopera ( sau redescopera ) in bibliotecile lor o carte prafuita si ingalbenita de vreme – Biblia. Exista un moment in viata fiecarui om in care, la un indemn din afara sau la indemnul propriului cuget, calatorind pe marile si oceanele vietii, se opreste in fata acestei carti.

Cei mai multi o privesc, o rasfoiesc si apoi o aseaza inapoi pe raftul bibliotecii, tragand o concluzie grabita: “America e o simpla insula… E drept, o insula ceva mai mare , dar  e doar o insula, ca oricare alta. Biblia ?  O simpla carte… Ce-i drept, o carte mai voluminoasa si mai complexa decat altele, dar … o simpla carte scrisa de oameni.”

Ce trista eroare ! Putini sunt cei care, asemenea lui Cristofor Columb, patrund dincolo de aparente si reusesc sa gaseasca dincolo de “gurile de varsare” ale Bibliei un urias “ continent” – pe Dumnezeu Insusi.

Apostolul Pavel, cel care a analizat “gurile de varsare” ale acestui urias “fluviu al vietii”, ii scrie plin de siguranta tanarului sau colaborator Timotei: “Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos sa invete, sa mustre, sa indrepte , sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.” ( 2 Timotei 3, 16 )

Sa ne oprim in fata acestui urias fluviu al vietii – Cuvantul lui Dumnezeu ! Si nu doar sa ne oprim, privind la el de departe, ci sa pornim in amonte, pe firul apelor sale, spre izvoarele din care se naste. Pentru ca doar acela care vasleste cu rabdare , zi de zi, spre izvoarele sale, va descoperi uriasul “continent” din care isi aduna “apele” – Dumnezeu.

Tema 1

Biblia…O carte minunata si totusi de temut…Minunata prin lumina vietii vesnice si a iubirii Creatorului nostru, dar de temut prin perspectiva mortii vesnice, ca plata a pacatului nebiruit si nemarturisit.

Oamenii o considera o carte invechita, care nu-si mai gaseste locul in societatea civilizata a veacului nostru. Este adevarat, peste ea au trecut peste 35 de secole, de la data cand Moise scria primele cinci carti ale Vechiului Testament. Au trecut 35 de secole de zbucium si istorie, de cautari stiitifice si filozofice, 35 de secole de lupta a omenirii impotriva suferintei si mortii. Popoare si imperii falnice s-au ridicat, au inflorit, apoi au disparut in colbul istoriei… Biblia insa a ramas. Oameni mici sau mari ai acestei lumi si-au confruntat interesele cu principiile ei morale, insa ea a invins intotdeauna. Munti intregi de carti si tratate au concurat-o, incercand sa-i ia locul din mintea si inima oamenilor, insa ea a ramas mai departe “cartea cartilor”.

Arsa pe rugul formalismului religios, inlantuita de inchizitorii Evului Mediu, ponegrita de necredinciosi, rastalmacita de falsii crestini, Biblia a supravietuit. Care carte din antichitate a razbatut pana la noi , ramanand la fel de vie si actulala ca Biblia ? Unde sunt tratatele filozofice ale lui Aristotel sau Platon ? Cine mai citeste astazi din Homer, Ovidiu sau Sofocle ?

Toate s-au invechit, au ajuns prin arhive sau muzee, si doar din cand in cand amintirea lor le mai scoate la lumina. Si totusi, Biblia a supravietuit mileniilor, ramanand la fel de vie ca in vremea in care a fost scrisa. Care este secretul vitalitatii ei ? De ce si astazi, in veacul celor mai tulburatoare descoperiri stiintifice, ea ramane cartea cea mai apropiata de inima omului, dandu-i mangaiere si speranta ?

Cum se face ca, in ciuda urii inversunate a unor oameni impotriva ei, aceasta carte a supravietuit , renascand mereu din propria cenusa ? Daca Biblia este doar rodul intelepciunii omenesti, atunci secretul puterii ei ramane una din cele mai mari taine ale omenirii. Daca ea insa nu a izvorat dintr-o minte omeneasca, ci din Insusi Dumnezeu, atunci totul se clarifica intr-o singura clipa.

Priviti la milioanele de vieti omenesti transformate de puterea ei ! Priviti cum oameni de pe cea mai de jos treapta a degradarii se lumineaza sub influenta acestei carti si devin oameni noi, dupa chipul si asemanarea Autorului ei divin! Aduceti-va aminte de cate ori nu v-a mangaiat ea in mijlocul descurajarilor vietii, de cate ori nu v-a reinnoit speranta in mijlocul luptelor sufletesti, de cate ori nu v-a eliberat cand va simteati sclavi ai pacatului si de cate ori nu v-a aratat drumul cand l-ati pierdut .

Nu, acest urias fluviu al vietii nu-si poate aduna apele dintr-o simpla “insula”. Este imposibil ! El trebuie sa-si adune “apele” dintr-un continent !

Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, nu al vreunui filozof, nici al vreunui carturar sau preot. Biblia este mesajul Creatorului pentru noi, oamenii cazuti in abisul pacatului. Oamenii si ideile lor se invechesc si pier; mesajul lui Dumnezeu insa ramane viu in vecii vecilor, la fel de viu ca Dumnezeu Insusi.

Iata ce a hotarat Creatorul  Universului cu privire la acest Cuvant sfant: “ Cuvantul Meu, care iese din gura Mea, nu se va intoarce la Mine fara rod, ci va face voia Mea si va implini planurile Mele ( Isaia 55, 11 ).

Asa a hotarat Creatorul. Si daca El a hotarat ca acest cuvant sa ramana viu si sa aduca rod in inimile oamenilor, cine poate sa-I stea impotriva ? Sa fim fericiti ca aceasta Carte a cartilor – Biblia –  nu este cuvantul oamenilor, ci Cuvantul lui Dumnezeu transmis prin oameni. Sa fim fericiti ca ea, Biblia, a ramas la fel de vie si actuala de-a lungul veacurilor oricat de mult au incercat oamenii sa o ingroape sub molozul uitarii sau prigoanei.

Sa fim siguri ca aceasta Carte va ramane la fel de vie pana in ziua reinnoirii tuturor lucrurilor, pentru ca omenirea are mare nevoie de ea. Dar nu doar atat, ci sa iubim aceasta carte, pentru ca este Adevarul. Cunoscand-o tot mai mult, vom cunoaste tot mai mult Adevarul, iar Adevarul ne va face liberi.

Tema 2

Intr-o zi, intr-un ungher linistit al unei biblioteci germane vechi, un tanar evlavios si cu perspectiva de a deveni calugar, descopera o Biblie in limba latina. Isi aseaza cu piosenie mainile peste ea, apoi ii deschide usor paginile. Niciodata pana atunci nu mai vazuse un asemenea volum. De fapt, nici nu stia de existenta unei asemenea carti. Auzise citindu-se mici parti din Scripturi la serviciile divine si socotise ca acelea erau totul. Acum priveste pentru prima data in Cuvantul lui Dumnezeu si, emotionat, intoarce paginile sfinte, oprindu-se ici si colo. “Oh, de mi-ar da Dumnezeu si mie o asemenea carte, ca sa fie a mea !...”

Rugaciune tanarului a fost ascultata si primul raspuns a fost momentul in care Martin Luther – caci asa il chema pe tanarul evlavios – a gasit o Biblie legata cu lanturi de zidul manastirii. Cu bucuria unei mari descoperiri, tanarul calugar se apropia zi de zi de aceasta Biblie inlantuita, studiind-o cu sete.

Pe masura ce o studia, descoperea tot mai multe adevaruri pe care nu le cunoscuse pana atunci si care veneau in contradictie cu ceea ce predica biserica din care facea parte. Nu gasea acolo nimic despre purgatoriu, nimic despre indulgente, icoane si cultul sfintilor…

Asa a aparut Reforma ! O Bilie, o simpla Biblie legata in lanturi de zidul unei vechi manastiri a reusit sa rastoarne o intreaga lume crestina, zguduind puternic temeliile unei biserici apostaziate.

Oamenii pot lega Biblia in lanturi, dar adevarurile ei nu pot fi inlantuite. Oamenii o pot arde pe rug, o pot inchide in manastiri sau arhive, o pot ponegri, dar ea ramane vie pentru ca nu este cuvantul omului, ci al lui Dumnezeu.

Acest Cuvant divin este viu si lucrator, patrunzand pana in cele mai adanci unghere ale sufletului omenesc. Acolo, el desparte binele de rau si traseaza o linie clara intre adevar si minciuna. De aceea acest Cuvant are putere… Pavel, marele apostol al crestinatatii, convins de aceasta putere a Cuvantului divin , le scrie credinciosilor din Roma: “Mie nu mi-e rusine de Evanghelia lui Christos, pentru ca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede” ( Romani 1, 16 ).

Biserica Adventa este credincioasa principiului protestant “Sola Scriptura” ( “Biblia si doar Biblia” ).  Cuvantul lui Dumnezeu, din care ne hranim sufletele si in care Il gasim pe Mantuitorul nostru Iisus Christos, se gaseste din belsug in casele noastre. El nu mai este inlantuit, nici ars pe rug, nici prigonit. Nimeni dintre noi nu poate spune , asemenea lui Luther: “Oh, de mi-ar da Dumnezeu si mie o asemenea carte”, pentru ca Biblia se afla in fiecare camin. Dar se gaseste oare in noi aceeasi sete de a o citi si cunoaste ?

Nu cumva Bibliile noastre sunt inlantuite cu altfel de lanturi decat cele ale Evului Mediu ? Unde este zelul pentru studiul Scripturii care i-a caracterizat pe pionerii miscarii advente si pe toti adevaratii copii ai lui Dumnezeu din toate timpurile ? Cum vom putea noi, cei ce neglijam studiul Bibliei, sa stam in Imparatia lui Dumnezeu alaturi de cei ce si-au pierdut viata doar pentru ca au indraznit sa deschida sau sa citeasca Cuvantul sfant ?

Cuvantul lui Dumnezeu este o putere uriasa. Prin el a fost creata lumea, prin el au fost hranite milioane de suflete descurajate. Acest Cuvant s-a intrupat in Persoana Mantuitorului si tot prin el vor birui cei din ultima generatie in lupta impotriva fiarei si icoanei ei.

Da, Biblia este puterea nemarginita a lui Dumnezeu, si totusi – ce trist ! – noi o inlantuim in lanturile neglijentei, indiferentei sau necredintei noastre. Ce reforma uriasa s-ar produce in bisericile crestine, in viata fiecarei familii si in viata fiecarui individ, daca am da jos lanturile cu care am legat puterea divina !

Avem nevoie de o reintoarcere la Cuvantul lui Dumnezeu. Avem nevoie de o redescoperire a puterii transformatoare a Bibliei. Avem nevoie de o reforma in modul in care o studiem, o asimilam si o traim, deoarece Cuvantul sfant trebuie sa se intrupeze in mod desavarsit in fiecare dintre noi, dupa cum el s-a intrupat si in Iisus Christos, Domnul nostru.

Credem ca este foarte aproape momentul in care tot ce se poate clatina in fiinta noastra va fi clatinat. Simtim ca timpul in care va trebui sa dam socoteala in fata mai marilor acestei lumi de credinta noastra este chiar in fata noastra. De aceea, Mantuitorul ne indeamna in mod deosebit pe noi,cei din ultima generatie a bisericii Sale:  “Cercetati Scripturile !”

Indemnuri pentru studiu

Iata doar cateva paragrafe inspirate care se refera la importanta studiului Bibliei in viata unui adevarat copil al lui Dumnezeu:

“ Biblia ar trebui cercetata cu sarguinta. Adevarul lui Dumnezeu, ca si aurul, nu intotdeauna se afla la suprafata. El trebuie sa fie obtinut numai prin cugetare si studiu adanc. Studiul acesta va imbogati nu numai mintea cu cunostinte valoroase, dar el va si intari si spori puterile mintale.” ( E. G. White, “Slujitorii Evangheliei”, pag. 41 )

“ Tinerii ar trebui sa primeasca o masura indestulatoare de educatie intelectuala. Cei needucati, necultivati si neformati nu sunt pregatiti sa porneasca intr-un camp unde fortele puternice ale talentului si culturii combat adevarurile Cuvantului lui Dumnezeu. Acesti tineri nu vor fi in stare sa combata adevarurile combinate filozofice si religioase pentru demascarea carora este nevoie de cunostinte atat din stiinta, cat si din adevarul Scripturii.” ( Idem, “Educatie”, pag. 252 )

“Aceia care au numai o spoiala de intelegere a adevarului nu vor fi in stare sa expuna in chip lamurit Scripturile si sa aduca argumente precise pentru credinta lor. Ei se vor incurca si vor fi dati de rusine. Nimeni sa nu-si inchipuie ca n-are nevoie sa studieze pentru ca nu va predica de la amvon. Voi nu stiti ce poate cere Dumnezeu de la voi.” ( Idem, “Solii pentru tineret”, pag. 142 )

“Daca Cuvantul lui Dumnezeu ar fi studiat asa cum trebuie,, oamenii ar avea o largime a mintii, o noblete a caracterului si o statornicie in hotarari cum rar se vad in zilele noastre.” ( Idem, “Slujitorii Evangheliei”, pag. 146 )

“Acela care nu cunoaste in profunzime Cuvantul vietii nu are dreptul sa incerce a-i invata pe altii calea spre cer.” ( Idem )

“Mintea tuturor ar trebui sa fie umpluta de cunostinte din adevarurile Cuvantului lui Dumnezeu pentru a fi pregatiti in orice moment sa scoata din el lucruri noi si lucruri vechi. Multe minti au fost schilodite si pipernicite din lipsa de ravna  si munca hotarata si grea.” ( Idem, pag. 165 )

“Mi-a fost aratat ca multi din aceia care pretind ca cunosc adevarul nu stiu ce cred. Ei nu inteleg dovezile credintei lor. Cand va veni timpul incercarii, vor fi multi barbati din cei care astazi predica altora care vor descoperi ca sunt multe lucruri pentru care nu pot da dovezi indestulatoare. Pana nu vor ajunge la o stfel de incercare, nu vor cunoaste marea lor ignoranta.” ( Idem, pag. 176 )

“Dumnezeu nu trimite niciodata Duhul Sau cel Sfant ca sa aprobe nestiinta” ( Idem, pag. 60 )

Concluzii

“Un asemenea fluviu nu curge dintr-o insula; el trebuie sa-si stranga apele dintr-un continent.”

Cand a rostit aceste memorabile cuvinte in fata uriasului fluviu Orinoco, Cristofor Columb facea doar o presupunere. Doar cei care au pornit mai tarziu pe firul apei in sus, spre izvoare, au putut verifica adevarul pe care marele explorator il intuise doar. In fata lui se afla un urias continent… Era America.

Prieteni buni ! Atunci cand spuneti despre Biblia voastra ca este puterea lui Dumnezeu, ca ea este Cuvantul lui Dumnezeu si ca  este insuflata de Dumnezeu, faceti o presupunere sau ati verificat in propria viata acest lucru ? Ati mers de-a lungul acestei ape a vietii pana sus, la izvoare ? V-ati convins in propria fiinta ca ea nu izvoraste dintr-o minte omeneasca, oricat de luminata ar fi, ci din Insusi Dumnezeu, Creatorul Universului ?

Generatia noastra, care va fi confruntata cat de curand cu ultima mare batalie dintre adevar si minciuna, trebuie sa ajunga cu orice pret la izvoarele cele mai indepartate ale acestui fluviu al vietii. Acest deziderat nu se va putea implini decat printr-un studiu intens, sincer, lipsit de prejudecati si staruitor al Cuvantului lui Dumnezeu, insotit de rugaciune pentru iluminare divina.

O simpla lectura a Bibliei nu ne va aduce convingerea ca adevarurile ei sunt inspirate. Dimpotriva, uneori ne oprim doar la aparentele ei contradictii. Auzirea unor predici, oricat ar fi de reusite, nu ne va cladi suficient edificiul credintei, astfel ca el sa poata rezista in vreme de furtuna. Nici intamplatoarele discutii pe marginea devarurilor ei nu sunt suficiente. Singura cale pentru cresterea noastra spirituala este studiul staruitor, cu umilinta si rugaciune, urmarind verset cu verset si confruntand rezultatul cercetarilor noastre cu cele ale altora. Doar in acest mod vom dobandi acea credinta care se va sprijini nu pe sentimente, ci pe argumente, si care va putea reziat oricarei furtuni pe care ne-o va aduce viitorul.

Dumnezeu ne cere sa-I dam Lui a zecea parte din bunurile noastre, caci toate sunt ale Lui. Oare aceasta porunca, ce aduce o multime de binecuvantari celui ce asculta de ea, nu se refera si la timpul nostru ? Ar fi nefiresc sa credem ca Dumnezeu nu ne cere si a zecea parte din timpul nostru pentru a-I sluji, pentru a fi in comuniune cu El prin studiul Cuvantului Sau sau prin rugaciune.

Puneti-l pe Dumnezeu la incercare ! Dati-I Lui a zecea parte a fiecarei zile si veti vedea cum timpul va capata o alta valoare si va dobandi alte dimensiunl, iar binecuvantarile revarsate peste cele noua parti ramase din timp vor intrece orice asteptare.

Cercetati Scripturile !” – ne indeamna Mantuitorul.

Cercetati Scripturile pentru ca in ele veti gasi viata vesnica – dorinta de milenii a omului muritor!

Cercetati Scripturile pentru ca in ele Il veti gasi pe Iisus cel rastignit pentru pacatele omenirii, Modelul nostru desavarsit de viata si tinta cautarilor noatre!

Cercetati Scripturile pentru ca ele ne arata cine suntem, de unde venim si incotro mergem, dandu-ne un sens vietii !

Cercetati Scripturile pentru ca in ele veti gasi puterea de care aveti nevoie ca sa invingeti raul din voi si din lume !

Cercetati Scripturile pentru ca doar prin ele “veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi”     ( Ioan 8, 32 ).

Lori Balogh

This entry was posted in Programe tineret and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.