Ilustratii despre credinta

Ilustratii despre credinta

Linistea credinciosului rezista in imprejurarile cele mai grele.

Intr-o inchisoare din Siberia, calugaritele catolice au refuzat sa se dezbrace de hainele lor si sa se imbrace cu uniforma de cazona, pentru ca o considerau un semn al Anticristului. Cand au fost duse sa faca baie, pe cand erau dezbracate, hainele le-au fost schimbate. Ele au refuzat, totusi, sa se imbrace cu uniforma inchisorii. Au fost obligate sa stea in frig, la o temperatura de minus 40 de grade. Dardaind de frig, calugaritele si-au spus rugaciunile.

„Va sinucideti”- le-a spus doctorita inchisorii. Ele nu au raspuns, continuandu-si rugaciunile. Nici macar atunci cand au intrat temnicierii, cele 60 de calugarite nu s-au miscat. Directorului inchisorii ii erea frica sa aduca tineri comunisti sa le imbrace cu forta, pentru ca se temea ca nu cumva ei sa se contamineze de curajul calugaritelor.

Curand, au devenit albastre de frig. Dezbracate, au fost conduse prin zapada spre celulele lor. Un maior,directorul inchisorii, a spus: „ A fost mai usor sa luptam cu fascistii decat cu aceste calugarite”.
Fiecare calugarita, atunci cand trecea prin dreptul maiorului, se inclina si spunea:„Dumnezeu sa va ierte”.

In timp ce mergeau prin zapada, cantau. Niciuna din ele nu s-a imbolnavit. Ajunse in celulele lor, s-au imbracat cu niste zdrentre de la celelalte prizionere. Statusera in frig 6 ore. O alta doctorita a intrebat-o pe doctorita Breavermann, evreica: „Ce explicatie medicala aveti cu privire la faptul ca niciuna dintre le nu s-a imbolnavit?”

Doctorita  a raspuns: „Ne-au dat chiar ele explicatia, cantand „Tatal nostru care esti in ceruri”. Un Tata atotputernic in cer este o explicatie indestulatoare pentru orice minune.

Acrobatul pe franghie

Un acrobat si-a facut aparitia intr-un mic orasel si a asezat o franghie bine incordata la zeci de metri deasupra unui rau cu ape repezi. El a uimit multimea prin talentul si curajul lui, traversand de mai multe ori acel rau pe franghie, alergand, umbland in maini, mergand pe bicicleta si impingand o roaba.

Cand i s-a parut ca toti sunt convinsi de abilitatea lui, acrobatul s-a adresat multimii: „As vrea acum sa imping roaba aceasta de la un capat la altul al franghiei, avand o persoana in ea. Credeti ca pot face aceasta?”

Toti au inceput sa strige: „Credem! Credem !!” Atunci acrobatul a intrebat: „Cine se ofera, sa incercam impreuna?”  Tacere deplina! Nimeni nu se ofera. Din spatele multimii apare un copil: „Eu ma ofer. Eu am incredere in tine!”

Inmarmurita, multimea ii urmareste pe cei doi incheindu-si cu succes drumul, atat de primejdios. Cineva se apropie de copil: „Nu ti-a fost teama?” Copilul raspunde zambind: „Nu! Acrobatul este tatal meu. Nu e prima data cand facem lucrul acesta impreuna.”

Te increzi tu in Dumnezeu, vrei sa te lasi condus de El pe drumul greu si primejdios al vietii, sau ai doar o forma de credinta lipsita de viata si de putere, asa cum aveau si ceilalti oameni din jurul acrobatului?

Un om modern

Un om modern s-a ratacit prin desert. Era deshidratat. Cand dormea, visa doar apa, portocale sau smochine. Apoi se trezea si se tara mai departe, dar chinul era tot mai apasator.

Cand tocmai ajunsese la capatul puterilor a zarit o oaza. „A, fata morgana” a gandit el. „O iluzie care vrea sa ma impinga la disperare, deoarece in realitate acolo nu exista nimic. Dar nu! Eu voi ramane demn si nu ma voi lasa pacalit!”

El se apropia de oaza, insa ea nu disparea, ci devenea tot mai vizibila. Smochinii parca ii faceau semn cu crengile lor sa vina si sa manance, dar el gandea: „Asemenea iluzii sunt frecvente pentru cei aflati in situatia mea. Ce cruda poate fi natura!” Cuprins de aceste ganduri, a murit avand pe buze un blestem neinteles asupra lipsei de sens a vietii.

Dupa o ora l-au gasit doi beduini. „Poti intelege asa ceva?” – intreba unul. „A murit de foame si de sete langa cea mai frumoasa oaza.”

„A fost un om modern!” a raspuns celalalt beduin. „Nu a crezut in ceea ce a vazut!”

Tot asa, Dumnezeu este foarte aproape de noi insa omul modern nu il observa. „Veti auzi cu urechile voastre, si nu veti intelege; veti privi cu ochii vostri, si nu veti vedea. Caci inima acestui popor s-a impietrit; au ajuns tari de urechi, si-au inchis ochii, ca nu cumva sa vada cu ochii, sa auda cu urechile, sa inteleaga cu inima, sa se intoarca la Dumnezeu, si sa-i vindec”. (Matei 13.14)

Afacere nereusita

In timpul unei mese organizata de Friedrich cel Mare era prezent si renumitul ateu, Voltaire. Printre observatiile glumete si batjocoritoare, s-a aflat si aceasta: „Imi vand locul din cer pentru un taler”.
S-a facut liniste in sala si nimeni nu stia ce sa spuna. In cele din urma s-a ridicat un crestin si a spus:

„Domnul meu, oricine vrea sa vanda ceva trebuie sa poata dovedi dreptul de proprietate. Fiti deci bun si dovediti-mi cum aveti dreptul la un loc in cer si eu va voi da pentru aceasta cati taleri doriti.”

Ateul n-a putut sa raspunda la aceasta provocare si a ramas de rusine.

In mainile Lui

„Iata ca te-am sapat pe mainile Mele!” (Isaia 49:16)

O minge de baschet in mainile mele valoreaza aproximativ 19 dolari. O minge de baschet in mainile lui Michael Jordan valoreaza aproximativ 33 de milioane de dolari.  Depinde de mainile in care se afla.

O minge de baseball in mainile mele valoreaza aproximativ 6 dolari. O minge de baseball in mainile lui Mark McGuire valoreaza 19 milioane de dolari. Depinde de mainile in care se afla.

O racheta de tenis este fara valoare in mainile mele. O racheta de tenis in mainile lui Venus Williams este garantia unei victorii. Depinde de mainile in care se afla.

Un toiag in mainile mele ar tine (poate!) la distanta un animal furios. Un toiag in mainile lui Moise ar desparti marea.  Depinde de mainile in care se afla.

O prastie in mainile mele ar fi o jucarie de copii. O prastie in mainile lui David ar insemna o arma puternica.  Depinde de mainile in care se afla.

Doi pesti si cinci paini in mainile mele nu ar insemna decat cateva sandviciuri. Doi pesti si cinci paini in mainile lui Iisus ar hrani mii de persoane. Depinde de mainile in care se afla.

Cuie in mainile mele ar putea folosi construirii unei colivii pentru pasari. Cuie in mainile lui Iisus Christos au facut posibila salvarea intregii lumi.  Depinde in mainile cui se afla.

Aplicatie: Iata, asadar, ca toate depind de mainile in care se afla! Pune-ti si tu ingrijorarile, tristetile, temerile, sperantele, visele, familia, relatiile in mainile lui Dumnezeu. Asa te vei putea odihni linistit in timpul noptii, stiind ca Dumnezeu nu doarme, ci vegheaza la implinirea promisiunilor Sale. In ultima instanta totul depinde in mainile cui te afli tu.

Aprobarea maestrului

Se povesteste ca un tanar violonist tocmai terminase primul sau recital. Si in timp ce ultimele note ale piesei se pierdeau, auditoriul s-a ridicat in picioare si a inceput sa aplaude frenetic.

Tanarul muzician a primit curtenitor aprecierile lor, dar privirile sale erau indreptate asupra unui om cu parul carunt, care statea intr-o loja apropiata de scena. Numai cand el a zimbit si a facut un semn aprobator cu capul, tanarul s-a relaxat si a zambit spre publicul exaltat. „Este maestrul meu” a explicat el mai tarziu.

Numai un singur lucru il preocupa pe acest tanar virtuos – zambetul, aprobarea maestrului sau. Toate apalauzele zgomotoase ale sutelor de oameni care se aflau in fata lui, nu puteau lua locul acestuia. „Aprobarea Maestrului” – este tot ceea ce conteaza, aprobarea oamenilor paleste in comparatie cu aprobarea lui Dumnezeu.

Sari!

O familie a fost trezita din somn in mijlocul noptii de detectorul de fum. Atunci au realizat ca intreaga casa le era cuprinsa de foc. Tatal a alergat sus pe scari in dormitorul copiilor, de unde a iesit cu copilul de un an si jumatate in brate si cu baietelul de 4 anisori de mana.

Erau cam la jumatatea scarilor cand baietelul si-a reamintit ca si-a uitat ursuletul in dormitor. S-a smucit din mana tatalui si a alergat inapoi in dormitor ca sa-si ia jucaria preferata. In agitatie si confuzie, tatal nu a realizat ce se intamplase decat atunci cand a iesit afara. Copilul era deja prins ca intr-o capcana de flacarile si fumul de la etaj. Fumul se incolacea in juru-i, iar el tusea si striga de sus: „Tati, tati, ajuta-ma!”

Tatal sau a strigat de jos: „Sari pe fereastra, Andy! Te voi prinde!” Din intuneric si fum copilul a raspuns: „Dar tata, nu te vad!” Atunci tatal a strigat din nou: „Nici o problema, fiule, eu te vad! Sari!”

Aplicatie:
Exista o vorba foarte adevarata care spune: „Nu stiu ce rezerva viitorul, dar stiu cine tine in mana viitorul!” Te ingrijoreaza viitorul? Ti-e frica de ceea ce vezi? Ti se pare ca totul este intunecat, cuprins de fum? Nimeni nu poate vedea inainte, dar Dumnezeu ne spune sa ne incredem in El. El ne vede… si ne spunem sa sarim!

Dumnezeu – o Persoana reala

Maratonistul olimpic Ryan Hall, din Statele Unite, deţine recordul pentru cel mai rapid maraton înregistrat în Statele Unite şi spune că singurul lui antrenor este Dumnezeu, relatează Christian Post.

Convingerea lui este atât de puternică încât atunci când a trebuit să completeze un formular la un test anti-doping, în dreptul numelui antrenorului, Hall a scris „Dumnezeu”. Cei de acolo i-au spus că trebuie să treacă o persoană reală, iar Hall a răspuns: „Este o persoană reală”. (http://www.semneletimpului.ro )

Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.