Un singur Dumnezeu

      Un singur Dumnezeu

Este remarcabil faptul ca evreii reusesc sa-si pastreze religia monoteista, in conditiile in care mediul din care au iesit ( Egipt ) era politeist, iar cel in care s-au stabilit ( Canaan ) era de asemenea politeist. Este greu ( daca nu chiar imposibil ) de explicat acest fenomen, in afara acceptarii adevarului sustinut de Biblie ca Insusi Dumnezeu li s-a descoperit israelitilor.

Monoteismul mozaic sta la baza monoteismului crestin, ambele fiind sursa monoteismului islamic.

Biblia sustine adevarul unicitatii lui Dumnezeu, atat in cartile Vechiului Testament, cat si in cele ale Noului Testament. Nu poate fi gasita in cuprinsul Bibliei nicio dovada in favoarea politeismului, desi autorii ei au trait pe parcursul multor secole (aproximativ 1500 de ani ), iar poporul evreu a trebuit sa suporte dominatia unor popoare care au incercat sa impuna inchinarea la o multime de zeitati pagane.

      In Vechiul Testament

Deuteronom 6, 4: “ Asculta Israele ! Domnul, Dumnezeul nostru este singurul Domn.”

Cuvantul “singurul” este tradus din ebraicul “echad”, care se refera la o unitate compusa din mai multe persoane. Moise foloseste acelasi termen “echad” si in Geneza 2,24, unde barbatul si femeia trebuiau sa devina “un singur ( echad ) trup”, o entitate alcatuita din doua persoane.

Este demn de remarcat ca Moise ar fi putut folosi si alte cuvinte pentru a arata singularitatea lui Dumnezeu, de exemplu cuvantul “yachid”, care inseamna “doar unul”, “unic”. Totusi, el a preferat termenul “echad” tocmai pentru a sublinia ideea de pluralitate a Dumnezeului unic.

Deuteronom 4, 35: “…Ca sa cunosti ca numai Domnul este Dumnezeu si ca nu este alt Dumnezeu afara de El.

Isaia 45, 5. 18. 21:Eu sunt Domnul si nu mai este altul, afara de Mine nu este Dumnezeu…”

“…Singurul Dumnezeu care a intocmit pamantul…Eu sunt Domnul si nu este altul”

                                      “Nu este alt Dumnezeu decat Mine, Eu sunt singurul Dumnezeu drept si mantuitor, alt Dumnezeu afara de Mine nu este.”

In Noul Testament

        Marcu 12, 29-32: “Asculta Israele ! Domnul, Dumnezeul nostru este un singur Domn…Bine, Invatatorule. Adevarat ai zis ca Dumnezeu este unul singur, ca nu este altul afara de El.”

        Ioan 17, 3: “Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Christos pe care L-ai trimis Tu.”

1 Corinteni 8, 5-6: “…Pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu: Tatal de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Iisus Christos, prin care sunt toate lucrurile si prin El si noi.

       1 Corinteni 12, 6: “Sunt felurite lucrari dar este Acelasi Dumnezeu care lucreaza totul in toti.”

       Efeseni 4, 5-6: “Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez. Este un singur Dumnezeu si Tata al tuturor, care este mai presus de toti, care lucreaza prin toti si care este in toti.”

1 Timotei 2, 5: “Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Iisus Christos.”

Conceptia Bisericii Adventiste

“Adventistii de Ziua a Saptea cred ca exista un singur Dumnezeu: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, o unitate a trei Persoane coexistand din vesnicie. Dumnezeu este nemuritor, atotputernic, atotcunoscator, mai presus de toate si pretutindeni prezent. El este infinit si mai presus de intelegerea omeneasca, dar cunoscut totusi prin faptul ca S-a descoperit pe Sine. El este pentru totdeauna vrednic de inchinare, adorare si slujire de catre intreaga creatiune.”

Puncte fundamantale, 2

Lori Balogh

 

 

This entry was posted in Tri(u)nitatea Divina and tagged , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Un singur Dumnezeu

 1. Paul says:

  Iahve este singurul Dumnezeu adevarat. El este Tatal si Dumnezeul lui Isus. (Ioan 20:17) Acelasi Tata si Dumnezeu trebuie sa il am si eu. Ori ne sunt de ajuns marturiile lui Isus ori cautam adevarul si la asa zisii „parinti ai bisericii” care s-au abatut de la adevar fiind influentati de filozofia grecilor.

 2. Lori Balogh says:

  Conceptia AZS nu este opusa monoteismului, asa cum sustineti, dimpotriva o sustine. Si cand afirm acest lucru, stiu ce spun.
  Cu privire la „fiicele Babilonului”, cred ca ele sunt un simbol al bisericilor care copiaza ceva din spiritul si doctrinele Babilonului spiritual. Aici ar fi mult de discutat, de aceea va rog, daca doriti, sa cititi comentariile la categoria Profetii/Apocalipsa cap. 17 sau articolele de la aceeasi categorie: Profetii/Babilonul modern.
  Cu stima,
  Lori B.

 3. feofil adrian says:

  vad ca dumneavoastra va mirati cum de a reusit poprul evreu sa-si mentina credinta monoteista, oare este acest lucru un motiv de mirare? nu este ceva normal ? nu trebuie sa avem cu toti credinta monoteista? doar daca noi crestini nu suntem monoteisti. atunci firesc este sa ne miram. dumneavoastra ati selectat versete care sprijina monoteismul si brusc spuneti care este conceptia AZS care este total opusa monoteismului. in adevar, evreii sunt poporul lui Dumnezeu,(Romani cap.11) pentru ca pastreaza curata invatatura. Dumnezeu ne descopera ca Roma este babilonul, MAMA curvelor, cine sunt FICELE? astept raspuns. multumesc. atentie la iezuiti.( eu nu sunt evreu ,sunt ortodox.)

 4. Cozmescu Gheorghe Jud HD orasCALAN str Florilor bl 20 Ap 17 says:

  Domnule BOLOGHeu cred ca am fost foarte clar cu raspunsul din COLOSENI capitolul 1 versetele 15 si 16 adica ca EL ISUS este intaiul nascut din toata zidirea si toate lucrurile au fost facute prin EL INSA ESTE CLAR ca biblia ne invata ca adevaratii inchinatori se inchina TATALUI iar eu va intrebam referitor la versurile cantarilor care spun ca TOATA inchinarea este a FIULUI sau ca ISUS ZICE MIE SA VA RUGATI iar eu nu am gasit in biblie versetele acestea .De asemenea am spus despre marturia TATALUI FIULUI DUHULUI SFANT si a ucenicilor ca ISUS este Fiul LUI DUMNEZEU fara sa adaug alte pareri personale. De asemenea am spus ce a spus PAVEL in1 corinteni capitolul 8 versetele 5 si 6 adica ca pentru noi crestinii exista un singur DUMNEZEU TATAL de la care vin toate lucrurile si un singur DOMN ISUS HRISTOS PRIN care sant toate lucrurile.1IOAN cap 2 vers 22 scrie CINE ESTE MINCINOSUL DACA NU CEL CE TAGADUIESTE CA ISUS ESTE HRISTOSUL ACELA ESTE ANTICRISTUL CARE TAGADUIESTE PE TATAL SI PE FIUL.

 5. Lori Balogh says:

  Mantuitorul ne invata sa ne rugam Tatalui in Numele Sau ( Matei 6, 9-13 ). Pentru ca un om sa poata deosebi o moneda falsa de una adevarata nu e nevoie ca el sa cunoasca toate falsurile, ci doar moneda adevarata. E suficient…
  Totusi, revin la intrebarea pe care v-am pus-o: cine este pentru d-v Iisus Christos: Dumnezeu adevarat, un simplu om, prima cratura a Tatalui, Fiu pe care L-a nascut Tatal sau un om pe care Tatal L-a ridicat la rangul de Fiu de Dumnezeu ? Mi-ati dat un raspuns foarte evaziv, iar pentru mine este important sa stiu care este conceptia celui cu care dialoghez.

 6. Cozmescu Gheorghe Jud HD orasCALAN str Florilor bl 20 Ap 17 says:

  Domnule Bologh care este parerea dumnatale referitor la cei care spun ca lauda pe Dumnezeu prin cantare si ei in schimb dupa parerea mea canta versuri care contravin bibliei .De exemplu cantarea ; Toata inchinarea toata adorarea in care versurile spun ca toata inchinarea este atibuita lui Isus nu TATALUI . In cantarea ; A RUGII CEAS canta ca Isus zice MIE sa va inchinati .In cantarea ; Doamne bunatatea ta canta ca nu exista nimeni de sfant ca Isus in cer sau pe pamant chiar daca biblia arata ca MARTIRUL STEFAN vede pe TATAL ALATURI DE ISUS .Sant mai multe cantece de felul acesta pe internet si se canta si in unele biserici si ma gandesc cum nu observa ca unele versuri spun minciuni Noi stim ca TATAL locuieste in mijlocul laudelor LUI nu in neadevar .Poate stiti vreo modalitate prin care sa ii atentionam deoarece eu nu ma prea pricep la internet doar cat imi mai arata cate un copil in schimbul unei atentii . ASTEPT comentariul dumneatale.

 7. Cozmescu Gheorghe Jud HD orasCALAN str Florilor bl 20 Ap 17 says:

  Matei cap 11 vers 27 cititi cuvintele Domnului Isus de asemenea TATAL FIUL DUHUL SFANT apostolii ne arata clar cine este ISUS si care este rolul SAU atat cat a trait pe pamant cat si dupa inaltare .Daca santem adevaratii urmasi ai apostolilor trebuie sa ne rugam la cine se rugau ei trebuie sa multumim cui au multumit ei trebuie sa cantam laude cui i au cantat ei fara a canta minciuni cum vad pe net ex; Cantarea A L RUGII CEAS care spune ISUS zice mie sa va rugati sau multe altele ale caror versuri spun minciuni .BINEeste sa nu trecem peste ce este scris si sa nu rastalmacim biblia deoarece DUMNEZEU in inteleptiuneaSA a lasat scris suficiente detalii in biblie pentru mantuirea cui doreste .Ma mira faptul ca in o tara cu atatia crestini nu a fost scoase . in afara legii avorturile si homoxexualitatea.UNDE SANT CAPII RELIGIOSI CU cateva milioane de semnaturi de la enoriasi adunate pentru a scoate in afara legii mizeriile acestea .NOI CARE CUNOASTEM BIBLIA de cate ori am sesizat pe reprezentantii cultelor sa ia initiativa.SCRIEM ROMANE PE NET in loc zilnic sa le cerem sa lupte cu noi impotriva pacatului. Cine stie sa faca un lucru bun si nu il face pacatuieste.PACATUL TRBUIE SA NE ROADA NU CE SA MAI ADAUGAM SAU CUM SA RASTALMACIM BIBLIA .

 8. Lori Balogh says:

  As dori sa stiu parerea d-v cu privire la natura Domnului Iisus: este Dumnezeu adevarat, este doar om, sau este un demiurg ?

 9. Cozmescu Gheorghe Jud HD orasCALAN str Florilor bl 20 Ap 17 says:

  Col cap 1 vers 15 si 16 ISUS e Cel intai nascut din toata zidirea si toate lucrurile au fost facute PRIN EL nu de EL cum interpreteaza unii . VERS 19 SI 20 DUMNEZEU A VOIT ACEAST LUCRU .Ioan cap 17 vers 5 ISUS se roaga TATALUI sa primeasca slava ce o avusese la TATAL inainte de a fi lumea . 1 Ioan cap 4 vers 14 si 15 .SI noi am vazut si marturisim ca Tatal a trimis pe Fiul sa fie Mantuitorul lumii.Cine va marturisica Isus este Fiul lui Dumnezeu Dumnezeu ramane in el si el in Dumnezeu .Fiecare poate marturisii ce doreste dar va raspunde de fiecare cuvant .Pavel spune in 1Cor cap 8 vers 5 si6 ca pentru noi exista un singur DUMNEZEU TATAL si un singur Domn ISUS . Deci pentru noi care credem care nu rastalmacim biblia si care ramanem in DUMNEZEU .

 10. Lori Balogh says:

  Ioan 4, 42: „… stim ca acesta este in adevar Hristosul, Mantuitorul lumii.” E clar ca samaritenii se refereau la Iisus, nu la Tatal.
  V-ati pus vreodata intrebarea daca nu cumva Cel care S-a descoperit pe Sine ca Iehova in VT a fost de fapt Fiul lui Dumnezeu ? Va pot aduce numeroase argumente in acest sens, dar spatiul nu-mi pemite.
  Ioan 8,58: „Iisus le-a zis: „Adevarat, adevarat va spun ca, mai inainte ca sa se nasca Avraam, SUNT EU” De fapt , Iisus a pronuntat numele lui Iehova in dreptul Sau, fapt pentru care evreii au vrut sa-L omoare cu pietre pentru blasfemie.
  In Ghetemani, „cand le-a zis Iisus: „Eu sunt”, ei s-au dat inapoi si au cazut jos la pamant” ( Ioan 18, 5.6 ). Si in acel caz El a pronuntat Numele Sau – Iehova. Sunt nenumarate dovezi in VT in acest sens, dar nu e timpul si locul pentru acest subiect. Recomand lectura articolului „Prezenta fiului lui Dumnezeu in VT”: https://www.loribalogh.ro/2011/08/prezenta-fiului-lui-dumnezeu-in-vechiul-testament/

 11. Cozmescu Gheorghe Jud HD orasCALAN str Florilor bl 20 Ap 17 says:

  ISAIA capitolul 43 versetul 11 spune; EU EU SANT IEHOVA SI AFARA DE MINE NU ESTE NICI UN MANTUITOR . Este clar ca TATAL este mantuitorul omenirii si EL a hotarat cum sa salveze omenirea .Rolul Fiului si Duhului Sfant fac parte din planul de salvare facut de TATAL. Ioan cap 17 vers 3 ;SI VIATA VESNICA ESTE SA TE CUNOASCA PE TINE SINGURUL DUMNEZEU ADEVARAT si pe Isus Hristos pe care l ai trimis TU. Bine este sa citim tot capitolul 17 din IOAN cu atentie deosebita versetul 5. Daca doreste cineva sa discutam teme biblice ma gasiti la adresa email gheorghecosmescu@yahoo.com tel 0733691013 sau 0254731191 .Nu ma supar cand avem pareri impartite si tratez cu respect fiecare interpretare a bibliei .

 12. Lori Balogh says:

  Din cate observ, nu ati inteles inca totul cu privire la Planul de Mantuire si rolurile pe care cele trei Persoane divine le-au luat pentru aducerea la indeplinire a planului salvarii noastre. Va indemn inca odata sa studiati cu ajutorul Duhului Sfant acest subiect delicat si profund si veti intelege mai multe despre relatiile care exista in Dumnezeire. Veti intelege atunci de ce Fiul se supune Tatalui si de ce El ne indeamna sa ne rugam Tatalui in Numele Sau.
  Pentru aducerea la indeplinire a acestui Plan, Cineva trebuia sa supravegheze buna lui desfasurare ( Tatal ), altcineva trebuia sa se intrupeze si sa se jertfeasca ( Fiul ) si altcineva trebuia sa lucreze la inima omului ( Duhul Sfant ).
  Noi traim in cursul derularii acestui plan. Toate lucrarile si invataturile Fiului lui Dumnezeu ne-au fost date in timp ce El era intrupat, indeplinind rolul de Model, Jertfa, Mantuitor si Mijlocitor. Cand Planul de Mantuire se va fi sfarsit, lucrurile vor arata altfel.

 13. Cozmescu Gheorghe Jud HD orasCALAN str Florilor bl 20 Ap 17 says:

  Stimate domn Balogh iti multumesc pentru raspuns dar te rog sa citesti toate versetele de la IOAN 5 intre 18 si versetul 23 pentru a afla exact ce ne spune ISUS ca citind vers 19 arata clar ca ISUS NU POATE FACE NIMIC DE LA SINE .Iar in vers.27tot TATAL ii da puterea FIULUI de a judeca .Apoi a cinsti peFIUL este bine dar inchinarea o datoram TATALUI care este singurul DUMNEZEU ATOTPUTERNIC .In Ioan cap 17 vers21 aflam raspunsul la EU siTATAL UNA SANTEM cand ISUS roaga pe TATAL ca si ucenicii sa fie una cu TATAL si FIUL .Deci este limpede espresia A FII UNA .Deci ISUS FACE CE PORUNCESTE TATAL.1 COR cap 15 vers28 arata clar ca in final FIUL SE VA SUPUNE TATALUI CAREI I A SUPUS TOATE LUCREURILE .MAI VEZI VREO EGALITATE INTRE TATAL SI FIUL .

 14. Lori Balogh says:

  Ioan 5, 22.23: „Tatal nici nu judeca pe nimeni, ci toata judecata a dat-o Fiului, PENTRU CA TOTI SA CINSTEASCA PE FIUL CUM CINSTESC PE TATAL. CINE NU CINSTESTE PE FIUL, NU CINSTESTE PE TATAL CARE L-A TRIMIS”.

  Ioan 5, 18: „…pentru ca zicea ca Dumnezeu este Tatal Sau, si SE FACEA ASTFEL DEOPOTRIVA CU DUMNEZEU.”

  Ioan 10,30: „Eu si Tatal UNA SUNTEM.”

  Cu privire la rugaciune, va recomand sa studiati mai profund rolul celor trei Persoane divine in cadrul Planului de Mantuire. Veti intelege atunci de ce Mantuitorul ne recomanda sa ne rugam Tatalui.

 15. Cozmescu Gheorghe Jud HD orasCALAN str Florilor bl 20 Ap 17 says:

  Daca Tatal este egal cu ISUS de ce va rugati TATALUI si nu FIULUI sau DUHULUI SFANT. De asemenea dacaDUMNEZEU este trinitar de ce inchinatorii adevarati se inchina TATALUI cum scrie in IOAN cap 4.Nu ma mira faplul ca unii care spun ca cunosc BIBLIA se inchina la ISUS MARIA PETRU ANTON E.T.C. chiar daca ISUS ne invata TATAL NOSTRU.PAVEL spune ca isi pleaca genunchii in fata TATALUI domnului ISUS .Vedem ca toate rugaciunile din biblie sant adresate TATALUI care este DUMNEZEUL ATOTPUTERNIC.ISUS este DUMNEZEU TARE MINUNAT e.t.c. cititi ISAIA cap 9vers 6 si 7 .CANTARILE de lauda adresate TATALUI aproape au disparut si multe contravin bibliei sau cantati minciuni in multe versuri .TATAL nu locuieste in mijlocul minciunilor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.