( click pe titlu pentru descarcarea fisierului pps )
Brandusa de primavara este unul din cei mai harnici vestitori ai primaverii. Nerabdarea cu care vrea sa ne spuna ca primavara a sosit o face ca sa strapunga uneori stratul de zapada, zambindu-ne cu culorile ei vii, imbietoare. Infloreste odata cu ghiocelul ( Galanthus nivalis ) si cu vioreaua ( Scilla bifolia ), sau la intervale foarte scurte.
Planta nu creste foarte inalta, florile reprezentand cam 4/5 din inaltimea ei ( pana la 10 cm ). Frunzele sunt inguste si lungi, ca o sabie, iar radacina este bulboasa, asemenea unei cepe ( fapt ce ii face pe unii sa o confunde cu ceapa salbatica ). Frunzele si florile apar in acelasi timp, din februarie pana in mai, in poienele si povarnisurile montane. O ruda apropiata a brandusei este sofranul ( Crocus sativus ).
Florile au forma de cupa, petalele avand diferite culori: alb, galben, portocaliu, violet si purpuriu, unele fiind vargate. Cele mai intalnite in tara noastra sunt brandusele lila.
In timpul imperiului roman , crocusul era asociat cu festivalul latin al fertilitatii “Lupercalia”.Se pare ca , din aceasta cauza, floarea de brandusa simbolizeaza inca bucuria sau fericirea tinereasca.
A nu se confunda cu brandusa de toamna ( Colchicum autumnale ), mult mai toxica ( mai putin de doua grame de samanta pot omora un copil ).
Lori Balogh