Laleaua pestrita – pps

Laleaua pestrita

(  Fritillaria meleagris )

( click pe titlu pentru descarcarea fisierului pps )

Laleaua pestrita este o floare primavaratica, de o frumusete exotica, protejata in toate tarile europene. In Romania a fost declarata “monument al naturii”, fiind protejata prin lege. Infloreste in lunile martie-mai, in functie de conditiile geografice. Prefera locurile umede de la ses sau de la marginea padurilor, fiind intalnita in mai multe zone ale tarii : Cheile Turzii, lunca Oltului, Zau de Campie ( Mures ), padurea Comana ( Ilfov ), Suceava, Sesul Orheiului, Rezervatia de la Reci, Podu Olt, etc.

Denumirile populare sunt numeroase: floare de sah, biblica, clopotar, caldarusa… Denumirea latina este “Fritillaria meleagris”, termenul “fritillaria” provenind de la “fritillus”, care in limba latina inseamna tabla de sah. Denumirea e legata de aspectul florii care seamna cu o tabla de sah violacee cu pete albe.

Radacina este bulboasa, iar tulpina are 20-30 cm, frunzele fiind liniare. Datorita culesului abuziv, laleaua pestrita este pe cale de disparitie in unele zone ( bazinul Ciuc si lunca Pogonisului din Banat ). Culesul abuziv se datoreaza folosirii ei la vopsitul scoartelor in violet, datorita pigmentului care se gaseste in cupele florale.

Lori Balogh

This entry was posted in Natura and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Laleaua pestrita – pps

 1. Lori Balogh says:

  Pentru ca petalele ei arata ca o tabla de sah.

 2. alina says:

  de ce sa numeste floarea asa

 3. Carel says:

  Va invit in Padurea din Ses sa vedeti ce poate face natura.

  Laleaua pestrita

 4. Alunuca says:

  Radacina bulboasa? Nu exista asa ceva! Bulbul este un tip de tulpina subterana, iar din aceasta pornesc radacini. Ce considerati dumneavoastra a fi „tulpina” este tija florala.

 5. Lori Balogh says:

  Multumesc mult, insa sunt plante ocrotite de lege in intreaga Europa, fiind din ce in ce mai rare.

 6. delia says:

  Lalele pestrite se gasesc la parintii mei in Maramures pe un camp intreg. Veniti la primavara si culegeti-va cate vreti.

 7. aurel vitza says:

  Laleaua pestriţă se găseşte pe suprafeţe destul de întinse şi în rezervaţia naturală „După Luncă” în apropiere de localitatea Voşlobeni, judeţul Harghita împreună cu alte plante ocrotite de lege.

 8. gabriela says:

  sa stiti ca ati scris foarte bn despre laleaua pestrita .Poate trebuia sa scrieti mai mult dar ,chiar daca ati scris putin. VA MULTUMESC PENTRU INFORMATIILE OFERITE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  VA DAU UN SFAT DEACUM CAND SCRIETI DESPRE CEVA SCRIETI TOT CE STITI DAR SI MAI MULT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.