Numele lui Dumnezeu

Numele lui Dumnezeu

Importanta numelui

Numele pe care oamenii si le dau unii altora pot avea o semnificatie anume sau, dimpotriva, nu au nicio semnificatie. Cand a fost scrisa Biblia, numele unei persoane avea o semnificatie profunda, mult mai importanta decat astazi. De asemenea, in Orient si astazi se acorda mai multa importanta numelui unei persoane decat in Occident.

Cand ne referim la timpurile biblice, trebuie sa avem in vedere faptul ca in acele vremuri si in acea cultura numele unei persoane era incarcat de multiple semnificatii. El arata fie spre caracterul persoanei, fie sublinia una din trasaturile de caracter dominante. Numele putea oglindi imprejurarile nasterii persoanei respective, emotiile parintilor sau aspiratiile si dorintele parintilor pentru copilul nascut.

Cand ne referim Dumnezeu, este important sa intelegem ca infinitul nu poate fi cuprins intr-un singur nume. Din acest considerent, Dumnezeu are nevoie de mai multe nume, fiecare din acestea redand cate ceva din puterea, slava, caracterul, atributele si maretia Lui.

Este gresit sa accentuam importanta unui singur nume al lui Dumnezeu, neglijandu-le pe celelalte. Toate Numele divine au un mesaj important pentru noi, creaturile Sale. Este bine sa-L cunoastem pe Dumnezeu sub toate Numele sub care ni S-a descopeirt si sa le apreciem pe toate in egala masura. Cu toate acestea, atunci cand ne adresam lui Dumnezeu in rugaciune este bine sa folosim Numele pe care ni L-a recomandat Insusi Domnul Christos: “Tata”. Care copil, atunci cand se adreseaza tatalui sau mamei, ii striga pe nume ?

Cateva din Numele sub care se descopera Dumnezeu in Scripturi

– El si Elohim sunt nume ebraice care scot in evidenta puterea divina ( vezi Geneza 1, 1; Exod 20, 2; Daniel 9, 4 )

– Elion si El Elion arata spre inalta pozitie a lui Dumnezeu. In limba romana ele sunt traduse prin Cel Prea Inalt sau Dumnezeul Cel Prea Inalt ( vezi Geneza 14, 18-20; Isaia 14, 14 )

– El Roi semnifica ideea de atotcunoastere divina, fiind tradus prin “Dumnezeu care ma vede” ( vezi Geneza 16, 13)

– Adonai, tradus prin “Domnul” ne vorbeste despre calitatea lui Dumnezeu de conducator si Stapan absolut ( vezi Isaia 6, 1 ; Psalmul 35, 23 ).

– Shadai si El Shadai, tradus prin Cel Atotputernic si Dumnezeul Cel Atotputernic ( vezi Exod 6, 3; Psalmul 91, 1).

– Iahweh sau Iehova– Nume care semnifica “Eu sunt Cel ce sunt”. Acest Nume arata spre vesnicia lui Dumnezeu si spre faptul ca El exista prin Sine Insusi ( vezi Exod 15, 2-3; Osea 12, 5-6 ).

– Tatal– arata spre relatia de iubire care exista intre Dumnezeu si creaturile sale, preocuparea Lui pentru binele si fericirea acestora. Contrar aparentelor, numele de Tata nu apare doar in Noul Testament, ci  poate fi gasit si pe paginile Vechiului Testament. Acesta este un argument in favoarea adevarului ca Dumnezeul Vechiului Testament este Acelasi cu Dumnezeul Noului Testament ( vezi Maleahi 1, 6; 2, 10; Ieremia 31, 9; Isaia 63, 16; Deuteronom 32, 6 ).

Contrar obiceiului unor crestini de a se adresa lui Dumnezeu in rugaciune folosind unul din Numele Sale descoperite in Biblie, Iisus ne-a invatat sa ne adresam folosind expresia “Tatal nostru”. In definitiv, carui parinte ii place ca fiul sau fiica lui sa-l cheme pe nume sau prenume ? Cand insa copilul foloseste cuvintele atat de familiare “tata” sau “mama”, aceasta arata ca intre parinte si copil exista o relatie apropiata, de dragoste si pretuire.

Lori Balogh

This entry was posted in Tri(u)nitatea Divina and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Numele lui Dumnezeu

 1. remus says:

  Numele lui Dumnezeu este Yehova (in Cornilescu tradus Domnul) si se refera doar la Tatal.

 2. Lori Balogh says:

  Cand m-am referit la credinta in Fiul lui Dumnezeu am avut in vedere acceptarea jertfei Sale si a mijlocirii Sale in favoarea omului pacatos. Aceasta presupune o relatie personala cu El, prin Duhul Sfant. Cat priveste credinta lui Iisus, aceasta presupune ascultare de vointa Tatalui, exprimata in Legea Sa, si o relatie personala cu Tatal prin Fiul ( „Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine” – Ioan 14,6 ). Asadar, credinta adevarata inseamna in primul rand incredere in vointa, planurile, caracterul, intentiile si actiunile lui Dumnezeu.

 3. feofil adrian says:

  multumesc pentru raspuns,totusi mai am o neclaritate, in ultima dumneavoastra fraza, afirmati ca trebuie sa CREDEM in Fiul lui Dumnezeu ( ” Ceea ce este mai important decat orice este sa ascultam de El si sa CREDEM in Fiul Lui”).in cartea apocalips sta scris, ca trebuie sa avem CREDINTA Lui Isus si sa tinem MARTURIA Lui Isus, Apoc.12:17 , 14:12 .

 4. Lori Balogh says:

  Eu cred ca toti prietenii lui Dumnezeu au cunoscut adevarul despre Trinitate, poate nu atat de clar ca noi, insa suficient. Moise, care este autorul Pentateucului ( primele cinci carti ale Bibliei ) foloseste pluralul in dreptul Creatorului ( Elohim ), desi verbul este la singular. Aceasta inseamna ca el stia ca Dumnezeirea este alcatuita din mai multe persoane, insa acestea sunt un singur Dumnezeu ( vezi Geneza 1,26; 11, 6.7 )
  Primul verset al Bibliei suna astfel : „Beresit Elohim bara…” , ceea ce tradus literal inseamna: „La inceput Dumnezei a facut…” Se observa pluralul cand este vorba de subiect, si singularul cand este vorba de predicat.
  Daca citim cu atentie VT, vom observa ca toate cele trei Persoane ale Trinitatii apar inca de la inceputul Scripturii. Moise aminteste de prezenta Duhului Sfant inca de la Creatiune ( Geneza 1,2 ), David vorbeste de Duhul Sfant in Psalmul 51,11 si de Fiul lui Dumnezeu in Psalmul 2, etc. Faptul ca iudeii din vremea Domnului Christos stiau despre existenta Fiului lui Dumnezeu dovedeste ca ei stiau din Scripturile VT despre faptul ca Dumnezeirea este alcatuita din mai multe persoane, dar care sunt un singur Dumnezeu adevarat.
  Cu privire la diferitele nume ale Creatorului, nu cred ca trebuie sa fim nelinistiti daca unii traducatori au folosit un nume sau altul. Creatorul nostru este si Adonai ( Domnul ), si El-Sadai ( Dumnezezu cel Atotputernic ) si IHWH ( Eu sunt Cel ce sunt ) si multe altele. Un Creator infinit nu putea fi cuprins intr-un singur nume, de aceea toate au importanta lor in diferite momente ale vietii. Ceea ce este mai important decat orice este sa ascultam de El si sa credem in Fiul Lui.
  Cu stima,
  Lori B.

 5. feofil adrian says:

  daca Isus n-ea invatat sa ne adresam folosind expresia „Tatal Nostru”,atunci de ce in biblie apare tradus cu „Domnul”, care in definitiv este o expresie pe care o folosim atunci cind ne adresam unui strain. eu am intales ca in biblia originala apare tetragrama YHVH, si tot in biblie sta scris ca nimeni sa nu scoata sau sa nu adauge ceva. si as mai avea o intrebare la care nu pot sa-i gasesc raspuns, poate ma ajutati Dumneavoastra. de ce YHVH nu a descoperit aceasta taina, (a trinitati), prietenilor Lui, (Moise,Avram) profetilor Lui, ma intreb, oare a vrut Creatorul sa ne lase in confuzie? ca sa vina cineva dupa cateva sute de ani dupa Isus sa descopere aceasta taina? multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.