( click pe titlu pentru descarcarea fisierului pps )
In Romania traiesc trei specii de vipere, singurii serpi veninosi de pe meleagurile noastre. Dintre cele trei specii, vipera berus este cea mai raspandita, fiind intalnita peste tot: in luminisuri, in interiorul padurilor, pe stancile insorite, dar si in zonele umede de langa izvoare, de la ses si pana la altitudini de peste 2000 de metri.
Intalnirile cu vipera berus sunt posibile oricand si oriunde, incepand cu luna aprilie si pana in noiembrie. Este un sarpe veninos de marime mijlocie, din familia viperidelor, avand o lungime de 50-70 cm. Culoarea variaza de la cenusiu- argintiu, la galben, rosiatic, cenusiu-brun, pana la negru. Pe spate are un desen caracteristic: o linie in forma de zig-zag de culoare mai inchisa, iar pe cap se afla un desen in forma de X sau V, de asemenea de culoare mai inchisa.
Vipera berus este o specie sperioasa, care cauta sa fuga sau se ascunda in caz de pericol. Doar in cazurile in care se simte direct amenintata sau daca este luata in mana, va musca. In general, viperele fac economie de venin, iar doza mortala pentru un om de circa 75 de kilograme echivaleaza cu muscatura a cinci vipere. Sansele ca un om sa moara de la muscatura unei singure vipere sunt foarte mici, deoarece rezervorul ei de venin este foarte mic ( 10-18 mg ). Totusi, muscatura ei poate deveni grava pentru copii sau varstnici.
Vipera berus este surda si mioapa, insa este foarte sensibila la vibratiile solului.Este inofensiva cata vreme nu ne apropiem de ea la o distanta mai mica decat lungimea ei.
Lori Balogh