Atribute divine ale Tatalui

Atribute divine ale Tatalui

 

Cand ne referim la atributele divine ale Tatalui, trebuie sa intelegem ca ele sunt in egala masura si ale Fiului si ale Duhului Sfant. Un Dumnezeu unic are  aceleasi atribute manifestate in toate cele trei Persoane divine. Insusi Mantuitorul a dorit sa ne convinga de acest lucru, afirmand:

“Eu si Tatal una suntem” ( Ioan 10, 30 ) si “Cine M-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal” ( Ioan 14, 9 )

Atribute divine:

1) Dumnezeu este iubire

Dragostea lui Dumnezeu nu este un simplu sentiment trecator. Ea este un principiu, fiind insasi natura sa: “Cine nu iubeste, n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este dragoste” ( 1 Ioan 4, 8 ).

2) Dumnezeu este sfant

Sfintenia poate fi definita ( dupa DEX ) ca fiind “suprema perfectiune si puritate”, desavarsire, infailibilitate.

“Si dupa cum Cel ce v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra” ( 1 Petru 1, 15 ).

3) Dumnezeu este desavarsit

Daca sfintenia se refera in mod deosebit la latura morala a Fiintei divine, desavarsirea are un inteles mult mai larg, referindu-se la toate aspectele legate de Persoana lui Dumnezeu ( caracter, putere, intelepciune, vointa, planuri, ganduri, actiuni, etc. )

“Voi fiti dar desavarsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit” ( Matei 5, 48 ).

4) Dumnezeu este atotstiutor

Acest atribut divin ne asigura ca nu exista si nu se intampla nimic in acest Univers fara ca El sa nu aiba cunostinta de acel lucru. Atotstiinta Sa cuprinde atat trecutul, cat si prezentul si viitorul. Insusi Mantuitorul ne asigura de atotstiinta Tatalui, aceasta fiind pentru noi o garantie a grijii si ocrotirii Sale: “Tatal vostru cel ceresc stie de ce aveti trebuinta mai inainte ca sa-I cereti voi” ( Matei 6, 8 ; vezi si Psalmul 139, 1-5 ).

Un aspect particular al atotstiintei lui Dumnezeu este prestiinta Sa – acea capacitate divina de a cunoaste viitorul. Pe aceasta capacitate divina se bazeaza profetia biblica.

“Eu am vestit de la inceput ce are sa se intample si cu mult inainte ce nu este inca implinit” ( Isaia 46, 10 )

5) Dumnezeu este atotputernic

Acest atribut divin reiese si dintr-unul din Numele sub care Dumnezeu S-a descoperit in Vechiul Testament: “El Sadai” – “Cel Atotputernic”.

“Cel ce sta sub ocrotirea Celui Prea Inalt si se odihneste la umbra Celui Atotputernic, zice despre Domnul…” ( Psalmul 91, 1 ).

Scepticii s-au legat de acest atribut divin, intreband: “Daca Dumnezeu este atotputernic, atunci de ce nu poate sa faca o piatra asa de mare pe care sa nu o poata ridica nici El ?”

Intrebarea este bazata pe un viciu de gandire si exprimare: Daca Dumnezeu este atotputernic, atunci El poate face o piatra oricat de mare si, pentru acelasi motiv, El o va putea ridica, oricat de mare ar fi.

6) Dumnezeu este omniprezent

Poate cea mai plastica descriere a acestui atribut divin este cea facuta de David, autorul Psalmului 139:

“Unde ma voi duce departe de Duhul Tau si unde voi fugi departe de Fatza Ta ? Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in locuinta mortilor, iata-Te si acolo; daca voi lua aripile zorilor si ma voi duce sa locuiesc la marginile marii, si acolo mana ta ma va calauzi si dreapta Ta ma va apuca…” ( Psalmul 139, 7-1).

7) Dumnezeu este neschimbator

Acest atribut ne ofera garantia stabilitatii si a vesniciei. Daca El ar fi schimbator, daca astazi ne-ar cere sa urmam o lege, iar maine alta lege, nu am avea nicio siguranta in privinta viitorului si a vietii vesnice promise. Biblia insa ne asigura ca El este “acelasi ieri, azi si in veci” ( Evrei 13, 8 ).

Insusi Dumnezeu ne asigura prin profetul Maleahi: “Eu sunt Domnul, Eu nu ma schimb” ( Maleahi 3, 6 ), iar apostolul Iacov ne asigura ca in “Tatal luminilor“nu este nici schimbare, nici umbra de mutare” ( Iacov 1, 17 ).

8) Dumnezeu este nemuritor

Spre deosebire de ingerii sfinti si de fiintele necazute in pacat a caror nemurire este conditionata, Dumnezeu este nemuritor prin Sine Insusi, avand viata in Sine. El este izvorul vietii si al nemuririi. Biblia afirma clar ca El este “singurul care are nemurirea” ( 1 Timotei 6, 15-16 ).

Dintre toate atributele lui Dumnezeu, doua sunt cele care stau la baza caracterului Sau: sfintenia si dragostea. Sfintenia exprima departarea Sa de pacat si rau ( “Ochii tai sunt asa de curati ca nu pot sa vada raul” – Habacuc 1, 13 ), iar dragostea exprima dorinta Lui de a se apropia de omul pacatos si de a-l salva. De la Creatiune si pana la judecata finala, cele doua atribute sunt intr-un echilibru perfect. Dumnezeu nu este uneori sfant, si uneori iubitor. El intotdeauna este si sfant si iubitor ( Psalm 85,10 )

Lori Balogh

This entry was posted in Tri(u)nitatea Divina. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.