Transalpina – cea mai frumoasa sosea alpina din Romania – pps

Transalpina

( click pe titlu pentru descarcarea fisierului pps )

Cunoscuta si sub numele de “Drumul Regelui”, Transalpina face legatura intre Oltenia si Transilvania, mai exact intre localitatile Novaci ( jud. Gorj ) si Sebes ( jud. Alba ). Cei 120 km dintre localitatile Novaci si Jina fac din Transalpina una din cele mai frumoase sosele alpine din Europa.

Soseaua traverseaza M-tii Parang, ajungand la o altitudine de 2145 m la Pasul Urdele, cu 103 m mai mult decat Transfagarasanul la Balea Lac ( 2042 m ). Este paralela cu Valea Jiului si Valea Oltului, trece prin statiunea Ranca ( 1650 m ) si de asemenea pe langa Obarsia Lotrului si Lacul Oasa.

Transalpina este circulabila din 1935, cand a fost pietruita in timpul lui Carol al II-lea. Ulterior a fost reabilitata de nemti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru ca apoi sa cada prada uitarii. Asfaltarea a inceput in 2009.

Peisajul este incantator, iar o zi senina pe Transalpina va ramane in amintire pentru intreaga viata.

Lori Balogh

This entry was posted in Natura and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Transalpina – cea mai frumoasa sosea alpina din Romania – pps

  1. Doljan George says:

    Revin. Am străbătut actuala șosea, dacă o putem așa, la începutul anilor ’70 cu motocicleta. Aveam o Jawa de 350 cmc. Am plecat de la Brezoi până la Novaci. Am mai fost de câteva ori cu mașina prin anii 1982-1986. După 1990 am plecat de la Novaci (Baia de Fier) către Deva. Tot în aceea perioadă am plecat tot din Novaci, pe Muntele Godeanu cu mașina. Nu comentez starea drumurilor. Mi-a plăcut. Am mers. Pot povesti o săptămână. Nu-i de ajuns. Încă o dată felicitări/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.