Personalitatea Duhului Sfant
In aparenta, problema personalitatii Duhului Sfant nu are o importanta prea mare pentru viata practica a unui crestin. In realitate, de modul in care intelegem acest subiect depinde calitatea inchinarii noastre, precum si profunzimea experientei noastre cu Dumnezeu. Nu ne este indiferent daca Duhul Sfant este o simpla forta impersonala, fara vointa si sentimente, sau daca, dimpotriva, El este o Persoana divina, cu atribute egale cu ale Tatalui si ale Fiului.
In Biblie, Duhul Sfant este reprezentat prin cateva simboluri ca: uleiul ( Zaharia cap. 4 ), porumbelul ( Luca 3, 21.22 ), focul ( Fapte 2, 1-4 ), apa ( Isaia 44, 31 ), sigiliul ( Efeseni 1, 13; 4, 30 ) si vantul ( Ezechiel 37, 9.10 ). Daca la toate acestea mai adaugam si faptul ca in limba greaca substantivul “pneuma” ( “duh”, “spirit” ) este de genul neutru ( ca si in limba romana – “duh”, genul neutru ), intelegem de ce unii oameni, citind superficial Cuvantul lui Dumnezeu, au ajuns la concluzia ca Duhul Sfant este mai degraba o forta impersonala, o putere fara vointa, decat o persoana. Chiar Numele pe care Biblia il foloseste in dreptul Sau ( “Duhul” ) ne poate conduce la o asemenea concluzie gresita.
Insa pentru a trage o concluzie finala cu privire la personalitatea sau impersonalitatea Duhului Sfant, toate aceste aspecte legate de prezenta Sa trebuie corelate cu pasajele biblice explicite.
Argumente care sustin personalitatea Duhului Sfant
1) Intrebuintarea pronumelui personal masculin El atunci cand este vorba de Duhul Sfant. In contextul limbajului biblic, doar unei persoane i se poate atribui acest pronume personal – Ioan 15, 26: “El va marturisi despre Mine” .
2) Titlurile pe care le primeste Duhul Sfant in Noul Testament in limba greaca se acorda doar unei persoane – Ioan 14, 16.17: Mangaietor, Avocat, Paraclet .
3) Domnul Iisus vorbeste despre Duhul Sfant ca fiind un inlocuitor al Sau pe pamant, ceea ce inseamna ca acest Inlocuitor trebuie sa fie tot o Persoana divina – Ioan 14, 16: “Si Eu voi ruga pe Tatal si El va va da un alt Mangaietor carea sa ramana cu voi in veac” .
4) In formula de botez, lasata de Mantuitorul , Duhul Sfant este prezent alaturi de primele doua Persoane divine – Matei 28, 19: “Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in numele Tatalui, si al Fiului si al Sfantului Duh” .
5) In binecuvantarea apostolica, Duhul Sfant este prezent alaturi de celelalte doua Persoane divine – 2 Corinteni 13, 14: “Harul Domnului nostru Iisus Christos, si dragostea lui Dumnezeu, si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti ! Amin !” .
6) Duhul Sfant are o misiune speciala, conform unui plan divin. El este trimis de Tatal si Fiul cu scopul de a marturisi despre Fiul – Ioan 15, 26: “El va marturisi despre Mine” .
7) Duhul Sfant imparte daruri spirituale, asemenea unei persoane – 1 Corinteni 12, 4-11: “Toate aceste lucruri le face unul si acelasi Duh, care da fiecaruia in parte cum voieste” .
8) Primii crestini Il considerau pe Duhul Sfant o Persoana – Fapte 15, 28: “Caci s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua…”
9) Duhul Sfant conduce lucrarile Bisericii – Fapte 13, 2: “Pe cand slujeau Domnului si posteau, Duhul Sfant a zis: Puneti-mi deoparte pe Barnaba si Saul pentru lucrarea la care i-am chemat.”
10) Duhul Sfant are un templu: trupul nostru – 1 Corinteni 6,19: “Nu stiti ca trupul vostru este templul Duhului Sfant, care locuieste in voi si pe care L-ati primit de la Dumnezeu ?”
Semnele personalitatii Duhului Sfant
Legat de personalitatea Duhului Sfant, trebuie facuta o observatie deosebit de importanta: notiunea de personalitate nu ne obliga sa ne gandim la existenta unui trup, ca in cazul omului.
“Personalitatea implica existenta unei fiinte constiente de sine, care se cunoaste pe sine, care are o vointa proprie si o hotarare proprie. O persoana este deci o fiinta de care cineva se poate apropia, in care te poti increde sau de care te poti indoi, pe care o poti iubi sau ura, adora sau insulta. Aceste caracteristici esentiale ale personalitatii sunt marginite si nedesavarsite in om, dar fara margini si desavarsite in Dumnezeu. De aceea si personalitatea Duhului Sfant nu trebuie marginita la comparatii cu omul. In seama Duhului Sfant sunt puse calitati personale, actiuni personale si legaturi personale. Semnele personalitatii sunt cunostinta, simtirea, vointa si iubirea, iar nu mainile si picioarele.” LeRoy Edwin Froom, “Venirea Mangaietorului”, p. 40-42
– Cunoasterea, inteligenta – 1 Corinteni 2, 11: “Nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu afara de Duhul lui Dumnezeu” .
– Vointa – 1 Corinteni 12, 11 : “Dar toate aceste lucruri le face unul si acelasi Duh care da fiecaruia in parte cum voieste.”
– Nazuinta – Romani 8, 27: “Cel ce cerceteaza inimile stie care este nazuinta Duhului” .
– Mijlocirea – Romani 8, 26.27: “Dar Insusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negraite… El mijloceste pentru sfinti dupa voia lui Dumnezeu.” Doar o persoana poate mijloci intre alte doua persoane. O forta impersonala nu poate face aceasta lucrare.
– Dragostea – Romani 15, 30: “… dragostea Duhului” Duhul Sfant iubeste, lucru pe care nu-l poate face o forta impersonala.
– Prezenta sentimentelor – Efeseni 4, 30: “Sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii.”
– Vorbirea, comunicarea – 1 Timotei 4, 1: “Duhul spune lamurit ca in vremile din urma…”; Fapte 8, 29: “Duhul a zis lui Filip: “Du-te si ajunge carul acesta !” ; Fapte 13,2: “Duhul Sfant a zis: “Puneti-Mi deoparte pe Barnaba si Saul pentru lucrarea la care i-am chemat !”
– Auzul – Ioan 16, 13: “El va vorbi tot ce va fi auzit si va va descoperi lucrurile viitoare.”
– Poate fi mintit – Fapte 5, 3.4: “Pentru ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant ?”
– Poate fi ispitit – Fapte 5, 9: “Cum v-ati inteles intre voi ca sa ispititi pe Duhul Domnului”
– Se poate pacatui impotriva Lui – Matei 12, 31: “Orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor, dar hula impotriva Duhului Sfant nu le va fi iertata.”
– Poate fi insultat, batjocorit – Evrei 10, 29: “…Va batjocori pe Duhul harului”
– I se poate impotrivi – Fapte 7, 51: “Voi totdeauna va impotriviti Duhului Sfant.”
– Lupta – Isaia 63, 10: “Dar ei au fost neascultatori si au intristat pe Duhul Lui cel Sfant; iar El li S-a facut vrajmas si a luptat impotriva lor.” ( vezi si Geneza 6, 3 ).
– Invata – Luca 12, 12: “Duhul Sfant va va invata chiar in ceasul acela ce va trebui sa vorbiti.”
– Convinge de vinovatia pacatului – Ioan 16, 8: “Cand va veni El, va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata.”
– Judeca – Fapte 15,28: “Caci s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua sa nu mai punem peste voi nicio alta greutate decat ceea ce trebuie”.
– Proslaveste pe Fiul – Fapte 16,14: “El Ma va proslavi, pentru ca va lua din ce este al Meu si va va descoperi.”
– Trimite in misiune – Fapte 10,20: “Duhul i-a zis: “Iata ca te cauta trei oameni; scoala-te, pogoara-te si du-te cu ei fara sovaire.”
– Interzice – Fapte 16, 6.7: “Fiindca au fost opriti de Duhul Sfant sa vesteasca Cuvantul in Asia, au trecut prin tinutul Frigiei si Galatiei. Ajunsi langa Misia, se pregateau sa intre in Bitinia, dar Duhul lui Iisus nu le-a dat voie.”
– Porunceste – Fapte 11,12: “Duhul mi-a spus sa plec cu ei fara sa fac vreo deosebire.”
– Poate fi hulit – Matei 12,31.32: “De aceea, va spun: Orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor; dar hula impotriva Duhului Sfant nu le va fi iertata. Oricine va vorbi impotriva Fiului va fi iertat; dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor.”
– Reaminteste invataturile lui Iisus – Ioan 14,26: “Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant pe care-L va trimite Tatal in Numele Meu, va va invata toate lucrurile si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.”
– Marturiseste despre Iisus – Ioan 15,26: “Cand va veni Mangaietorul, pe care-L voi trimite de la Tatal, adica Duhul adevarului care purcede de la Tatal, El va marturisi despre Mine.”
– Calauzeste in adevar – Ioan 16,13: “Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul.”
– Descopera lucrurile viitoare – Ioan 16,13: “…si va va descoperi lucrurile viitoare”
Toate aceste argumente dovedesc faptul ca Duhul Sfant este mult mai mult decat o simpla forta impersonala. El este o Fiinta care intruneste toate trasaturile unei persoane. Daca afirmam ca Duhul Sfant este doar o forta impersonala, atunci, pentru a ramane consecventi, ar trebui sa admitem ca si duhurile necurate sunt tot niste forte impersonale.
Mai mult decat atat, in acest caz, si pe Dumnezeu ar trebui sa-L privim ca pe o forta impersonala, deoarece Insusi Fiul Sau afirma despre El ca este Duh ( vezi Ioan 4,24 ). Cat despre ingeri, despre care autorul Epistolei catre evrei spune ca sunt “duhuri slujitoare” ( Evrei 1,14 ), si acestia ar trebui sa fie priviti la fel: doar niste forte lipsite de personalitate.
Insa, daca nimeni nu se indoieste ca Dumnezeu, care este Duh, este totusi o Persoana; daca nimeni nu se indoieste ca duhurile rele sunt si ele niste entitati personale, nu doar niste forte oarbe; si daca nimeni nu se indoieste ca ingerii lui Dumnezeu, care sunt “duhuri slujitoare trimise sa indeplineasca o slujba pentru cei ce vor mosteni mantuirea” ( Evrei 1,14 ) sunt tot fiinte personale, de ce in cazul Duhului Sfant am avea o cu totul alta optica ?
Numele de Duh al lui Dumnezeu nu intentioneaza sa ne arate ca El este o parte din Dumnezeu Tatal, dupa cum Numele de Cuvant al lui Dumnezeu, dat Fiului, nu inseamna ca Acesta este doar expresia vocala a Tatalui.
Duhul Sfant este puterea lui Dumnezeu. Insa si Iisus este numit de apostolul Pavel “puterea si intelepciunea lui Dumnezeu” ( 1 Corinteni 1,24 ), fara ca prin aceasta afirmatie cineva sa se indoiasca de personalitatea Fiului lui Dumnezeu.
Numele Duhul Sfant are rolul de a-L pune pe Duhul lui Dumnezeu in contrast cu duhurile necurate, care nu sunt doar niste forte malefice impersonale, ci entitati cu trasaturi personale distincte. Daca Duhul Sfant ar fi doar o manifestare a Tatalui sau Fiului, ar fi greu de inteles de ce scriitorii Bibliei nu se refera direct la Tatal si Fiul, ci apeleaza doar la o manifestare impersonala a Lor.
Scriitorii Noului Testament, desi nu au putut schimba genul neutru al cuvantului grecesc “pneuma”, din care a fost tradus cuvantul “duh”, totusi au facut ceva pentru a scoate in evidenta personalitatea Duhului Sfant: Atunci cand s-au referit la lucrarea Sa, ei au folosit pronumele personal masculin “El” ( “Ekeinos” gr. ).
“Cand va veni Mangaietorul, pe care-L voi trimite de la Tatal, adica Duhul adevarului care purcede de la Tatal, El ( Ekeinos ) va marturisi despre Mine.” ( Ioan 15,26 ).
“Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul; caci El ( Ekeinos ) nu va vorbi de la El ( Ekeinos ), ci va vorbi tot ce va fi auzit, si va va descoperi lucrurile viitoare.” ( Ioan 16,13 )
Deoarece in limba greaca cuvantul “pneuma” este de genul neutru, apare o dilema: Fie Ioan a comis o grava greseala gramaticala, folosind pronumele personal masculin “Ekeinos” ( “El” ) in dreptul Duhului Sfant, fie el a folosit intentionat acest pronume, pentru a arata ca Duhul Sfant este o Persoana, nu o simpla forta impersonala. Insa, folosind pronumele personal masculin in dreptul Duhului Sfant, Ioan nu a intentionat sa arate genul, ci doar personalitatea Sa.
Pocainta, sfintirea si misiunea la care suntem chemati presupun sa fim asistati de o Persoana divina, nu doar de o forta care emana din Tatal sau Fiul. Numai o Persoana divina ne poate insoti in rugaciunile noastre, conectand mintea noastra la “nazuinta” Lui ( Romani 8,26.27 ). Numai o Persoana divina ne poate aduce beneficiile lucrarii Marelui nostru Preot din cer, actionand ca Mangaietor ( Aparator, Avocat ). Numai o Persoana divina poate aduce prezenta salvatoare a lui Iisus Christos in inimile celor ce cred in acelasi timp, oriunde s-ar afla ei.
Asadar, Duhul Sfant este Cineva, nu Ceva !
Lori Balogh
Foarte bine argumentat. Multumim !