Piatra Craiului – Creasta Nordica
( click pe titlu pentru descarcarea fisierului pps )
Segmentul de nord al crestei Pietrei Craiului este unul din cele mai frumoase si dificile trasee din acest masiv. Insa bijuteriile sculptate in calcarul stancilor, vaile prapastioase de pe versantele estic si vestic, panorama larga ce se deschide spre muntii din jur, dar si flora deosebita care poate fi intalnita doar in acest masiv merita orice efort pentru a fi vazute si admirate.
Salbaticia acestui masiv este inca pastrata si datorita faptului ca in zona nu exista mijloace tehnice de ascensiune pe creasta ( telecabina, telescaun ), si nici cai de acces pentru autovehicule.
In zilele senine, de pe creasta pot fi vazuti M-tii Bucegi, Leaota, Ciucas, Piatra Mare, Postavaru, Iezer-Papusa si Fagaras, precum si culoarul Rucar-Bran si Depresiunea Barsei. Specific florei Pietrei Craiului este Garofita Pietrei Craiului ( Dianthus callizonus ), o planta endemica ( nu creste niciunde pe pamant decat in acest areal ).
Avand in vedere dificultatea traseului, doar turistii bine echipati si experimentati sunt indemnati sa-l faca.
Accesul spre creasta nordica se poate face:
– La nord, dinspre cabana Curmatura ( 1470 m ), prin Saua Crapaturii si Vf. Turnul ( 1923 m )
– La sud, dinspre cabana Plaiul Foii ( 849 m ), prin refugiul Sparlea si “Lanturi”, pana la Saua Grindului si Vf. La Om ( 2239 m )
– La sud, dinspre Prapastiile Zarnestilor si refugiul Grind ( 1620 m )
Intregul traseu al crestei nordice poate fi parcurs in aproximativ 6 h. Pe traseu, sub Vf. Ascutit ( 2150 m ) se afla refugiul Lehman ( 2047 m ), la care se poate ajunge de la cabana Curmatura pe un traseu de aproximativ 3 h.
De retinut ca pe creasta Pietrei Craiului nu exista surse de apa !
Lori Balogh