Lucrarea Duhului Sfant

Lucrarea Duhului Sfant

Biblia ne vorbeste pe larg despre lucrarea Duhului Sfant in cadrul Planului de Mantuire, o lucrare complexa si variata, fara de care mantuirea omului pacatos nu ar fi posibila.

1) Duhul Sfant a avut o prezenta activa in lucrarea Creatiunii, alaturi de Dumnezeu Tatal si Fiul –  Geneza 1, 2: “Si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor.”  Iov 33, 4: “Duhul lui Dumnezeu m-a facut si suflarea Celui Atotputernic imi da viata

2) Duhul Sfant este Cel care realizeaza nasterea din nou – Ioan 3, 5: “Adevarat, adevarat va spun ca daca nu se naste cineva din apa si din Duh nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.”

3) Duhul Sfant a avut un rol important in intruparea Fiului lui Dumnezeu – Luca 1, 35: “Ingerul i-a raspuns: “Duhul Sfant se va pogora peste tine si puterea Celui Prea Inalt te va umbri. De aceea, Sfantul care se va naste din tine va fi chemat Fiul lui Dumnezeu.”

4) Duhul  Sfant il convinge pe om de pacatosenia lui – Ioan 16, 8: “Cand va veni El, va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata.”

Gasim in cuvintele Mantuitorului cele trei etape ale ale acestei importante lucrari a Duhului Sfant:

a) Duhul Sfant trezeste in om sentimentul de vinovatie

b) Dupa ce constiinta omului este trezita, Duhul Sfant il conduce spre neprihanirea lui Christos, trezind in el dorinta de a fi asemenea Lui.

c) Pe omul care refuza apelurile la pocainta, Duhul Sfant il conduce in fatza tabloului judecatii finale, avertizandu-l de consecintele alegerii lui gresite.

5) Duhul Sfant ne calauzeste in tot adevarul – Ioan 16, 13: “Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul.”

6) Duhul Sfant imparte daruri in biserica – 1 Corinteni 12, 1-4: “Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh…”

7) Duhul Sfant face lucrarea de sigilare a caracterului celor credinciosi –  Efeseni 1,13:          “Si voi, dupa ce ati auzit Cuvantul adevarului, ati crezut in El si ati fost pecetluiti cu Duhul Sfant care fusese fagaduit.”

8) Duhul Sfant mijloceste pentru cei credinciosi –  Romani 8, 26-27: “Si tot astfel si Duhul ne ajuta in slabiciunea noastra, caci nu stim cum trebuie sa ne rugam. Dar Insusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negraite.”

Mijlocirea pe care o face Duhul Sfant este diferita de cea realizata de Domnul Iisus, in calitate de Mare Preot. Duhul mijloceste la inima omului, sensibilizand-o si influentand-o sa primeasca adevarul.

9) Duhul Sfant ne mangaie inimile in mijlocul necazurilor – Ioan 14, 16.17: “Si Eu voi ruga pe Tatal si El va va da un alt Mangaietor care sa ramana cu voi in veac.”

10) Duhul Sfant ii invata pe cei ce doresc sa fie invatati – Ioan 14, 26: “Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant pe care-L va trimite Tatal in Numele Meu, va va invata toate lucrurile si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.”

In timpul lucrarii Sale pamantesti, Mantuitorul nu a putut sa  faca cunoscut intregul adevar tuturor oamenilor. De aceea era nevoie de o Persoana divina care,  fiind permanent cu omul, sa continue sa-l invete caile mantuirii ( vezi Ioan 16, 12 ).

11) Duhul Sfant ne reaminteste adevarurile Scripturii atunci cand suntem pe cale sa le uitam – Ioan 14, 26: “…Si va va aduce aminte tot ce v-am spus Eu.”

12) Duhul Sfant da putere spirituala bisericii: puterea de a rezista ispitelor, de a birui incercarile si persecutia si puterea de a vesti Evanghelia in intreaga lume – Fapte 1, 8: “Ci voi veti primi o putere cand se va cobora Duhul Sfant peste voi si-Mi veti fi martori…”

13) Duhul Sfant imprima caracterul lui Christos in om, refacand in acesta chipul lui Dumnezeu – Galateni 5, 22.23: “Roada Duhului dimpotriva este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor…”

14) Duhul Sfant va avea un rol in invierea celor drepti la a doua venire a lui Christos –          Romani 8, 11: “Si daca Duhul Celui ce a inviat pe Iisus dintre cei morti locuieste in voi, Cel ce a inviat pe Christos Iisus din morti va invia si trupurile voastre muritoare din pricina Duhului Sau care locuieste in voi.”

Concluzii : “Prin Duhul Sfant credinciosul ajunge partas de fire dumnezeiasca. Christos a dat Duhul Sau ca o putere divina pentru a birui orice inclinatie spre rau, ereditara sau dobandita, si pentru a imprima in biserica Sa propriul Sau caracter.” ( “Christos Lumina Lumii”, p. 671 )

Lori Balogh

This entry was posted in Tri(u)nitatea Divina and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Lucrarea Duhului Sfant

  1. gherghe says:

    multumim pentru invataturile clare si la obiect, despre aceasta lucrare a Duhului Sfant,sant sanatoase si benefice unui slujitor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.