Apocalipsa cap. 13 – Fiara din pamant ( vers. 11-14 pp )

Apocalipsa cap. 13 – Fiara din pamant

( vers. 11-14 pp )

Introducere

Noul tablou care se desfasoara inaintea ochilor profetului este cu totul diferit de cele vazute pana acum. Desi este vorba de o noua fiara care apare pe scena lumii, aspectul ei este diferit de al celorlalte fiare, iar locatia in care apare este si ea diferita.

Daca cele patru fiare din Daniel cap. 7 si prima fiara din Apocalipsa cap. 13 ies din mare, aceasta noua fiara apare din pamant, avand o infatisare aparent blanda ( doua corne de miel ).

Cine este aceasta fiara ? Versetele 11-18 ne prezinta cateva caracteristici importante care ne ajuta sa o identificam.

Vers. 11: “Apoi am vazut ridicandu-se din pamant o alta fiara, care avea doua coarne ca ale unui miel, si vorbea ca un balaur.”

Patru caracteristici ale acestei fiare ne sunt prezentate in acest verset:

1) “Apoi am vazut ridicandu-se…” – Fiara cu doua coarne de miel apare pe scena lumii intr-un timp in care prima fiara isi revine dupa rana de moarte, iar intregul pamant este uimit de vindecarea ei.

2) “Din pamant” – Daca prima fiara se ridica din mare, aceasta reprezentand “noroade, gloate, neamuri si limbi” ( Ap. 17, 15 ), cea de-a doua fiara isi face intrarea pe scena profetica din pamant, adica dintr-un teritoriu izolat, linistit si mai putin locuit.

Marea este un simbol al Europei supraaglomerate si agitate, in care s-a nascut Roma papala. Teritoriul simbolizat prin pamant nu trebuie, de aceea, cautat nici in Europa, nici in Asia, nici intr-o alta zona populata a lumii, ci undeva peste Atlantic.

Coloniile engleze infiintate in secolul al XVII-lea pe intinsele pamanturi ale Americii s-au unit in 1776, apoi, in urma Razboiului de independenta, ele s-au  despartit de Europa. Astfel, s-a pus temelia unei noi natiuni, avand la baza ei o noua constitutie, deosebita de a celorlalte natiuni.

In anul in care in Europa izbucnea Revolutia franceza, in America se legifera si intra in vigoare Constitutia americana. Intr-un timp in care in Europa Sfantul Imperiu Roman isi atinge sfarsitul datorita Revolutiei franceze, in America apare o noua putere.

Pe la 1760, John Wesley afirma in legatura cu aceasta profetie: “ Ea ( noua fiara ) n-a venit inca, desi nu poate fi departe. Caci ea trebuie sa apara la sfarsitul celor 42 de luni ale fiarei dintai.” ( 1 )

Edouard Laboulaye, autorul unei istorii a Americii, scria in 1865: “ America este un popor care nu s-a asezat prin cuceriri si care a crescut prin pace… Fara a fi profet, este usor de a prevedea ca in secolul ce se apropie, America de Nord este chemata sa joace un rol considerabil si de atunci, Europa nu va mai avea monopolul nici al puterii, nici al civilizatiei… Cresterea acestui popor e ca o minune. Nu sunt nici o suta de ani de cand s-a despartit de Anglia si cele doua milioane de colonisti , care in 1776 locuiau imprastiati pe malurile oceanului, au astazi ca mostenitori peste treizeci de milioane de oameni care au impartit continentul. Doua secole si jumatate au fost indestulatoare pentru a transforma America si a face dintr-o padure nemarginita sediul celei mai mari republici si celei mai puternice democratii pe care a vazut-o lumea vreodata.” ( 2 )

Tremenul grec folosit in acest verset si tradus prin “ridicandu-se” este “ anabaino”. El inseamna a veni in mod linistit si fara convulsii, insa repede, la fel cum cresc vegetalele. Un istoric american confirma aceasta aparitie linistita a natiunii: “Asemenea unei seminte linistite, noi am crescut intr-un imperiu.”( 3 )

Identificarea fiarei din pamant ca fiind America este facuta chiar de scriitori americani: “Ce natiune din Lumea Noua se ridica in jurul anului 1798, fagaduind tarie si maretie, si atragand atentia lumii  intregi ? Aplicarea acestui simbol nu admite niciun semn de intrebare. O natiune, numai una singura, implineste datele profetiei; aceasta arata, fara teama de a gresi, spre Statele Unite.” ( 4 )

3) “Care avea doua coarne ca ale unui miel” – Cornul fiind un simbol al puterii, intelegem ca aceasta fiara care apare din pamant are o indoita putere. Coarnele fiind de miel, nu de fiara, arata spre cele doua principii fundamentale din care izvoraste puterea ei: libertatea civila si libertatea religioasa, respectiv republicanismul si protestantismul.

Datorita acestor principii care au stat la baza noului stat, milioane de oameni din intreaga lume , mai ales cei persecutati pentru credinta lor, au gasit in America refugiu si ocrotire. Faptul ca cele doua coarne sunt de miel, deci ale unui animal tanar, reprezinta un dublu simbol: tinerete si blandete. Deci este vorba de o natiune tanara, care este fundamentata pe cele mai largi libertati civile si religioase.

Este demn de remarcat faptul ca pe cele doua coarne ale fiarei din pamant nu sunt prezente cununi imparatesti, ceea ce ne vorbeste despre natura republicana a acestei noi puteri. Cei care au pus bazele Americii au dorit ca ea sa fie un stat fara rege si o biserica fara papa. Constitutia americana este o constitutie republicana si democratica, fiind leaganul si modelul tuturor libertatilor politice si religioase din lumea contemporana.

Acelasi istoric Laboulaye scrie: “In America, libertatea a iesit din religie… Civilizatia aceasta a iesit din Evanghelie. Stapani pe destinul lor, liberi de un trecut care a zdrobit pe fratii lor in Europa, ei au scos din protestantism o societate si un guvernamant conform idealului lor religios.” ( 5 )

Separarea bisericii de stat si totala libertate de constiinta a fost ceruta pentru prima data de Roger Williams, un pastor sarac si mult timp persecutat, intemeietorul orasului Providence. Dupa doua secole, ideile sale au triumfat, fiind incluse in Constitutia Statelor Unite, acea Constitutitie despre care Glastone, ilustrul prim ministru al Angliei, afirma ca este “ cea mai minunata lucrare produsa candva de mintea si planurile vreunui om.” ( 6 )

4)  “Si vorbea ca un balaur.” – Istoria este plina de exemple in care popoare, initial simple, cinstite si eroice, ulterior au decazut. Atunci cand luxul si bogatia au luat locul saraciei si simplitatii, decaderea natiunilor si imperiilor a devenit inevitabila.

Conform profetiei din cap. 13, nici America nu va face exceptie. Desi astazi America este inca azilul democratiei si libertatii de constiinta, profetia ne vorbeste despre o transformare a acestei puteri: mielul va deveni balaur.

Decaderea se face deja simtita in Statele Unite de cateva decenii. Imbatata de succesul obtinut pe toate planurile, in mod deosebit cel material, acest stat tanar a inceput sa decada pe plan moral. Materialismul, coruptia politica si juridica, precum si alergarea dupa placeri egoiste, sunt in totala contradictie cu spiritul puritan care se facea simtit la inceputurile existentei sale.

Un moment important in schimbarea atitudinii poporului american fatza de lumea exterioara l-a constituit razboiul cu Spania din 1898, cand Statele Unite i-au izgonit pe spanioli din Cuba si Porto Rico. Victoriile obtinute au trezit ambitii latente dupa putere mondiala, fapt care s-a remarcat ulterior prin politica coloniala. Vechile valori incep sa fie parasite in favoarea afirmarii prin orice cai inaintea lumii.

Deja in 1911, R. P. Hobson, deputat de Alabama, afirma: “In viata fiecarei natiuni vine o clipa in care cetatenii sai, dupa ce au adunat bogatii, se aduna in orase pentru a se bucura de ele… Noi am ajuns in faza a doua a vietii americane. Natura nu va ingadui o rasa de degenerati… O rasa de degenerati nu poate sa ocupe continentul american. Acum poporul nostru trebuie sa aleaga; peste o generatie va fi poate prea tarziu… In America, noi dam cea din urma batalie a rasei albe si am putea zice chiar a rasei omenesti… Daca America moare, neamul omenesc a pierdut si nu mai are de asteptat decat decretul Celui Atotputernic care sa stearga de pe pamant amintirea lui.” ( 7 )

Glasul de balaur al fiarei din pamant se face pe zi ce trece tot mai auzit. Cand a atacat Irakul in 1984, presedintele Reagan a declarat: “ America este o natiune pasnica. Insa daca ea nu-si atinge interesele pe cale pasnica, ea va recurge la forta.

“Jandarmul lumii” se implica in toate colturile lumii, folosind toate mijloacele, inclusiv cele militare, pentru a domina lumea. Insa glasul de balaur se va face auzit mai puternic in viitorul apropiat , cand America va lepada principiile libertatii care i-au adus gloria. America va interveni in domeniul constiintei, imitand fiara din mare. Desi lucrul acesta este greu de crezut, totusi profetia nu greseste.

Deja se observa schimbari majore in natura acestei noi puteri mondiale. Desi s-a nascut din Reforma protestanta, purtand un puternic caracter protestant in primii ani ai existentei ei, America devine din ce in ce mai dominata de catolicism care, printr-o actiune masiva si dirijata, are un cuvant din ce in ce mai greu de spus in viata politica, sociala si religioasa a ei.

Legile americane, care pentru mult timp i-au ocrotit pe cetatenii ei si ai lumii intregi de persecutie si abuzuri, vor ajunge in ultima faza a istoriei sa “vorbeasca” cu aceeasi cruzime si asprime ca si glasul balaurului si a fiarei dintai. Aici intalnim un avertisment cat se poate de serios: abaterea, cat de mica, de la principiile Legii lui Dumnezeu, poate transforma un urmas al Domnului Christos , fie un individ, fie o natiune, fie o biserica, intr-un urmas al balaurului.

Vers. 12: “Ea lucra cu toata puterea fiarei dintai inaintea ei si facea ca pamantul si locuitorii lui sa se inchine fiarei dintai a carei rana de moarte fusese vindecata.”

Ea lucra cu toata puterea fiarei dintai” – “Fiara dintai” este cea iesita din mare, respectiv Roma papala. Ne gasim aici pe terenul unei profetii neimplinite inca, care ne arata ca rolul pe care prima fiara l-a jucat pe scena lumii in efortul ca toate popoarele sa se plece in fatza suprematiei ei, va fi preluat de cea de-a doua fiara – America.

Aceasta tendinta este vizibila deja de mai multa vreme. Intre 1880 si 1914, in SUA au imigrat circa douazecisiunu de milioane de oameni, veniti din toate colturile lumii, oameni cu credinte diferite, provenind din culturi diferite si avand obiceiuri diferite. Acestia s-au asezat in marile orase de pe tarmul oceanului, exercitand o influenta primejdioasa pentru unitatea morala si religioasa a natiunii.

Sub presiunea acestor imigranti, Statele Unite sunt tot mai mult inclinate sa renege principiile libertatii de constiinta si ale democratiei. Deja din 1872, exista in SUA o societate protestanta care are drept obiectiv obtinerea unui amendament la Constitutie prin care SUA sa proclame asezarea tuturor legilor si institutiilor statului pe o baza fundamental crestina. Se urmareste impunearea moralitatii crestine tuturor cetatenilor Americii si tuturor institutiilor americane.

Astazi, aceasta miscare capata tot mai multa amploare. Miscari ca Majoritatea Morala sau Ziua Celor Zece Porunci sunt doar doua exemple cu privire la tendintele actuale ale societatii americane in domeniul libertatii de constiinta.

Imitarea primei fiare consta tocmai in utilizarea fortei civile pentru impunerea unor principii religioase in constiinta si viata oamenilor.  Rolul pe care prima fiara l-a jucat in cei 1260 de ani de suprematie papala, facand ca toti oamenii, toate natiunile si popoarele sa i se inchine, rolul acesta va fi preluat in ultima faza  a istoriei lumii de catre America.

“Aceasta profetie se va implini atunci cand SUA vor cauta sa impuna cu forta respectarea duminicii pe care Roma papala o pretinde ca o recunoastere a suprematiei sale. Dar, in acest omagiu adus Romei papale, SUA nu vor fi singure. Influenta Romei papale in tarile ce au recunoscut alta data suprematia ei este departe de a fi nimicita. Si profetia ne infatiseaza o restabilire a puterii ei.” ( 8 )

A lucra cu puterea fiarei dintai inseamna a lucra motivat de spiritul de intoleranta si persecutie care a caracterizat aceasta prima putere. Desi este de neconceput acum, totusi acesta este tabloul viitorului, si in curand el va deveni realitate.

“Cand vor pierde SUA caracteristicile lor de miel si vor vorbi ca un balaur ? Cand va incepe autoritatea lor legislativa si juridica sa ii forteze pe oameni sa se inchine Romei papale si sa accepte invataturile ei false ? Aceasta va avea loc cand rana de moarte va fi pe deplin vindecata, vindecare ce se va produce cand  biserica si statul se vor uni spre a folosi instrumentul coercitiv al puterii de stat pentru a impune dogma si crezul fiarei dintai.” ( 9 )

Vers. 13.14 pp.: “ Savarsea semne mari , pana acolo  ca facea chiar  sa se pogoare foc din cer pe pamant in fatza oamenilor. Si amagea pe locuitorii pamantului prin semnele pe care i se daduse sa le faca in fatza fiarei.”

Monstrul terestru din capitolul 13 este unul si acelasi cu profetul mincinos din cap. 19, 20, caci acesta este cel care face semne si minuni in fatza primei fiare, amagindu-i pe locuitorii pamantului sa se inchine chipului ei.

Dar care sunt mijloacele prin care se realizeaza aceste minuni ? Unii s-au gandit la minunile stiintei si tehnologiei, in privinta carora SUA sunt in fruntea natiunilor. Nimeni nu poate nega acest fapt, insa “profetia”, spune U. Smith, “nu se implineste prin marile realizari ale stiintei. Caci minunile si semnele, despre care se spune ca le face fiara cu doua coarne, sunt facute cu scopul de a amagi, de a-i insela pe locuitorii pamantului.” ( 10 )

Adevaratele mijloace prin care se realizeaza aceste semne si minuni sunt dezvaluite in Apocalipsa 16, 13.14: “Spirite de demoni asemenea unor broaste ce ies din gura balaurului, a fiarei si a profetului mincinos.” Este vorba de teribila amagire a spiritismului modern. Desi el isi are originea in Eden, cand sarpele i-a amagit pe primii nostri parinti, spunandu-le : “Hotarat ca nu veti muri !”, spiritismul a cunoscut o reala explozie in timpurile moderne.

Spiritismul modern si cultul demonilor isi are inceputul in SUA, mai exact in 1848, in Hydesville, in casa familiei lui John Fox. Din acel moment de inceput, comunicarea cu spiritele demonilor s-a dezvoltat exploziv. In 1874, numarul spiritistilor ajunsese la aproape unsprezece milioane doar in America de Nord. Spiritismul s-a raspandit rapid in toata lumea, in toate clasele sociale, influentand mersul istoriei.

Prin 1918, Sir Arthur Conan Doyle, autorul cunoscutelor romane politiste “Sherlock Holmes” si un spiritist invederat, scria: “Manifestarile modeste de la Hydesville s-au copt si au rezultat in cuprinderea unui deosebit grup de intelectuali- in ultimii douazeci de ani – care, dupa parerea mea, este destinat sa aduca cea mai mare dezvoltare a experientei umane pe care a vazut-o candva lumea… Daca o astfel de vedere a crestinismului este in general acceptata si demonstrata de catre “Noua Revelatie” care, dupa cum cred eu, ne vine din partea cealalta, atunci gandesc ca am putea avea un crez  care ar putea uni bisericile, crez care sa poata fi impacat cu stiinta, care sa poata respinge orice atac si care sa duca credinta crestina mai departe pentru o perioada nedefinita.” ( 11 )

Prin lucrurile iesite din comun pe care le face, spiritismul corespunde datelor profetiei. Cazuri de vindecari miraculoase, transportarea obiectelor la distante mari cu ajutorul spiritelor, producerea de muzica fara ajutorul fiintelor omenesti, persoane transportate prin aer si multe altele, sunt doar cateva din minunile savarsite de spirite cu scopul de a insela intreaga lume, si, daca este este cu putinta, chiar si pe cei alesi ( Matei 24, 24 ).

Astfel, protestantismul cucerit de spiritism este gata sa dea mana cu catolicismul pentru a ridica un chip primei fiare – Roma papala.

Lori Balogh

Referinte:

( 1 ) – John Wesley, Notes Upon the New Testament, ed. 17, p. 704, citat de D. Popa in Apocalipsa lui Ioan, apostolul, vol. II, p. 295

( 2 ) – Edouard Laboulaye, Histoire des Etats Units, Paris, 1865, citat de J. Vuilleumier in Apocalipsa

( 3 ) – D. Popa, Apocalipsa lui Ioan, apostolul, vol. II, p. 295-296

( 4 ) – E. G. White, Tragedia veacurilor, editia 1981, p. 402-405; CBAZS vol. VII, p. 975, citat de D. Popa in Apocalipsa lui Ioan, apostolul, vol. II, p. 296

( 5 ) – Edouard Laboulaye, Histoire des Etats Units, Paris, 1865, citat de J. Vuilleumier, in Apocalips

( 6 ) – D. Popa, Apocalipsa lui Ioan, apostolul, vol. II. p. 297

( 7 ) – R. P. Hobson, deputat de Alabama, dec. 1911, citat de J. Vuilleumier, in Apocalipsa

( 8 ) – E. G. White, Tragedia veacurilor, editia 1981, p. 529. 405

( 9 ) – D. Popa, Apocalipsa lui Ioan, apostolul, vol. II, p. 298

( 10 ) – U. Smith, Apocalipsa, p. 584, citat de D. Popa in Apocalipsa lui Ioan, apostolul, vol. II, p. 299

( 11 ) – Sir Arthur Conan Doyle, The New Revelation, Metropolitan, ian. 1918, p. 69, citat de D. Popa in Apocalipsa lui Ioan, apostolul, vol. II, p. 300

This entry was posted in Apocalipsa and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Apocalipsa cap. 13 – Fiara din pamant ( vers. 11-14 pp )

 1. Lori Balogh says:

  Multumesc pentru corectie. Aveti dreptate si am corectat informatia.
  Cu stima,
  Lori B.

 2. Dorin says:

  O mica corectie. In razboiului de secesiune, USA s-au luptat pentru abolirea sclaviei! In razboiul de independenta USA s-au despartit de Europa, adica de Marea Britanie.
  In alta ordine de idei, iata cum arata harta USA in 2010:
  http://barzilaiendan.com/2015/05/02/america-denominatiunilor-crestine/
  Fiti binecuvantati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.