Apocalipsa cap. 13 – Icoana fiarei ( vers. 14 up. – 15 )

Apocalipsa cap. 13 – Icoana fiarei

( vers. 14 up. – 15 )

Vers. 14 up. : “Ea a zis locuitorilor pamantului sa faca o icoana fiarei care avea rana de sabie si traia.”

Chipul sau imaginea este o reproducere a originalului. Acest chip al fiarei este construit de fiara iesita din pamant ( protestantismul american ) si este o copie a fiarei iesita din mare ( Roma papala ).

Pentru a intelege natura acestui “chip al fiarei” este nevoie sa cunoastem caracteristicile primei fiare. Una dintre aceste caracteristici care au definit fiara din mare ( Roma papala ) este folosirea fortei in problemele de constiinta. “Chipul fiarei” , prin definitie, va avea aceeasi trasatura , dominand constiintele oamenilor prin folosirea  puterii civile.

In legatura cu acest aspect, un autor american inspirat spunea: “Cand biserica primara a devenit corupta, departandu-se de simplitatea Evangheliei, si cand a acceptat ritualuri si obiceiuri pagane, ea a pierdut spiritul si puterea lui Dumnezeu; iar pentru a controla constiinta oamenilor, ea a cautat sprijin la puterea seculara. Rezultatul a fost Roma papala, o biserica ce controla puterea statului si o folosea pentru a-si realiza planurile si, in mod deosebit, pentru a starpi “erezia”. Pentru ca Statele Unite sa formeze o imagine sau un chip fiarei, puterea religioasa trebuie sa controleze puterea civila in asa masura incat autoritatea statului sa fie folosita de biserica pentru scopurile ei. Cand principalele denominatiuni din America se vor uni in acele puncte de doctrina care sunt comune tuturor, atunci cand vor influenta puterea de stat ca sa impuna hotararile lor si sa sustina institutiile lor, atunci protestantismul american va face o chip sau o imagine ierarhiei romane si va pronunta pedepse prin puterea civila in dreptul dizidentilor. Acesta va fi rezultatul inevitabil… Chipul fiarei reprezinta acea forma a protestantismului apostat ce se va dezvolta atunci cand bisericile protestante vor cauta sprijinul puterii civile pentru a impune cu forta dogmele lor.” ( 1 )

Analizand profetia din Apocalipsa cap. 13, St. H. Haskell scria in 1905: “ Conform profetiei, America va repudia principiile fundamentale ale natiunii si, dintr-o fiara asemenea unui miel, se va auzi vocea balaurului… America a renuntat deja la principiile ei de liberate. Ca forma, conducerea statului ramane aceeasi, asa cum a fost stabilita la inceput, dar spiritul si viata fiarei vorbesc prin aceasta forma de guvernamant. Viata protestantismului s-a dus, viata democratiei s-a pierdut. Natiunea ce se pretinde protestanta imita puterea papala a Romei, formand astfel chipul fiarei. Pe masura ce timpul trece, se va vedea ca imaginea, chipul, va primi din ce in ce mai multa viata de la fiara. Intoarcerea la principiile papale in Europa este o vindecare partiala a ranii de moarte, dar o deplina dezvoltare a tuturor puterilor fiarei… va fi vindecarea completa a ranii de moarte.” ( 2 )

Desi profetia pare imposibil de implinit in dreptul Americii, evenimentele din ultimele decenii arata ca ea se indreapta spre ceea ce Dumnezeu a prezis cu doua milenii in urma.

Astazi, SUA are ambasador la Vatican, lucru de neconceput cu cateva decenii in urma, iar influenta catolicismului este intr-o continua crestere in politica americana. Cu asemenea schimbari spectaculoase vizibile astazi, putem fi siguri ca profetiile care privesc protestantismul american se vor implini cu siguranta.

America va renunta la libertatile civile si religioase si va impune locuitorilor sai o religie aflata in opozitie cu cea biblica. Apoi, folosind parghiile economice si politice de care dispune, ea va influenta intreaga lume sa-i urmeze exemplul.

Vers. 15: “I s-a dat putere sa dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei sa vorbeasca si sa faca sa fie omorati toti cei ce nu se vor inchina icoanei fiarei.”

“I s-a dat putere sa dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei sa vorbeasca” – Expresia “i s-a dat putere” arata spre ingaduinta lui Dumnezeu fatza de puterea raului. Desi  tine totul sub control si nimic nu se intampla fara aprobarea Lui, Dumnezeu le acorda  fortelor raului o anumita libertate pentru a-si demonstra scopurile.

Textul ne vorbeste despre lucruri care apartin viitorului si care par incredibile. America protestanta este infatisata aici ca pierzandu-si caracterul bland, tolerant si democratic. Fiarei care se ridica din pamant i se va ingadui sa dea viata , adica sa puna in miscare intregul mecanism al chipului fiarei, facand-o sa vorbeasca. “Vorbirea” , in acest context, semnifica elaborarea de legi prin care constiintele oamenilor vor fi controlate si supuse.

Lucrarea pe care prima fiara ( Roma papala ) a facut-o in Europa de-a lungul a peste un mileniu de dominatie, subjugand constiintele oamenilor, va fi preluata de cea de-a doua fiara ( America  protestanta ).

“Cand America protestanta va imita in totul fiara dintai”, spune D. Popa, “unind puterea religioasa cu puterea civila pentru impunerea prescriptiilor papale si a duminicii, impotriva Legii lui Dumnezeu, cand va face uz de forta publica pentru constrangerea constiintei, lucru de neconceput in prezent, atunci “chipul” sau “imaginea”Romei papale va fi realizata.” ( 3 )

Prin lucrarea Duhului Sfant, bisericii primului secol i s-a imprimat caracterul mielului. Insa, prin patrunderea apostaziei in aceeasi biserica, aceasta a pierdut acest caracter, transformandu-se intr-un balaur. Faptul acesta  s-a concretizat prin cautarea de catre biserica a sprijinului puterii civile.

Acelasi fenomen se va produce si in cazul fiarei care apare din pamant. Initial, avand caracterul unui miel, prin libertatile civile si religioase pe care le ofera, aceasta se va transforma intr-un balaur, prin apostazie si apelare la sprijinul puterii civile.

America protestanta va da mana cu prima fiara peste abisul ce a existat la inceputurile existentei ei intre ea, Roma papala si spiritism. Insa, aceasta reconciliere nu se va face fara calcarea celor doua principii fundamentale care au stat la baza nasterii Americii: liberatea civila si libertatea religioasa.

“Parasind adevarurile Scripturii, ea ( fiara din pamant ) va pune in miscare si va impune legi duminicale contrare Legii lui Dumnezeu si, alaturandu-se puterii inselatoare a spiritismuluui, va intinde mana si va prinde mana puterii Romei papale peste abisul ce le despartea pana atunci. Cand va actiona, calcand in picioare cele doua principii : libertatea religioasa si civila, ce au facut din ea ceea ce a fost, atunci va vorbi ca un balaur, caci va deveni un balaur.” ( 4 )

De altfel, marii barbati care au contribuit la intemeierea Statelor Unite au prevazut aceasta transformare in rau a Americii. “Spiritul vremii se poate strica , si se va strica”, spunea Thomas Jefferson. Un singur zelot poate starni persecutie , si cei mai buni oameni pot cadea victime… Dupa terminarea acestui razboi, noi vom merge coborand. Atunci nu va mai fi necesar sa recurgi in orice moment la popor pentru sprijin. El, poporul , va fi uitat, iar drepturile lui, neluate in consideratie. Ei se vor uita pe ei insisi si, in afara de capacitatea de a face bani, niciodata nu se vor gandi sa se uneasca pentru a se respecta in mod cuvenit drepturile lor. Deci catusele care nu vor fi inlaturate la sfarsitul acestui razboi, vor ramanea mult timp cu noi, vor deveni mai grele si tot mai grele, pana cand drepturile noastre vor reinvia sau vor disparea intr-o convulsie.” ( 5 )

“Si sa faca sa fie omorati toti cei ce nu se vor inchina icoanei fiarei”- Textul ne vorbeste despre persecutie si intoleranta, lucru greu de conceput intr-o America protestanta, libera si democratica. Aceasta va uita imprejurarile in care a aparut ca natiune, va da mana peste abisul ce o desparte de biserica ce a stapanit lumea in Evul Mediu, si impreuna vor face planuri pentru infiintarea unei organizatii ( chipul fiarei ) care va conduce viata si constiintele oamenilor.

Cei care se vor supune acestei organizatii vor primi un semn, iar cei care vor refuza sa se supuna vor suporta persecutia, de la biocot economic pana la moarte. Fara sa-si dea seama ca lucreaza in sensul implinirii acestei profetii, reverendul Boscom Robins a declarat: “Exista o categorie de oameni care nu vor sa tina sabatul crestin ( duminica ), daca nu sunt siliti la aceasta, dar lucrul acesta se va face usor. Inchipuiti-va ca am spune: “Nu le vom vinde nimic, nu vom cumpara nimic de la ei, nu vom lucra pentru ei si nu-i vom folosi la lucru. Veti vedea atunci cum vor ajunge sa piara si cum lumea va tine sabatul crestin.” ( 6 )

Persecutia indreptata impotriva minoritatii care nu se va supune chipului fiarei va fi motivata de autoritati cu astfel de argumente incat lumea va fi pe deplin de acord cu aceste masuri. Insusi Mantuitorul ne-a aratat ca “va veni vremea cand oricine va va ucide sa creada ca aduce o slujba lui Dumnezeu.” ( Ioan 16, 2 ).

Lori Balogh

Referinte:

( 1 ) – E. G. White, Tragedia veacurilor, ed. 1981, p. 405.407

( 2 ) – Stephen H. Haskell, The Story of Seer of Patmos, p. 238-242, citat de D. Popa in Apocalipsa lui Ioan, apostolul, vol. II, p. 302.303

( 3 ) – D. Popa, Apocalipsa lui Ioan, apostolul, vol. 2, p. 312

( 4 ) – Idem, p. 312.31

( 5 ) – Thomas Jefferson, Note on Virginia, Query 17, The Writtings of Thomas Jefferson, vol. VIII, p. 402, citat de U. Smith in Explicatia profetiilor din Daniel si Apocalipsa

( 6 ) – Jean Vuilleumier, Apocalipsa

This entry was posted in Apocalipsa and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Apocalipsa cap. 13 – Icoana fiarei ( vers. 14 up. – 15 )

  1. Filip Gavrilă Marius says:

    Vorbă multă, cu concluzii nesemnificative !

  2. Lori Balogh says:

    Va recomand cartile: „Tragedia veacurilor” de E. G. White, , capitolele finale ( de la cap.35 inainte ) si „Pregatire pentru criza finala” de Fernando Chaij, ed. Viata si Sanatate, Bucuresti, 1999

  3. stancu florian says:

    unde pot gasi mai multe date despre decretul duminical in limba romana?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.