Speranta – arma cea mai puternica
Winston Churchill a fost intrebat odata de un reporter: ”Care a fost arma cea mai puternica pe care natiunea britanica a folosit-o impotriva expansiunii naziste?” Fara sa ezite vreun moment, Churchill a raspuns : „Cea mai puternica arma a englezilor a fost speranta !”
Spre deosebire de Churchill, Alexander Solzehnitzen, in cartea sa despre Gulagul nazist , a scris despre condamnatii asa numiti „goners” (plecati, morti inainte ca viata lor sa inceteze). Acestia erau oameni care nu mai aveau nicio nadejde , erau morti chiar daca inca mai umblau pe picioare.
Desi unii dintre ei au mai trait citeva saptamini de la momentul condamnarii, pentru ei totul s-a terminat din prima zi. De ce ? Pentru ca au pierdut orice speranta !
Cercetarile medicale au demonstrat ca omul nu poate trai fara speranta. Doctorii stiu ca daca spun unui bolnav ca este in starea terminala, sfirsitul vietii acestuia intervine mai repede. Cind nu mai exista nicio speranta , iar oamenii renunta si nu mai intrevad nicio solutie in fata problemelor vietii, deteriorarea survine mult mai rapid.
Apostolul Petru priveste la lucrurile pe care nu le poate vedea, dar pe care le anticipeaza cu deplina siguranta. Aceasta nadejde i-a intarit inima. Credinta in lucrurile pregatite noua prin Christos ne va intari inimile si ne va motiva sa nu renuntam niciodata.
Nu cumva viata ta nu mai are niciun orizont si esti gata sa renunti ? Nu uita ca si pentru tine mai exista speranta , datorita a ceea ce Dumnezeu a pregatit prin Christos. Poti avea parte de slava viitoare .
Speranta
La 2 august 1487 corabiile portugheze comandate de Bartolomeo Diaz, au pornit de-a lungul coastelor africane cu intentia sa gaseasca drumul spre „Tara mirodeniilor.” Atingand pamantul Africii, o furtuna puternica ii facu sa acosteze. Datorita spaimei si a furtunii prin care au trecut, au numit locul acela „Capo Tormentoso”, adica „Capul furtunilor.” Anticii credeau ca dincolo de el se afla marea spaimelor si tara intunericului.
Cand, mai tarziu, Vasco da Gama avea sa treaca pe acolo, i-a schimbat denumirea in „Capo de Buona Speranta”, adica „Capul Bunei Sperante”.
Aplicatie
Pana la venirea lui Iisus Christos moartea era cea mai mare enigma a istoriei, locul groazei si al torturilor – Capo Tormentoso. De cand a inviat Isus, locul acesta plin de groaza s-a transformat in Capo de Buona Speranta. „Dar acum, Christos a inviat din morti parga celor adormiti”- 1 Cor. 15: 20
Guvernare buna
Intr-o zi, Confucius a fost intrebat de un discipol de-al sau in ce consta o guvernare buna. El a raspuns:
„Mancare suficienta, arme suficiente si incredere din partea maselor!”
Discipolul a intrebat din nou: „Daca ar trebui sa renuntati la una din aceste trei, la care a-ti renunta?”
„La arme!” a raspuns Confucius. Discipolul a continuat:
„Dar daca ar trebui sa renuntati la una din cele doua ramase, la care a-ti renunta?”
Confucius a raspuns:
„La mancare! Pentru ca de multa vreme oamenii au fost invatati cu foamea, dar au rezistat, dar niste supusi care nu mai au incredere in cei care ii conduc sunt cu adevarat pierduti!”
Lupi din belsug
O organizatie din Montana a oferit suma de 5000 de dolari pentru fiecare lup capturat viu. Doi vanatori, pe nume Sam si Jed, au decis sa intre in actiune ca sa faca niste bani pe seama lupilor. Zi si noapte au colindat muntii, padurile de prin imprejurimi cautand prada cea valoarasa. Obositi, dupa trei zile de cautare fara succes, au adormit amandoi.
In timpul noptii, Sam s-a trezit brusc si a vazut ca Jed era inconjurat de cincizeci de lupi fiorosi, cu ochii rosii, dinti ascutiti, stand gata de atac.
In acel moment, Sam a strigat catre Jed:
„Hei trezeste-te! Vom fi bogati!”
Aplicatie:
Uneori suntem inconjurati de multe probleme, care, de fapt, pot fi la fel de multe oportunitati. Simbolul chinezesc pentru cuvantul „criza” este combinatia a doua simboluri „pericol” si „oportunitate”. Cand apare o criza, putem alege sa fim speriati si lasi, sau puternici si curajosi. Totul este o chestiune de perspectiva.
Data viitoare cand te afli la ananghie, aminteste-ti: „Vei fi bogat!”. Ai sansa de a invata, de a creste si de a experimenta harul si puterea lui Dumnezeu in acea situatie.
Asemenea situatii nu apar in viata la tot pasul!
Culegere de Lori Balogh