Caderea omului

Caderea omului

Pamantul a fost adus la existenta in conditiile in care in Univers aparuse deja pacatul. De unde se poate deduce acest lucru ? Din raportul Genezei: dupa crearea omului, acesta a fost asezat in gradina Edenului “ca s-o lucreze si s-o pazeasca” ( Geneza 2,15 ). Expresia “s-o pazeasca” este primul indiciu ca la data crearii pamantului nostru raul aparuse deja in Univers.

Al doilea indiciu al existentei raului este prezenta pomului cunostintei binelui si raului in mijlocul gradinii Edenului, care era de fapt si singura restrictie pusa omului. Intelegem deci ca primii oameni aveau cunostinta de faptul ca raul exista in Univers si cu siguranta ca Dumnezeu i-a avertizat in acest sens.

De ce Satana s-a concentrat asupra pamantului in efortul sau de a-i desparti pe oameni de Creatorul lor ? Cum de a reusit sa-i faca pe oameni sa pacatuiasca, in timp ce alte lumi create de Dumnezeu i-au respins ispitele ?

Un raspuns posibil este legat de faptul ca pamantul era proaspat creat. Nu stim cat timp a trecut de la finalizarea Creatiei si pana la caderea omului in pacat, dar se pare ca a trecut putin timp. Din punct de vedere al timpului, pamantul era cea mai vulnerabil dintre lumile create, deoarece oamenii creati inca nu-L cunosteau pe Creator atat de bine ca celelalte lumi. Iar Satana a profitat din plin de acest lucru.

In ce a constat caderea primilor oameni ? ( Geneza 3 )

Unii Il acuza pe Dumnezeu ca a fost prea sever cu primii oameni,  aducand asupra intregului neam omenesc blestemul mortii pentru un simplu gest al intinderii mainii dupa fructul oprit.

Cruzimea unei jurisdictii depinde de numarul cazurilor in care se aplica pedeapsa capitala. In unele tari pedeapsa capitala se aplica pentru un numar mai mic de delicte, in altele, pentru un numar mai mare de delicte, iar in altele, nu se aplica deloc, indiferent cat de grave ar fi faptele cuiva.

In aparenta, Biblia ne prezinta cea mai cruda jurisdictie, caci “plata pacatului ( oricare ar fi el ) este moartea” ( Romani 6,23 ). Un gest atat de mic si aparent nevinovat sa aiba o pedeapsa atat de severa ? Ce fel de Dumnezeu este acela care pedepseste orice neascultare, cat de mica, cu moartea ? Care parinte isi ucide copiii pentru cele mai mici neascultari ? Asa gandesc unii oameni, scuzandu-si scepticismul cu astfel de intrebari…

Dar oare gestul Evei a fost chiar atat de nevinovat?

Categoric nu ! Gestul ei, aparent simplu si nevinovat, a fost cat se poate de grav. Iata cateva argumente:

1) Adam si Eva nu erau in necunostinta cu privire la faptul ca raul deja aparuse in Univers. Ei fusesera avertizati ca exista deja un Ispititor si ca aparuse deja un conflict in cer intre fortele binelui si ale raului. Ei fusesera avertizati asupra consecintelor pacatului.

2) Proba la care au fost supusi cei doi a fost cea mai simpla cu putinta. Li s-a cerut primilor nostri parinti sa nu se atinga de un singur pom din multimea de pomi care impodobeau Edenul. La Adam si Eva nu se punea problema foamei, care ar fi justificat intr-o oarecare masura un astfel de gest.

3) Dumnezeu le poruncise clar sa nu se atinga de pom si ii avertizase clar cu privire la consecintele neascultarii. Ei insa au ales sa asculte de Ispititor, dovedind neincredere in cuvantul lui Dumnezeu.

4 ) Gestul primilor nostri parinti a semnificat o semnatura pe actul de acuzare inaintat de Satana impotriva Creatorului. A fost un pact cu Diavolul…

5 ) Gestul neascultarii primilor nostri parinti capata o gravitate cu atat mai mare cu cat el a fost facut in conditiile in care deja aparuse un conflict in cer intre Satana si Dumnezeu. Nu este totuna daca aprinzi un bat de chibrit pe plaja sau intr-un depozit de carburanti sau munitie. Eva a aprins “batul de chibrit” ( ce lucru minor, in aparenta ! ) in depozitul cu munitie al razboiului izbucnit in Univers.

In concluzie, gestul primilor oameni de a manca din pomul oprit a insemnat:

– Incumetare, caci ei au trecut peste porunca clara a lui Dumnezeu

– Necredinta, caci au dovedit neincredere in Dumnezeu si cuvantul Sau

– Revolta, razvratire impotriva Creatorului lor

– Alianta cu Satana

In ce a constat procedeul lui Satana ?

1) Satana i-a ispitit pe oameni cand acestia erau mai putini veghetori, cand Eva s-a apropiat mai mult decat trebuia de pomul oprit.

2) Satana s-a folosit ca medium de o creatura frumoasa si inteligenta din Eden, mascandu-si astfel prezenta.

3) Satana a distorsionat porunca lui Dummnezu , inducand indoila in sufletele primilor nostri parinti: “Oare a zis Dumnezeu cu adevarat ? “ ( Geneza 3,1 ).

4) Satana a incercat sa inlature pericolul , asigurandu-i pe Adam si Eva: “Hotarat ca nu veti muri” ( Geneza 3, 4 ).

5) Pentru a fi mai convingator, Satana a folosit in dialogul cu primii oameni un amestec de adevaruri si minciuni, creand confuzie totala in mintile lor.

6) Satana a reusit sa-i sugereze Evei ca Dumnezeu vrea sa o tina departe de o noua experienta a existentei prin interdictia de a se atinge de pomul oprit. ( Geneza 3,5 ).

Lori Balogh

This entry was posted in Adevaruri biblice and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.