Ilustratii despre valoarea omului

In mainile Lui


„Iata ca te-am sapat pe mainile mele!” (Isaia 49:16)

O minge de baschet in mainile mele valoreaza aproximativ 19 dolari. O minge de baschet in mainile lui Michael Jordan valoreaza aproximativ 33 de milioane de dolari – Depinde de mainile in care se afla.

O minge de baseball in mainile mele valoreaza aproximativ 6 dolari. O minge de baseball in mainile lui Mark McGuire valoreaza 19 milioane de dolari – Depinde de mainile in care se afla.

O racheta de tenis este fara valoare in mainile mele. O racheta de tenis in mainile lui Venus Williams este garantia unei victorii – Depinde de mainile in care se afla.

Un toiag in mainile mele ar tine (poate!) la distanta un animal furios. Un toiag in mainile lui Moise ar desparti marea – Depinde de mainile in care se afla.

O prastie in mainile mele ar fi o jucarie de copii. O prastie in mainile lui David ar insemna o arma puternica – Depinde de mainile in care se afla.

Doi pesti si cinci paini in mainile mele nu ar insemna decat cateva sandviciuri. Doi pesti si cinci paini in mainile lui Isus ar hrani mii de persoane – Depinde de mainile in care se afla.

Cuie in mainile mele ar putea folosi construirii unei colivii pentru pasari. Cuie in mainile lui Iisus Christos au facut posibila salvarea intregii lumi – Depinde in mainile cui se afla.

APLICATIE: Iata, asadar, ca toate depind de mainile in care se afla! Pune-ti si tu ingrijorarile, tristetile, temerile, sperantele, visele, familia, relatiile in mainile lui Dumnezeu. Asa te vei putea odihni linistit in timpul noptii, stiind ca Dumnezeu nu doarme, ci vegheaza la implinirea promisiunilor Sale.
In ultima instanta totul depinde in mainile cui te afli TU!

Stii cine esti?

Oliver Wendell Holmes, un jurist celebru, se plimba intr-o zi pe linga un parc de joaca pentru copii. O fetita s-a apropiat de el si l-a insotit in plimbare pentru o vreme. In acest timp au discutat despre lucruri diferite. Cind fetita a observat ca s-a indepartat prea mult de mama ei s-a pregatit sa se intoarca. In acele momente juristul i-a spus : „Cind mama ta te va intreba cu cine te-ai plimbat si ai stat de vorba, sa-i spui ca te-ai plimbat cu Oliver Wendell Holmes !”

Dupa ce l-a auzit, fetita i-a raspuns cu un curaj deosebit : „Daca si pe tine te vor intreba cei de la birou unde ai fost, sa le spui ca te-ai plimbat cu Mary Brown.”
Iata o fetita care a marturisit cu deplina mindrie despre sine , fiind bucuroasa si multumita cu ceea ce era.

Un puternic sens al identitatii , este unul dintre cele mai mari daruri pe care il putem oferi copiilor nostri. La fel , aceasta este o binecuvintare de care si noi avem atita nevoie.

Multi nu fac nimic , pentru ca nu mai stiu cine sunt. Pentru a ne cunoaste identitatea este bine sa ne vedem pe noi insine din perspectiva lui Dumnezeu.

Noi suntem Copiii lui Dumnezeu, creati dupa chipul si asemanarea Lui, rascumparat si rinduiti pentru faptele bune pe care Dumnezeu le-a pregatit ca sa umblam in ele.

Aparentele inseala

Cand Howard Carter si asociatii sai au descoperit mormantul regelui Tutankhamen, ei au deschis sicriul si in el au gasit al sicriu. Cand l-au deschis si pe cel de-al doilea, care era invelit in aur, au gasit in el un al treilea sicriu. In acesta se gasea un al patrulea sicriu care era facut din aur curat. Trupul faraonului era in cel de-al patrulea sicriu, imbracat in haine cusute cu fir de aur si avand o masca tot de aur pe fata. Dar cand corpul a fost dezvelit, el era intr-un avansat proces de putrefactie.

Valoarea in ochii lui Dumnezeu

O bara obisnuita de fier, costa 5 dolari. Daca este transformata intr-o pereche de potcoave, valoreaza 10 dolari.

Daca este prelucrata si devine ace de cusut, aceeasi cantitate de metal valoreaza 350 de dolari.

Daca se continua prelucrarea, si este transformata in arcuri de ceas, aceeasi cantitate de metal valoreaza 250.000 dolari.

Este acelas lucru cu educatia si caracterul nostru; daca ramanem in starea bruta, valoram foarte putin, daca depunem efort si interes, daca ne straduim sa ne educam si sa-l cunoastem pe Dumnezeu, putem deveni extrem de valorosi.

De fapt in ochii lui Dumnezeu suntem intotdeauna extrem de valorosi, El a platit pentru noi pretul suprem, a platit cu viata singurului Sau Fiu, Iisus

Doar copii

Leonard Ravenhill povesteste despre un grup de turisti care au vizitat o localitate. Au intalnit un batran care se odihnea langa fantana. Un turist a intrebat: „S-a nascut vreun om mare in acest loc?” Batranul a raspuns: „Nu, numai copii.”

O intrebare superficiala a adus un raspuns profund. Nu exista eroi instant, nici in lumea aceasta, nici in Imparatia lui Dumnezeu. Cresterea cere timp.

Bucati lipsa

Era un individ interesant,desi putin cam excentric – un arheolog pasionat de cioburi de portelan. Cei mai multi dintre noi nu avem prea multa rabdare cu astfel de lucruri si, de obicei, farfuriile sparte sunt aruncate la gunoi. Totusi, pentru acest om cioburile reprezentau o adevarta provocare. De fapt, el isi construise o intreaga casa de cioburi vechi aruncate si din tot felul de vechituri pe care le gasea.

Desi era o monstruozitate, din punctul sau de vedere el crease un obiect de arta. Apoi, a inceput sa examineze molozul din jurul casei sale si a strans bucati si cioburi de obicete de lut si sticla si, cu multa rabdare, le-a lipit impreuna.

Odata, in timpul unei vizite pe care i-a facut-o, mama l-a intrebat daca nu ar putea avea o lucrare de-a lui ca amintire. Incantat, omul s-a grabit sa aleaga una dintre cele mai „reusite” exemplare. Ea ii spusese insa ca ar prefera o lucrare crapata, deteriorata – chiar incompleta. El a privit nedumerit.

„Stii,” i-a explicat ea, „dumneara imi amintesti de Dumnezeu care ia cu atata grija si iubire cioburile vietilor noastre si le pune iarasi impreuna. S-ar putea ca pe ici, pe colo sa mai lipseasca cate o bucata – o moarte, un divort, un accident, o despartire de cineva drag, alegeri gresite, etc.. Dar Dumnezeu ia bucatile vietilor noastre ruinate si ne face iar intregi si completi.”

Imi place mult aceasta poveste, si cred ca ni se potriveste tuturor. Nimeni nu este perfect. Toti suntem „stricati” intr-un fel sau altul. Toti am falimentat, am facut greseli, am cunoscut dezamagiri si infrangeri. Multi am fost zdrobiti din punct de vedere fizic sau emotional.  Dar Dumnezeu priveste dincolo de greselile noastre si vede nevoile noastre.

Tandru si rabdator, El cauta cu atentie printre daramaturi, isi ridica propria-I creatura zdrobita si ii aduce vindecare si intregire.Si daca vreuna dintre bucati lipseste, taria si dragostea Lui sunt suficiente.

Perfectiunea Lui implineste cele mai adanci nevoi ale fiintei noastre. Desavarsirea Lui inunda insuficienta noastra si noi devenim completi in El. (Coloseni 2:9-10)

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ilustratii despre valoarea omului

  1. Muntean Petre says:

    Superbe,
    Pacat ca nu le acceseaza mai multi.

  2. simion lidia says:

    Multumesc pentru aceste ilustrati nici nu stiti cat de mult valoreaza pentru mine! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.